celule de 4,9 mm

Creat de dragos2006, Octombrie 25, 2007, 03:39:46 AM

« precedentul - următorul »

D006

experiment facut in suedia
http://beeman.se/index-f.html

D006

..am citit in cartea ''ceara ''de Volcinschi ca celula ar avea diametrul de 5,3-5,5 mm...
...sunt deschis tuturor experimentelor si imi plac noutatile..

PricopArthur

Tot in aceeasi carte e si ideea ca daca pui un roi natural numai pe faguri cu celule de trantor,matca va depune oua fecundate. Vor rezulta albine mai mari.
Dar a incercat cineva?
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

Am avut cazuri, in special la roi, cand matca fie ocoleste celulele de trantori dar si cazuri cand in celulele intermediare oua de albine dar si cazuri cind incearca sa mai ingroase peretii celulelor de trantori (in special cele din faguri batrani), pentru a le micsora volumul, sa oua in ele de albine.
  D-le Cristi,
Explicati poza de sus. Sa inteleg ca daca celulele sunt prea mici, albinele le transforma in celule de trantori? Uneori face asa si cu cele din fagurii obisnuiti, mai cu seama daca nu au fagure crescator si sunt putine celule de trantori in stup. Deea is bune experimentele. Se pot pune la crescut f.a. cu celule de diferite dimensiuni si sa se vada la ce dimensiuniconstruiesc cel mai frumos, dar si cum se coreleaza marimea celulelor cu productiile obtinute, cu infestarile cu paduchi, cu modul de iernare etc .
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

In revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.

stefan1

Citat din: balasbebeIn revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.
Noi nu putem incerca daca nu avem decat faguri artificiali "oficiali".
  Tu ai in general marcate matcile batrane, nu?
  Cand eram mic, tata punea la roi ( cand era in criza de faguri artificiali) rame insarmate si doar cu o fasie de fagur artificial. Albinele cresteau restul. Nu mai stiu acum daca pastrau masura celulelor din fagurul artificial sau treceau la "stasul" lor.
  Uneori si roii cu matci tinere cladesc si de trantori mai cu seama daca au deja 5-6 faguri claditi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pngflorin

Ce sa inteleg , ca daca este matca tanara se construieste ceara in rama claditoare mai putina si invers daca este batrana ?

D006

..roiurile cladesc foarte bine faguri cu celula de albina lucratoare si in rama claditoare...asta in primele zile apoi mai trec si la celula de trintori...

maximus

Citat din: balasbebeIn revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

concluziile nu au fost inca trase, dar se pare ca albinele au un "calapod" al lor. in momentul in care le dam o "fundatie" cum este cea din imagine ceva se scurcircuiteaza in mintea lor si iese o harababura care nu este benefica pentru ele. asa ca cei care nu avem timp de experimente sa-i lasam pe cei care au timp si poate daca vor obtine rezultate ni le vor impartasi si noua. :uimit:

stefan1

Cristi:   "... se pare ca albinele au un \"calapod\" al lor. in momentul in care le dam o \"fundatie\" cum este cea din imagine ceva se scurcircuiteaza in mintea lor si iese o harababura...
  Calapodul se pare ca tot omul il face alegand el o dimensiune a celulelor.
In "Apicultura" nr 1/86 se spune ca la noi in tara dimensiunile celulelor sunt 5,35-5,88mm in Transilvania si 5,11-5,36 mm in Moldova. Diametul celulelor de 5,3-5,4  ar fi cel oficial. Grosimea peretilor laterali ai celulelor este de 0,35-0,4 mm la fagurii noi, de 0,5 la fagurii potrivit de vechi si de 0,8 la fagurii vechi.
  Nici albinele nu au o masura fixa. Se poate observa unde cresc ele, pot trece de la celule de albine la ceule intermediare si apoi la celule de trantori. Si intensitatea culesului influenteaza intr-o oarecare masura marimea celulelor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 
  https://www.youtube.com/watch?v=Lb2rigB9Co0

  Am dat nu de mult acest link dar nu a fost nici un comentariu. E drept ca e o perioada din an cand avem destule de facut la stupi.
Este vorba de un discurs tinut la Linz in 2012, cu teme "Comportamentul igienic la albine". De ce il pun si aici, la topicul despre faguri? Pentru ca in mare parte din discurs se vorbeste despre marimea celulelor, care se spune ca are o mare influenta pentru starea de sanatate a familiilor.
  Reiau aici doar cateva din idei:
- la min 9:  De 30 de ani sunt cercetari de a crea o albina rezistenta la varroa, dar rezultatele sunt slabe. In acest timp albinele asiatice, cele africane sau chiar albinele africanizate din America de Sud au mult mai putine probleme cu acest parazit. Care sa fie explicatia?
- la min 13 se da durata stadiului de puiet capacit la diferite rase. (Poate cineva va face niste print-screen-uri). Dau cateva cifre: la Apis cerana-10,9 zile; la A scutellata- 11,2 zile; la A adansonii - 11,4; la A. m caucaziana si la Buckfast - 11,9 ; la carnica 12,1; la rasele iberice 12,2; la ligustica si albina neagra germana -12,3 zile.
- la min 13.30 se dau numarul de paduchi ajunsi la maturitate pe puiet in fanilii puternice (cand durata de puiet capacit este mai mica), la familii slabe si pe puietul de trantori, aratand ce importanta are o perioada mai scurta de incubatie.
- la 17.32: se pare ca cu secole in urma durata de evolutie de la ou la adult la albine era mai scurta: in 1791, Francois Huber vorbeste de 19 zile.
- la min 19: marimea celulelor este un foarte important factor in lupta cu varroa. Marimea celulelor variaza astfel:
            - in Europa, celulele standard sunt de 5,4 mm, cu o variabilitate de la 5,1la 5,5 mm si distanta intre faguri medie de 37 mm, cu o variabilitate de la 3,2 la 3,8 mm. Celulele de trantori sunt 1,3x celula de albine
            - in SUA marimea standard a celulelor este de 5,3 mm. De remarcat ca atat in Europa cat si in SUA, aceste dimensiuni nu sunt naturale, ci sunt impuse de matritele care fac fagurii artificiali.
            - in Africa distanta dintre faguri e de obicei 3,2 mm, iar diametrul celulelor intre 4,5 si 5 mm. Celulele de trantori au dimensiuni intre 1,33 si 1,38 x celula de albine.
            - la Apis cerana distanta intre faguri este intre 3 si 3,5 mm iar marimea celulelor intre 4,3 si 4,9 mm, in Filipine chiar de 3,6-4 mm. Celulele de trantori la aceste rase sunt doar cca 1,1 x celula de albina.
- la min 22: studii arata ca inainte albina europeana cladea celule mult mai mici.
- la min 22.10: Istoria fagurilor cu celule marite incepe de la belgianul prof U. Boudoux, care in 1893 publica intr-o revista apicola experiente ale lui cu celule mai mari. El spunea ca se obtine astfel o albina mai puternica, capabila sa zboare la distante mai mari si sa adune mai multa miere, din moment ce si trompa ii va fi mai lunga si va ajunge unde celelalte albine nu ajung. El a incercat pana la un numar de 750 celule/dm patrat, dar mai tarziu a cautat sa extinda "pana la limita posibilului". Pledoaria lui a prins la stupari si la producatorii de materiale apicole si asa s-a ajuns la dimensiunile de astazi.

  O sa continui daca prezinta interes.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Eu am mai spus si pe pagina dl Calmus Daniel ,la cererea unor apicultori care au fost prin strainatate am realizat prese dupa faguri adusi de ei ,faguri aveau celula de 5,1 si de 4,9.Cineva cu doctorate in apicultura le-a spus ca in celula naturala se reduce perioada de la stadiul de larva la eclozare a albinei.Le-a spus si ca perioada de viata a albinei creste.

Eu le-am spus ca nu cred asa ceva si ca a mai incercat cineva si le-am spus de Bunka de pe stuparitul.
Ei au spus ca albina iesita din celula de 5,4 nu va face niciodata un fagure cu celula naturala chiar daca nu are foita de crestere si asta deoarece dimensiunea ei nu ii permite,de acea ca sa ajungi la o albina de dimensiune naturala e nevoie sa reduci dimensiunea treptat.

Cand am sa fac rost de faguri am sa fac prese sa incerc si eu,nu cred ca acesti faguri determina o marire a populatiei si a cantitati de miere adunate cum spun ei ,dar pana nu probezi nu ai de unde sa stii.

Pentru a face rost de faguri trebuie sa-mi contactez cunostintele de prin strainatate ,nu stau sa le explic unde gasesc faguri,ce sa ea si cat sa ea,asa ca experimentul ramane pentru la anul si asa nu mai este timp sa reduc dimensiunea albinei de doua ori.

Kiwi Bee

Stefan,
poate nu inteleg eu ceva sau poate ai scris tu gresit?

"in Africa distanta dintre faguri de obicei este de 3,2mm" ... asa de putin???
apoi
"la Apis Cerana distanta intre faguri este de 3-3,5mm" .... ????
sau nu interpret eu cum trebuie.

De obicei noi ne referim la distanta dintre faguri de la centrul ramei/fagurelui pina la centrul urmatorului fagure, deci oricum vorbim de peste 30mm(31-32mm pina la 35-38mm).


Kiwi Bee

Citat din: marian sima din Iunie 21, 2015, 08:04:57 PM
Kiwi Bee ,prima dimensiune este de 5,1 si a doua este de 4,9.
Influienta lor este din Spania ,faguri cu dimensiune de 4,9 ii vor folosi in Layensi cu cat.

Mersi Marian.

Deci sa inteleg ca un sezon ar merge sa lucrezi cu foite de 5,1mm si sezonul urmator cu foite de 4,9mm? Precizind ca se formeaza o colonie noua de la zero in fiecare sezon.

Asa cum am sperat ca ne va inunda Stefan(si a facuto pe acest topic) cu informatii abundente despre diferite specii, se poate spune ca ADNul speciei decide durata de puiet larvar si durata de viata ca albina.
Este greu de spus care sa fie corelatria dintre marimea unei specii si duarta ei de puiet larvar.

Stefan nu nea spus aici, dar poate o face de curind, care sa fie durata de viata ca albina a fiecarei specii.

Marian mai pus pe citite si ieri noaptea am gasit si un articol(nu mai tin minte siteul) unde se spunea ca un cercetator din zilele noastre a demonstrat ca nu se poate invinge varroa cu celule mici.
Sint citiva apicultori foarte cunoscuti care de ani de zile o tin cu celule mici si nu fac tratament dar pe scara larga nimeni nu ai poate copia. Ceva nu se poatriveste, ceva nu se poate reproduce pe scara larga si nimeni nu sia dat seama ce este dar multi cad de acord ca ar trebui foarte multi bani sa se experimenteze pe un numar mult mai mare de stupi pe o duarata de mai multi ani(nu numai 1-2 sezoane) si in mai multe parti ale lumii in acelasi timp.