Tratament acid oxalic

Creat de silvius, Noiembrie 01, 2014, 09:44:28 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: bmdna din Februarie 05, 2016, 08:04:32 PM

Da, este un tratament cu acid formic. Kwas inseamna acid, mrowka inseamna furnica. Kwas mrowkowy = acid formic. Eu inteleg limba polona. M-am uitat si la celalalt film dar nu pricep mare lucru. Sonorul este groaznic...

  Merci de explicatii. Uite ca s-a gasit stuparul care intelege si poloneza!  :)

  Ce cred ca am priceput eu din primul film, este ca stuparul ar extrage cumafosul din acele benzi (se pot face si tratamente cu benzi) si il utilizeaza prin picurare (probabil considera mai eficient acel tratament). Interesant si dozatorul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Nu aveti pentru ce sa-mi multumiti. Eu m-am nascut si am crescut in Bucovina, si baza pentru limbile slave am invatat-o in satul meu. De Polonia sint legat sentimental, am si un curs de limba absolvit. Din pacate nu stapanesc limba foarte bine si nici vocabularul apicol. As fi vrut sa inteleg mai mult din primul videoclip dar se aude foarte rau. Am remarcat si eu dozatorul deosebit.

Am mai scris de tratamentul pe care il face ucraineanul care practica izolarea matcilor. El aplica in august, prin picurare un tratament cu acid oxalic 2%, doar acid si apa. Mai repeta odata tratamentul in primavera, la eliberarea matcii. Ambele tratamente sint in lipsa de puiet capacit. Are o stupina destul de consistenta si, cele doua tratamente cu acid oxalic plus rama claditoare sint singurele tratamente antivarroa. Nu are mortalitati semnificative si nu foloseste niciun fel de medicament. Tratamentul cu acid oxalic dublat de alte masuri (micsorarea numarului de generatii de albina si marirea perioadei cu lipsa de puiet, folosirea ramei claditoare) face ca varroa sa se mentina in limite in care nu produce daune semnificative familiilor de albine.

O alta varianta pe care am gasit-o este un studiu efectuat de o universitate din Estonia. Aceasta universitate a studiat efectul pe care il are asupra varroa pulverizarea de solutii de acid oxalic in diferite concentratii. Solutiile erau doar acid si apa, fara alte adaosuri. Pulverizarea s-a facut rama cu rama, prin scoaterea ramelor din stup, cu ajutorul unui pulverizator ca cel care se foloseste la stropit plante.

Concluziile au fost ca daca pulverizarea se face in lipsa de puiet, daca se aplica 25 ml solutie per rama, cu concentratia de 0,5% acid oxalic, rata de varroa ucisi depaseste 90%! S-au experimentat si concentratii mai mari de 1 si 1,5% dar aceste concentratii au facut oarece daune albinelor iar rata de varroa ucisi a depasit 98%! Dezavantajul acestei metode este manopera mare - sa stropesti rama cu rama. Dar avantajele sint evidente. Se pot face si doua aplicari pe aceeasi generatie de albine, fara afectarea acesteia. Daca cineva doreste acest studiu, il pot pune la dispozitie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

#92
  Reiau aici adresa unui site  (data de @ciucur), despre care am mai comentat.
  http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/00316/00329/02081/index.html?lang=de

De vazut si articolele PDF recomandate in subsol, in special
  1.Tratarea cu acid oxalic prin picurare
Typ: PDF
Träufelbehandlung mit Oxalsäure: Versuche 1999/2000 und Anwendungsempfehlungen für Mitteleuropa
J.D. Charrière, A. Imdorf (2001)
Letzte Änderung: 02.02.2006 | Grösse: 49 kb | Typ: PDF
________________________________
2. Suportabilitatea diferitelor tratamente de iarna contra varroa
Typ: PDF
Bienenverträglichkeit der verschiedenen Winterbehandlungsmethoden gegen Varroa
J.D. Charrière, A. Imdorf, R. Kuhn (2004)
Letzte Änderung: 02.02.2006 | Grösse: 147 kb | Typ: PDF
_________________________________

  La aceeasi adresa se pot accesa materiale despre tratamente cu acid formic, lactic, uleiuri eterice etc.
Se poate alege si limba dorita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MARIUS_bc

Eu am executat un tratament cu acid oxalic la inceputul lui februarie.Albinele sunt inca in ghem cu  o mortalitate redusa.
Am stupi cu fund plin si nu am folosit foaie de control dar am zarit destul de multi paraziti cand am curat in jurul urdinisului.

oroles

Zilele astea am vrut sa mai fac un tratament cu Scabatox pe benzi (al doilea la un interval de 7 zile) si nu am reusit din cauza temperaturilor foarte scazute. Intentionez sa fac sambata viitoare un tratament cu acid oxalic. Am vazut ca unii recomanda tratamentul in perioada noiembrie-decembrie. Se poate aplica si la jumatatea lui Octombrie? Mentionez ca nu mai am puiet in 95% din stupi si am niste ghemuri foarte frumoase. :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Closcutz

Si pe mine ma tenta sa incerc cu acid oxalic, dar prin noiembrie sau chiar decembrie... numai ca sunt in dubii. Am citit tot ce am gasit de aplicarea prin picurare cu 35 g acid/ 200 g zahar, 765 ml apa la 1 litru, dar azi m-a cam desumflat un coleg de forum ca n-ar fi chiar foarte eficient... Oricum pretul e ok si n-ar fi greu de aplicat, dar mi-e teama si de mortalitatea la matci! Nu prea am auzit pe multi sa practice metoda.

ciucur

Salut!

Eu am tratat cu oxalic si a fost bine.
Nu am pierdut nicio regina.
Sunt mai multi dintre noi ce au tratat cu oxalic, in alte tari e tratament clasic.
Fa-l corect si va fi bine.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea


roi_ag

Si eu fac de 2ani si nu am pierdut nicio matca. Nu mi-am dat seama inca de eficacitate. Anul asta o să
pun o foaie de control.

tinumaftei


roi_ag


Kiwi Bee

Eu tratez iarna 1x4 saptamini(4 tratamente) prin fumigare la temperaturi sub 15C. De exemplu la o cutie Dadant cu 10 rame cca 2gr. Dar trebuie investit in arzator. Stiu ca Ucrainienii fac unul ieftin dar nu tine foarte mult.

PS- trebuiesc cel 4 tratamente pt ca am puiet in continuu.
Am prins un roi de peste o luna si in prima saptamina iam dat o fumigare - am pus roiul(era urias) intro cutie plina cu rame noi(nimic faguri) astfel un singur tratament a fost suficient.

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Closcutz

Nu va recomand sub nici o forma! Miroase f rau, e pericol, plus ca si vaporii de oxalic sublimat sunt periculosi pt om. La ce distanta puteti manevra carbunele cu oxalic? E joaca pe sarma!