VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 12:15:12 PM

« precedentul - următorul »

gabiiasi

E bine ca au avut  zilele trecute  zbor de curatire, oricum primavara bate la usa.

cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

  Contrar la ce ma asteptam, anul asta, la noi, infloritul pomilor s-a terinat in 28 aprilie, cea mai timpurie data de incheiere a infloririi pomilor din ultimii 36 de ani. Doar in anul 1998 s-a mai terminat in aprilie infloritul pomilor. Ca medie, ultimele flori de mar se terminau in 9 mai (media pe 36 de ani a datelor terminarii infloririi). Ca inceput a infloririi, media este 9 aprilie, deci la mine infloritul pomilor dura o luna. Anul asta inceputul infloririi a fost in 6 aprilie, si deci infloritul pomilor a tinut numai 3 saptamani si o zi! E o urmare a temperaturilor neobisnuit de mari din aprilie.
  Si salcamul va inflorii in cateva zile, cu aproape doua saptamani mai repede decat de obicei!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

#724
  La mine e putin salcam, doar pe hotar in locurile nelucrate si 'impadurite', dar de unde oamenii taie toate exemplarele mai groase de 4-5 cm in diametru. Totusi albinele gasesc si in acesti puieti destule flori, care cu vremea asta asa de calda dau bine nectar. Am aprofundat si inceputul salcamului a inceput anul asta din 2 mai, fata de media din 36 de ani care da 18 mai ca data medie de incepere a infloririi salcamului. A mai fost un an (2013) cand inflorirea a inceput in 7.5 si alti doi in10.5, restul infloririlor fiind mult mai tarzii, cea mai tarzie in 4 iunie. Deci inflorirea de anul asta este cu 16 zile mai devreme decat media multianuala!!! La mine salcamul dureaza cca 21 de zile, dar din toate doar 4-5 zile sunt cu cules mai important. Acuma vad ca de la inceputul infloririi sporurile la cantar sunt mai mari ca de obicei.
  Ieri cantarul a urcat 2,8kg, dar stupul orizontal are doar 16 rame in cuib cam blocate (unele cu miere din toamna) si eu le pun si cat de 1/2, dar vremea mi-a luat-o inainte.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Singurul exemplar de amorfa pe care il am a inceput inflorirea in 8 mai, fata de media multianuala care este in 23 ,05. Vad totusi ca este mai putin vizitata ca in alti ani si parca nici nu miroase asa puternic. Totusi explicatia pe care o gasesc pentru vizitarea mai putin intensa este suprapunerea cu culesul de salcam si prezenta acelui cules de polen (si probabil si nectar) de la rapita salbatica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  In sfarsit, cantarul a urcat peste 100 kg! Era 97,7 si aseara, n-am reusit sa mai eculibrez cantarul, bratul ramanand tot sus. Ba eu credeam ca am cantar pana la 110 kg si abia acum am vazut ca nu cantareste decat pana la 100 (niciodata nu am ajuns la greutatea asta). De maine trebuie sa extrag macar partial.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sfantul spiridon

eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

stefan1

  Anul asta pana acum a fost un an de exceptie in multe parti din tara. Ce va fi mai departe, vom vedea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B


stefan1

  Ar putea aici sa scrie forumistii, dar cei care extrag zilnic nu mai au timp si de forum. E adevarat ca si eu am auzit de cazuri cand stuparii s-au plans ca salcamul nu a dat cum se asteptau, desi erau flori. Cauzele pot fi multe, de la seceta din toamna trecuta, la seceta de acum, la supraaglomerarea anumitor locatii sau pur si simplu la starea familiilor de albine (populatie, sanatate etc.).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bucovineanu

In zona mea a venit cu adevarat iarna. Nu e ceva anormal, dar parca a venit prea manioasa inca de la inceput . Noaptea trecuta au fost -16 grade. Avem si vreo 20- 25 cm de zapada. Pe scurt, iarna in toata regula.

corneliuhrom

d l bucovineanu  iernati afara sau in adapost :bzz: [in zona comanesti  agas ,valea trotus  -14  -15 ora  6 ] [speram ca cel de sus sa ne dea si ferestre mai blinde ] ,iernare uscata si buna va doresc ,si sarbatori cu bine [va urmaresc postarile ].

bucovineanu

Nu iernez si nu am iernat niciodata albinele in adapost. Stupii sunt in aer liber si majoritatea  au peretii de 20mm. Noaptea trecuta au fost undeva la 17 -18 grade cu minus. Nu am deloc emotii, nici pentru cele care ierneaza in nuclee de imperechere, pe cate 3 jumatati de rama. Am prins ierni cu temperaturi care s-au apropiat de -30 de grade si care au tinut perioade lungi. De multe ori erau cele mai scazute din tara si albinele au trecut cu bine. Se stie si o mai spun inca odata: albinele nu mor din cauza frigului. Daca familiile sunt sanatoase si au mancare suficienta trec iarna cu bine.