Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => SUNT ÎNCEPĂTOR => Subiect creat de: vdingo11 din Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

Titlu: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM
Deschid acest topic cu scopul de a obtine raspunsuri la multele intrebari pe care e am in cap.
Precizez ca pana acum nu am vazut un stup in interior dar din iarna m-am documentat incercand sa obtin cateva informatii utile pentru un inceput in apicultura. Am citit 2 carti si destule subiecte pe forum dar inca sunt multe lucruri neintelese.
Daca in ceea ce priveste configuratia si dimensiunile stupului m-am edificat in principiu (le multumesc colegilor de pe forum pentru rabdare si intelegere) intrebarile sunt inca multe:
1. Credeti ca este mai bun un fund plin sau antivarroa?
2. Daca fundul este antivarroa acesta se izoleaza iarna dedesupt sau este suficienta doar tabla?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Aprilie 09, 2018, 09:53:10 AM
Ca parere personala pt familiile de productie este mai bun fundul antivarroa; pentru roi este un pic mai bun fundul plin. Daca doriti si argumente va stau la dispozitie mai tarziu.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 09, 2018, 11:06:22 AM
Multumesc.
1. Fundul antivaroa se izoleaza suplimentar iarna?
2. Pentru fund antivarroa este indicat podisor plin sau cu plasa?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Aprilie 09, 2018, 02:55:41 PM
La fundul antivarroa exista o tabla pe care in ianuarie o imping ca sa fie mai adapost in cutie; albinele nu sufera de frig iarna daca este populatie suficienta si hrana. La podisoare am plasa cam pe 40-50 % din suprafata; in capace am bagat polistiren de 30mm iar peste podisor pun un carton de ambalaje( tv, frigidere, electronice). Roii merg mai bine in roinite fara fund antivarroa. La tratamente antivarroa dc ai fund cu sita si tabla dedesubt se observa foarte usor gradul de infestare si eficacitatea tratamentului. In cei cu fund plin trebuie sa introduci sub rame o foaie de hartie unsa cu ulei de floarea soarelui sau cu untura... e greu si de introdus si de scos pt a observa nr de acarieni. Pt pastoral fundul cu sita si aerisirea din podisor iti ofera mai putine emotii.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 09, 2018, 05:27:36 PM
In primul rand doresc sa precizez ca informatiile solicitate sunt pentru stationar si doar pentru stupi de productie nu roiuri (este prea mult sa ma gandesc acum sa le inmultesc)
1. Am crezut ca este necesara izolatie suplimentara fata de acea tabla
2. De ce ati optat pentru podisor impartit in doua? De ce nu doar plin sau doar sita? Ce avantaj are podisorul ales de d-voastra?
3. Daca este fund antivarroa si podisor cu sita nu se face curent (plecand de la premiza ca este si capac cu aerisire)?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Aprilie 09, 2018, 07:06:53 PM
La majoritatea capacelor am aerisire, dar ca sa nu se faca curent peste podisorul care are 50% sita pun un carton de dimensiunea podisorului care blocheaza curentul. La transport sau pe canicula cartonul se poate lua.  Nu izolez suplimentar la tabla din fundul stupului, chiar la unele familii nu mai am acea tabla. Am optat pt podisor cu jumatate plasa pt ca pot verifica f usor daca au luat mierea din punga sau siropul atunci cand sunt nevoit sa intervin cu hrana. Si vizual pot controla fara sa scot podisorul dc familia este ok. Poate pt cineva de la munte sau care locuieste in nordul Moldovei este nevoie pt stupi mai etansi ca sunt geruri mai mari si nu prea e canicula vara.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 24, 2018, 08:26:16 AM
Closcutz iti multumesc pentru informatii.
Ieri am dat comanda de 2 stupi si cum au cerer mare vor fi livrati la inceput de iulie si nu stiu daca se mai poate dezvolta o familie puternica pentru iarna dintr-un roi pe rame. Credeti ca este posibil?
Intre timp incerc sa ma pun la punct cu alte informatii:
1. am vazut pe net ca pentru imbinarea ramelor se folosesc cuie de 1,8x30 sau 1,2x2. Cele mari se folosesc pentru rame de 1/1 si cele mici pentru 1/2?
2. legat de insarmare am vazut sarma galvanizata de 0,5; zincata de 0,4; inox de 0,45; Banuiesc ca cea mai indicata este cea de inox?
3. legat de gratiile am gasit: din metal. din plastic si plastit Nicot. Sunt unele mai bune decat celelalte?
4. am vazut ca pentru insarmare exista si capse. Are vreun sens folosirea lor? Inteleg ca fara ele se taie lemnul dar chiar sunt atat de necesare?
Legat de dimensiuni am vazut: 3x7; 3x2; De ce sunt 2 dimensiuni?

Astea ar fi nedumeririle in acest moment.
Multumesc anticipat
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 24, 2018, 11:01:58 AM
Dea lungul anilor sa mai dezbatut aici pe forum ce si cum cu fundul cu sita sau cel plin.

Si eu am la stupi fund cu sita dar nu cu ochi mari ci doar cit are sita pt tintari(am sita de aluminiu). Pt mine aerisirea este cea mai importanta - iarna este prea umeda pe la mine.

Chiar si la munte eu recomand sita fara obstructie chiar si pe timp de iarna. In schimb iarna as pune o folie de plastic peste rame astfel aerul cald se va bloca in partea superioara a stupului iar ghemul se va misca mai sus sau mai jos in functie de comfortul dorit. Intre timp excesul de umiditate, daca apare, se va elimina prin sita.
Capacul captusit cu 30mm polistiren si nu ai nevoie de cartoane si carpe si ziare....... pe timp de iarna.

Totusi daca doresti sa porneti de la un roi pe citeva rame este indicat sa opturezi sita chiar daca este vara. Albine putine intro cutie "intreaga" nu se descurca cu toate deodata - astfel prioritatea trebuie sa fie clima calda pt a se creste cit mai mult puiet. Daca ramele nu sint acoperite cu albine din abundenta atunci la partea inferiaora a ramelor nju se va depune oua, deci mai bine cu opturarea fundului, temporar.

Ce sirma sa folosesti depinde de planurile tale de viitor.
Daca plaifici(sau banuiesti ca vei folosi) acidul formic pt tratament contra varroa atunci in mod obligatoriu ati trebuie inox.
Ochiurile pt insirmare sint bune dar eu nu leam folosit asa ca nu stiu cit de important sa fie. Pe vremuri nu se foloseau si nimeni nu plingea.

Niciodata nu se poate prezice vremea cu luni de zile inainte astfel nu se poate prezice daca vremea calda va persista pina prin octombrie sau nu - va fi timp suficient pt dezvoltarea roiurilor sau nu.
Dar eu as proceda astfel.
As procura mai mult decit 1 roi. Poate 3-4. Dar si 2 vor fi bune .
In functie de cit de puternice vor fi pe la safirsitul lui septembrie voi decide sa le unesc sau nu. Se pierde o regina dar nu se pierd coloniile.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 24, 2018, 02:00:08 PM
". legat de gratiile am gasit: din metal." - era vorba de haneman
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 15, 2018, 01:26:15 PM
Ieri mi-au venit chiturile de stupi si inainte de a incepe montajul am doua nedumeriri:
1. manerele se monteaza pe lateralele stupului sau in partea din fata (urdinis) si spate? Am vazut pe net ambele varianta.
2. din ce am vazut eu pe youtube, manerele de la corp sunt la mijlocul corpului pe orizontala, dar pe verticala nu sunt la mijloc. De ce nu se pun exact la mijlocul corpului si la ce cote le-as monta corect.
3. stupii sunt pe 12 rame deci pot fi montati in pat cald (rame perpendiculare cu urdinisul) sau rece(rame paralele cu urdinisul. Avand in vedere ca montez agrafele de prindere cum este mai bine sa pun corpul fata de fund: in pat cald sau rece?
4. Daca in podisor doresc sa adaug un hranitor de plastic rotund sau patrat acesta se va monta intr-o jumatate de stup sau sa ffie gaura exact la mijlocul stupului?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Iulie 15, 2018, 02:25:14 PM
1 manerele le pun fata-spate. Motivul: cand stupii sunt alaturati sau in pavilion ar fi greu altfel.
2 pe verticala manerele le-as pozitiona la10  cm de sus in jos. Altfel nu ar fi stabil la transport, mai ales cand ar avea o magazie sau doua.
3 Am verticali de 10 rame si  cativa orizontali. Eu as opta pt pat rece.
4 Depinde in ce parte vei strange familia pt iernat, stanga sau dreapta. Banuiesc ca nu ai ambitia sa iernezi in 12 rame. De exemplu eu iernez pe partea dreapta. In acea regiune am decuparea pt hranitorul de podisor.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 15, 2018, 03:59:41 PM
Multumesc pentru raspunsuri.
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 02:25:14 PM
2 pe verticala manerele le-as pozitiona la10  cm de sus in jos. Altfel nu ar fi stabil la transport, mai ales cand ar avea o magazie sau doua.
deci de la partea de sus a stupului pana la inceputul placutei pentru maner las 10 cm?
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 02:25:14 PM
4 Depinde in ce parte vei strange familia pt iernat, stanga sau dreapta. Banuiesc ca nu ai ambitia sa iernezi in 12 rame. De exemplu eu iernez pe partea dreapta. In acea regiune am decuparea pt hranitorul de podisor.
Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui deoarece nu imi sunt clare lucrurile. Banuiesc ca pentru iernare se ajunge in vreo 4-5 rame. Acum evident ca in stup exista partea stg, dreapta dar si fata si spate (raportat la centrul urdinisului)
Sa inteleg ca daca spui ca iernezi pe partea dreapta inseamna ca hranitorul va fi pus lipit de partea dreapta a podisorului. Dar cum il pui lipit de partea din fata sau la centru sau lipit de partea din spate?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bucovineanu din Iulie 15, 2018, 04:29:28 PM
Referitor la restrangerea pentru iernare e bine ca ramele sa se pozitioneze langa peretele mai incalzit de soare, respectiv peretele de la rasarit daca fata este spre amiaza si langa peretele de la sud daca stupii sunt orientati cu urdinisul spre rasarit.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Iulie 15, 2018, 04:38:22 PM
In primul rand nu lua vreo postare ca litera de lege.
In privinta manerelor, dupa mine acestea trebuie sa fie in treimea superioara, pentru ca prin adaugarea de magazii se schimba centrul de greutate.
Am hranitoare de podisor dreptunghiulare. Pt comoditatea mea le asez in partea dreapta a stupului, unde va fi ghemul de iernare, 6-7-8 rame. Hranitorul il pun dinspre partea de spate spre centru unde va fi fanta de comunicare cu familia. Astfel cand hranesc familia voi ridica doar capacul hranitorului cu tot cu ziare si carpele de pe podisor. Daca as fi  pus hranitorul de la centru catre urdinis, pt a ajunge la capacul hranitorului trebuia sa ridic si carpele, ziarele etc. Ghemul de iernare ajunge si pe centru pt un sirop in februarie, martie, daca timpul permite.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Iulie 15, 2018, 04:42:14 PM
Cand stupii sunt rasfirati da. Cand stupii sunt apropiati incalzirea exista doar pt peretele sudic. Fac cuibul de iernare pt dreapta pt ca nu sunt sigur ce stupi vor ramane pe capul de rand de vest unde am curenti puternici.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 15, 2018, 05:01:22 PM
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 04:42:14 PM
Cand stupii sunt rasfirati da. Cand stupii sunt apropiati incalzirea exista doar pt peretele sudic. Fac cuibul de iernare pt dreapta pt ca nu sunt sigur ce stupi vor ramane pe capul de rand de vest unde am curenti puternici.
Sa inteleg ca ai urdinisul spre rasarit?
Cum stabileste un apicultor daca sa orienteze ordinisul spre est sau spre sud in cazul unui teren plat? (gradina in cazul meu)
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 15, 2018, 05:05:02 PM
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 04:38:22 PM
Daca as fi  pus hranitorul de la centru catre urdinis, pt a ajunge la capacul hranitorului trebuia sa ridic si carpele, ziarele etc.
Fiind dreptunghiular banuiesc ca are lungimea aproape cat jumate din stup.
Daca il pui din spate in fata sau din fata in spate - in ambele cazuri cu fanta spre centru nu este acelasi lucru?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Iulie 15, 2018, 05:17:48 PM
Urdinisul este spre sud. Stupii sunt alaturati, de aceea nu sunt incalziti decat pe fata.
Hranitorul dreptunghiular nu imparte podisorul fata spate in fix jumatate. Il asez dinspre spate spre centru pt ca in pavilion imi este mai usor sa torn siropul dinspre hol, spre spatele stupului, iar cand sunt asezati pe suporti iau capacul dinspre spatele stupului.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 15, 2018, 05:29:33 PM
Chiar daca initial am spus ca am inteles tot am o nedumerire: ai spus ca ai urdinisul spre sud si stupii sunt alaturati. In acest caz incalzirea se face doar in partea din fata a stupului.
In acest caz nu cred ca mai conteaza daca se face cuibul in stg sau in dreapta. Nu este acelasi lucru stg sau dr pentru acest caz?
Care este cea mai buna orientare a urdinisului (est sau sud) si in functie de ce criterii se alege?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Iulie 15, 2018, 05:41:08 PM
Pt stationar spre sud in perioda de iernare pt a beneficia de zbor de curatire.
In pastoral pavilionul azi ajunge cu una din parti spre un punct cardinal, data viitoare in altul etc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 29, 2018, 12:20:59 PM
La ce distanta fata de pamant inaltati stupii?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Iulie 29, 2018, 01:06:18 PM
Eu îi înalţ cât să-mi fie la îndemână să lucrez în cuib fără să-mi "rup" şalele !
:P
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Iulie 29, 2018, 04:45:44 PM
Am citit pe diferite surse ca indicat ar fi la 40 cm - cica daca il ridici mai sus se face curent mai mare iarna.
In alte locuri am vazut ca ii tin la vreo 10-15 cm de sol. La aceasta distanta nu stau in zapada iarna, sau poate ii ridica toamna.
Am vrut sa vad cum lucrati voi.
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bmdna din Iulie 29, 2018, 04:52:46 PM
Eu merg pe 30 cm.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din August 02, 2018, 07:35:56 AM
Mai inca doua intrebari:
1. la ce distanta fata de prtea de jos a urdinisului montati placuta de zbor?
   Dupa mine ar fi trei posibilitati:
a. urdinisul sa fie exact la mijlocul placutei. In acest caz placuta va fi mai jos cu vreo 1,5 cm fata de baza urdinisului
b. placuta este la baza urdinisului
c. placuta sa fie cu x cm mai jos decat urdinisul. Nu stiu cat ar trebui sa fie acel x.

2. la ce distanta de capatul placutei de zbor montati balamalele pentru placuta?

Nu stiu cum este mai corect pentru a le fi mai usor albinelor (evident la intrebarea 1 ca 2 tine de rezistenta in timp si eficacitate)
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din August 03, 2018, 04:47:56 PM
Urdinisele, atunci cand sunt luate blocurile (bucati de lemn ce reduc urdinisul mai mult), la marimea maxima sunt de 200/20mm la un model si 220/35mm la un altul. Cand sunt montate blocurile urdinis se reduc la 160/ 16mm sau 180/16 mm. Cand este nevoie de restrangerea intrarii si mai mult folosesc burete.
Scandura de zbor o montez cu 10-15 mm mai jos de urdinis.
Cele doua balamale le montez la ochi, aproximativ 3-4 cm de  la capatul scandurii.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din August 04, 2018, 09:18:30 AM
 Cand montezi balamalele la scandura zbor, asezi scandura pe o suprafata dreapta, asezi balamalele, dai gaura cu burghiu de 2 mm sau cui sita, apoi dai holtzsurub.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din August 08, 2018, 11:00:47 PM
Multumesc.
Pentru a nu avea probleme cu vecinii m-am gandit sa pun in partea catre vecini plasa de umbrire de 2 m. Aceasta plasa va veni pe doua laturi si distanta de la stupi la plasa va fi de 1 m.
Aceasta inaltime de 2 m si distanta mica dintre stup si plasa nu va afecta albinele in zborul lor? Ar trebui sa se ridice foarte mult vertical pentru a pleca pe traseu.
Este bine asa sau sa cobor plasa mai jos? Cat de inalta sa o las?
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din August 10, 2018, 04:39:58 PM
Problemele cu vecinii nu le rezolvi lasand plasa mai jos de 2 m, chiar inrautatesti. Daca ai putea sa o fixezi la 3 m si ceva ai mai rezolva ceva. Nimic nu impiedica insa albina care se inalta peste gard, sa coboare apoi la vecini daca are de cules ceva. Daca ai rapita in apropiere pastreaza ceva borcane pentru anul viitor! :bzz:
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 02, 2018, 12:12:17 PM
Am reusit sa cumpar doua familii de albine mai micute pe 8 rame din care 4 cu puiet (nu foarte uniform) si 4 de hrana.
Cum sunt la inceput de drum o sa incerc cu bunavointa voastra sa reusesc sa le asigur o evolutie buna.
Incep punctual cu cateva probleme de care m-am lovit pana acum:
1. Evident prima problema sunt intepaturile. Nu am echipament adecvat decat o masca care se strange cu snur la gat. Nu stiu cum a reusit dar una mi-a intrat in masca si a reusit sa ma intepe pe fata. Plus alte intepaturi pe maini, chiar daca am avut o camasa m-au intepat prin ea.
In acest caz probleme sunt 2:
1. exista vreun remediu sa nu se mai umfle ca painea pielea?
2. Nu stiu ce as putea folosi ca echipament de protectie eficient (pana acum doar haine obisnuite) ca sa nu mai cheltui multi bani dar ma gandesc la niste manusi. Am vazut ca sunt manusi de vinil (15 ron) si de piele (35 ron). Te pout intepa prin cele de vinil?
Daca nu primesc alte sfaturi accesibile ma gadesc si la un combinezon dar aici am vazut 2 variante: bumbac subtire la 70 RON si bumbac la 135 RON, evident preturile variaza in functie de site. Oare unul de 70 ron asigura protectie su trece acul ca si prin hainele mele?
3. stupii mei sunt cu fund antivaroa cu sertar de tabla. Oare este bine sa ii las doar asa in urmatoarea perioada (am pus un carton intre fund si sertar) sau sa il izolez cu niste polistiren extrudat avanf in vedere ca familiile nu sunt foarte puternice?
4. pe sertarul de tabla gasesc niste firimituri/resturi foarte mici. Este normal sau o fi ceva varoa (sincer nu stiu cum arata)? Vechiul proprietar mi-a spus ca le-a facut tratamentul antivarroa cu repetare la 10 zile.
5. in zona nu am apa la indemana si am pus pentru ele un adapator e pasari ci partea din mijloc ridicata. Chiat daca am pus niste chibrite tot mi se ineaca vreu 5-6 pe zi. Ce metoda eficienta este pentru a le da apa?
6. neavand mult cules clar trebuie sa le ajut cu suplimente. Cu ce as putea sa le hranesc pentru o buna dezvoltare si a intre bine in iarna? Mi-am luat si hranitor uluc dar clar nu il voi mai folose ca se ineaca sigur.
7. Oare mai trebuie sa le pun rame goale necladite sau nu este necesar anul acesta fiind suficiente cele 8 existente.
8. am observat seara un lucru: chiar daca se face intuneric nu intra toate si raman si pe placuta. Este normal? De unde le-am luat cand s-a lasat intunericul nu mai vedeai albina afara. Poate ca au trecut doar 2 zile de la achizitie si nu s-au acomodat complet?

Cred ca am abuzat cu intrebarile, dar incerc sa le asigur un trai cat mai bun.
Multumesc anticipat.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
1 Daca dai cu otet repede, se umfla mai putin.
2 Combinezonul este mai bun, albinele intra mult mai greu la fata, decat cu ajutorul unor gauri, sau o folosire neadecvata, de exemplu nu este bine strans pe corp, este cutat. La masca este bine de fixat sarma interioara sa nu cada, sa lase tulul sa atinga fata. Nu te gandi ca este mare deosebire la intepaturile prin panza mai subtire sau mai groasa. Trebuie sa-ti faci pielea...putin mai groasa.
Manusile de piele sunt mai bune. Cele groase te pot incomoda. Folosesc unele din piele de porumbel, scrie pe ele PIGEON, sunt mai subtiri, acele intra prin ele, dar baba sufera la frumusete.
3 Sertarul antivaroua il tin deschis total, sau jumatate, pana in februarie, il obturez apoi, iar din jumatate aprilie deschis pana in februarie.
4 Varoua are culoare maronie. resturile sunt tocatura de ceara, albine.
5 Orice ai pune ca plutitoare in adapator se vor inneca ceva albine. Ca sa nu am prea multe alge pe plutitoare folosesc expandat rupt bucatele 2-6 cm. Dupa 2 saptamani le arunc, schimb.
6 Hranirea de stimulare, sau completare o fac doar cu zahar 1 parte apa, 1 parte zahar, rece, cantitati mici functie de puterea familiei, roiului, 200-500 ml.
Nu inventa roata, ulucul este f.bun, chiar daca se mai inneaca cateva. Eu folosesc hranitorul de podisor, nu mai ridic podisorul omorand albine la asezarea acestuia, nemaifiind intepat la turnarea siropului etc. il folosesc chiar si la temperaturi mai mici, exemplu primavara devreme cand dau uneori sirop ziua, cand este putin caldut. Caldura familiei se ridica si in hranitor.
7 Nu as mai da rame la cladit acum.
8 Este cald inca.
Chiar daca ti s-a spus ca au fost tratate mai fa 2-3 tratamente in septembrie si 2 la sfarsit de octombrie. In octombrie ochii pe prognoza meteo daca sunt temperaturi peste 14 grade. Functie de temperatura faci dimineata sau spre seara.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 04:47:19 PM
Nu te sfătuiesc să dai banii pe mănuși din vinilin. Ia mănuși din piele! Referitor la înecarea albinelor la adăpători, eu utilizez 4 ligheane de 40litri fiecare și înainte aveam polistiren(cam 65-70% din suprafața ligheanului) pe care așezam un prosop (prosopul se umezea și albinele trăgeau apa de pe prosop fara sa se înece). Acum vreo 3 ani am înlocuit sistemul de polistiren și prosop peste cu o pâslă izolatoare de parchet in care am făcut orificii cu foarfeca( avantaje: se poate curata f ușor cu un burete de bucătărie, se îneacă și mai puține albine, apa se menține proaspătă mai mult timp, pasla rezistă cel puțin un sezon în stare perfecta).
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 02, 2018, 05:24:37 PM
Multumesc mult OM
Acum evident intrebarile la ce nu imi este clar:

2. Eu credeam ca daca este mai gros nu te mai pot intepa chiar daca ele doresc acest lucru.
Totusi 135 este destul de mult pentru mine si am vazut ca mai sunt doar pluze cu masca detasabila pe la 50-60 ron. Cred ca voi merge pe aceasta varianta (sper sa fie una buna si sa nu fiu nevoit sa iau ulterior si combinezon complet)  iar in partea de jos cu niste pantalani mai grosi cred ca se rezolva. Oricum cele mai tari mi le-am luat in partea superioara. La picioare chiar daca m-au intepat nu a fost mare lucru.
Si am mai observat un lucru: nu stiu daca este intamplare sau nu: intepaturile din partea dreapta a corpului s-au unflat mai putin decat cele din stanga. Foarte ciudat - in stanga ca painea in dreapta doar rosu si putin unflat.

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
3 Sertarul antivaroua il tin deschis total, sau jumatate, pana in februarie, il obturez apoi, iar din jumatate aprilie deschis pana in februarie.
Deci din aprilie, apoi toata vara, toamna si iarna pana in februarie tragi sertarul de tabla de tot sau pe jumatate? Daca sunt -20 grade nu este frig chiar si cu tabla trasa? Eu ma temeam ca si acum le este frig daca sunt familii mici.
Ce inseamna ca din februarie pana in aprilie il opturezi? Pui izolatie polistiren?
Crezi ca nu este bine sa le pun izolatie intre fund si sertar?
La mine se mai intampla ceva: in prima zi nu am avut sertarul pus si permanent am sub fund vreo 50 de albine. In loc sa intre pe urdinis se strang dedesupt.

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
6 Hranirea de stimulare, sau completare o fac doar cu zahar 1 parte apa, 1 parte zahar, rece, cantitati mici functie de puterea familiei, roiului, 200-500 ml.
Si de cate ori le dai. Sa zicem ca este 1 septembrie, le pun o tura de 500 ml.
Dupa ce il consuma le dau din nou?
Sau se face o pauza de x zile si apoi repet. De cate ori repet si pana cand?
In afara de sirop se mai da ceva?

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
Chiar daca ti s-a spus ca au fost tratate mai fa 2-3 tratamente in septembrie si 2 la sfarsit de octombrie. In octombrie ochii pe prognoza meteo daca sunt temperaturi peste 14 grade. Functie de temperatura faci dimineata sau spre seara.
Legat de tratament: ce am spus mai sus este pentru varroa? Se mai face si pentru altceva?

Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 02, 2018, 05:32:22 PM
Multumesc de sfaturi.
Citat din: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 04:47:19 PM
Nu te sfătuiesc să dai banii pe mănuși din vinilin.
Intr-adevar cand te uti la pret zici ca merita mai ieftine ca ce iti trebuie scump. Problema este ca atunci cand utilizezi acel lucru iti dai seama ca este ineficient si mai bine mai puneai ceva si luai ceva folositor.
Asa am patit eu cum masca: am zis ca ce are una simpla la 18 lei. Cand am folosit-o am vazut ca nu ajuta absolut deloc un incepator. Sper sa nu dau gres la salopeta cu masca detasabila si sa fie si asta un mare fass.

Citat din: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 04:47:19 PM
o pâslă izolatoare de parchet in care am făcut orificii cu foarfeca
Foarte interesenta ideea. Acum imi dau seama ca se poate impaturi si perfora cu un perforator de hartie. Ies gauri uniforme, nu foarte mari. O sa incerc.

Si daca tot este vorba de sfaturi doresc sa va mai intreb ceva: de ce as lua o perie apicola care costa 10-15 ron si nu un penson de 7 cm la 5 RON. Care este avantajul la aceste perii apicole?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 02, 2018, 05:44:00 PM
Gasesti si combinezoane pe la 40 lei, parca Apiluk.
Intre fundul antivaroua si subar nu bag nimic, chiar daca este bagat subarul total sau jumatate. Eu am taiat subarul in jumatate, cele doua parti le-am prins in trei puncte cu niste sarme. Pt ca atunci cand bagi un subar doar pe jumatate trepideaza. La mine sunt vanturi puternice iarna. De aceea daca il pliez pe jumatate nu mai trepideaza.
Majoritatea au fund mobil si iernez cu o magazie 1/2 sub cuibul le 6-7 rame Dadant. Nu am observat mari diferente la iernarea stupior cu fund fix cu suberele la fel de neizolate, distanta de 6 mm intre subar si fundul de orice fel.
Daca albinele au fost tratate corect si au mancare capacita destula le doare unde le doare pe ele.
Siropul l-am dat din august la 2-3 zile. voi continua pana prin 20 septembrie. Unde va mai trebui, mai voi descapaci din ramele cu mierea mai necapacita sau din care a eclozionat puietul si coroana este mica.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 02, 2018, 05:46:37 PM
Ai primit vreun mesaj de la mine?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 02, 2018, 05:51:11 PM
Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 05:46:37 PM
Ai primit vreun mesaj de la mine?
Da multumesc, dar imi place mai mult varianta forum, deoarece pot reciti mesajele cand ma lovesc de anumite probleme si am uitat solutiile.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 05:55:43 PM
Îți recomand să nu te scumpești la tarata și să te ieftinești la făină! Cumpăra perie apicola... Ai să vezi cat de mult contează!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 03, 2018, 07:05:23 AM
Am mai multe feluri de perii. Cele mai bune mi se par cele de la ACA, cu varful curbat.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 08, 2018, 07:33:59 AM
Closcutz am folosit acea pasla in care am dat guri cu un letcon. Nu s-a mai innecat nici una. Este foarte buna ideea.
Intre timp mi-am cumparat manusi de piele si combinezon si este alta viata.
Totusi nu am mai gasit celule capacite. In aceasta perioada nu se mai depun oua? Pana cand ar trebui sa depuna matca oua?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 08, 2018, 12:30:49 PM
Mătcile depun oua în funcție de abundenta hranei(nectar și polen), temperatura, vârstă mătcilor, prezența benzilor cu tratament in familii....etc
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 08, 2018, 10:07:32 PM
1. astazi am vazut vanzoleala la urdinis. Cand m-am uitat am vazut ca pe suportii pe care sunt stupii sunt furnici. Am deschis stupul si dupa diafragma am gasit furnici. Cu ce as putea elimina furnicile? Sa dau cu un insecticid pe suporti si pe la baza lor? Nu am vazut musunoi dar poate au sub boltarii pe care ii am
2. hranitorul cu sirop se pune dupa diafragma sau inaintea sa (in cuib)
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 09, 2018, 01:27:50 AM
Că sa nu se mai urce furnicile pe picioarele stupilor da cu motorină și apoi cu vaselina pe picioare (suporții stupilor). Hrănitoarele tip uluc se așează după diafragma.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 09, 2018, 10:32:01 AM
Cred ca m-am exprimat eu gresit cand am spus suporti pentru stupi.
Am cate 2 boltari unul peste altul peste care am pus doua bazii de lemn iar stupii nu au picioare sunt direct pe bazii.
Sa dau boltarii cu motorina si apoi cu vaselina?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Lukyan din Septembrie 09, 2018, 12:51:20 PM

Nustiu daca trebuia sa postez aici dar cred ca dupa trei ani de la inceputul acestei frumoase activitati ,eu tot incepator ma consider si multumesc  si respect pt. ajutorul dat de membri acestui forum  , doresc  sa va intreb daca este necesar sa fac cursuri de apicultura si daca da unde stiti ca se vor organiza cursuri , bineneteles mi-as dori cat mai aproape eu fiind din Magura , jud. Bacau.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 09, 2018, 12:58:07 PM
Boltarii, mai ales cel de jos ar fi bine sa fie imbracat in sac polietilena. O sa reziste mai mult, iar vaselina data pe el va fi mai eficienta, va intra mai putina...Stupii se inchid seara tarziu, se dau jos, sunt imbracati boltarii, se pun pe acelasi loc, etc.
Lukyan, cel mai bine despre cursuri din judetul tau stiu cei de la Directia agricola de judet, sau sefii de pe la asociatiile locale. Cursurile sunt necesare daca vei dori sa devii membru intr-o asociatie, sa accesezi vreo masura, sa dai miere la procesatori...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 18, 2018, 03:39:56 PM
Daca as schimba o rama cu puiet capacit cu alta fara puiet din cei 2 stupi ai mei, in aceasta perioada gresesc?
Cel puternic are puiet capacit, celalalt deloc. Nu stiu ce se intampla cu el ca nu reusesc sa identific reginele la nici unul din ei
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Cipi din Septembrie 18, 2018, 07:11:34 PM
Lasa-i in pace, nu-i deranja. Daca aveai trei familii, puteai face egalizari dupa ce nu mai aveai puiet.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 19, 2018, 06:51:50 AM
In perioada aceasta matcile sunt gasite de obicei pe ramele cu puiet. Cand ridici podisorul nu da cu fum printre rame de sus in jos, ci razant pe deasupra ramelor. Cand ridici ramele te uiti pe marginile ramei mai intai, apoi spre centru, sa poti avea timp sa vezi matca daca trece spre lateralele ramei, pe fata cealalta. Matca este albina aia cu abdomenul mai lung  :)!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 19, 2018, 08:31:54 AM
Multumesc.
Stiu ca este cea mai lunga dar nu le vad. Poate cel mic nu o mai are, daca nu are puiet, dar cel mare o are sigur.
Acum mai am cateva intrebari legate de hranire, tratament si impachetare.
Incep intai cu hranirea.
Pe la inceput de sept le-am dat 2 ture de sirop 2:1 dar am inteles ca  nu prea mai este bun in aceasta perioada.
Asa ca aseara am facut sirop de zahar invertit tot 2:1 ca am inteles ca asta nu useaza albina. Am facut o portie mica de 1,4 kg.
Acum intreb urmatoarele:
1. il dau tot odata in cei 2 stupi, sau porti mai mici la intervale de cate zile?
2. ce cantitate ar trebui sa dau per stup si cand ar trebui sa ma opresc cu siropul?
3. dupa sirop doresc sa le dau niste turte prin octombrie
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: corneliuhrom din Septembrie 19, 2018, 09:21:02 PM
d le vd 11 nu ii nebuni cu atit sirop [uzura furtisag] strmtorati  sa fie macar  4  5 rame  [cu cit ii deranjati mai mult uzati albina de iarna ] efectuati tratare varoua  impachetej si ev turte eng  in ian  ,[o parere puteti sa nu luati in considerare ] saucces si va mai documentati  si cititi abc :bzz: ^:)^ .
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: stefan1 din Septembrie 20, 2018, 04:40:16 AM
  Trebuie ca ai intre cunostinte un stupar mai cu experienta. Ar fi bine sa iti vada familiile si sa-si dea cu parerea despre puterea lor si cantitate de miere pentru iernare. Nu e bine nici sa exagerezi, dandu-le foarte mult sirop (mai cu seama ca e cam tarziu), pentru ca albinele daca sunt prea putine nu il pot procesa si le face mai mult rau decat bine.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 20, 2018, 03:05:26 PM
Exista vreun dezavantaj al sarmei galvanizate fata de cea din inox la rame?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dan sebastian din Septembrie 20, 2018, 03:15:53 PM
Pretul. Eu folosesc galvanizata pt ca tot reformez ramele in cativa ani. Pt cat e mai bine de inox, pt ca ramele respective se pastreaza mai multi ani. Foloseste magnetul sa vezi daca e inox sau frana.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: stefan1 din Septembrie 21, 2018, 04:03:05 AM
  Daca tratezi ramele contra moliilor cu acid acetic glacial sau cu sulf, acestea corodeaza puternic sarmele daca nu sunt de inox.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 21, 2018, 08:11:28 AM
Clar sarma de inox este cea mai buna si nu vor fi probleme, totusi cum a spus mai sus Sebastian pretul este de luat in seama.
Totusi daca nu se trateaza ramele o sarma galvanizata se poate coroda in timp si sa afecteze calitatea produselor?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dan sebastian din Septembrie 21, 2018, 09:39:55 AM
E probat de mine si 5 ani tratate cu sulf nu au nimic. 6 lei e kg de sarma galvanizata de 0,3: 0.35: 0.4 mm grosime. Am emotii la tratarea cu oxalic si alti acizi. O sa vad daca e necesar sa trec pe inox sau nu.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 23, 2018, 10:35:36 AM
Citat din: dan sebastian din Septembrie 21, 2018, 09:39:55 AM
E probat de mine si 5 ani tratate cu sulf nu au nimic. 6 lei e kg de sarma galvanizata de 0,3: 0.35: 0.4 mm grosime. Am emotii la tratarea cu oxalic si alti acizi. O sa vad daca e necesar sa trec pe inox sau nu.
Dar de unde cumperi cu 6 ron/kg? Eu am vazut ca o rola de 1 kg, grosime 0,5 de sarma galvanizata este in jur de 25 RON.
Mai am o nelamurire: cautand dupa pret, am vazut ca exista sarma inox, galvanizata sau zincata (toate 3 tipurile pentru rame) Care este diferenta intre galvanizata si zincata? Care este mai buna.

Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 23, 2018, 10:57:47 AM
Citat din: dan sebastian din Septembrie 21, 2018, 09:39:55 AM
E probat de mine si 5 ani tratate cu sulf nu au nimic. 6 lei e kg de sarma galvanizata de 0,3: 0.35: 0.4 mm grosime. Am emotii la tratarea cu oxalic si alti acizi. O sa vad daca e necesar sa trec pe inox sau nu.

Daca folosescti AO nu vei avea probleme, dar cu AF nici nu se pune intrebarea, INOX sau treci la plastic.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Septembrie 23, 2018, 11:57:38 AM
Un mos trecut prin viata m-a sfatuit ca suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine, proaste. Prefer oricand inoxul. Ramele trecute prin topitorul solar, le curat putin, mai intind putin sarma si pun FA. Sau treci pe plastic. Am avut prea multi faguri cu sarma zincata ca sa te indemn la tipul acesta de sarma.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Septembrie 23, 2018, 03:58:56 PM
Citat din: un OM din Septembrie 23, 2018, 11:57:38 AM
...suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine, proaste. Prefer oricand inoxul...

Subscriu în totalitate !
Dar ...fiecare îşi cunoaşte adâncimea buzunarului...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 24, 2018, 08:48:35 AM
Multumesc de sfaturi voi merge si eu pe inox, mai ales ca nu am o sumedenie de stupi si este pentru consum propriu. In plus cred ca voi merge chiar si pe capse pentru o durabilitate mai mare.
Acum am alte intrebari:
1. ce inseamna AO si AF
2. ce cuie folositi pentru a bate leatul superior al ramei pe laterale si cel inferior? Am vazut ca unii folosesc capse dar eu nu detin capsator cu capse atat de adanci
3. am vazut ca uzual se pun 5 sarme orizontale cu distante egale intre ele. Din ce am vazut in filmulete in partea de sus si cea de jos este alta distanta fata de cea dintre sarme. Exista niste distante standard pentru sarme?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 24, 2018, 02:25:57 PM
Ai= acid oxalic. Af= acid formic. Cuie de 1,8 x40 MM. Distanța este aproximativ egala intre cele 5 sârme și  leaturi.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Lukyan din Septembrie 25, 2018, 08:16:31 PM
 Desi sunt incepator ca tine , si am invatat multe si de pe acest forum , respect pt. toti membri  ^:)^ , am sa-ti spun ce folosesc eu:
- nu am folosit acid formic sau oxalic nu vad inca daca e necesar pt cateva famili , cred ca tratament cu varachet cu  un varujet pina in 80 de lei pina anul trecut , anul asta am folosit un un fureto constructie locala cu tactic si varachet sunt multumit ( nu fac pastoral)?;
- la ansamblat ramele folosesc sarma din inox , capse cu capsator pneomatic , si cate o picatura de aracet la fiexare inbinare;
- la rame folosesc 5 sarme la 2,5 cm de la leaturi cea de sus si de jos restul egale intre ele, lipesc foitele cu un traf. de 12v 9 A f , dar de la anul viitor voi pune si o sirma la mijloc perpendicular pe cele 5 , am vazut la cineva dupa ce am vazut pe net si mi se pare mai bn.
    Aceste lucrari sunt valabile pina ajungi sa ai cel putin 50 de familii dupa aceea sa-ti spuna seniorii de pe forum cata munca este daca vrei sa ajungi mult mai sus  :cool:.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 26, 2018, 08:36:29 AM
Multumesc de sfaturi si eu personal cred ca fiecare trebuie sa aiba punctul sau de vedere iar utilizatorii sa extraga ce este mai bun pentru ei.
Citat din: Lukyan din Septembrie 25, 2018, 08:16:31 PM
Desi sunt incepator ca tine , si am invatat multe si de pe acest forum
Nu cred ca putem vorbi de egalitate intre noi in conditiile in care am desfacut primadata in viata mea un stup la sf de august cand am cumparat roiul si familia.
Citat din: Lukyan din Septembrie 25, 2018, 08:16:31 PM
dar de la anul viitor voi pune si o sirma la mijloc perpendicular pe cele 5 , am vazut la cineva dupa ce am vazut pe net si mi se pare mai bn.
Un link sa vad si eu metoda?
Nu am capsator pneumatic, si de aceea voi folosi cuie la dimensiunea data de colegul mai sus. Cred ca si aracetul va ajuta un pic.
La rame folosesti capse la trecerea sarmelor sau dai gaura cu burghiul? Daca da ce dimensiune la burghiu?

Nu se pune problema sa ajung vreodata la un nr mare de stupi, cu toate ca mi-am dat seama ca ori 2 ori 10 cheltuielile pentru instrumentele necesare sunt aceleasi, si nu sunt deloc de neglijat cum credeam la inceput.
Dar mergem inainte si pentru mine este o experienta placuta si sper sa si reusesc sa acumulez informatii care sa imi permita sa le asigur o existenta foarte buna.
Legat de tratamente, avand 2 stupi incerc sa caut solutia optima legata pret/calitate.
Din ce am citit varachetul este cel mai folosit si destul de eficient iar ca termen de valabilitate este 12 luni.
Oare pentru cati stupi ar ajunge o sticluta de varachet? As prinde acum 3 tratamente repetate la 7 zile si apoi o alta transa in primavara (total pentru mine ar veni 12 tratamente, dupa care in august cand ar trebui sa le fac din nou deja expira)
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 26, 2018, 11:49:32 AM
O sticla de varachet ajunge la 50-60 de stupi din ce imi amintesc. Nu este recomandat sa pastrezi sticla cu varachet foarte mult timp de la desigilare. Eu momentan nu mai folosesc varachet, dar din ce am citit stiu ca se formeaza cristale pe fundul sticlei si substanta nu mai este la fel de eficienta. Un tratament facut corect(in lipsa de puiet) valoreaza cat 7 tratamente facute in prezenta puietului.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bmdna din Septembrie 26, 2018, 11:57:02 AM
Probabil ca mai demult se intampla sa cristalizeze varachetul. Dar din 2012 incoace eu nu am vazut nicio sticla de varachet cu cristale in ea, desi in fiecare an mi-a ramas substanta de la un an la altul. Mai mult, varachet expirat in iulie - august (si deschis in august anul anterior) l-am folosit cu succes si in septembrie-octombrie. Cred ca daca sticla se pastreaza inchisa si nu umbli la ea, tine pana in sezonul urmator (adica un an). Mai mult de un an, un an si doua luni nu am tinut varachet deschis, asa ca nu as putea spune ce sa-r intampla. Eu asa procedez si nu am avut probleme.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 26, 2018, 02:14:44 PM
Citat din: Closcutz din Septembrie 26, 2018, 11:49:32 AM
Eu momentan nu mai folosesc varachet,
Ce folosesti?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 26, 2018, 02:20:41 PM
Din ce am citit cautat pe net pentru cantitate mica solutiile ar fi:
1. varostop - dar asta are benzi pentru 5 stupi si daca desfac restul de 3 se usuca
2. Klartan-Mavrik-10 ml. Am inteles ca se foloseste2 ml / 1L apa, 1 ml / intervalul de albina ocupat. Solutia preparata se administreaza prin picurare intre intervale
Dar din ce am auzit nu ar fi prea eficient si nici nu inteleg cum se aplica. Dupa ce prepari solutia trebuie sa aplici 1 ml/interval de albina. Pai daca dau picaturi intre intervale de rame nu se opreste prin faguri, albina existenta acolo?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dan sebastian din Septembrie 26, 2018, 02:22:28 PM
Citat din: vdingo11 din Septembrie 23, 2018, 10:35:36 AM
Citat din: dan sebastian din Septembrie 21, 2018, 09:39:55 AM

Dar de unde cumperi cu 6 ron/kg? Eu am vazut ca o rola de 1 kg, grosime 0,5 de sarma galvanizata este in jur de 25 RON.


Te duci la magazinul de feronerie, cei care tin sarma. Ii explici ca vrei sarma de 0.3 - 0.4 mm grosime. Nu-i zici de stupi ca-ti mareste pretul. Eu am luat de la un depozit unde vindeau bca uri si alte elemente de constructii.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 26, 2018, 04:06:15 PM
Pt stupi puțini e in regula varachet combinat sau mai bine zis  alternat cu mavrirol și varostop.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Lukyan din Septembrie 26, 2018, 09:19:04 PM
 Da asa este Closcutz bn ca mi-ai amintit dupa tratmentele cu varachet 4-6 la nr.anul trecutam  folosit si benzi cu mavrirol , cei drept ca anul trecut nu am gasit VF si am facut doua tratamente cu Tactik si   doua varostop.
Anul asta am gasit VF si diluiez in 110 ml ulei parafina o sticluta de 6,5ml varachet folosesc la doua tratamente la mine si la "mentorul" meu cca 45 de stupi doua tratamente cu un fureto home made, si chiar nu am vazut cristale dar il aghit fff bn inainte ca varachetul de depune pe sticla.   Majoritatea nu mai au  puiet .
Anul asta ma gandesc sa nu mai folosesc benzi de Mavrirol si sa pun benzi cu scabatox diluat in ulei dar inca ma documentez nustiu daca ies mult mai ieftin si nu stiu cat este de eficient desi contine si acesta amitraz.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 27, 2018, 03:58:07 AM
Pai n-ai făcut nicio schimbare dc fumigație faci cu varachet (amitraz) și benzi pui tot cu scabatox(amitraz). Daca ai puțini stupi cumpara-le varostop (are substanța activă flumetrin).
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 27, 2018, 10:26:21 AM
Ma intereseaza 2 lucruri:
1. cum vremea s-a racit imi spuneti va rog ce dimensiune lasati la urdinis acum toamna si daca il restrangeti si mai mult iarna
2. cum se aplica: 1 ml/interval de albina. Nu inteleg tehnica de aplicare.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: cristi6821 din Septembrie 27, 2018, 10:41:16 AM
Urdinișul cat mai mic acum pentru evitarea furtișagului. Îl mai mărești mai târziu în funcție de puterea familiei și de modul de iernare.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Septembrie 27, 2018, 11:10:24 AM
Citat din: cristi6821 din Septembrie 27, 2018, 10:41:16 AM
Urdinișul cat mai mic acum pentru evitarea furtișagului.
Ce inseamna cat mai mic? Eu acum il am de 7 cm si ma gandesc ca la iarna sa il fac de 4cm?
Este prea mic, prea mare?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Septembrie 27, 2018, 01:00:25 PM
Încearcă 1 cm pentru fiecare interval ocupat de albine,
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: cristi6821 din Septembrie 27, 2018, 04:29:29 PM
Citat din: vdingo11 din Septembrie 27, 2018, 11:10:24 AM
Citat din: cristi6821 din Septembrie 27, 2018, 10:41:16 AM
Urdinișul cat mai mic acum pentru evitarea furtișagului.
Ce inseamna cat mai mic? Eu acum il am de 7 cm si ma gandesc ca la iarna sa il fac de 4cm?
Este prea mic, prea mare?

Eu am acum urdinișurile intre 2 și 4 cm.In funcție de puterea familiei. La iarna le măresc.

Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Septembrie 27, 2018, 04:41:14 PM
De doi centimetri acum este suficient, nu trebuie sa fie mai largi!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Lukyan din Septembrie 27, 2018, 10:03:03 PM
Citat din: Closcutz din Septembrie 27, 2018, 03:58:07 AM
Pai n-ai făcut nicio schimbare dc fumigație faci cu varachet (amitraz) și benzi pui tot cu scabatox(amitraz). Daca ai puțini stupi cumpara-le varostop (are substanța activă flumetrin).
Am citit cate ceva si are logica ce spui asa ca se pare ca am sa ma gandesc bn si va trebuie sa schimb putin .
Multumesc de sfat  :thanks:
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 01, 2018, 09:39:42 AM
Citat din: Closcutz din Septembrie 27, 2018, 04:41:14 PM
De doi centimetri acum este suficient, nu trebuie sa fie mai largi!
Si cand se raceste si isi inceteaza zborul de cat il lasi?
De fapt mai simplu ar fi: de cat il lasi toamna (am inteles de 2), apoi iarna, primavara devreme, sf de primavara si vara?
Si va mai intreb ceva: va faceti blocuri de dimensiuni diferite pentru urdinis sau adaugati bucatele mai mici (2-3 cm) pentru a reduce treptat in functie de perioada?
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: cristi6821 din Octombrie 01, 2018, 12:40:18 PM
Blocul de urdiniș îl fac cu 2 deschideri. Una de vreo 10 cm și una de vreo 20 cm (am stupi de 12R). Toamna și primăvara devreme o folosesc pe cea mica. In perioade de furtișag mai micșorez cu burete.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Octombrie 01, 2018, 03:42:27 PM
Sau altii au urdinise e 20-25 cm lungime cu 15-30mm inaltime. Pot fi reduse cu burete la 2 cm in aceasta perioada. Spre jumatate, sfarsit de octombrie puse gratii impotriva soriceilor. Functie de modul de iernare, sita antivaroua combinata cu folie urdinisul poate fi pastrat micsorat sau nu, sau daca ai fund plin, scos din burete, largit urdinis, pus inapoi gratie.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Octombrie 01, 2018, 06:11:18 PM
Urdinisele le am de 20-22 cm lungime și 2 cm înălțime; pt fiecare am bloc reductor cu poziție de 2-4 cm pe minim, de 10-14 cm pe maxim sau blocul de reductor scos de tot.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: NYK74 din Octombrie 01, 2018, 07:41:00 PM
Am stupii de 10r,cu urdiniș de 2cm înalt,35 lung,gratie cu 2 poziții,una de 10 cm,alta de 25 cm.
Vara la căldură scot gratia de tot,în perioadele de răcire,exemplu primãvarã, toamnă las gratia pe mare,iar iarna pe mic= 10cm.Standardul normal este cum sa spus în baza puterii familiei, 1cm× nr de rame.Rame acoperite cu albină,nu rame goale să fie la nr.Iar la cazuri de forță majoră cum este furtișagul se reduce drastic chiar la 1-2 cm.Eu pun în spate la gratie la ce este sub 10 cm de obicei polistiren.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 02, 2018, 09:04:40 AM
Multumesc.
Este normal ca in aceasta perioada sa gasesc aproape in fiecare dimineata cate 10-15 albine moarte pe placuta de zbor?
Eu ma gandesc ca mor cele batrane dar mai bine ma lamuriti voi.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bucovineanu din Octombrie 02, 2018, 10:44:19 AM
Nu, nu e normal. Tratamentele antivaroa s-au facut corect?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 02, 2018, 01:59:52 PM
Ultimul tratament a fost facut de vechiul proprietar in perioada 15-20 aug.
De atunci nu am mai facut nici un tratament. Oricum vremea este destul de rece la noi acum si nici nu le pot face decat sambata cand sunt acasa.
Ma puteti lamuri cum se procedeaza pentru o tratare corecta?
Inchid dimineata urdinisul si cand se ating afara 12 grade pun fitilul pe suber (am antivaroa) si las 15-20 min dupa care deschid urdinisul.
Nu inteleg cum se da foc la fitil? Se da foc si apoi se stinge ca sa fumege sau cum?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Octombrie 02, 2018, 05:13:49 PM
Vai de capul meu!!! Varachet-ul are instrucțiuni de folosire!!! Se picura cu pipeta 3-5 picături de varachet pe fitilul care se îndoaie pe toată lungimea că sa poată arde fitilul complet. Pt introducerea fitilului in stup foloseam niste tăblițe când tratam cu varachet și fitile. Apoi stupii se țin închiși 15-20 de minute. Apoi se deschid toți stupii și se verifica daca fitilele au ars complet. Daca nu au ars trebuie dat foc din nou la fitile, închiși stupii din nou așteptat 20 de minute și apoi deschiși!!!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dan sebastian din Octombrie 02, 2018, 07:21:26 PM
Ar fi timpul sa nu mai astepti si sa le tratezi. Nu e de gluma, ca ramai cu stupii goi. Citeste instructiunile. Eu nu am folosit tablita. Folosesc o sarmulita mai groasa pe care o introduc intr-un capat al benzii. Pun apoi cate 3 picaturi pe fiecare. Sunt indoite in V pe longitudine (partea lunga impaturita in 2) si se introduce cu vul in sus dupa ce ii dai foc. E bine sa pui benzile de hartie on bordul masinii cand bate soarele in parbriz sa fi sigur ca sunt uscate corect.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 05, 2018, 10:46:54 AM
Ieri am micsorat urdinisele la 2 cm si am umblat un pic la ei.
Puiet nu mai exista deloc si sambata voi face tratament cu varachet.
Eu acum am cate 8 rame in corpul de 12 rame. Din ce am vazut toate ramele au miere in partea de sus intre 1/4 si 1/2.
Cum albina nu este foarte multa clar ghemul se va restrange pe mai putine rame.
Cum trebuie sa procedez pentru a goli o parte din rame si a duce mierea pe primele ca sa o foloseasca la iarna? Sa descapacesc rama si sa o pun dupa diafragma sau inainte?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Octombrie 05, 2018, 11:39:49 AM
E cam tarziu pt descapacit rame( se descapacesc ramele cu f putina miere si se dau dupa diafragma). Acum mai bine te concentrezi pe formarea cuiburilor sau mai precis in cuiburi sa ramana rame cu hrana (de preferat ramele cu mai multa miere, care sa nu aiba celule de trantori, sa nu fie rame albe ci rame in care au eclozat cel putin 2-3 generatii de puiet).
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 05, 2018, 12:27:51 PM
Am inteles.
Si ca sa nu discut acelasi lucru pe doua topicuri diferite o sa continui aici:
- deci aleg ramele cele mai bune dupa cum mi-ai spus mai sus si cu restul ce se face.
M-ai spus in celalalt post ca se pot pastra in stup, dupa diafragma fara tratare sau in incaperi ventilate. Nu am inteles daca in stup nu pot fi atacate niciodata de molii si nici daca se pun rasfirate in incaperi ventilate mai pot aparea moliile?
- cu ramele goala date deoparte clar se folosesc la anul. Dar cu cele care au putina miere capacita ce se face? Cand se folosesc?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bmdna din Octombrie 05, 2018, 01:48:01 PM
Citat din: vdingo11 din Octombrie 05, 2018, 12:27:51 PM
Am inteles.
Si ca sa nu discut acelasi lucru pe doua topicuri diferite o sa continui aici:
- deci aleg ramele cele mai bune dupa cum mi-ai spus mai sus si cu restul ce se face.
M-ai spus in celalalt post ca se pot pastra in stup, dupa diafragma fara tratare sau in incaperi ventilate. Nu am inteles daca in stup nu pot fi atacate niciodata de molii si nici daca se pun rasfirate in incaperi ventilate mai pot aparea moliile?
- cu ramele goala date deoparte clar se folosesc la anul. Dar cu cele care au putina miere capacita ce se face? Cand se folosesc?
Raspunsuri la aceste intrebari se gasesc in orice carte de apicultura. Dar... de, e mai usor sa intrebi punctual pe forum decat sa pui mana si sa citesti ceva elaborat. Mai mult, aceste raspunsuri se gasesc si in diverse sectiuni din forum, dar, iarasi, decat sa cauti si sa pierzi vremea, mai bine pui niste colegi sa scrie din nou si cand apare altul din nou. Stuparit fara sa citesti macar o carte nu se poate. Daca nu stii nici ce rame sint bune la iernat e clar, n-ai citit nici macar un titlu de carte. Daca te iei numai dupa sfaturi va fi vai de albinele tale. Faci ca si cum te-ai urca la volan fara sa ai o ora de conducere si fara sa citesti nicio regula de circulatie si sa intrebi pe cate unul: acum ce fac??? Dar acum ce fac? Dar cu butonul ala ce fac? Dar daca las masina aici, pateste ceva? Dar eu ce patesc?
No offence, man....
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Octombrie 05, 2018, 02:41:53 PM
Șansele sunt minime că sa fie atacate ramele din stupii in care sunt albine adică familie activă. În încăperea unde nu se face căldură, exista ventilație și sunt stârpiți șoarecii se pot tine și rame cu miere(capacită), dar e de preferat in cazul asta sa nu poată intra albinele și mai ales viespile!!! Sa citești vreo 2-3 cărți de apicultura ar fi chiar recomandat!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Octombrie 05, 2018, 02:49:37 PM
Atenţie mare la ramele date după diafragmă !!!
Pe acelea se poate instala LEJER molia, nefiind "păzite" de albine de seara până dimineaţa !
E adevărat că acum e frig noaptea (am avut zero grade în noaptea care a trecut) dar am păţit-o anul trecut aşa la sf. de august...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Octombrie 05, 2018, 03:54:44 PM
Acum a început binișor octombrie, nu mai e august...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Octombrie 05, 2018, 06:55:22 PM
Fără să doresc vreo contrazicere: cred că temperatura "mişcă" fluturele de molie să caute rame, nu luna...
:P
Oricum, am găsit un vierme "disperat" care a ros o foiţă uitată la perete într-un stup care avea un roi pe 4 rame.
Sper să găsesc poza...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: corneliuhrom din Octombrie 07, 2018, 07:06:51 PM
bun raspuns  d l  bmdna  =D>.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: un OM din Octombrie 07, 2018, 07:51:05 PM
Alege cele mai pline rama capacite, descapaceste dupa diafragma. Albina va face cuibul in partea de jos a ramelor, pe mierea descapacita, cu conditia ca toate intervalele dintre rame sa fie acoperite de albine. Astfel mierea nu se va acri, fermenta, va fi consumata prima. Nu iti face griji pentru putinul puiet capacit, poti chiar sa il descapacesti intentionat.
Nu recomand deloc sa lasi rame dupa diafragma. Dupa ce vei descapaci, vei descoperi ca nua ai ce sa lasi dupa...diafragma.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Octombrie 11, 2018, 03:31:56 PM
Multumesc celor care mi-au raspuns la intrebari pentru sfaturile lor.
d-le bmdna reconosc ca am citit o singura carte de apicultura si asta inainte de a lua stupii, cand nici macar nu vazusem unul desfacut si mare lucru nu am inteles in acel moment.
Clar, sa citesti carti de specialitate este un lucru foarte bun si indicat, problema este sa si ai timp pentru acest lucru, iar in aceasta perioada sunt destul de multe activitati care necesita timp (si nu ma refer doar la stupi ci la diferitele activitati pe care le desfasuram fiecare dintre noi)
Cu siguranta cand voi avea timp voi continua lecturarea.
Eu incerc sa aflu niste raspunsuri punctuale la intrebarile mele iar daca membrii forumului doresc sa raspunda este alegerea fiecaruia si nu este obligat sa faca acest lucru.
Ma bucur ca pana acum am gasit intelegere si am invatat multe lucruri, din pacate foarte putine (avand in vedere baza mea de cunostinte) dar sper sa reusesc.
Acum deoarece sunt in faza de tratament (primul a fost facut si urmeaza urmatorul) si la pregatirea pentru impachetare va rog sa imi spuneti daca cei care aveti fund antivarroa folositi si folia peste cuib, eventual diafragme de polistiren in stg si dr.
Precizez ca am izolat capacul cu polistiren de 2 (cred ca ajuta la izolare atat iarna cat si vara) - multumesc Closcutz de sfat.
Eu m-am gandid sa pun folie , apoi ziare peste, o diafragma polistiren spre partea goala a stupului (altii am vazut ca pun si in stg si in dr)
Suberul va fi tras in functie de vreme (dupa cum a spus ca fac Closcutzsi OM )
Ma intereseaza daca sunt utilizatori care au fund antivarroa si care folosesc si folia iarna si daca au fost probleme. Cu fara am vazut ca se poate din explicatiile lui Closcutz dar la experienta lui clar are familii puternice.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 04, 2019, 11:21:31 AM
Am si eu nevoie de un sfat.
Doresc sa imi achizitionez o centrifuga pentru 4 stupi - nu voi depasi acest numar ca nu am loc.
Am tot cautat si clar doresc de inox si tangentiala.
Problema intervine la numarul de rame si clar pretul acestuia.
M-am tot uitat la 3 si 4 rame - diferenta de pret intre ele este de 100-150 RON.
Intrebarea mea este urmatoarea: care este mai stabila/fiabila? Pe 3 sau pe 4 rame? - nu ma intereseaza timpul mai mare la cea cu 3 rame.
Daca intre cele 2 este doar timpul de extractie clar voi merge pe 3. Daca una pe 4 este mai stabila, nu rupe fagurii etc voi merge pe 4.
Clar experienta voastra imi poate fi de folos.
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: MirceaCalin din Martie 04, 2019, 11:32:11 AM
Eu, când am fost în aceeaşi situaţie, nu m-am uitat la tangenţiale; mi-am luat una radială mică, de 10 rame, cu care m-am descurcat foarte bine.
(clar !)  :P  :wink:
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 04, 2019, 12:01:03 PM
Adevarul este ca sunt si ieftine radialele.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dredd din Martie 04, 2019, 08:39:05 PM
pentru 4 stupi, in niciun caz radiala. tangentiala pe 3 rame sau, daca diferenta de pret e mica, pe 4  rame
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bucovineanu din Martie 04, 2019, 09:12:02 PM
Daca nu ai de gand sa te dezvolti mai mult, asa cu a spus sicolegul care a postat mai sus, e suficienta o tangentiala pe 3 rame. Cu radialele problema se complica. Pe langa faptul ca sunt scumpe e nevoie si de insarmare verticala la rame, altfel la extractie pe langa miere obtii si o mare cantitate de ceara.  :smile:
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 05, 2019, 10:54:19 AM
Nici nu ma gandesc la radiala.
Problema este ca eu nu stiu care este avantajul unei tangentiale de 4 rame fata de una de 3 rame in afara de timpul de extractie.
Diferenta de pret intre ele este de 100-150 ron. Dar daca au aceeasi caliatate nu are sens sa dau acesti bani.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Martie 06, 2019, 06:49:58 AM
Pai in afara de timpul de extractie care o favorizeaza pe cea de patru rame, este vorba si de dimensiune... depinde daca iti incape in masina cea pe patru rame sau doar cea pe trei. Personal as opta pentru cea pe patru rame daca as fi in situatia de a alege. Se spune ca cea pe 3 rame ar fi un pic mai stabila, dar daca o legi(ancorezi cu tarusi sau de podea) si cea de patru merge perfect!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 06, 2019, 08:18:12 AM
Multumesc pentru sfaturi.
Daca corpurile si cat-urile le dau cu ulei de in si pe interior este vreo problema? Poate avea uleiul de in din interior vreun efect negativ asupra mierii?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Martie 06, 2019, 09:58:32 AM
Stupii si caturile nu se dau cu absolut nimic pe interior! Personal aplic 3-5 straturi de ulei de in pe exterior si dupa ce se usuca bine le vopsesc cu vopsea pe baza de apa. Foarte bine pot fi lasate doar date cu ulei de in mai ales caturile!
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 06, 2019, 10:30:30 AM
Ideea este ca pe interior aveau cepuri sarite, diferite crapaturi si eu am chituit cu niste chit.
M-am gandit ca aplicand si un strat de ulei acel chit se va pastra mai bine - sa nu se macine.
Cum ar fi bine sa protejez acel chit din interior?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bucovineanu din Martie 06, 2019, 03:34:42 PM
Nu era nevoie de aplicat chit la interior. Nu se stie ce chimicale contine acel chit. Aveau ele grija sa repare imperfectiunile.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: romikele din Martie 06, 2019, 05:50:31 PM
Citat din: vdingo11 din Martie 06, 2019, 10:30:30 AM
Ideea este ca pe interior aveau cepuri sarite, diferite crapaturi si eu am chituit cu niste chit.
M-am gandit ca aplicand si un strat de ulei acel chit se va pastra mai bine - sa nu se macine.
Cum ar fi bine sa protejez acel chit din interior?
La interior in afara de smirgheluit nu e nevoie de alte interventii. Daca sunt crapaturi si pe acolo curenti (desi la exterior daca sunt astupate, n-ar trebui sa existe) albinele propolizeaza cu cel mai bun chit natural, dezinfectant.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Martie 07, 2019, 08:13:02 AM
Multumesc pentru pareri. Deja sunt chituite nu am cum sa scot chitul.
Daca va cadea in timp asta este. Voi sti pe viitor.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: romikele din Martie 07, 2019, 08:22:29 PM
Pentru viitor sunt si mesajele...
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 04, 2019, 09:34:00 AM
Am pus si eu folia peste corp si imi mucegaieste cantul corpului intr-un colt in fata.
Capacul este fara aerisire si fundul antivarroa (dar a stat inchis ca era rece afara)
Cum pot scapa de acel condens si implicit de procesul de mucegaire?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: dan sebastian din Aprilie 04, 2019, 12:08:26 PM
Dai aerisirea mai mare la fundul av. Tragi subarul mai mult.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: romikele din Aprilie 04, 2019, 05:24:46 PM
Citat din: vdingo11 din Aprilie 04, 2019, 09:34:00 AM
Am pus si eu folia peste corp si imi mucegaieste cantul corpului intr-un colt in fata.
Capacul este fara aerisire si fundul antivarroa (dar a stat inchis ca era rece afara)
Cum pot scapa de acel condens si implicit de procesul de mucegaire?
Mare prostie sa ai fund AV si sa tragi suberul!
Poate fi oricat de rece, singura grija e sa fie asigurata o etansare perfecta a stupului!
Acum poti scoate definitiv suberul, condensul va pica pe sol.
Poti salta putin capacul daca nu are aerisiri din constructie, sa se faca putin curent in incercarea de a scapa de procesul de mucegaire.

Tehnologia asta mixta, sistem clopot cu fundul plin, nu este viabila, nu e nici cal, nici magar!
Ori se merge pe fund AV cu capac etans, ori pe clasic, sistem horn, cu fund plin si aerisiri in capac, dar se doteaza stupul cu "pampersi"
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 28, 2019, 02:22:28 PM
Hristos a Inviat!
Nu reusesc sa scap de furnicile din stupi si din jurul acestora. Stupii sunt pusi pe niste boltari, peste care am pus niste leaturi de lemn.
Am uns boltarii de jur-imprejur cu vasilina dar trec peste ea fara probleme - cred ca este prea vascoasa.
Din ce am mai citit am pus frunze de patrunjel, menta dar nu le afecteaza.
Dati-mi va rog un alt sfat eficient.
Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: hur din Aprilie 28, 2019, 02:46:13 PM
La pomi merge otet cu apa. Otet de mere. Poate merge si la tine
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bmdna din Aprilie 28, 2019, 03:42:52 PM
Citat din: vdingo11 din Aprilie 28, 2019, 02:22:28 PM
Hristos a Inviat!
Nu reusesc sa scap de furnicile din stupi si din jurul acestora. Stupii sunt pusi pe niste boltari, peste care am pus niste leaturi de lemn.
Am uns boltarii de jur-imprejur cu vasilina dar trec peste ea fara probleme - cred ca este prea vascoasa.
Din ce am mai citit am pus frunze de patrunjel, menta dar nu le afecteaza.
Dati-mi va rog un alt sfat eficient.
Multumesc.
Vasilina folosesc si eu. Nu pe boltari ci pe picioare metalice. Din ce am observat, furnicile isi fac cuib chiar sub boltari, deci cred ca boltarii sint problema. Pe de alta parte, furnicile nu depasec bariera de vasilina. Daca au trecut in acest caz, verifica daca nu cumva este vreun fir de iarba pe care se pot ridica. Daca este si un singur fir de iarba care le ajuta sa depaseasca bariera de vasilina, pe acel fir de iarba vor merge. Ca sa fii sigur, taie foarte scurt toata iarba din jurul suportilor. Eu nu am avut cazuri in care furnicile au depasit bariera de vasilina, decat atunci cand s-au folosit de fire de iarba inalte.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 28, 2019, 04:52:29 PM
Multumesc de parere.
Intr-adevar cuibul furnicilor este langa boltari si cred ca si sub ei. Eu am tras bariera de vaselina in partea superioara a boltarilor si vazand ca sunt pe suberul antivarroa am stat si am urmarit. Furnicile trec peste bariera de vaselina, care are latimea de un deget. Deci se deplaseaza pe boltari sus-jos fara fire de iarba, etc. Eu cred ca este prea vascoasa dar eu nu am folosit altfel de vaselina pentru treburile casnice.
Ar mai fi cateva solutii:
1. granule antifurnici, dar nu stiu daca nu sunt toxice si pentru albine
2. sa dau cu acel lipici pentru soareci, dar nu stiu daca este eficient si afara
3. o sa ma uit prin magazine daca exista vaselina mai lichida.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bucovineanu din Aprilie 28, 2019, 06:09:19 PM
Unde se stabilesc furnicile in stupi?
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: bmdna din Aprilie 28, 2019, 06:33:42 PM
Cu granule antifurnici nu as incerca. Furnicile sint inrudite cu albinele. Ce le face rau furnicilor, le-ar putea face rau si albinelor. Albinele incarcate, mai ales pe vand cad pe sub stupi si ar putea intra in contact cu granulele, astfel substanta otravitoare ar putea ajunge si in stup.

Eu cred ca furnicile trec prin vaselina pentru ca boltarul este rugos, probabil raman asperitati neacoperite de vaselina si de ele se folosesc albinele. Daca totusi vaselina e prea vascoasa, cred ca se poate face rost de o alta vaselina mai fluida. Eu as merge pe identificarea locului unde se afla cuibul furnicilor si distrugerea acestuia.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: stefan1 din Aprilie 29, 2019, 01:08:21 AM
  Incearca cu o banda sau o sfoara imbibata in motorina, infasurata in jurul fiecarui boltar. Eventual unsa si cu vaselina. Sa nu aiba o cale de acces si prin interiorul boltarului.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 29, 2019, 09:42:57 AM
Citat din: bucovineanu din Aprilie 28, 2019, 06:09:19 PM
Unde se stabilesc furnicile in stupi?
Stau pe suberul de la fundul antivarroa (unde banuiesc ca, consuma resturile tocate de albine) dar misuna si prin stup pe plasa antivarroa.

Citat din: bmdna din Aprilie 28, 2019, 06:33:42 PM
cuibul furnicilor si distrugerea acestuia.
Asta ar fi solutia ideala, dar cu ce? Fara o substanta ceva vor fi greu de eliminat in totalitate ca este clar ca sunt si sub boltari.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: gheghe din Aprilie 29, 2019, 06:44:43 PM
    Se poate incerca o varianta de evitare a musuroiului daca lada nu este intr-un rand. Puneti lada pe un suport facut tot din boltari,desi nu este indicata folsirea lor deoarece furnicile folosesc golurile din ei functie de temperatura,umezeala,tranzit . Montati un suport in fata sau spate ori stanga sau dreapta la jumatate de metru sau chiar mai putin in asa fel incat albina sa sesizeze relativ repede si fara echivoc ,ca lada respectiva este casa lor.Treaba asta o faceti seara.Tot acum luati boltarul cu furnici si il puneti undeva departe de albine.Cumparati din timp un spray"Aroxol"si dati cu speay de la mica distanta in galeriile facute de furnici pe locul boltarului si pe suprafata pe care a stat.Acoperiti cu putin pamant locul respectiv.Tot acum curatati subarul.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: Closcutz din Aprilie 29, 2019, 09:08:41 PM
Daca pui motorină într-un pufuici și le dai pe unde circula le-ai terminat pe furnici.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: vdingo11 din Aprilie 30, 2019, 12:02:06 PM
Astazi am pus pelin pe boltari de jur imprejur la baza lor.
O sa incerc si cu motorina. Multumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: stefanm din Mai 01, 2019, 11:29:21 PM
solutie salina (sare dizolvata in apa) concentrata , inundata zona din care vin furnicile, cuibul lor.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: APIPETRO din Februarie 02, 2021, 09:38:11 AM
Buna ziua
Vreau sa fac o turta proteica pentru albine ,pe care sa o dau dupa 15 februarie.La 10 kg. miere , vreau sa pun apicomplex, nozevit, dar nu stiu cat polen se pune si daca pot pune si protofil. Altceva nu am. Va rog o parere. Va multumesc anticipat.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: roi_ag din Februarie 03, 2021, 11:11:22 AM
Eu știu că cea mai bună turtă este 50-50 polen,miere și din moment ce folosești polen cred că vitaminele nu își mai au rostul sau înlocuieștele cu aminovitasol,protofilul merge
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: flendy din Iulie 21, 2021, 07:49:54 PM
Buna ziua,
Va rog un sfat. Am 20 familii in stupi verticali 12 rame cu magazii de 1/2. Anul viitor doresc să rămân doar cu 10 fiindcă nu am timp să mă ocup de ele.
In prezent sunt destul de slabe (10 rame, albina acoperitoare cam 6-7 rame, din care 2 rame cu puiet căpăcit, 2-3 rame cu puiet proaspăt). Cred că nu voi putea culege ceva la floarea soarelui, care tocmai a înflorit.n

As dori sa fac ceva pentru a culege miere de floarea soarelui de la jumătate din ele.
1. Sa las intr-o familie regina cu ramele cu puiet proaspăt si albina acoperitoare, iar restul ramelor și cu albina rămasă sa le unific cu o alta familie și să pun o magazie de 1/2 pe aceasta din urmă?
Sau
2. Sa suprapun 2 familii, cu o magazie 1/2 între ele și cu 2 gratii hanemann?
Daca aveți și alte sugestii as fi incantat.
Mulțumesc.
Titlu: Re: Intrebari de incepatori
Scris de: mape 48-petru manea din Iulie 24, 2021, 04:55:24 PM
Incearca sa muti familiile mai slabe la o distanta de 10- 15 m .A albina culegatoare va merge la vechiul loc incarcate cu polen si nectar .Vor fi primite in supii ramasi pe loc . MUTAREA SE FACE SEARA TARZIU (NOAPTEA )