Vespa velutina

Creat de stefan1, Ianuarie 18, 2012, 01:39:36 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

#15
  Albinele au dazvoltat unele mijloace de aparare contra acestui pradator.
In Asia, Apis cerana are un sistem de aparare contra tuturor speciilor de viespii uriase, care in general nu pot fi annihilate prin intepare, datorita carcasei chitinoase rezistente. Aceasta tehnica de aparare numita si 'mingea de foc', pe care noi il cunoastem din videoclipuri, consta in imobilizarea viespei agresoare intr-un ghem de albine si cresterea temperaturii in acel ghem pana la 50 grade Celsius, timp de cca 5 minute. Viespile mor la o temperature de 45,7 grade, pe cand albinele rezista pana la temperature mai mari.
  Curios, albinele Apis mellifera din Asia,care au trait de vreo 50 de ani cu Vespa velutina, au dazvoltat si ele aceasta tehnica de aparare, dar mai trebuie sa o perfectioneze; ghemul format este mai mic (cca 2/3 fata de Apis cerana) si rezultatul nu este totdeauna cel dorit. Aceasta desi s-a cercetat si Apis mellifera rezista pana la 51,8 grade, fata de 50,7 la Apis cerana.

  Si in Europa, albinele confruntate cu acest pradator incep sa adopte unele tehnici de aparare:
-formeaza un grup de albine, pana la 100, care stau pe scandura de zbor sau in fata gratarului de urdinis, iar daca se propie o viespe, mai multe albine se indreapta in directia ei, intimidand-o
- un grup de albine se arunca pe viespe si cauta sa o muste de tergite, de abdomen, torace sau cap
- o albina se ridica de pe scandura de zbor, urca pe verticala si se arunca asupra viespei. Incearca sa o intepe intre torace si cap sau intre torace si abdomen. De multe ori viespea cade la pamant si pleaca la cuib dupa mai multe minute, cand isi revine
- in loc sa vina in zbor planat, culegatoarele vin in viteza , deasupra viespii, si coboara brusc in grupul albinelor de paza
Stuparii iau si ei masuri de protectie si aparare. Important este sa micsoreze inaltimea urdinisului la cca 5 mm, ca viespile sa nu poata patrunde in stup. Gratiile antisoareci nu sunt eficiente, avand orificiile suficient de mari ca sa poata trece viespile.

  Dau si o poza cu aparatoarele care cauta sa intimideze o viespe:
  Si un videoclip cu acelasi atacator (numit de francezi si Attila stupilor) si modul cum transeaza prada:
Frelon asiatique : L'Attila des ruchers attaque 2010.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#16
  Combaterea Vespei velutina
Trebuie sa recunoastem ca in fruntea celor care lupta pentru limitarea proliferarii acestei specii in Europa sunt stuparii, care sunt cei mai afectati de aparitia acestui pradator al albinelor, dar si alti ecologisti, care se tem de alte specii de insecte si in special specii de albine salbatice, care ar putea fi victime ale Vespei velutina.
  Desi lupta contra ei a inceput de cand a fost semnalata in Europa, acum s-a inteles ca nu mai poate fi vorba de o eliminare totala din Europa ci doar de o diminuare a prezentei si limitare a extinderii. Cu toate astea, se apreciaza ca viteza de expansiune a speciei este de 100 km/an. In Franta s-a infiintat o retea de voluntari care cauta cuiburile de Vespa velutina din zonele lor, le tine sub observatie, intocmesc formulare speciale care se centralizeaza si se analizeaza pentru a se lua cele mai bune masuri.
Masurile de combatere sunt mai multe, insa nu s-a cristalizat o schema de combatere unanim acceptata. In principiu sun trei categorii de masuri de combatere:
-   prin capcane individuale
-   prin distrugerea cuiburilor
-   prin locuri de iernare capcana
Capcanele individuale se pot amplasa incepand din februarie, cand primele regine isi incep activitatea. Cele mai raspandite sunt sticlele capcana, bine cunoscute si de stuparii nostrii care le folosesc impotriva viespilor commune. Unii recomanda folosirea lor numai pana la inceputul lui mai, aceasta deoarece cam din acea perioada incepe sa activeze Vespa crabro, care incepe sa fie considerate o specie utila, si cre din mai cade mai des in capcane decat Vespa velutina.
  Ca momeala se recomanda exact aceleasi lichide ca si la viespile commune, adica apa cu zahar si otet, bere neagra, sucuri de fructe, vin alb etc. Oricum in prima parte a intervalului, pana nu cresc pui, viespile regine consuma sucuri dulci, caci sunt in cautare de substante energizante, necesare in munca de intemeiere a cuiburilor si pentru sustinerea metabolismului. Daca se mentin capcanele si in timpul verii, se recomanda adaugarea si de proteine, cum ar fi felii de sunca sau bucati de peste. Multi recomanda sa se introduca in sticla cu momeala si o viespe velutina moarta, care atrage prin feromonii emisi.
  O reteta italiana recomanda urmatoarea compozitie a lichidului-momeala: 80% apa + 15% otet + 5% zahar, reteta care cred ca e foarte buna si contra viespilor comune.
  Exista insa si multi care se opun acestei metode de combatere, din mai multe ratiuni. Se spune ca daoa 1% din insectele prinse in capcane sunt Vespa velutina, restul sunt alte insecte sau viespii, unele dorite si utile. De aceea se recomanda ca aceste sticle-capcana sa se viziteze cat mai des, de mai multe ori pe zi, daca nu zilnic sau macar o data la 3 zile si sa se omoare viespile, iar celelalte insecte sa fie eliberate. Altii propun configuratii ale sticlei incat insectele mai mici sa poata iesi printr-o palnie cu orificiul final de max 5 mm, incat Vespa velutina sa nu poata iesi.
  Cei care se opun acestei metode spun si ca oricum uciderea in primavara a catorva regine este inutila, deoarece oricum reginele se elimina intre ele (am spus ca la o stare de echilibru, din cca 200 de potentiale regine/cuib eclozate in toamna, ar trebui ca doar una sa reuseasca in anul urmator).
  O alta recomandare este ca daca am descoperit in apropiere in primavara un cuib incipient, sa renuntam imediat la capcane. Se mizeaza pe instinctual de teritorialitate al Vespei velutina, deci pe obiceiul ca reginele sa se elimine intre ele. Daca avem norocul ca acel cuib cunoscut sa reziste, vor fi eliminate alte cuiburi a caror locatie nu o cunoastem. Cuibul cunoscut urmeaza sa fie distrus integral in vara.
  In unele cazuri in capcane se prind si multe albine. Se garanteaza ca daca lichidul are minim 8% alcool, nici o albina nu se va mai inneca.
  De pe un blog am citit insa ca aceste capcane in PET-uri nu prea atrag Vespa velutina, care vanau albine in jurul capcanei dar niciuna nu intra. Ceva rezultate a dat daca in solutie s-a introdus o viespe moarta. Respectivul forumist zicea ca cele mai eficiente mijloace de lupta sunt racheta de tenis cu care destul de usor se poate dobora o viespe sau elasticul! De asemenea se pot prinde cu chestia aia de prins fluturi.
  Un alt fel de momeli ar fi momelile solide, din carne sau peste, dar uneori 'impanate' si cu substante chimice. Intr-un loc am gasit despre hormonul juvenile pus in momeli, care atrage viespile dar este repulsiv pentru albine. Acest hormon se zice ca aplicat viespilor fondatoare le deregleaza comportamentul si nu isi mai fac cuiburi, iar daca se foloseste in vara, hormonul este imprastiat in intreaga colonie prin hrana (trofilaxie) si la larve acesta impiedica formarea exoscheletului, adica a invelisului chitinos, indivizii noucrescuti]nefiind viabili.
Frelons asiatiques : pièges efficaces - 1ère partie
  O alta metoda care mai descurajeaza atacatorii este plasarea in fata urdiniselor a unei plase pescaresti cu ochiuri mai mici, care impiedica zborul viespilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#17
      Cea mai eficienta metoda de lupta contra Vespei velutina este distrugerea cuiburilor. Totusi aceasta nu este o treaba usoara. De multe ori cuiburile sunt situate la inaltimi de peste 10 m, dar de multe ori sunt greu de detectat, fiind mascate de frunzisul copacilor si nu se observa decat toamna cand cade frunzisul si cand deja au iesit majoritatea viitoarelor regine. Alta problema este agresivitatea acestor viespi, care pot devenii foarte periculoase.
In Franta, la operatiunea de distrugere a cuiburilor participa si pompierii, echipati corespunzator cu costume si masti de protectie. Am mai spus ca, la fel ca unele specii de serpi, aceste viespi pot sa proiecteze spre atacator un jet de venin prin masca, in special in zona ochilor. Au fost cazuri de pompieri care au cazut de pe scari din aceasta cauza. De aceea in echipamentul de protectie se include si ochelari. La unele persoane, veninul acestor viespi poate produce iritatii serioase chiar si neinoculat sub piele, ci doar daca atinge pielea. De asemenea acul lung de peste 6mm poate stapunge un echipament simplu, de aceea echipamentele folosite sunt din mai multe straturi.
  Se recomanda ca distrugerea acestor cuiburi sa se faca spre sfarsitul lui iulie, inainte de a incepe sa iasa generatia de viespi sexuate (trantori si regine).
  Ca modalitate concreta, daca cuibul este accesibil, se recomanda ca, echipati corespunzator, seara tarziu sau dimineata devreme  cand viespile sunt stranse in cuib, sa inchidem cu bumbac sau burete intrarea in cuib, apoi imediat cu un sac de plastic sa se ia cuibul in intregime. Acesta se va arde cu sac cu tot sau se poate baga timp de 2 ore in congelator si vor muri toate viespile. Eu zic ca si daca incalzim sacul la 60-70 grade, putem produce moartea viespilor, dupa metoda folosita de albinele asiatice.
  De multe ori, daca este posibil accesul in apropierea cuibului a unei macarale cu nacela, se pot folosi aceste utilaje din a carei nacela se proiecteaza asupra cuibului un jet de insecticide. Otrava va ajunge la toti membrii familiei care vor muri pe parcursul a 2-3 zile. Este necesar insa ca apoi sa se ia aceste cuburi otravite ca sa se evite pradarea lor de alte insecte sau pasari, care se vor otravi la randul lor.
  O alta metoda de eliminare a cuiburilor este prin foc. Cuibul fiind din celuloza, arde foarte bine. Totusi unele viespi se pot salva in acest caz, nemaivorbind de pericolul de incendii.
  Trebuie evitat ca parte din viespi sa scape in timpul acestor operatiuni de distrugere a cuiburilor, deoarece acele viespi pot forma iar o colonie, mai cu seama daca scapa si regina.
  Dau mai jos doua videoclipuri cu metode de distrugere a cuiburilor:

  frelon asiatique destruction du nid par le feu 2010

  frelons asiatiques

  Vidéo Destruction nid frelon asiatique à 10 mètres de blogdejp33 6645673 h264

  FRELON D'ASIE à MOURENX (Pyrénées Atlantiques)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

    Cateva concluzii
Poate am prea lungit un subiect despre o viespe care nu exista la noi. E bine totusi sa o cunoastem, ca nu se stie daca nu va ajunge si la noi dupa un numar de ani. Cum am mai spus, mai periclitate sunt zonele mai joase, aproape de ape, unde prefera sa isi faca cuiburile. In Franta s-a constatat ca 95% din cuiburile semnalate se afla intre 0-200 m altitudine. La peste 1000 m s-a gasit un singur cuib.
Daca despre Vespa crabro lumea s-a convins in buna parte ca este o specie benefica, despre Vespa velutina aproape toti cei care au cercetat-o o considera –cel putin in Europa – o specie nedorita, care afecteaza si destabilizeaza ecosistemele unde a patruns.  Ca agresivitate nu se deosebeste mult de Vespa crabro si de multe ori agresivitatea subspeciei europene Vespa velutina nigrithorax este confundata cu a subspeciei Vespa velutina divergens, care este mult mai periculoasa dar exista doar in Asia.
Apicultorii sunt primii afectati de aparitia acestei specii si o considera aproape la fel de periculoasa ca specia Raficauda mellophora din pampasul sudamerican pentru apicultorii de acolo. Cele mai mari prejudicii le aduce in perioada de toamna sau inceput de iarna, cand familile acestea de viespii sunt la maximul dezvoltarii iar familiile de albine sunt in pregatirile de iernare sau chiar in ghem.
Lupta contra acestei specii continua, cautiadu-se mijloace cat mai eficiente de combatere si cat mai selective, sa nu afecteze alte specii de viespi sau alte insecte.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi