distanta maxima de sursa de cules

Creat de dragos2006, Aprilie 17, 2008, 12:26:53 AM

« precedentul - următorul »

D006

Am un lan de rapita la o distanta de 2,5 km fata de vatra.De mutat mai aproape nu pot pt ca i-mi este teama ca o sa se intoarca pe vechiul loc.
In principiu raza unei albine este de 3 km, dar.............
Ce parere aveti o sa care si de la aceasta distanta ?

maximus

bine-nteles....mai mult aer decat nectar.
         de ce nu citesti cartile?ele tre sa constituie baza,si apoi experienta proprie,nu povestile din taste. :nod:

D006

Influenta distantei stupinei fata de sursa melifera asupra randamentului culesului dupa   -- STEFAN LAZAR " Biotehnologie si Tehnologie Apicola" 2002 --
Cred totusi ca randamentul este putin optimist.

D006

Mda, se pare ca nu m-am facut inteles, ..............distantele astea le stiu si eu, sunt date in cartile de apicultura ( putine) pe care le-am citit, insa vroiam parerea dv vis a vis de a duce albinele mai aproape sau sa le las pe vechiul amplasament.

D006


PricopArthur

Albinele mai mult ca sigur ca acum zboara la rapita. Nu poti sa le duci mai aproape.
Intotdeauna cand te instalezi cu stupina undeva, trebuie sa iei in consideratie culesul ce va urma, amplasarea fata de soare, drumuri de acces intre tine si cules (la cele circulate de carute risti sa omori cai sau oameni, la cele cu trafic iti mor albinele), cai ferate, luciuri de apa, locuri de pasunat, de scalda al copiilor, pe amplasamentul ales sa fii ferit de apa, fie baltita sau viituri, sursa de apa, ..., cam atat mi-a venit acum pe fuga in minte.
Miere multă şi inimă curată!

catel

Citat din: catulasale acasa ce te mai complici
da rau esti ma !
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

teo

Imi pare bine ca mia raspuns un apicultor cu potential .ma interesa culesu din ias  si totodata am incercat savind si ceia ce fac pe tinp de iarna  :hi:

stefan1

  Dau rezultatul unei cercetari din Franta
  Influenta asupra productiei de miere a distantei fata de sursa
 - langa sursa - 55,9kg/familie
 -  500 m       - 41,9  "
 - 1000 m       - 26,9  "
 - 1500 m       - 18,6  "
 - peste 2500  - cantarul scade

 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Cred ca era important sa se mentioneze in studiu si puterea familiei. Cantitatea de nectar adusa variaza si in functie de puterea familiei. Din ce stiu eu, raza de zbor depinde de puterea familiei. O familie cu cat este mai puternica, cu atat va aduce nectar de la o distanta mai mare. Am citit despre un caz in care o familie a adus nectar de la o padure de tei care se gasea la 5 km in linie dreapta fata de stupina.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

 Nu stiu amanunte despre conditiile experimentului. Cred totusi ca a fost vorba de o cercetare stiintifica. Acele rezultate ale productiei, date cu virgula, arata masuratori exacte. Fie au folosit familii de cam aceeasi putere, fie au folosit multe familii in fiecare locatie si s-a calculat o medie pentru fiecare distanta.
  Sigur ca sunt si alti factori care intervin. Am vorbit recent despre lucerna si ca albinele nu vizitau deloc lucerna aflata la peste 1 km de stupina, deci si atractivitatea sursei are un rol. La mine eram uimit la inflorirea ciresului salbatic aflat la cca 2 km de stupina. Albinele, in conditiile grele din primavara, cu vreme schimbatoare si destul de rece, se riscau sa zboare asa departe si vizitau mai putin pomii din imediata apropiere. Tot la lucerna danezii spuneau ca albina neagra (probabil Apis mellifera mellifera) culege mai bine decat celelalte rase. Si americanii, tot la lucerna, spun ca Apis caucasica e mai eficienta la polenizare ca alte rase de albine melifere. Deci rasa conteaza. De ex se spune ca ligustica are o raza de zbor mai mica decat carnica; in plus nu prea stie sa anticipeze ploile rapide de vara si se pierd multe albine in asemenea situatii. In schimb, rase africane cum ar fi Apis sahariensis care traieste in oaze are o raza de zbor de peste 8km. Interesant la aceasta rasa mi s-a parut urmatorul fapt: cum este foarte agresiva si nu reactioneaza la fum, pentru a-i lua mierea, localnicii se ung cu sucul unei plante din genul Opuntia (un fel de 'craciunel'), care nu numai ca reduce drastic intepaturile prin mirosul (neplacut, de peste putred+excremente de pisica+coarne arse+eucalipt+scortisoara), dar are si efect de reducere a durerii intepaturilor, a tumefierii si efectelor veninului. Poate daca s-ar face din asemenea plante un produs de protectie contra intepaturilor, multi stupari alergici ar accepta un miros neplacut in schimbul protectiei la intepaturi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)