Roi natural - roi artificial

Creat de PricopArthur, Ianuarie 15, 2009, 07:41:12 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Andrei, te-ai specializat, cred ca deja iei roii mai rapid, fara pierderi de albine si regine si fara multe ...intepaturi. Totusi 20 de familii nu-s foarte multe, sigur nu tot ce ai instalat ti-a reusit. De invatat toti invatam, permanent.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Adevarat, am inceput sa inteleg albinele si asta este important.
La roiul acesta nu cred ca am lasta 10 abine acolo si asta ca eram oarecum in graba. Au baut sirop fantastic de multsi sunt sigur ca sunt puse pe construitfaguri si lustruit celulele la fagurele pus. Sper sa fie o familie bune dar dca nu ii voi schimba matca cu una crescuta de mine.
Da, 20 in 12 luni mi se pare cam rapid se munca o sa ma astepte la anu cand or sa fie famili mature si cu faguri crescuti. Acuma am 500 de faguri de pus la crescut asa ca ....
Cred ca am pierdut la inceput vreo 7 roiuri sau inceputuri de roiuri artificiale din greselile mele.

Adrian Roman

Evolutia meteo, in zona mea, 20 km sud de Baia Mare, a fost nefericita pe finalul salcamului. Abia am stors prima tura din caturi, ca a urmat o perioada de 10 zile de frig si ploaie. Numeric erau in evolutie spre maxim, zbor nu, cald nu, cuib de 14 R si cat plin de albine, consumau ce gaseau plus ce le-am dat zilnic. Cand a venit vremea buna, a inceput distractia , cules de botci, de cate un roi, divizari si imprumutat de rame si lazi. Facusem inainte de salcam 10 nuclee, care sunt foarte bine , din familii recordiste si slab roitoare.Ce parere aveti asupra atenuarii tendintei de roire a celui natural, daca in toamna il unific cu unul artificial ?

mihaipop_55

daca dupa unificare ramane matca din roiul artificial atunci familia respectiva va avea caracteristicile familiei de unde provine matca adica slab roitoare si recordista desi nu 100%.oricum tendinta de roire se va diminua.cu mult respect. mihai.cred ca bac-ul s-a terminat,deci concediu placut.

Adrian Roman

Mersi, la fel. Invat ptr. gr. ll, ca am lucrat mult in cultura si nu l-am putut da la timpul lui. Acu-i mai greu, la batranete... Ce face evodia ? :hi:

mihaipop_55

pe caldura asta e mai greu cu invatatul dar asta e viata. referitor la evodia puietii cresc mai bine in ultimul timp ,astept cu nerabdare sa-i vad infloriti.spor la invatat si bafta la examen.

mihaipop_55

si

Adrian Roman

Multumesc , sa fie.. Poate ca am sa va fac o vizita, primiti ? :hi:

mihaipop_55


Adrian Roman

Domnilor, cam de o saptamana am tot vazut ditamai barba la un stup, era putin ciudata, fiind sub scandurica de zbor, mai spre fundul lazii. Ocupat cu scosul ramelor ptr stors, n-am dat mare atentie, dar m-a intrigat ieri persistenta "barbii", care de fapt e un roi ce a construit deja faguri, in aer liber. Am pozat-pe Sunphoto.Ciudat e ca albinele din lada n-au nici o adversitate fata de cele de sub scandura de zbor, si nici invers ! Ce parere aveti?

bucovineanu

A fost foarte cald si stupul respectiv nu are ventilatie suficienta, fiind plasat probabil in plin soare. Acum ca s-a racorit, barba ar trebui sa fi disparut. Daca nu  a disparut trebuie departate putin scandurelele podisorului si situatia va reveni la normal.

Adrian Roman

D-le Bucovineanu, va salut cu toata consideratia ! Va rog intrati la mine pe Sunphoto. albine 2009, pag.3, dupa care va rog sa judecati situatia existenta, ma refer la fagurii construiti sub scandura de zbor . Din 11 stupi aflati pe acelasi aliniament, toti in soare, este singurul care s-a manifestat in acel mod.

D006

Fagurii construiti sub  urdinis  au  puiet sau oua?
Interesant nu  am  vazut asa  ceva  pina  acum,cred  ca  daca  nu  sunt  cu  puiet se  trateaza de  aceiasi  familie.
'

Adrian Roman

Am verificat fagurii, am si pozat ( pe Sunphoto ), are puiet capacit si larvar ca la carte. Am verificat si familia din lada respectiva, are de toate, din plin , am vazut matca si nu cred ca se plimba sa ponteze cand in lada , cand sub scandura de zbor ( glumita !) , deci, ce parere aveti ? Ce ar fi de facut ?

stefan1

Foarte curios fenomen. Nu am intalnit asa ceva. Aproape sigur a fost un roi cu matca batrana dar nu din stupul respectiv, ca altfel matca ar fi intrat in stup si ar fi sfarsit ucisa de o regina tanara. Curios ca au reusit sa coexiste cu familia din stup. Are fund cu plasa?
Eu as incerca sa salvez roiul macar din curiozitate. Asta presupune sa tai fagureii si sa-i folosesti fie in familia formata fie in alti stupi, de exemplu in caturi, chiar intre fagurii cu miere. Stupului format ii dai initial 1-2 faguri cu puiet (dupa marimea roiului) si inca este,cred (dupa zona), timp sa se dezvolte. Daca este loc langa lada existenta, poti sa muti acolo familia de deasupra si in locul ei sa pui acest roi, astfel ca cei doi isi vor imparti culegatoarele. ca masura de siguranta, regina din roi sa o pui in cusca una-doua zile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)