Primii stupi

Creat de DanielaB, Aprilie 13, 2022, 01:21:43 AM

« precedentul - următorul »

DanielaB

Buna. Mi-am luat de cateva zile primii doi stupi. Am inteles ca trebuie sa-i declar la primarie si teoretic ma vor anunta cand se fac stropiri. In practica nu anunta nimeni cand da cu ceva prin gradina, asa ca nu cred ca m-ar ajuta prea mult. Mai e si altceva de facut (auzisem ceva despre DSV)? N-am de gand sa vand miere, nu-mi trebuie subventii si inca nu stiu daca voi reusi sa le trec peste iarna, asa ca as vrea sa tin birocratia la minim. Viata e suficient de palpitanta momentan si fara alergaturi pe la institutii.

bucovineanu

Bun venit in randurile apicultorilor. Nu e nici o problema daca 2 stupi nu sunt inscrisi la primarie si DSV.

DanielaB

Multumesc mult. Acum lucreaza pe trei planuri, la corcodus, papadie si niste floricele mici albastre  :) . Stiti cumva, se pot deosebi cand intra in stup albinele care vin cu nectar de cele care vin cu gusa goala? La polen e clar. Poate e o intrebare prosteasca, dar mi-ar placea sa stiu cam ce se intampla fara sa le deranjez mai des decat e necesar si prin carti n-am gasit asa ceva :D  .

dan sebastian

Bine ai venit pe forum !
Albinele care aduc polen sau propolis le observi ca au ceva pe picioruse.
Cele care aduc apa sau nectar sunt celelalte.
Acum sunt cateva mii care fac zbor de orientare sau paza si alte treburi casnice, iclusiv reglarea temperaturii. Pe acestea nu le poti deosebi de cele care aduc nectar. Ca regula te uiti in rame si cand observi nectar proaspat sau miere capacita este de bine. In lipsa de cules sa sti ca trebuie sa ai grija de ele si sa le hranesti. Altfel mor. Albina este ca un avion care zboara si ii trebuie un pic de miere in gusa sa poata zbura pana la prima floare cu nectar. Daca nu gaseste nimic se poate intoarce foarte slabita in stup sau ramane acolo si moare. Nu neglija hrana. Totul e bine daca ai macar 2 laterale pline cu miere. Atunci au ele confort. Caturile de deasupra sunt pentru tine. Ce e in cuib e pt ele.
Uita-te cat vrei in ei in timpul sezonului. Cand e iarna insa lasa-le in pace. Acum e timpul sa pui rame la construit si sa largesti cuibul. Urmeaza caturile si primele culesuri mari. Un an bun apicol iti doresc ! Nu exagra cu cautatul matcii. Daca ai puiet inseamna ca este acolo chiar daca nu o vezi. In timp o vei observa mai usor. Bafta !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

DanielaB

Multumesc. Le-am pus cate o rama de construit in lateral, apoi au un polistiren. Unul din stupi s-a apucat sa o construiasca, celalalt e mai ramas in urma, inca studiaza terenul. In momentul cand o sa vad albine multe si pe rama asta o mut la marginea cuibului si mai pun una. Azi le-am pus 500ml de sirop, desi cred ca de-acum se descurca, a inflorit corcodusul de vreo doua zile. Oricum mierea de anul asta va fi toata pentru ele, sa avem rezerve pentru la anul. Cu uitatul inauntru e mai greu deocamdata si cu aprinsul afumatorului  :) . Puietul capacit si coronitele de miere le vad repede, restul mai greu momentan. Mi-e frica sa nu se faca frig la puiet, asa ca n-am stat sa ma holbez prea mult. Ma gandesc ca daca isi vad de treaba, aduc polen si nu par stresate trebuie sa fie si matca ok. Deocamdata ne intelegem bine  :) , am luat doar doua ace, dar primul de la o albina care ramasese blocata intre folie si capac in seara cand le-am adus, nu se pune. Cred ca am reusit sa nu strivesc pe nimeni. E vreo ora cand e mai bine de umblat la ei?

bmdna

Cred ca e foarte important ce se foloseste in afumator pentru a realiza o aprindere rapida. Sint multe substante ce pot fi folosite. De exemplu cofrajele de oua. Eu, personal, folosesc putregai de salcie. Pun bucati de putregai in afumator, apoi iau o bucatica in mana, o aprind si o pun in afumator si gata. Daca putregaiul e uscat se aprinde imediat.

Cat despre ora la care umblam la stupi, trebuie sa stim care sint albinele cele mai agresive. Din ce stiu eu acestea sint albinele batrane. Deci, cand umblam in stup, ar trebui ca sa fie cat mai multe plecate afara dun stup. De aici rezulta ca e bine sa umblam in stupi cand afara e soare si e cald, ne putem da seama si dupa traficul de la urdinis. Sigur, multe cunostinte vor veni si din experienta. Trebuie rabdare si spirut de observatie.

Mi-as permite sa dau un sfat: inainte de a deschide un stup ar fi bine sa ne intrebam, daca e absolut nevoie sa deschidem stupul si ce vrem sa obtinem in urma interventiei. Daca raspunsul e ca nu e absoluta nevoie sa umblam, mai bine ne abtinem.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

dan sebastian

Stupul nu se deschide pe vant puternic (risti sa iti ia albina sau chiar matca de pe rama), cand e intunecat si urmeaza ploaia sau cand ploua. Albinele sunt mai blande in cules. Pe vreme frumoasa si fara vant poti sa te uiti la orice ora.
Temperatura macar 14 grade pe plus.
Ca sa eviti intepaturile foloseste foloseste o solutie de apa 70% si 30% otet cu care te dai pe maini inainte de a lucra in stupi.
In loc de fum cand e foarte cald afara, cu o spritiera poti pulveriza un pic de apa peste rame si are acelasi efect ca fumul. Poti folosi si uleiuri esestiale insa e alta discutie si risti furtisag. Cand te pui la punct cu informatia o sa decizi singura ce e mai bine de facut.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Obombo

Nu stiu la ce te gandesti cind spui ca nu vrei sa la deranjezi pe cele care aduc necta. Adica sa nu deschizi stupul cand albinele culeg? E bine sa faci exact invers, sa controlezi familiile tocmai cand culegatoarele sunt pe camp, caz in care e mai putina aglomeratie in stup.