Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => STUPI => Subiect creat de: uve din Martie 31, 2013, 11:19:45 PM

Titlu: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Martie 31, 2013, 11:19:45 PM
Stupul cu izolatie de lana a fost prezentat anul trecut la targul de la Blaj . In timpul dezbaterilor s-au ridicat anumite probleme tehnice,argumentate,anumite indoieli,s-au pus intrebari care nu si-au gasit raspunsul la momentul respectiv.(multumesc domnului balasbebe pentru discutia constructiva si altor apicultori cu care am "despicat firul" de lana in patru !)In anul care a urmat am studiat problemele ridicate si am luat masuri in consecinta (protectie la insecte,furnici,soareci,canale de circulatie a aerului,inlocuit PFL cu lamele brad s.a.)
Ce-si propune sa rezolve aceasta varianta de stup ?
1) problema umiditatii exagerat de mare din stup si a condensului
2) problema umiditatii exagerat de mici in perioade de canicula
3) asigurarea unei inertii termice la schimbarile foarte bruste de temperatura
4) asigurarea confortului termic mai ales in cazul temperaturilor negative ce urmeaza unei perioade  de dezvoltare exploziva(cantitatea de caldura produsa nu este suficienta pentru protejarea puietului) ca in aceasta primavara "iernoasa"
5) scaderea cantitatii de hrana consumata in sezonul rece prin micsorarea cantitatii de caldura
pierduta prin transfer termic
6) diminuarea procesului de "stat pe prispa " in fata urdinisului pe canicula
7) trecerea cu bine a unei situatii cand vara apicultorul este"prins " intr-un blocaj rutier si nu poate scapa de pe asfaltul incins
8) crestera numarului de rame cu puiet la iesirea din sezonul rece
Sunt convins ca apicultorii s-au lovit si de alte situatii care n-au fost prezentate.
Zilele urmatoare o sa scriu de ce lana si nu vata de sticla , bumbacul sau polistirenul(ca doar patura de lana am aruncat-o si noi ne invelim cu plastic !), ce studii am facut de-a lungul mai multor ani privind o incinta incalzita si izolata cu lana,constructie,detalii tehnice,higroscopicitate ,perspective de studiu si testare in diferite locuri din tara, cu regimuri climatice extreme.Cand incerci exista sanse de reusita ,daca nu incerci , sansele de reusita sunt zero !
Va multumesc pentru "ascultare" !
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 01, 2013, 11:14:14 PM
Deci , de ce lana ?De ce nu altceva ? Poate ca raspunsul-l aveam de mult timp de la batranii nostri care purtau pieptar si vara : el tine umbra "groasa" vara si caldura iarna !
Higroscopicitatea lanii este cea mai mare dintre toate fibrele naturale :se situeaza intre 18 si 40 %(in atmosfera saturata de vapori de apa ).In medie , in practica , este 28-30 %.Bumbacul, considerat bun absorbant, absoarbe intre 8 si 10 % . Alte fibre naturale ,mult mai putin . Nu intru in detalii privind compozitia firului de lana,chimie si altele . Ceea ce intereseaza este LANOLINA,substanta grasa secretata de pielea oilor,folosita in industrie,medicina si cosmetica.Ea este foarte higroscopica(retine cu usurinta apa din aer) si hidroscopica(leaga pana la 300% apa,fara sa se dizolve in aceasta ,fiind insolubila in apa).In momentul in care lana absoarbe apa degaja caldura iar in momentul in care pierde apa ea racoreste aerul (hainele celor care calatoresc in desert se fac din lana !).Pare o anomalie dar asta e si am dori sa fie un atu al izolatiei cu lana .
Lana este in acelasi timp rezistenta la foc. Ca sa vedem cum se comporta am facut o extensie a unei cabine de vopsit electrostatic (nu incapeau piesele decat la 45 de grade ) ce se incalzeste la 180 de grade si am izolat-o cu lana .S-a comportat admirabil, la suprafata peretelui exterior nu se simtea caldura.
Cum am "descoperit " practic efectul lanolinei?In urma cu 6-7 ani am construit un incubator de 650 de oua(de gaina).Izolatia am facut-o cu 7 cm de lana in toti peretii .Pe interior pfl de 3,2 mm,fara o etansare perfecta. In primele 18 zile aveam nevoie de umiditate 65 %.Cu ceva vase cu apa reuseam sa mentin relativ usor acest nivel al umiditatii. In ultimele zile era nevoie insa de 85 %. Foarte greu reuseam sa ating acest prag : carpe ude ,ziare ude, apa in vase.Pastram acest nivel. Daca deschideam usa pentru a lua puii , in cateva minute umiditate "cadea " in cap .Foarte greu , in cateva ore , reuseam sa urc din nou umiditatea la 85 %.Am incercat sa creez in incinta unde era incubatorul (deci in exteriorul incubatorului) umiditate 85 prin pulverizare a apei cu pistolul de vopsit.
Fenomenul aparut la deschiderea usilor se repeta .Acest lucru nu se intampla la incubatoarele (indiferent de capacitate) cu tabla sau ceva impermeabil la interior .
Asta m-a determinat sa studiez mai in detaliu legatura dintre lanolina ,o incinta la diferite nivele de temperatura si umiditate. Rezultatele m-au facut sa cred ca lana poate fi un raspuns la problemele cu care se confrunta apicultorii.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: stefan1 din Aprilie 02, 2013, 12:36:52 AM
  Interesante datele si frumos prezentate!
  Lanolina insa nu cred ca se mai gaseste in lana spalata. De asemenea protejarea de moii poate fi o problema importanta, mai cu seama ca tratarea cu anumite chimicale poate dauna albinelor.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: fiug1970 din Aprilie 02, 2013, 12:57:37 AM
stefan1,din ce-mi aduc eu aminte,lana nespalata nu era atacata de molii,ci doar aceea spalata si 2.de ce oile se aduna gramada pe timp de canicula????SA SE RACOREASCA!!paradoxal,nu?in ceea ce priveste absorbtia umiditatii,nu stiu(stiintific vorbind),practic,stiu ca pe timp de ploaie,sarica(asa se numea "paltonul" lung din piei de oaie)coiobaneasca se folosea pe fata(cu lana pe afara) cand ploua(si nu absorbea apa,deci nu stiu ce-ar face la condens pe iarna,lana) si pe dos(cu pielea afara) cand era ger(si nu transpira ciobanul),in rest,calitatile lanii nu pot fi egalate de nicio fibra,naturala sau nu.E izolanta si naturala,deci poate fi utila!!
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: sandupop din Aprilie 02, 2013, 06:58:32 AM
Foarte interesant subiect.... daca ne-ar auzi acei crescatori de oi,care dau foc la tone de lana pentru ca nu au ce face cu ea si nu o pot valorifica,  ...este o solutie care merita studiata si dezbatuta, ramane de vazut cum poate fi pusa in practica acesta idee.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: cristian87 din Aprilie 02, 2013, 11:48:57 AM
hai care se ofera sa creeze primul stup tapatat cu lana?
Ideea nu e chiar rea dar nu-i vad aplicatie practica in apicultura. Poate in constructii.
eu am facut cu mana mea peste 100 de lazi si nu ma vad complicandu-ma cu pereti dubli si captuseala de lana.
deocamdata nu lada de lemn e problema nr1 in apicultura romaneasca.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: bucovineanu din Aprilie 02, 2013, 12:13:43 PM
Stiu pe cineva care sub sapa din beton de la pardoseala a pus izolatie din lana. Omul a lucrat in constructii in Anglia si a zis ca acolo lana e folosita pe scara larga la izolatii in constructii.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 02, 2013, 04:29:00 PM
Pai nu stupii trebuiesc izolati cu lina, ci pavilioanele sau soproanele apicole.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: bio din Aprilie 02, 2013, 04:48:30 PM
Citat din: cristian87 din Aprilie 02, 2013, 11:48:57 AM
hai care se ofera sa creeze primul stup tapatat cu lana?
Ideea nu e chiar rea dar nu-i vad aplicatie practica in apicultura. Poate in constructii.
eu am facut cu mana mea peste 100 de lazi si nu ma vad complicandu-ma cu pereti dubli si captuseala de lana.
deocamdata nu lada de lemn e problema nr1 in apicultura romaneasca.

Cristi,......nu captuseste stupii cu lina...ii imbraca.

Cred ca impleteste niste "plovere" pentru fiecare stup in parte si "imbraci stupul" cu "plovarul respectiv"...cum umbla ciinii de boieri imbracati prin parcuri..

Te duci la producator si ceri:
--Datzi-mi si mie 100 de "plovere" pentru stupi orizontali de 20 rame !!..

Acum gata cu gluma.Trecem la lucruri serioase.

.... =))...

Eu,cred ca este o bazaconie chestia de izolat stupii cu lina...... :hippo:


Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: salixbabilonica din Aprilie 02, 2013, 06:40:07 PM
Mda,bazaconie nu este ce spune colegul,daca pune corect problema iese ceva frumos,nu e vorba de imbracat stupii ci de asigurat confortul termic.Eu zic sa vedem daca stie sa explice cum se face sau a lansat-o doar ca idee
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: bucovineanu din Aprilie 02, 2013, 08:45:54 PM
Cand albinele traiau in scorburi cine le facea pulovere din lana?  :smile:
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 02, 2013, 09:03:42 PM
La inscrierea pe acest forum am vazut ca nu se cere nici baston de maresal in ranita si nici o mare cantitate de umor .Si totusi aproape toti cei prezenti pe acest forum au o mare doza de umor "la purtator ".De aceea imi permit o mica gluma.Cu un ardelean bine-nteles care se insoara si trece o zi trece o luna si ...nimic .Tata socru este alertat si-l ia pe ginerica la intrebari :Ma , tu ori nu stii ce sa-i faci fetei mele ,ori nu poti ori nu vrei.Raspunsul : tata socrule eu si stiu ,si pot,si vreau . Dar nu inteleg ,de ce atata graba ?
Deci :
pentru domnul stefan 1:Lana folosita se spala dar fara detergenti,chimicale si apa clocotita pentru a facilita ramanerea lanolinei in firul de lana. Moliile nu ataca lana nespalata sau foarte putin spalata . Una din problemele ridicate la Blaj a fost tocmai protectia la atacul moliilor .Din aceasta cauza in vara anului trecut am facut foarte multe experiente in acest sens (mai greu a fost de gasit un tol de lana infestat cu molii -lana spalata,toars si tesuta)Nu cred ca este cazul sa detaliez dar pot oferi amanunte privind rezultatele si masurile luate .
Pentru domnul cristian87 :"nu inteleg de ce atata graba ".Normal ca eu voi construi si primii stupi cu izolatie de lana .Sunt foarte multe inventii in lume care inca n-au fost implementate in practica sau nu si-au gasit investitorul .Si totusi se fac multe cercetari .Unele se finalizeaza iar altele raman in coada de peste .Cine ar fi crezut in urma cu 25 de ani ca scrii o scrisoare ,peste un minut o citeste cineva in Noua Zeelanda iar peste doua minute citesti raspunsul la scrisoarea ta .In urma cu 30 de ani faceam cercetari privind motorul pas cu pas .Cine credea atunci ca in 30 de ani fiecare va avea in casa cel putin unul (orice imprimanta are) .Stiu ca in momentul in care omul primeste o informatie dar nu stie cum s-o materializeze el ,se creeaza starea de incertitudine .Si e firesc .
Pentru domnul kiwi bee : lana se poate folosi la pavilioane si soproane ca izolatie.
In rest, bazaconie sau nu , ideea merge mai departe.
In prima postare "spuneam" ca urmeaza informatii privind constructia (ce simplu ar fi sa le "trag " in cap un sfeter de lana)  stupului,detalii tehnice , perpective de studiu si testare . Toate acestea fac parte din foaia de parcurs.
Orice actiune intreprindem ,punem in balanta avantajele si dezavantajele .Nu exista nimic sa aiba doar avantaje. In functie de asta luam o decizie .Se spune ca noi cumparam un obiect atunci cand iubim mai mult obiectul decat banii la care trebuie sa renuntam pentru a-l avea.Nu ne intereseaza cum a fost facut ,de cine sau unde a fost facut .Nu era fair -play sa spun : cu stupul "X " , care costa cu atata in plus veti avea doua rame cu puiet in plus primavara , "n" kg miere in plus toamna ...Si sa va spun ca eu l-am incercat si este OK ! NU ! Tocmai de aceea m-am gandit la o strategie de studiu si testare .Nu este o treaba simpla,nu se rezolva peste noapte dar poate aduce mari beneficii. Nu ma astept ca toti sa sara in sus de bucurie si sa fie coada la testarea acestui stup . Dar as vrea sa "inchei "pe astazi , spunandu-va ca Ford avea in minte (printre multe altele) o dorinta: sa scurteze motorul cu 6 cilindri, ca lungime . A constituit o echipa de cercetare.Conditia : sa creada ca este posibil asa ceva .
La anumite intervale de timp ii aduna .Cei care devenisera neincrezatori ca ar fi posibil asa ceva erau schimbati .Ideea s-a materializat in scurt timp :s-au pus cilindrii in forma literei "V". Astazi pare o banalitate !
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 02, 2013, 09:31:35 PM
Domnule bucovineanu , va citesc cu mare placere postarile si raspunsurile foarte pertinente date colegilor forumisti . Din  ele reiese seriozitatea ,perseverenta si placerea cu care abordati fenomenul apicol. Sincer ,ma gandeam la dumneavoastra (si inca ma gandesc)ca la un posibil viitor colaborator in testarea acetui stup.Aveti ochiul format si ati putea emite o opinie "certificata" de experienta pe care o aveti.
Intr-adevar , in scorburi nu era izolatie de lana dar era altceva foarte dificil de realizat la stupii actuali . Poate ca domnul stefan1 ne-ar putea lamuri mai bine . Este o adevarata teorie privind canalele de circulatie a sevei de-a lungul fibrelor,viteza de circulatie a sevei de-a lungul fibrei s.a.Trunchiul unui copac este ca un manunchi de tuburi care nu comunica intre ele decat in mica masura .In scorbura , deasupra familiei , exista acest "burete "natural pentru umiditate ,aceste vase capilare,bune izolatoare termic.
La presa pentru panouri am incercat sa pun dop strunjit de lemn .Vreau sa va spun ca trecea aerul prin el , indiferent cu ce l-am dat.Dopul facut cu axul de rotatie perpendicular pe fibra in schimb parca era din metal (poate cu alta ocazie vom discuta despre circulatia apei in cherestea,metode de uscare,Intrarea si iesirea apei in cherestea pe la capatul acesteia,solutii pentru micsorarea semnificativa a infiltratiei apei in cheresteaua stupului).
Nici in casele de chirpici nu a inghetat nimeni si totusi s-a trecut la BCA,izolatie cu polistiren,de la plapuma de lana la plapuma de plastic.
Doresc sa va bucurati cat mai repede de soare si polen !Ca de schiat cred ca v-ati saturat !
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: bucovineanu din Aprilie 02, 2013, 09:55:13 PM
In ce priveste consumul la iernare, cu siguranta in acel stup va fi mai mic.
Eu am de vreo 25 de ani niste stupi orizontali cu pereti dubli captusiti cu placi de polistiren. Consumul este simtitor mai mic, dar dezvoltarea la iesirea din iarna este mai intarziata fata de cei cu peretii de 2cm. E drept ca avand albinele mai putin uzate, familiile recupereaza destul de repede intarzierea in dezvoltare. Desi percep mai greu caldura exterioara si ies mai greu la zbor nu e nici o problema, neavand intestinul incarcat datorita consumului redus.
Necazul este ca au intrat niste furnici din alea mari, au ros polistirenul, au facut cuib si au ros scandura de 3cm pana au ajuns la albine.  :smile: Iarna trecuta au intrat in reparatii si am renuntat la polistiren.  Acum a ramas o perna de aer in locul polistirenului.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: sandupop din Aprilie 02, 2013, 10:13:17 PM
Luand in considerare pledoaria lui Uve,  despre lana si stupul izolat cu lana, in acest an o sa-mi fac cateva saltelute de lana cu care voi izola stupii, asta daca pana atunci nu o sa incerc stupul cu izolatie de lana, ca nu cred ca este nimic de pierdut, ca lana gasesti ....slava Domnului. Imi aduc aminte inainte de revolutie lucram la o fabrica de tricotaje si acolo din deseurile rezultate, bucati de tricot din PNA, se faceau saltele invelite in saci de folie si cusute ca plapumele, care se turnau in prefabricatele de beton cu care se ridicau blocuri.
Citat din: bucovineanu din Aprilie 02, 2013, 09:55:13 PM
Desi percep mai greu caldura exterioara si ies mai greu la zbor nu e nici o problema, neavand intestinul incarcat datorita consumului redus.
Asta cred eu ca este adevarata problema care trebuie rezolvata.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 02, 2013, 10:45:38 PM
In ceea ce priveste incalzirea solara a stupului sunt multe fatete .Eu cred in termometrul biologic al albinelor dar de multe ori noi "le ducem cu presul ". Sunt postari in care peretele sudic fiind incalzit foarte timpuriu, a facut albinele sa iasa la zbor , victime sigure ale zapezii si frigului .(domnul din Serbia avea un film) Nu doresc sa inventam apa calda sau sa descoperim cine-o pus coada la pruna .Doresc sa gasim solutii sigure care sa duca la eficientizarea activitatii apicole.Vremea si vremurile ne-au jucat feste si o sa ne mai joace in continuare.In zilele urmatoare o sa punctez si modul prevazut a se realiza privind supravegherea comparativa a temperaturilor cu data logere(dispozitive de masurare si stocare a valorilor temperaturilor la anumite intervale prestabilite de timp si realizarea diagramelor de variatie -aici va fi lansat un SOS celor cu mai multa experienta in electronica)
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 03, 2013, 10:34:53 PM
" Vorbeam" intr-o postare anterioara de incubatorul cu izolatie de lana .Cu ajutorul acestuia am putut sa fac multe experiente privind aerul cald,modul de circulare in spatiu inchis +sursa de caldura . Desi am creat tavan fals ,am montat electroventilator in  partea superioara(intre capac si tavanul fals) , diferentele de temperatura intre diferite puncte de pe verticala erau mari. Am reusit astfel sa montez sursa de caldura la baza , cu adaptari din tabla de cupru ,sa renunt la ventilare ,sa redesenez caile circulatie a aerului si temperaturile sa aiba diferente de zecimi de grad.Am putut astfel sa studiez cat de repede scade umiditatea cand introduceam o cantitate de lana, ce impact are daca lana ce era intr-o punga de plastic si avea contact cu incinta pe o suprafata mica s.a.Toate astea m-au facut sa cred ca lana este un material miraculos , insuficient utilizat,uneori blamat ca "pute a oaie".Stiind cate probleme delicate sunt in aceasta minune a naturii numita stupul de albine , am decis sa ma implic in studierea mai aprofundata.
Ce am mai observat ? Intr-o incapere mai inalta ,am montat o soba pe lemne pe colt sau la mijlocul unui perete. Stiam ca aerul cald urca in sus ,se raceste si coboara in jos pe peretele opus.Fals .Aerul cald se ridica ,se loveste de tavan si la o distanta de maxim 40 de cm se intoarce.si coboara in fata sobei.Pentru asta am folosit termometre ,ate de paianjen sau fum.Aceiasi situatie se intampla si in stup sau intr-o incinta cu volum mic . Si in stup ramele "sug " caldura ghemului si emit aer cald . El se ridica si este foarte greu de controlat sau deviat . Deci , cu aceste precizari suplimentare as dori sa "trecem" la constructia stupului si detalii tehnice.
Pe exterior avem cuib sau magazie obisnuita , din chereste rasinoase,grosime 20 mm . Vazut din exterior nu se vede nicio diferenta fata de cel clasic .Facand o sectiune in laterala stupului , urmeaza stratul izolator de lana de 15-30 mm . Dupa acest strat urmeaza fie brad de 4-5 mm grosime fie policarbonat de 4 mm (are foarte multe calitati care-l recomanda , PFL-ul fiind ros de albine). Imbinarile nu trebuie sa permita  accesul insectelor , furnicilor sau altor "bidiganii", si sunt in dinti .La cuib , singura portita de comunicatie a aerului din lana cu cuibul este o fanta de 4 mm ,la baza , pentru a nu fi propolizata , asigurata cu plasa inox cu ochiuri foarte mici ,testata vara trecuta cu diferite "creaturi".
La fel se face si magazia .Capacul va avea tot izolatie de lana si plasa.Diafragma va avea lana pe timpul iernii, fanta de comunicare pe partea opusa ghemului. Podisorul este reproiectat (din trei segmente) .Partea care acopera cuibul va avea o configuratie speciala , pentru pastrarea caldurii , posibilitate facila de a putea pune turta sau sirop.Se va renunta la folia de plastic. N-as vrea sa intru in detalii de finete .Cel mai bine , cred ,astea se discuta si rezolva face to face ,impreuna cu cei care au bastonul de maresal (in apicultura) in ranita .Sper ca nu v-am plictisit prea tare asta seara.

Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 04, 2013, 10:27:25 PM
Perspective preconizate de studiu
Normal ca orice lucru nou trebuie sa aiba niste avantaje. Dar acestea trebuie puse in evidenta fara a exista dubii, folosind o distributie uniforma pe un anumit areal. Deci  testarile trebuie facute in zone unde iarna este "la ea acasa" , in sud unde vara mori de cald sau in zone cu temperaturi moderate atat iarna cat si vara. As dori sa implic cunoscatori cu experienta ,unii fara experienta care fac greseli si vedem ce se intampla. Paralel sa fie utilizate dispozitive care sa monitorizeze anumiti parametri. Aici va rog sa adaugati sugestii , ce credeti dvs ca ar trebui urmarit .
Parametri pe care as dori sa-i monitorizez pe o perioada  de un an apicol sunt :
1) variatia temperaturii  (exterioare stupului, deasupra podisorului,deasupra fundului, intre diafragma si perete, la exteriorul ghemului, in alimentator ) si diagrame comparative privind evolutiile acestor temperaturi fata de cea exterioara, atat iarna cat si vara (scoase la calculator si care sa nu lase loc de interpretari)
2) variatia umiditatii in diferite puncte fata de exterior
3) influenta asupra dezvoltarii familiei sau roiului si randamentul acestora
4) alti parametri pe care sugerati c-ar trebui monitorizati
Un domn din Iasi m-a sunat si-i multumesc. Punctul dansului de vedere e ca nu se preteaza la pastoral datorita volumului mai mare(creste latura cu 4-6 cm).Perfect !Dar inca nu avem concluziile studiului. Cine alege stupul de 10 rame in detrimentul celui de 12 rame(74  de mm diferenta de gabarit) nu cred ca are ca principal criteriu de departajare volumul !
In rest , sa vina vara !!!! :hi:

Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: sandupop din Aprilie 04, 2013, 10:44:39 PM
Cu toate ca sunt incepator, chiar foarte incepator, eu as incerca testarea acestui tip de stup, in conditii extreme... datorita pozitionarii localitatii mele de domiciliu Toplita... Triunghiul (bermudelor) Frigului :D :D, respectin Miercurea Ciuc, Joseni si Toplita :rotfl: :rotfl:, aici temperaturile minume scad de obicei pana la - 30 de grade. In acesta iarna au fost putim mai blande, dar a fost o totusi o iarna capricioasa...ca peste tot in tara.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 04, 2013, 11:16:47 PM
Un stup (dupa ce va fi "tocat " ,proiectat forma finala , construit si ambalat) am stabilit ca va pleca la Sighisoara la iubitorul de albine Bee-lover,unul in Valcea iar al treilea in Toplita .Probabil vor mai ajunge pe unde se agata harta-n cui, pe la Dunare si ...mai vedem !
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 04, 2013, 11:25:02 PM
Este bine sa ajunga in zone diferite ale tarii si cu forme de relief diferite, pentru a se putea forma o idee cat mai ampla si completa asupra acestui tip de stup!
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 05, 2013, 04:43:22 AM
Citat din: uve din Aprilie 03, 2013, 10:34:53 PM
...........Ce am mai observat ? Intr-o incapere mai inalta ,am montat o soba pe lemne pe colt sau la mijlocul unui perete. Stiam ca aerul cald urca in sus ,se raceste si coboara in jos pe peretele opus.Fals .Aerul cald se ridica ,se loveste de tavan si la o distanta de maxim 40 de cm se intoarce.si coboara in fata sobei.Pentru asta am folosit termometre ,ate de paianjen sau fum.Aceiasi situatie se intampla si in stup sau intr-o incinta cu volum mic . Si in stup ramele "sug " caldura ghemului si emit aer cald . El se ridica si este foarte greu de controlat sau deviat . Deci , cu aceste precizari suplimentare as dori sa "trecem" la constructia stupului si detalii tehnice........

Nu cred ca se poate asemana situatia de la tine din "camera" unde ai facut experimentul cu soba si interiorul unui stup.
Sau eventual daca la tine in camera sinteti vreo 300 de prieteni si va miscati tot timpul ba mai va fluturati si tricourile prin aer.

Vreau sa zic ca la tine in camera de experiment nimeni nu misca aerul ca erai doar tu si termometrele tale, pecind untrun stup sint minim citeva sute sau 1-2 mii de albine care dirijeaza in mod sigur circulatia aerului deci aerul se deplaseaza asa cum vor ele.
Incearca sa pui in loc de podisor doar o folie(mai ales iarna) si vei vedea cum albinele iti ridica folia. Ele vor cladi bucati de faguri pe partea superioara a ramelor(ca si niste piloane) ca sa ridice folia cca 20mm, astfel vor putea dirija circulatia(rotatia) aerului asa cum stiu ele ca le este mai bine.

Izolatia pavilioanelor cu lina nu am spuso la misto. Nu intentionez sa te iau la misto.
Ideea de a izola stupii unul cite unul am rumegato si eu in anii trecuti si ideea mea era de a face ceva ieftin din materiale tip "deseu" ca sa ies mai ieftin decit cu stupii ce se gasesc in comert. Nu am progresat caci banul sia spus cuvintul iar bani doar de dragul experimentului nu am avut.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: xvader din Aprilie 05, 2013, 05:38:29 AM
Lasand la o parte complexitatea construirii unui astfel de stup, cred ca s-ar putea ca izolatia sa-si faca treaba, deoarece atat iarna cat si vara ii va asigura albinei un comfort termic de care noi acum o cam privam in cutiile de 2 cm grosime. Dar in cazul unui pavilion...este mai economic si mai simplu sa izolezi peretii pavilionului si nu fiecare stup individual.
Oricum sa ne tineti si pe noi la curent.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: cristian87 din Aprilie 05, 2013, 09:38:52 AM
Pentru domnul cristian87 :"nu inteleg de ce atata graba ".Normal ca eu voi construi si primii stupi cu izolatie de lana .Sunt foarte multe inventii in lume care inca n-au fost implementate in practica sau nu si-au gasit investitorul .Si totusi se fac multe cercetari .Unele se finalizeaza iar altele raman in coada de peste .

Eu va urez mult succes.Entuziastii duc lumea inainte si e nevoie de ei.
Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: salixbabilonica din Aprilie 05, 2013, 09:41:16 AM
Am asteptat cu interes modul de abordare al acestei probleme,dar din ce explicati dvs lucrurile nu o sa mearga cum ati anticipat.Adica,daca vreti sa faceti pereti sandwich ,cu lina la mijloc,iese ceva scump,greu de realizat tehnic,greu de dezinfectat,greu de intretinut,mai ales daca dezinfectia si intretinerea se realizeza prin cufundare in solutii fierbinti.Daca eliminati folia,veti ajunge rapid ,mai ales la familille puternice ,la suprasaturarea cu vapori de apa,imposibilitatea eliminarii apei din condens si ,paradoxal,in stupul dvs vafi frig(in mediu umed pierderile de energie sint si de 10 ori mai mari,fata de aceeasi temperatura cu umiditate mica).Ideea utilizarii linii e una buna,dar nu asa cum preconizati dvs.Kiwi Bee are dreptate,stupul nu e ca acea camera in care ati observat circuitul aerului cald,mai sint si citeva mii de entitati care isi regleaza conditiile de microclimat asa cum au nevoie,nu cum vrem noi!
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 05, 2013, 06:52:47 PM


"Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi."

Respect opinia fiecarui forumist si punctul sau de vedere . Si multumesc tuturor celor care exprima un punct de vedere. A dezbate un subiect cu fair -play inseamna a admite ca celalalt s-ar putea sa aiba dreptate .
Deci , in momentul de fata nu intentionez sa fac un stup pe care sa-l vand repede ,in cantitati mari,sa fac o caruta de bani(cand ai prea multi bani iti fuge mintea la prostii, schimbi caroseria la regina din bucatarie sau descapacitoare cum ii zic altii si apoi sa vezi cheltuiala).Activitatea firmei pe care o am merge mai departe.Modul meu de relaxare este sa proiectez lucruri noi , tehnologii noi ,dispozitive noi .Asta fac de peste 30 de ani . Imi creeaza o stare de bine .
In ceea ce priveste constructia stupului... Cred ca pe stupar il intereseaza robustetea lui, rezistenta la intemperii , pretul si eficienta stupului. Nu-l  prea doare capul cum e facut , cat s-a chinuit "x" sa-l faca.Iar pe mine me intereseaza ideea in sine .Mediasul nu-i departe de Alba Iulia.Poate vizitati Cetatea si vedeti si ce a iesit(cand va fi gata) sau poate vizitez eu Mediasul(hotel Central noi l-am mobilat) si poate va schimbati parerea .
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 05, 2013, 07:13:17 PM
Citat din: salixbabilonica din Aprilie 05, 2013, 09:41:16 AM
Am asteptat cu interes modul de abordare al acestei probleme,dar din ce explicati dvs lucrurile nu o sa mearga cum ati anticipat.Adica,daca vreti sa faceti pereti sandwich ,cu lina la mijloc,iese ceva scump,greu de realizat tehnic,greu de dezinfectat,greu de intretinut,mai ales daca dezinfectia si intretinerea se realizeza prin cufundare in solutii fierbinti.Daca eliminati folia,veti ajunge rapid ,mai ales la familille puternice ,la suprasaturarea cu vapori de apa,imposibilitatea eliminarii apei din condens si ,paradoxal,in stupul dvs vafi frig(in mediu umed pierderile de energie sint si de 10 ori mai mari,fata de aceeasi temperatura cu umiditate mica).Ideea utilizarii linii e una buna,dar nu asa cum preconizati dvs.Kiwi Bee are dreptate,stupul nu e ca acea camera in care ati observat circuitul aerului cald,mai sint si citeva mii de entitati care isi regleaza conditiile de microclimat asa cum au nevoie,nu cum vrem noi!
Un sofer merge la vulcanizare :am panaaaa!!!
Muncitorul :asta e problema ta !
-Da ,dar trebuie facuta !
-Da ,asta e probleme mea !
deci :n-am avansat nici un pret,
greu de realizat - asta e problema mea
dezinfectia - teren minat, aici da putem incerca sa  identificam problemele si sa le gasim rezolvare, totul trebuie sa aiba o rezolvare(daca sunteti de acord putem continua discutia pe privat pentru a nu plictisi colegii)
Chestia cu condensul - tocmai asta este menirea stupului , sa impiedice formarea condensului prin mentinerea unei umiditati relative a aerului in limite acceptabile. Tocmai din aceasta cauza am spus ca voi monitoriza umiditatea din stup.
Lana uda , culmea ,tine de cald.Tocmai anomaliile lanolinei vrem sa le fructificam. Ce va iesi la final ? Doar Cel de Sus poate sti !Datoria noastra este sa incercam! Printre picatele , cum permite timpul ! :hi:
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: bucovineanu din Aprilie 05, 2013, 07:17:46 PM
Mie mise pare interesanta ideea. Noul prinde greu intotdeauna. Din discutiile in contradictoriu rezulta adevarul.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: ves.lucian din Aprilie 05, 2013, 07:30:16 PM

[/quote]
Un sofer merge la vulcanizare :am panaaaa!!!
Muncitorul :asta e problema ta !
-Da ,dar trebuie facuta !
-Da ,asta e probleme mea !
deci :n-am avansat nici un pret,
greu de realizat - asta e problema mea
dezinfectia - teren minat, aici da putem incerca sa  identificam problemele si sa le gasim rezolvare, totul trebuie sa aiba o rezolvare(daca sunteti de acord putem continua discutia pe privat pentru a nu plictisi colegii)
Chestia cu condensul - tocmai asta este menirea stupului , sa impiedice formarea condensului prin mentinerea unei umiditati relative a aerului in limite acceptabile. Tocmai din aceasta cauza am spus ca voi monitoriza umiditatea din stup.
Lana uda , culmea ,tine de cald.Tocmai anomaliile lanolinei vrem sa le fructificam. Ce va iesi la final ? Doar Cel de Sus poate sti !Datoria noastra este sa incercam! Printre picatele , cum permite timpul ! :hi:
[/quote]
 
  imi aduc aminte ca inainte de 89 am vazut un film cu niste speologi in care se arata ca sacul de dormit captusit cu lana umeda tine de cald mult mai bine decat orice alt material izolator termic !!!
  nu ma asteptam ca dupa atata vreme aceasta treaba cu lana umeda  sa revina in actualitate !!!
   :hi: :nod: :razz: =D> :-c :beer: :beer: :beer: : sampanie: : sampanie: : sampanie: :new: :ok: :yes: :thanks:
 
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: cristian87 din Aprilie 05, 2013, 07:58:55 PM
Citat din: uve din Aprilie 05, 2013, 06:52:47 PM


"Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi."

Respect opinia fiecarui forumist si punctul sau de vedere . Si multumesc tuturor celor care exprima un punct de vedere. A dezbate un subiect cu fair -play inseamna a admite ca celalalt s-ar putea sa aiba dreptate .
Deci , in momentul de fata nu intentionez sa fac un stup pe care sa-l vand repede ,in cantitati mari,sa fac o caruta de bani(cand ai prea multi bani iti fuge mintea la prostii, schimbi caroseria la regina din bucatarie sau descapacitoare cum ii zic altii si apoi sa vezi cheltuiala).Activitatea firmei pe care o am merge mai departe.Modul meu de relaxare este sa proiectez lucruri noi , tehnologii noi ,dispozitive noi .Asta fac de peste 30 de ani . Imi creeaza o stare de bine .
In ceea ce priveste constructia stupului... Cred ca pe stupar il intereseaza robustetea lui, rezistenta la intemperii , pretul si eficienta stupului. Nu-l  prea doare capul cum e facut , cat s-a chinuit "x" sa-l faca.Iar pe mine me intereseaza ideea in sine .Mediasul nu-i departe de Alba Iulia.Poate vizitati Cetatea si vedeti si ce a iesit(cand va fi gata) sau poate vizitez eu Mediasul(hotel Central noi l-am mobilat) si poate va schimbati parerea .

Va multumesc pentru invitatie dar credeti-ma sunt satul de Alba Iulia, mi-am facut liceul acolo
Revenind la proiectul dvs va doresc mult succes, faptul ca mie nu mi se potriveste nu inseamna ca nu e bun pentru altcineva.
Eu chiar daca inca sunt incepator in ale apiculturii vad activitatea asta ca pe o afacere  si judec fiecare pas din perspectiva costurilor , veniturilor potentiale  si timpului pe care il necesita.
De aceea incerc sa elimin din procesul tehnologic orice complicatie inutila. Nu am decat 100 familii de albine dar imi ocupa destul timp sa ma ingrijesc de ele.
Pentru un amator entuziast  ce nu urmareste eficienta nu se impun astfel de considerente.
Poate lor li se vor potrivi lazile construite de dvs.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: xvader din Aprilie 05, 2013, 08:49:16 PM
V-ati gandit, pentru izolarea fata de umiditate, a lanii, sa scufundati dupa construire, lada in parafina?
Eu lucrez la o baie de parafina...pentru a nu mai fi nevoit sa vopsesc sau sa tratez cu lac cutiile de stupi.
Am inteles ca scufundarea cutiilor in parafina fierbinte, protejeaza si familiile contra catorva boli, si cutiile...cica ar rezista fara probleme vreo cateva zeci de ani!!
Am zis ca e o idee pe care merita s-o incerc ptr. cutiile mele.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: ves.lucian din Aprilie 05, 2013, 08:56:15 PM
  am auzit si eu , dar inca nu am incercat !!! am vazut un filmulet in care se spunea ca lazile tratate cu parafina rezista zeci de ani , dupa care operatia se repeta !!!
  tu fa rost de parafina si dupa aceea vorbim !!!  :hi: :razz: =D> :-c :beer: :beer: :beer: :new: :ok: :yes: :thanks:
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 05, 2013, 10:48:24 PM
Chestiunea cu parafina poate fi o optiune de luat in seama. In urma cu vreo 25 de ani am izolat o masina , sub podea , cu o compozitie de chit de geam (pe ulei) , ulei auto, parafina si ceara de albine. Praful s-a depus si chiar si petele de rugina au ramas in faza aceea multi ani . Ceara se topea si patrundea in fiecare imbinare a tablei . Nu stiu cum se va comporta stupul parafinizat la 50 de grade la soare , daca nu va fi o invitatie pentru insecte sau soareci .Teoria ca teoria "praftica" ... ne omoara . Orice merita incercat! Nu stii ce idee noua poate aduce .Multe (mari ) inventii s-au nascut din cauza erorilor umane , a greselilor. Si noi le utilizam (inclusiv vulcanizarea cauciucului s-a nascut dintr-o neglijenta !).
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: fiug1970 din Aprilie 06, 2013, 12:17:41 AM
temperatura de topire a parafinei e intre 53 si 66 de grade,depinde de tipul parafinei(sant mai mult de 10 tipuri).Majoritatea parafinelor se folosesc pentru penetrarea lemnului intre 12 si 30 mm,depinzand de tipul ei.Lemnul se imbiba cu parafina si rezista mai mult la intemperii(apa de ploaie,in speta).Daca se vb. de imbibarea lemnului cu parafina,e buna ideea,daca se vrea o acoperire cu parafina a lemnului,nu-i buna solutia,fiindca nu rezista la caldura.
In ce priveste lana,din ce am citit,poate absorbi apa, pana la 33% din greutatea proprie,asa ca nu trebuie izolata impotriva umiditatii,ci expusa umiditatii,ca sa o absoarba,dupa care trebuie uscata(cred!)
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 06, 2013, 01:18:19 AM
Doar o idee.
Se face o cutie Dadant 1/1 de unde se fura original din fabricatie 50mm din inaltime(deci cu 50mm mai mic). Cutia nu va avea fanta pt sustinerea ramelor.
Se face o a doua cutie(aceiasi grosime) cu aceiasi inaltime dar mai scurta cu 70mm si mai ingusta cu 70mm. Pe laturile lungi atit la baza(20mm de la baza) cit si la parte superioara(20mm de la partea superioara) se aplica 10-12 gauri de 10mm echidistantate. deci in total vom avea 40 de gauri. Gaurile se vor acoperi cu o sita.... habar nu am ce marime sa fie la ochiuri..... dar cu ceva sita mai fina la exterior si o sita ceva de genul folosit la fundurile stupului la interior. Locul sitelor se frezeaza..... cca. 1mm adincime.
Inainte de a monta sitele cel 2 cutii se baga la o baie de parafina.

De aici puteti vedea ca vom avea un "sandwich" cutia mai mica va intra in cutia mai mare si vom avea un spatiu pt lina de cca 15mm la fiecare latura.

La partea de jos al ansamblului se va pune un chenar de lemn(lungimea si latimea egala cu cutia MARE) facut dintrun leatz cu latimea de cca. 55mm si grosimea de 20mm. Astfel cutia finala ia o forma, deci baza cutiei astfel o avem inchisa.

La partea superioara al cutiei finale se va monta un alt chenar asemanator cu cel de la baza doar ca este facut dintrun leatz mai gros(30mm) iar in interior le laturile scurte se vor face fantele pt suportul ramelor.

Cele 2 chenare se pot baga la o baie de parafina inainte de asamblare.

Evident in cavitatea dintre cele 2 cutii(cca. 15mm) se va pune lina inainte de asamblare.

Dezavantaje:
-scump- necesita material dublu fata de un stup de care se gaseste in comert acum. Extra manopera inclusiv asamblara finala. Plus mai este nevoie si de lina.
-greu- Mil inchipui pe DM din Canada cum alearga cu o astfel de cutie plina cu miere de la sup pina la camion de dimineata pina seara(nu mai stiu care este acel video). Si sa mergi in pastoral si sa incarci/descarci 100 de stupi. Fara macara apicola..... NUUUUUU  :nono: deci alta investitie.

Avantaje:
-pt dezinfectare se poate dezasambla si cutia interioara de poate baga la baie de parafina(si cele 2 chenare). Se poate spala sau schimba lina dupa preferinta.
-un astfel de stup este mai greu de furat.

Problema greutatii sar mai putea rezolva cu trecerea la MER dar asta implica costuri extra(mai multe cutii mai multe rame).
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: xvader din Aprilie 06, 2013, 05:35:19 AM
ma refeream la baia de parafina fierbinte....tot pe net la DM am vazut si eu prima data, apoi am mai facut sapaturi si...am ajuns la ideea ca ar fi cea mai ieftina solutie prin care-mi pot proteja cutiile.
Dar realizarea practica este mai dificila un pic. Apropo, parafina am gasit cu 6 - 6,5 lei/kg, in functie de cantitate, dar inca nu stiu cata imi intra la impregnarea unei cutii, Nu am gasit informatia asta. Oricum in baia la care lucrez, intra cam 250 - 280 kg....destul de scump. Pana termin baia...mai caut.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 06, 2013, 10:00:04 PM
Aceasta este sectiunea lateralei cuibului la stupul izolat cu lana . Este versiunea care am gasit-o cea mai simpla.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 07, 2013, 09:48:51 PM
Interesant de citit !
http://adelle.ro/oda-pentru-lana-proprietati-si-caractestici/ (http://adelle.ro/oda-pentru-lana-proprietati-si-caractestici/)
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din Aprilie 19, 2013, 08:22:06 PM
Am stabilit 7 stupine in care vor ajunge stupii cu izolatie de lana + diafragme + pernita cu lana pentru testare pe parcursul unui an: Alba , Sighisoara, Brodina - Suceava , Toplita (polul frigului),Valcea. As dori sa mai ajunga unul in Timisoara, unul in Sud sau Dobrogea (unde se pripaseste ecuatorul in iulie).Putem discuta detalii pe MP.
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: Ioan Olaru din August 13, 2014, 04:27:00 PM
Totusi nu ar fi mai indicat confectionarea unor diafragme care sa fie din lana , contur lemn peretei din plasa , iar umplutura din lana .
Titlu: Re: Stupul cu izolatie de lana
Scris de: uve din August 18, 2014, 10:12:37 PM
Ideea stupului cu izolatie de lana nu a murit .Esta in testari. Deja anumite modificari constructive au avut loc .Cand voi ajunge la concluzia ca este cea mai buna varianta constructiva, voi promova acest produs. Diafragmele cu izolatie de lana si pernitele cu lana , se vor oferi gratuit pentru testare la unele targuri ce vor avea loc in aceasta toamna.