Mierea de mana

Creat de stefan1, Martie 18, 2009, 10:56:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Multa vreme mierea de mana a fost mai putin cautata, poate si datorita culorii ei mai putin atractive. De la o vreme insa aceasta miere se vinde la preturi mai mari decat pretul mediu al mierii si de obicei cererea este mai mare decat oferta. De aceea poate ar fi interesant ca forumistii sa-si spuna parerea si experientele cu culesurile de astfel de miere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Cateva cracteristici ale mierii de mana:
Este in general inchisa la culoare, cu exceptia celei de molid, care e galbena.
Mana cristalizeaza de obicei mai repede decat alte soiuri de miere.
Rotetia optica este mai spre dreapta,fata de alte sorturi de miere, in diferite grade in special datorita zaharurilor speciale (melezitoza si erloza) carerotesc puternic lumina spre dreapta.
Contine peste 18% trizaharide (rafinoza, melezitoza etc.)
Are aciditate mai scazuta decat mierea florala, pH (5,9-7,8). Se spune ca aceastas lipsa de aciditate ar fi una din cauzele pentru care ea produce diaree , permitand dezvoltarea unor vegetatii in tubul digestiv al albinei.
Contine cam 90-95% carbohidrati:
- glucoza
- fructoza
- trizaharide (peste 18%)
zaharoza nu contine aproape deloc
Are cam 5 %minerale iar acizi organici, vitamine etc 0,2- 1,8%
Posibile surse de mana: molid, brad, artar, mesteacan, alun, fag, frasin, pin, plop, salcie, stejar, ulm.  Si plante ca bumbacul, floarea-soarelui, lucerna etc pot oferii productii de miere de mana.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Domnule stefan 1,
Subiect interesant mai ales ca mierea de mana ,o miere cautata si totodata hulita de apicultori. Laudata pentru calitatile ei care o face cautata la preturi bune si hulita pentru iernare de catre apicultor. Nu stiu citi cunosc cum face un apicultor intectual sa vada daca are miere de mana.Multi o iau pe bijbite si nu prea nimeresc. O metoda de vazut daca avem miere de mana in stup este simpla si usor de depistat.  Gasiti aceasta metoda daca aveti RA dar numai daca aveti colectia respectivei. Folosirea apei de var(rezultata in urma stingerea varului) in care se pune miere pe care o aveti in faguri. Daca in apata apar scame este cert ca mierea pe care o avem pentru iernare este miere de mana.
Cei care spun ca am gresit sa documenteze.

bucovineanu

Mierea de mana este o miere de calitate superioara si se alfla pe aceeasi trepta cu mierea de salcam. Este foarte apreciata in Germania, Austria si tarile nordice. Mai multi ani am vandut asemenea miere unui exportator care cumpara numai asemenea miere din Bucovina si Ardeal si o platea mai bine decat salcamul. Din 2004 cand a scazut pretul  nu am mai vandut en gross, e drept ca nici nu a fost multa asemenea miere in zona noastra.

D006

Domnul bucovinenu,
Socotesc personal nu ca m-ar influenta Germania dar dupa cineva roman neaos mi-a spus ca o miere filtratade 3 ori nu poate fi decit buna.Pretul nu-l cunosc dar in idee este mai mare.Problema este cu iernarea, dar fiind depstepti o rezolvam. Imi spune un roman ca si asta se fenteaza.

stefan1

Sa dau doua metode de verificare a merii de mana:
Metoda cu alcool
O parte de miere se amesteca cu o parte egala de apa distilata. La aceasta solutie se adauga 10 parti de alcool de 96 grade si se amesteca bine. In cazul prezentei manei, solutia se tulbura si dupa un timp se depune un sediment pe fundul eprubetei. La mana mai putina nu este depunere dar solutia e tulbure. Daca nu este miere de mana, solutia ramane transparenta.
Metoda cu apa de var
Mierea se dizolva cu o cantitate egala de apa distilata, apoi aceasta solutie se amesteca cuo parte egala de lichid limpede de deasupra varului proaspat stins. Amestecul obtinut se incalzeste pana la fierbere la flacara mica. In cazul existentei manei, apar flocoane care se depun pe fundul eprubetei sub forma de precipitat. Cu cat stratul de sediment este mai gros, cu atat proba de miere contine o cantitate mai mare de mana.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Domnule stefan 1,
Metoda cu alcool nu am stiut-o si mi se pare usoar de realiza. Nu trebuie sa umbli sa faci rost de apa de var etc.
Consider ca verificarea existentei mierii de mana este folositoare.
Sanatate

D006

Caracteristica principala a mierii de mana este faptul ca NU CONTINE POLEN si poate fi folosita si de o  arie restransa de oameni care nu se poate bucura ce cealalta miere.  Daca la analiza polinica apare polen in ea se claseaza la miere poliflora. La toate expozitiile din tara am cautat mierea de mana si pot spune ca nu se compara cu cea (degustata) produsa in Germania . In Germania familiile care produc miere de mana stau numai in padurile de conifere unde nu creste nici o floare si deci nu va avea polen. Toamna se scoate toata mierea din stup si se ierneaza pe Apiinvert.
   Pacat ca la noi nu se cauta sa se obtina astfel de miere si sa fie promovata pe masura. Precizez , se ia bani buni pe ia dar la analize sa nu apara polen in ea.

stefan1

Incepe sa se contureze un subiect interesant.
Sunt multe aspecte de discutat. Trei ar fi mai imprtante in ce priveste culesul de mana.
Primul ar fi cel legat de polen.
Mana fiind un cules extrafloral, pentru albine ar trebui sa fie o sursa alternativa de polen. Daca stupii se tin multa vreme intr-o zona de conifere de ex, lipsa polenului duce la slabirea familiilor si urmarile vor fi dure. Chiar daca ar fi perioada cand coniferele dau polen, calitatea acestuia este foarte slaba, incat albinele cresc greu puiet cu el. De fapt nici nu este dorit un cules de mana care contine si acel polen. Cum a zis Dragos, sunt oameni care au alergie la polen si pot manca singura miere de mana, care nu are polen.
Pentru albine ar fi indicat ca in zona lor de zbor sa fie plante alternative care sa ofere polen (zmeuris, zburatoare etc.). Daca acest lucru nu este posibil, ar trebui administrat polen sau inlocuitori de polen.
Despre celelalte aspecte, mai incolo.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Este doar o parere... am impresia ca marii producatori de miere de mana incaseaza un pret asa de bun incat isi permit ca in fiecare primavara sa cumpere alte familii :wink:  , poate si acesta este un motiv pentru care in fiecare an se inregistreaza mortalitate mai mare in vest : lipsa polenului multifloral.

Gicacontra

Mierea de mana iese f.greu din faguri(mai ales toamna cand afara e mai racoare)
Uneori chiar nu iese deloc,e groasa si sta lipita pe peretii fagurelui.
Stie cineva o matoda de extragere fara sa deteriorezi fagurele?
Multumesc anticipat.
"În univers doar relativul e absolut"

stefan1

continuare
Al doilea aspect de luat in consideratie la deplasarea la un cules de mana:
De multe ori ,din lipsa de polen, albinele deplasate pentru mana viziteaza unele plante care furnizeaza nectar sau polen toxice pentru albine. Plante de acest fel mai raspandite in tara noastra sunt omagul, strigoaia, floarea pastelui, floarea de leac. Aceste plante cresc de obicei la marginea padurilor montane sau pe vai sau locuri mlastinoase. Deci este de preferat ca in zona stupinelor sa nu fie asemenea plante, care pot produce unele pagube.
Al treielea element foarte important se refera la asigurarea rezervelor de hrana pentru iarna.
Se stie ca mierea de mana e greu suportata de albine in timpul iernii. Toleranta la miere de mana difera in functie de specia de unde provine mana, de soiul de albine avut (se stie ca albina neagra si carnica suporta mai bine aceasta miere).
Se pare ca nu numai substantele nedigerabile din mierea de mana determina mortalitatea in iarna ci si alcalinitatea acestei mieri. Activitatea digestiva este mai buna in mediu acid, pe care mierea de mana nu il asigura. Prin adaugarea de acid in mierea de mana, durata de viata a albinelor creste. Intr-o experienta de laborator (Temnov, 1963), albinele hranite cu miere de mana au trait 468 ore, iar lotul martor la care s-a adaugat 1,5 mg acid clorhidric/100 g hrana, durata medie de viata a fost de 767 ore, adica cu 64% mai mult. Nu se cunosc insa posibilitati de a administra acest acid in momentul consumului si deci solutia este asigurarea cu miere de calitate pentru iernarea familiilor care au cules miere de mana. Apar unele dificultati cand culesurile de mana au fost tarzii. Sunt si pe forum stupari care practica iernarea pe miere din sirop de zahar si spun ca au rezultate foarte bune. O alta solutie ar fi asigurarea unei rezerve de faguri cu miere buna, cu care sa inlocuim macar partial fagurii pentru iernare. Practica de administrare de sirop in vederea constituirii rezervelor de iarna este larg raspandita in tarile nordice, unde se pare ca si ponderea mierii de mana  este mai mare ca la noi.
Studii facute la noi (ex I. Carnu) arata ca in zona de munte se poate ierna bine daca procentul mierii de mana nu depaseste 20-30%. In zona de deal si campie insa, prezenta manei de stejar sau salcie poate provoca diaree sau chiar moartea si la proportii de 10-20%. Cred ca este vorba si de soiurile de albine.
Un zbor de curatire timpuriu poate salva multe familii care au iernat si pe miere de mana.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Furnicile si culesul de mana.
Un mijloc foarte eficace de a depista cele mai bune zone furnizore de mana este cercetarea densitatii coloniilor de furnici din zona.
Intre furnicile de padure si producatorii de mana exista o interconditionare. Producatori de mana furnizeaza furnicilor substantele zaharoase din mana iar furnicile se pare ca le asigura protectia de dusmani, intretin si stimuleaza dezvoltarea producatorilor. Astfel densitatea populatiilor de lahnide este maxima in apropierea furnicarelor, scade la 50% la 25-50 m distanta, ajunge la 10-15% la 100 m si este sub 10% la distanta mai mare de 150 m. Padurile cu multe colonii de furnici produc cu 50-70% mai multa miere decat cele sarace in furnici.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: GicacontraMierea de mana iese f.greu din faguri(mai ales toamna cand afara e mai racoare)
Uneori chiar nu iese deloc,e groasa si sta lipita pe peretii fagurelui.
Stie cineva o matoda de extragere fara sa deteriorezi fagurele?
Multumesc anticipat.
Pentru  a  scoate  mierea  se  folosesc  niste  perforatoare,manuale  sau  electrice(foto).Aceste  aparate, au  baterii  de  ace a  caror distantare  corespund cu  cea  a  celulelor.Acele  patrund in  celule si  distrug structura  viscoasa  a mierii fara  sa  deteoreze fagurii.Aici  se  folosesc  la  scoaterea  mierii  de  iarba-neagra si cred  ca  sint bune  si  pt  mierea  de  mana (rodillo  de  puas care  este  manual il gasesti de  doua  tipuri :metal costa  75 E si  de  plastic 25 E)

crombra

Abeja stieeee! Este adevarat, acest tip de 'aparat' lucreaza simultan pe ambele fete ale ramei. Practic sunt n-şpe mii de degete foarte subtiri care patrund simultan in celulele fagurelui si executa o miscare de rotatie cu raza foarte mica ,practic sunt niste microamestecatoare care fluidifica mierea foarte vascoasa care apoi se centrifugheaza.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/