Tratament acid oxalic

Creat de silvius, Noiembrie 01, 2014, 09:44:28 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Citat din: maximotgv din Decembrie 17, 2015, 01:14:55 PM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

Ati pierdut matci in urma tratamentului cu acid oxalic?

Iarna trecuta am pierdut o matca---nu stiu exact cauza, Poate de la AO --Am mai spus ca in toamna 2013 nu am facut tratament cu AO si in 2014 am avut probleme ---La o infestare mica  cu paraziti nu se vad rezultate prin caderea parazitilor, dar eu voi face in continuare acest tratament in noiembrie

sorinma

AO sub ce stare se comercializeaza ? Solutie sau cristalizat? Am gasit cristalizat dar au zis ca nu mai au lichid...avantaje-dezavantaje?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bucovineanu

E foarte bun cel cristalizat. Daca cumperi lichid platesti si apa.  :smile:

sorinma

Multumesc, care sunt proportiile la dizolvare?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

mape 48-petru manea

La o sticla de 1 l se pune 35 g AO 200 g zahar si restul apa

bucovineanu

Se pot pone si 300 grame de zahar pentru a fi mai tenta solutia pentru albine.

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

fantianti

Citat din: stefan1 din Decembrie 18, 2015, 03:42:50 AM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
Asta ar fi si scopul, adica nu sa lipim aripile dar solutia sa se lipeasca de perisori de pe corpul albinelor iar asta dupa uscare face mici cristale din care cauza cade varoa.Dar se poate pune mai putin ori deloc. Am gasit retete variate si in privinta ac. oxalic de la 35 grame /litru pina la 50 gr/litru pe forumurile staine. Ideal este sa fie stropite cit mai multi indivizi (albine) ,ele find in ghem ori semi ghem sa transmita solutia prin frecare si altora. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

  Nu stiu daca efectul la oxalic este prin contact. Eu cred ca este prin ingerare. A indicat cineva un linck despre oxalic si vorbea de modificarea aciditatii hw
hemolimfei albinelor, pe o perioada destul de mare.
  Eu am facut anul asta pentru prima data tratament cu oxalic, concentratia 35g/l . Nu am prea vazut efect. Oxalicul era expirat din primavara, dar altul nu am gasit in zona.
Nu stiu -se poate ,dar din cite stiu eu ca si in cazul sublimari cu acid oxali unde particule mici de cristale se depun pe albine si aici ar actiona asemanator dar se poate ca ambele sa contibuie la deparazitare . Am observat ca nu se ating de solutia ramasa pe rame ,deci nu bas le place .Intre ei pote ca se ling si astfel se modifica PH-ul hemolinfei ,poate ca de acea tratamentul acesta se face doar o datape an iar cel sublimat se poate de multe ori. Pentru cei ce cauta acid ox. este plin netul cu firme ce vand (nu dau nume cred ca nu e voie)

ciucur

La oxalic prin picurare e vorba de concentratia ajunsa in hemolimfa albinei. Am citit un studiu (nu il gasesc acum) facut de elvetieni sau italieni parca, unde sunt graficele cu concentratia in hemolimfa dupa tratament si caderea de paraziti. Maximul e in primele zile dupa tratament, de aceea cadere parazitilor e maxima in prima sapamana ~80%. Apoi efectele AO scad. Repetarea tratamentului cu AO prin picurare in aceasta perioada irita intestinal albinelor si ar face ca albinele sa doreasca iesirea la zbor de curatire si sa nu mai fie in stare sa se intoarca in stup datorita temperaturii la care se aplica tratamentul.

La adesa de mai jos cateva lucruri despre AO. Puteti selecta in ce limba sa cititi , materialele sunt in germana, franceza, italiana, engleza.
http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/00316/00329/02081/index.html?lang=en
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

  Am citit articolul indicat de Ciucur. Interesant, alaturi de alte articole indicate in subsolul paginii.
  Pe scurt, cateva idei din aceste articole:
- Nu sunt diferente mari de efect intre cele 3 metode de administrare (prin picurare, pulverizare sau evaporare)
- In articolul "Wie und wie lange kann eine Oxalsäure-Zuckerwasserlösung gelagert werden?"(Cum si cat de mult poate fi pastrata o solutie de acid oxalic cu zahar?). Se spune ca tinuta mai multa vreme, solutia de AO se coloreaza. Analizata, s-a constatat o crestere mare a procentului de HMF (hidrometilfurfural), cel intalnit si in mierea veche sau tratata termic. S-au facut pentru comparatie verificari ale procentului de HMF la solutii tinute la temperatura ambientala, la temperaturi <15oC, la +4oC si la -20oC. Concluziile sunt ca cel mai mare procent de HMF s-a gasit la solutia tinuta la temperaturi ambientale mai mari. Daca temperatura nu depasea 15 o, procentul nu creste f mult iar de la + 4o in jos, practic nu creste concentratia de HMF. Lumina nu influenteaza aceste fenomene, doar temperatura. In solutia de AO fara zahar nu apare HMF, deci acela se produce prin transformari ale zaharului. Concentratia de acid oxalic din solutie nu s-a modificat pe toata perioada experimentului (57 saptamani).

  Alt articol il dezvolt in alta postare













Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Eu inca nu am avut timp sal citesc. Multumesc Stefane pt info..... si pt Ciucur.

stefan1

"Träufelbehandlung mit Oxalsäure: Versuche 1999/2000 und Anwendungsempfehlungen für Mitteleuropa" (Tratament prin picurare cu AO: testari 1999/2000 si indicatii de administrare pentru Europa-Centrala)
  Era un proiect european desfasurat in mai multe tari pentru a se stabili un mod optim de tratare cu acid oxalic (AO), in care Elvetia (de unde-i articolul) a participat cu 200 de familii din 10 stupine raspandite in toate zonele tarii.
  Pentru ca s-a constatat ca reteta italiana (60 g AO la 1 l sirop1/1) este eficienta insa este suportata destul de greu de albine, s-au cautat alte concentratii pentru acid cat si pentru zahar.S-au folosit urm variante:
-  0 g AO/ 1l sirop 1/1
- 30g AO/1l sirop 1/1
- 37g AO/1l sirop 1/1
- 45g AO/1l sirop 1/1
- 45 g AO/1l sirop 1/2
  Prima varianta, martor, este pentru a vedea influenta tratamentului asupra mortalitatii de peste iarna. Verificarea eficientei se face printr-o noua tratare cu un acaricid mai sigur, dupa minim 3 saptamani de la aplicarea tratamentului. La tratamentul de verificare se foloseste fie Perizin fie tot AO prin pulverizare.
Se dau multe grafice, pe care nu pot sa le reproduc ci doar cateva concluzii. Una interesanta este ca zaharul din solutie influentraza simtitor eficienta (asta si din alt articol, pe care nu-l mai comentez). Aici, la concentratia mai scazuta de zahar (ultima varianta, cu sirop 1/2) se constata o eficienta ceva mai mica a tratamentului, dar si o suportabilitate mai mare (adica o mortalitate mai scazuta de albine pana in primavara). Contrar la ce am scris eu mai demult, aici se spune ca efectul tratamentului este pri n contact nu prin ingerare (se da si un autor al cercetarii), dar mecanismul prin care concentratia de zahar influenteaza eficienta tratamentului se spune ca este neclar. S-ar putea sa fie vorba de o aderare mai stransa a solutiei la corpul albinelor si deci sa mareasca probabilitatea ca parazitii sa vina in contact cu leacul.
- Fata de solutia de 30g AO/l, cea de 37 produce o mortalitate ceva mai mare la paraziti, comparabila cu cea a solutiei cu 45g/l, iar suportabilitatea de catre albine e mai buna, adica depopularea peste iarna a familiilor este mai mica.
- Fata de lotul martor (administrare de sirop fara AO), la familiile tratate cu oxalic se constata o oarecare depopulare peste iarna, care poate ajunge pana la 40% si e cu atat mai mare cu cat concentratia de AO este mai mare. Se pare ca unele albine care au preluat mai mult AO parasesc in timpul iernii familia si mor departe de stup. Primavara familiile mai recupereaza si pana in mai ajung sau depasesc puterea familieiilor-martor.
 
  Recomandarile lor dupa aceste testari:
- sa se foloseasca solutie 35g AO/ l sirop 1/1
- sa se dea 30 ml solutie la familii mici, 40 la medi si 50 la mari, prin picurare intre rame, direct pe albine
- solutie sa fie usor calduta la administrare
- o singura administrare in toamna cand nu este puiet si temp peste 0 grade dar peste 4-5 dupa alte surse
- sa se foloseasca solutie proaspata sau de maxim 6 luni, daca s-a tinut sub +15 oC
- aplicarea prin pulverizare ar fi mai suportabila de catre albine. In acest caz se recomanda o concentrare ceva mai mica (30 g AO/l sirop). Dopa alte cercetari insa mortalitatea de albine nu variaza mult la cee 3 tipuri de aplicare.
- dupa viteza de raspuns la tratament, se da un grafic din care se vede ca la Perizin efectul tratamentului se vede cel mai repede, dupa care urmeaza tratamentul prin picurare sau pulverizare care au cam acelasi timp de raspuns si cel prin evaporare, la care timpul de raspuns este putin mai mare.
- din alte cercetari, eficienta tratamentului cu AO este intre 95 si 98% in toate cele 3 feluri de administrare, fata de 89-95% la Perizin si 94-99% la tratamentul cu acid lactic





Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

Atasez si eu un prospect  doar pt comparatie pt ca dcpmpletat nu mai am ce...
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bucovineanu

Aici concentratia ar fi cam de 6%, sau chiar mai mult. De asemenea cantitatea de zahar e mult mai mare. Nu stiu ce sa zic. O fi bine, o fi rau..........

stefan1

  "Es hat sich ausserdem erwiesen, dass der Zusatz von Zucker in der Träufellösung für die gute Wirksamkeit der Behandlung unerlässlich ist " (S-a dovedit ca adaugarea de zahar in solutia picurata este esentiala pentru un bun efect.)
  Testarile in cazul de fata s-au facut doar cu concentratii de 1/1 si 1/2 zahar/apa in solutia de tratare. Repet ce s-a concluzionat: reducerea cantitatii de zahar in solutie da o mai mare suportabilitate a tratamentului (mortalitate mai redusa pe parcursul iernii), dar si o oarecare eficienta mai scazuta a tratamentului. Recomandarile lor este sa se foloseasca la metoda prin picurare o cantitate de 35 g dihidrat de acid oxalic la 1l de sirop 1/1.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)