Albina la parlamentul european :Salvati albina!

Creat de dodoc george, Octombrie 22, 2011, 10:59:01 AM

« precedentul - următorul »

dodoc george

 Cresterea mortalitatii  albinelor .Pentru a protejarea ei, comisia a invitat Comisia ptr Agricultura si Dezvoltare Rurala şi statele membre să ia măsuri coordonate, inclusiv intensificarea investiţiilor în cercetare şi creşterea finanţării pentru programele apicole după 2013.

http://www.europarl.europa.eu/ro/pressroom/content/20111003IPR28105/html/Agriculture-committee-calls-for-EU-wide-action-to-save-bees


Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

cristifader

1. Pentru ca lege are bine ar fi ca statul sa controleze mai strict speciile de plante tehnice/culturi agricole hibride ori modificate genetic daca nu chiar sa introduca niste taxe ecologice pentru cultivatorii unor astfel de plante pentru a-i "domoli".

2. Apoi, pentru ca sunt sigur ca statul are parloaga si el (ori domenii), sa aloce din aceste domenii, ori din teren necultivabil cateva suprafete in fiecare judet pentru amenajament plante melifere. Un fel de "oaze" melifere cu diametru de vreo 7-8 km..

.. va mai ganditi voi ce sa propunem?

orbanstefan64


Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dodoc george din Octombrie 22, 2011, 10:59:01 AM
Cresterea mortalitatii  albinelor .Pentru a protejarea ei, comisia a invitat Comisia ptr Agricultura si Dezvoltare Rurala şi statele membre să ia măsuri coordonate, inclusiv intensificarea investiţiilor în cercetare şi creşterea finanţării pentru programele apicole după 2013.

deschideti ochii, priviti in jur, fiti realisti
voi credeti ca apicultorii vor simti vreo schimbare?
NU!

se vor toca niste bani grasi de la UE pentru "investigare" si "cercetare", ce se vor evidentia in salarii, prime si altele...
cat despre cresterea finantarilor pentru apicultori....   ma indoiesc puternic, dar tot asa de puternic, imi doresc sa ma insel
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

beeasz

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie care cere o acţiune la nivel comunitar pentru protejarea albinelor şi suplimentarea investiţiilor în cercetarea de noi medicamente pentru această specie.

Europarlamentarii atrag atenţia asupra creşterii mortalităţii în rândul populaţiei de albine, susţinând că acest fapt ar putea avea un impact serios asupra producţiei alimentare şi a stabilităţii mediului în UE, în contextul în care majoritatea plantelor sunt polenizate de albine.

,,Polenizarea, un bun public de care beneficiază întrega agricultură europeană, poate fi păstrată numai printr-o acţiune europeană comună", a declarat autorul rezoluţiei, eurodeputatul maghiar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), citat de Agerpres.

Rezoluţia a fost adoptată cu 534 de voturi 'pentru', 16 'împotrivă' şi 92 de abţineri.

Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii solicită crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.

Statele din UE trebuie să colaboreze în cercetarea asupra prevenţiei bolilor şi a eforturilor de control şi să-şi împărtăşească descoperirile între laboratoare, apicultori, fermieri şi industria de profil pentru a se evita suprapunerile şi pentru a se impulsiona eficienţa, se arată în rezoluţia, citată de Agerpres.

Atenţie la antibioticele administrate, dar şi la pesticidele folosite de agricultori!
Regulile privind autorizarea şi punerea la dispoziţie a produselor veterinare pentru albine ar trebui flexibilizate, iar companiile farmaceutice ar trebui să primească stimulente pentru a dezvolta noi medicamente pentru a trata boli precum cea provocată de căpuşa Varroa, considerată unul din pricipalele pericole pentru albine. Totuşi, folosirea excesivă de antibiotice ar trebui evitată, din cauza impactului lor asupra calităţii produsului şi a creşterii rezistenţei la antibiotce, mai spun europarlamentarii.

Un alt factor care afectează sănătatea albinelor este prezenţa în mediu a agenţilor toxici, precum pesticidele. Programe speciale de intruire pentru fermieri asupra efectelor acestor agenţi şi folosirea de produse favorabile protecţiei plantelor pentru albine ar trebui sprijiite, subliniază eurodeputaţii, alături de programe speciale pentru apicultori şi veterinari asupra prevenţiei şi controlului bolilor.

PE cere de asemenea Comisiei să desfăşoare o cercetare obiectivă asupra posibilului efect negativ al recoltelor de organisme modificate genetic asupra sănătăţii albinelor.

Circa 76% din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine
Comisia Europeană ar trebui de asemenea să monitorizeze evoluţiile privind sănătatea animalelor din ţări terţe, să aplice cele mai stricte cerinţe privind sănătatea acestora şi să creeze un sistem pentru monitorizarea produselor importate, pentru a se evita introducerea de boli exotice de albine, se arată în rezoluţie.

Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine. Mai mult, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru mai mult de 600.000 de cetăţeni comunitari.
sursa: Agerpres

stefan1

  Recent si EBA a luat cuvantul intr-un discurs poticnit de peste un minut (!) in Parlamentul European si a luat si apararea albinelor: "...Trebuie evaluat impactul pesticidelor asupra larvelor. În prezent, procedura de autorizare nu ia în considerare totalitatea implicaţiilor asupra albinelor."

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

CEA MAI IMPORTANTA INSECTA DE PE PAMANT

  "De mai bine de un deceniu, cercetatorii vorbesc despre importanta pe care o au albinele pentru ecosistemele de pe intreaga planeta, scrie The Guardian. Recent, aceste insecte au fost declarate cele mai importante vietuitoare de pe Pamant.

La ultima intalnire a Societatii Regale Geografice din Londra, Institutul Eartwatch a concluzionat ca albinele sunt cele mai importante vietuitoare de pe planeta, scrie UniLad.

Potrivit The Science Times, 70% din agricultura globala depinde exclusiv de albine. Polenizarea, probabil cea mai importanta functie a albinelor, permite plantelor sa se reproduca. Fara albine, flora ar incepe sa dispara.

FARA ALBINE, ECOSISTEMELE DE PE INTREAGA PLANETA VOR FI AFECTATE
Un studiu recent realizat de Centrul de antreprenoriat apicol al Universitatii Mayor si Corporatia Apicola din Chile, cu sustinerea Fundatiei de inovatie agrara, a demonstrat ca albinele sunt singurele vietati ce nu poarta niciun fel de patogen (fungus, virus sau bacterie).

In ciuda acestui aspect, albinele sunt o specie pe cale de disparitie, cu unele studii recente indicand o scadere drastica a numarului populatiei - aproape 90% din populatie a disparut in ultimii ani.

Principalele motive sunt folosirea necontrolata a pesticidelor, lipsa florilor si defrisarile. Activistii cred ca sunt necesare sistarea imediata a utilizarii pesticidelor si promovarea unor alternative agricole sustenabile, precum si monitorizarea atenta a albinelor.

Agricultura ecologica e necesara pentru conservarea mediilor naturale si pentru protejarea albinelor. Sunt necesare evitarea mono-culturilor si conservarea diversitatii in ecosistem, ce pot ajuta plantele sa se apere de insecte. Mai mult, o astfel de initiativa poate restaura nutrientii in sol si poate preveni pierderea solului din cauza vantului sau apei.

Implementarea unui astfel de sistem la nivel mondial si evitarea pesticidelor va ajuta la refacerea populatiei de albine, ce va imbunatati procesul de polenizare, pentru a avea recolte mai bogate."

  https://www.digi-animalworld.tv/stiri/insecte/o-insecta-a-fost-declarata-cea-mai-importanta-vietuitoare-de-pe-pamant-ce-rol-vital-are-8973
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)


stefan1


 Ma opresc doar la un punct al rezolutiei:

"18. În ceea ce privește albinele, insistă în special asupra rolului cercetării asupra cauzelor reducerii speranței de viață a albinelor regine, care este un fenomen îngrijorător;

  Eu am suspectat de mult ca una din cauzele reducerii performantelor apicole ar fi reducerea duratei de viata a albinelor. Cum pana pe la 20 de zile albinele lucreaza in stup si numai apoi devin culegatoare, nu este totuna daca ele traiesc 28 de zile sau 40. In primul caz durata de culegatoare ar fi de 8 zile, iar in al doilea de 20, deci de 2,5 ori mai mare si ar putea aduce de 2,5 ori mai multa miere in stup. Daca mai consideram ca din mierea adusa o parte se consuma de catea albine si puiet, inseamna ca mierea-marfa in al doilea caz ar fi chiar de 3-4 ori mai mare decat in primul. Si populatia stupului ar fi cu 43% mai mare in conditiile in care familiile ar avea aceeasi suprafata de puiet. Dan Margarit cred ca are asa familii si asa productii si pentru ca albinele lui traiesc mai mult (datorita tipurilor de cules si datorita lipsei tratamentelor fitosanitare agresive). Chiar si cu o zi daca albinele traiesc mai mult, asta se cunoaste in productie. La albine insa greu se poate face o monitorizare a duratei de viata. Dar pentru regine aceasta este mult mai facila. Daca s-a ajuns la concluzia ca durata de viata a reginelor (care nu vin direct in contact cu pesticidele ca si albinele) s-a redus simtitor, asta este un semnal foarte rau pentru viitorul apiculturii in general.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)