Apicultura - Forum discuții Apiardeal

APITERAPIE => ÎNTREBUINŢAREA PRODUSELOR APICOLE ÎN DIVERSE AFECŢIUNI => Subiect creat de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 08, 2010, 09:03:55 PM

Titlu: natural sau fals...
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 08, 2010, 09:03:55 PM
Cum ne putem da seama daca o miere este intr-adevar de origine naturala ?

Exista multiple metode care ne pot ajuta in a stabili daca o miere este sau nu de origine 100% naturala.
Iata cateva dintre aceste metode:

1. Verificati aroma, gustul, savoarea mierii pe care vreti sa o cumparati.
O miere de origine naturala va avea intotdeauna un "buchet" de parfumuri care provin de la florile/plantele pe care albinele le viziteaza.

2. Verificati densitatea mierii.
Mierea are o densitate de 1,4, adica este de 1,4 ori mai densa decat apa. In consecinta, atunci cand lasati mierea de pe o lingurita sa se scurga intr-un pahar cu apa, mierea va cadea rapid catre fundul paharului si va ramane acolo. Mierea falsificata, avand in compozitie doar glucoza sau fructoza si avand o densitate mai mica decat mierea de origine naturala, nu va "cadea" pe fundul paharului ci se va imprastia foarte usor in tot volumul apei, atunci cand va fi amestecata usor cu o lingurita.

3. Verificati miscarea de "elastic" a mierii.
O miere care este de origine naturala si are cantitatea corecta de apa (in general sub 20%), atunci cand i se opreste scurgerea, de exemplu intr-un pahar sau o cana, va avea o miscare de tip elastic, pe verticala, coborand si urcand de cateva ori. Mierea "botezata" cu apa sau ceaiuri nu prezinta aceasta miscare de tip "elastic".

Daca dupa cele 3 teste indicate, inca mai aveti dubii, puteti cumpara totusi acel borcan de miere si apoi sa-l trimiteti pentru analiza la un laborator de specialitate
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 08, 2010, 10:26:14 PM
Produsele albinei s-au inscris de la inceputul preistoriei in randul elementelor naturale folosite pentru completarea si ameliorarea hranei si apoi pentru combaterea si prevenirea durerii si a suferintelor omului. Practica traditională a apiterapiei datează din vremurile imemoriale ale istoriei umane. Primele comunităti mai dense de oameni au apărut pe valea Indului, cam prin jurul anului 3000 I.H.

In cea mai veche carte din India, RIG-VEDA, scrisă intre anii 3000-2000 I.H., atat mierea cat si albinele sunt amintite de mai multe ori. Trecand la o altă antică civilizatie, la cea egipteană, incă din timpul primei dinastii, anul 3200 I.H., albina reprezenta simbolul regelui. Civilizatia elenă a evoluat si ea in spiritul credintei că mierea reprezintă un aliment, dar si un remediu de prim rang. Ea este mentionată in Iliada si Odiseea, de mai multe ori.

Apiterapia este terapia traditională care foloseste mierea, polenul, ceara, lăptisorul de matcă, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, in vederea mentinerii sănătătii corpului omenesc.
Astfel:
- mierea de salcam obisnuită este calmantă;
- cea de castan decongestionează ficatul si prostata, favorizand circulatia sanguină;
- mierea de măr este tonică si antidiareică;
- cea de tei este calmantă si sedativă;
- cea de  păpădie este depurativă si usor laxativă;
- mierea de rapită este indicată in tratamentul local al ulcerelor varicoase;
- mierea de mure este tonică si antidiareică;
- cea de salcam galben japonez este antihemoragică, micsorand timpul de coagulare si reglează menstruatia, influentează de asemenea functiile digestive;
- mierea de cimbrisor este antiseptică, pectorală si afrodisiacă.

  :uimit: Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vacă, cu 50 de ouă, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale.  :uimit:

Mierea este un aliment delicios si foarte util sănătătii. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi, sub formă de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prăjituri perfect tolerabile, care, după opinia nutritionistilor, pot inlocui prăjiturile obisnuite, care sunt in general stimulatoare ale aciditătii.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: sanduandi din Februarie 24, 2011, 08:05:10 PM
Salut, nu asa se verifica mierea falsa ,mai intreaba pe cei mai batrini. :nono:
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: pharaonu75 din Februarie 24, 2011, 08:15:48 PM
Spuneti-ne dumneavoastra cum se verifica mierea!
Daca stiti!
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: alexandruCL din Februarie 24, 2011, 08:48:19 PM
un articol gasit pe net -- on topic

Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!Nu mai este nevoie să convingem pe nimeni cît de sănătos este consumul regulat de miere de albine. Dar ştim oare cum trebuie aleasă şi consumată mierea? Secretul l-am aflat de la dl prof. Vasile Andriţoiu, apiterapeut: "Din păcate, există multe metode de falsificare a mierilor. În afară de hrănirea familiilor de albine cu melasă, ce-a mai grosieră metodă este aceea de a fierbe zahăr în infuzia unor plante, pînă cînd fiertura este adusă la consistenţa mierii. O falsificare destul de uzitată este hrănirea masivă a albinelor cu sirop de zahăr în diverse concentraţii. De aceea, în borcanele îmbietoare de pe tarabele pieţelor, poate fi miere veritabilă ori falsă. Cumpărătorul trebuie să ştie măcar atît: mierile false nu zaharisesc, în timp ce toate mierile veritabile cristalizează (în afară de mierea de mană!). În unele cazuri, cumpărătorul este îmbiat cu miere de fenicul ori de zmeur cînd cere miere de salcîm (culorile lor sînt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere polifloră (cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic)".Prin fierbere, mierea îşi pierde proprietăţile terapeuticeDacă vă cumpăraţi o miere cristalizată – acest aspect oferindu-vă garanţia că mierea este veritabilă – şi doriţi să o mîncaţi în stare lichidă sau să o folosiţi ca îndulcitor în diferite ceaiuri, dl Andriţoiu recomandă ca lichefierea să se facă la temperaturi care să nu depăşească maxim 40?C: "Să nu uităm că, mierea este produsă la temperaturi care nu depăşesc 35-37 grade C în interiorul stupului. Mierea nu este termostabilă, iar temperaturile înalte distrug o multitudine de principii vitalizante. Cînd temperatura de lichefiere depăşeşte 90?C, mierea este redusă la valoarea unui... zahăr lichid".Mierea lichidă pe timp de iarnă nu are nici o valoareŞtie oricine că în pieţe, pe tarabe, nu apare decît miere lichidă. Aceasta, spune dl Andriţoiu, ori este falsă, ori este bine fiartă. Nefericită este şi "superstiţia" cumpărătorului, că mierea cristalizată ar fi contrafăcută. De fapt, lucrurile stau exact invers! "Stuparul ştie că lumea nu ştie şi, pentru a-şi vinde marfa, încălzeşte mierea la peste 90?C şi această nicicînd nu va mai zaharisi. Dar nici nu va mai fi folositoare mai mult decît zahărul! Să nu se uite încă un amănunt: dacă mierea ar fi lichefiată la 40?C – temperatura acceptabilă – îndeosebi în zilele reci din pieţe ea ar cristaliza din nou".Dar nici magazinele Apicola nu oferă miere zaharisită. Deşi au un personal relativ calificat, greutatea cu care se manipulează o astfel de miere (ambalarea în recipientul cumpărătorului), face ca mierea să fie supusă temperaturi care o degradează. Mai mult, spune dl Andriţoiu, soarele care "bate" pe tarabele pieţelor scade valoarea terapeutică a mierii, aceasta fiind fotosensibilă. Mierea este produsă în întunericul stupului şi dacă am face acestuia un perete de sticlă, albinele l-ar opaciza imediat cu propolis. Ştiu ele ce ştiu! De aceea, este bine ca mierea să fie expusă în ambalaje opace.Mierea terapeutică o găsiţi doar în stupine staţionareAşa că, mierea terapeutică nu se cumpără nici din magazine şi nici din pieţe, ci direct de la apicultor. "Preferaţi mierea din stupinele staţionare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioară şi datorită faptului că este bine maturată (coaptă), deci are un plus de enzime faţă de mierea recoltată din stupinele plecate "în pastoral". De multe ori, grăbiţi să ajungă la altă sursă meliferă, apicultorii nu mai aşteaptă ca albinele să matureze şi să căpăcească mierea. Extrag o miere mult prea lichidă şi care, pentru a nu fermenta, este "uscată" în butoaie de tablă, la soare. Eliminîndu-se surplusul de apă, mierea poate ajunge la consistenţa celei maturate natural. O astfel de miere nu va mai conţine cantitatea normală de principii active, iar zahărul nu mai este invertit în monozaharide direct asimilabile decît parţial", spune dl Andriţoiu.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: sanduandi din Februarie 25, 2011, 07:15:40 AM
Salut,era vorba de a cumpara din piata sau din alta sursa cu borcanul. Singura solutie mai rapida si usoara e sa bagi virful unui creion chimic in miere si daca nu o coloreaza e buna. 
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: D006 din Februarie 25, 2011, 08:19:14 AM
  In primul rand ce inseamna miere falsa ?
  Mierea de salcam e falsificata cu miere de rapitza , rezulta un produs natural dar totusi nu este salcam.
  Oricum falsurile sunt din ce in ce mai bine facute asa ca organoleptic este greu sa deosebesti falsul de natural.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Februarie 25, 2011, 05:04:48 PM
Citat din: sanduandi din Februarie 25, 2011, 07:15:40 AM
Salut,era vorba de a cumpara din piata sau din alta sursa cu borcanul. Singura solutie mai rapida si usoara e sa bagi virful unui creion chimic in miere si daca nu o coloreaza e buna.

misto asta cu creionul chimic....
nu stiam  =D>
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Kov iulian din Martie 13, 2011, 11:58:06 PM
Am gasit pe o pagina de internet acest lucru ce parere aveti?  http://4.bp.blogspot.com/_MYBOUb7Re7A/TOz6eColxsI/AAAAAAAAAIQ/k7RvQk4snGE/s1600/Analize%2Bmiere%2Bprocesatori.jpg                http://despremiere.blogspot.com/     :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: D006 din Martie 14, 2011, 03:14:46 PM
  In sedinta de Duminica a federatiei ROMAPIS am fost ales in comisia de "calitatea mierii" . Am sarcina ca pana la intalnirea de la Blaj sa propun un set de masuri pentru protejarea mierii romanesti si excluderea falsurilor din comert.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 14, 2011, 05:32:01 PM
Citat din: Kovaci iulian din Martie 13, 2011, 11:58:06 PM
Am gasit pe o pagina de internet acest lucru ce parere aveti?  http://4.bp.blogspot.com/_MYBOUb7Re7A/TOz6eColxsI/AAAAAAAAAIQ/k7RvQk4snGE/s1600/Analize%2Bmiere%2Bprocesatori.jpg                http://despremiere.blogspot.com/     :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:

=D> =D> =D>
multumesc iulian

eu "ma rog" de dragos pentru asa ceva de mai bine de 2 luni si el spune ca stie, dar cred ca nu vrea sa siasa el in fata
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 14, 2011, 05:32:56 PM
Citat din: dragos2006 din Martie 14, 2011, 03:14:46 PM
  In sedinta de Duminica a federatiei ROMAPIS am fost ales in comisia de "calitatea mierii" . Am sarcina ca pana la intalnirea de la Blaj sa propun un set de masuri pentru protejarea mierii romanesti si excluderea falsurilor din comert.

pana la masuri...
\trimite si mie pe pm ce te tot rog
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Kov iulian din Martie 14, 2011, 08:06:07 PM
Citat din: FlorinI din Martie 14, 2011, 05:32:01 PM
Citat din: Kovaci iulian din Martie 13, 2011, 11:58:06 PM
Am gasit pe o pagina de internet acest lucru ce parere aveti?  http://4.bp.blogspot.com/_MYBOUb7Re7A/TOz6eColxsI/AAAAAAAAAIQ/k7RvQk4snGE/s1600/Analize%2Bmiere%2Bprocesatori.jpg                http://despremiere.blogspot.com/     :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:

=D> =D> =D>
multumesc iulian

eu "ma rog" de dragos pentru asa ceva de mai bine de 2 luni si el spune ca stie, dar cred ca nu vrea sa si asa el in fata
O rominca stabilita in america cu care mai pierd timpul pe net mi-a dat acel link, mi sa parut interesant si l-am pus aici, E ciudat cum romanii plecati afara cunosc mai multe lucruri care se petrec in tara decit noi cei de aici.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: stefan1 din Martie 15, 2011, 01:06:19 AM
  Felicitari, Dragos, pentru alegere! Vezi ca acum iti cresc responsabilitatile. Nu mai poti hrani intre culesuri.   :wink2:
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: apiservis din Aprilie 16, 2011, 06:35:00 PM
CONFIRM CELE SPUSE DE FLORIN BR CU CREIONUL CHIMIC
ESTE VERIFICAT DE MULT DE CATRE CUNOSCATORI IN DOMENIU.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: johnysibiu din Martie 04, 2012, 12:27:47 AM
Problema este ca nu mai gasim creion chimic.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: CRISTIAN71 din Februarie 16, 2015, 12:46:03 PM
Uitati-va cum fierbe mierea! Oare este natural ?  :qp:
Limonada asta o bea si copii? Zice ca are efect culinar !
Voi ce ziceti ?

http://www.reteta-video.ro/retete/limonada-cu-miere-si-ghimbir.html (http://www.reteta-video.ro/retete/limonada-cu-miere-si-ghimbir.html)
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 02:20:35 PM
Mierea e folosita in preparate care sunt coapte la temperaturi de 180-200 grade . Si nu am auzit ca cineva sa fi patit ceva consumand acele produse.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Muntoiu Radu din Februarie 16, 2015, 03:29:55 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 02:20:35 PM
Mierea e folosita in preparate care sunt coapte la temperaturi de 180-200 grade . Si nu am auzit ca cineva sa fi patit ceva consumand acele produse.
De patit nu patesc nimic, dar nici nu ii ajuta - toate proprietatile acelea miraculoase ale mierii naturale se pierd daca e tratata termic....
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: CRISTIAN71 din Februarie 16, 2015, 03:59:44 PM
Pai asta zic si eu ; in conditiile astea este mai bun zaharul decat mierea .
Prin fierberea mieri aceasta devine la fel ca E-urile din alimente. Oare duduia cu reteta nu stie treaba asta ?
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 07:47:01 PM
Si zaharul daca e tratat termic prin fierbere sau prin coacere isi mareste cantitatea de HMF, la fel ca si mierea.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 09:40:48 PM
Citat din: CRISTIAN71 din Februarie 16, 2015, 03:59:44 PM
Pai asta zic si eu ; in conditiile astea este mai bun zaharul decat mierea .
Prin fierberea mieri aceasta devine la fel ca E-urile din alimente. Oare duduia cu reteta nu stie treaba asta ?
Pe cuvantul tau ca ai mancat vreodata baclavale! Stii la cate grade se fac? La ce temperatura sunt "preparate", cu tot cu miere? Turcii le mananca de sute de ani de zile si nu au ajuns inca la extinctie!
vreau sa vad si eu studiul ala care demonstreaza clar, negru pe alb, cat e de toxica mierea incalzita.

Bunicul, acum mai bine de jumatate de secol, nu avea centrifuga si cum credeti ca estragea mierea? O punea cu tot cu faguri intr-un vas si o incalzea pana se topea ceara, apoi o lasa sa se raceasca! Ceara se ridica la supravata iar jos ramanea mierea. Folosea mierea doar pentru consumul propriu al familiei si rudelor. Se pare ca mierea "extrasa" astfel, timp de zeci de ani, i-a "daunat" groaznic... a ajuns la varsta de aproape 101 ani!
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 09:44:00 PM
Citat din: CRISTIAN71 din Februarie 16, 2015, 12:46:03 PM
Uitati-va cum fierbe mierea! Oare este natural ?  :qp:
Limonada asta o bea si copii? Zice ca are efect culinar !
Voi ce ziceti ?

http://www.reteta-video.ro/retete/limonada-cu-miere-si-ghimbir.html (http://www.reteta-video.ro/retete/limonada-cu-miere-si-ghimbir.html)

Dupa parerea mea, acea limonada se poate prepara si fara sa fierbem apa, mierea si ghimbirul. E mult mai rapid si mai aproape de natural.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 10:23:59 PM
Chestia ca mierea incalzita e toxica e in acelasi registru cu ideea ca branza de oi nu e  igienica, poate provoca intoxicatii si trebuie sa cumparam branza de la supermarchet. Ori pe aceste meleaguri s-a consumat astfel de branza de mii de ani si cei ce au consumat-o au supravietuit si parca erau mai robusti si mai sanatosi.
S-a mai discutat mult pe acest subiect, deschis de cineva care vroia sa vanda o asa zisa miere bio.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 10:26:10 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 10:23:59 PM
...
S-a mai discutat mult pe acest subiect, deschis de cineva care vroia sa vanda o asa zisa miere bio.
Da, avea la vanzare miere de trandafiri... si sustinea ca mierea din ceai este toxica din cauza ceaiului fierbinte.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: CRISTIAN71 din Februarie 19, 2015, 01:09:07 PM
Citat din: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 09:44:00 PM

Dupa parerea mea, acea limonada se poate prepara si fara sa fierbem apa, mierea si ghimbirul. E mult mai rapid si mai aproape de natural.


Cu asta sunt si eu deacord.
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: sorinma din Februarie 19, 2015, 03:43:47 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 16, 2015, 10:23:59 PM
Chestia ca mierea incalzita e toxica e in acelasi registru cu ideea ca branza de oi nu e  igienica, poate provoca intoxicatii si trebuie sa cumparam branza de la supermarchet. Ori pe aceste meleaguri s-a consumat astfel de branza de mii de ani si cei ce au consumat-o au supravietuit si parca erau mai robusti si mai sanatosi.
S-a mai discutat mult pe acest subiect, deschis de cineva care vroia sa vanda o asa zisa miere bio.

Nu o fi facuta in condititi de laborator dar cel putin era facuta din lapte(branza)  :)
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: Muntoiu Radu din Februarie 24, 2015, 08:20:55 PM
Citat din: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 09:40:48 PM
Bunicul, acum mai bine de jumatate de secol, nu avea centrifuga si cum credeti ca estragea mierea?
Cand nu aveam centrifuga am avut o data nevoie urgenta de rame goale si am extras asa cum s-a facut (accidental) atunci cand s-a inventat centrifuga : am legat un lighean cu sarme, am pus rama in lighean, si am inceput sa invart ligheanul deasupra capului cat puteam de tare :) A mers, dar dupa 2 rame nu-mi mai simteam mainile...
Titlu: Re: natural sau fals...
Scris de: jenica67 din Februarie 24, 2015, 10:04:00 PM
  Bunicul meu nu extragea mierea. Tin minte ca eram mic si mergeam la el si avea o putina sau cum sespune la butoiul fara un capac plina cu miere. Luam faguri de acolo si sugeam pana ma saturam. Dar avea buduraoie.