Intrebare trecere stup ME

Creat de silvius, Martie 05, 2014, 09:22:17 AM

« precedentul - următorul »

silvius

Anul acesta vreau sa trec cateva familii pe stup multietajat, am modificat rame, am faguri pt cladit. Intrebarea este, daca am corpul de 10 rame plin cu faguri claditi si cu albine, corpul  2 il pon sub sau deasupra primului corp in primavara?
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

BODOKI

Primavara corpul 2 se pune de obicei sub corpul 1  :hi: :hi:

silvius

http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Sorcyo

Si eu trec pe ME anul asta mare parte din stupina(am 25) . Daca vrei sa gasesti surse de informatii la zi cauta pentru Langstroth nu ME, pentru ca ala e stupul original dupa care s-a copiat ME-ul. In unele surse se foloseste inversarea corpurilor in altele nu.Parerea mea, cauta O SINGURA sursa de referinta, cat mai la zi, si tine-te de ea. In ce priveste adaugare de corpuri.... DEASUPRA. Inversarea se face primavara dupa ce albina a epuizat  corpul 1 , a urcat in corpul doi , a ocupat acest corp cu puiet si are nevoie de expansiune. Ca sa nu fortezi matca sa coboare (lucru nenatural DPDV al desvoltarii unei colonii) se trece corpul 1 golit peste corpul 2. Daca matca si-a inceput ponta de jos NU inversezi . Daca nu ai iernat pe ME nu ai ce inversari sa faci. Ca sa nu fac modificati de rame etc... eu imi folosesc corpurile de ME peste stupi verticali(dadant 10r)  si las matca sa urce in cat si sa depuna ponta acolo+o blochez acolo cu haneman la nevoie dupa care intercalez un cat de cules si las matca in corpul dadant cand ramane fara spatiu sus. Pe masura ce puietul din corpul de ME se maturizeaza si incepe sa eclozeze  il iau si formez nuclee in ME cu matci inperecheate. Ca sa mearga asa cum fac eu trebuie sa pornesti cu o familie care ocupa complet corpul de Dadant si e aproape blocat + trebuie sa fii in prag de cules sau sa stimulezi puternic
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

BODOKI

Daca primavara pui corpul desaupra si familia inca nu este destul de puternica, in noptile reci risti sa racesti puietul :hi:

PricopArthur

Cand cele 10 rame din corpul de jos sunt pline cu albina si puiet, catul il pui deasupra acestuia. In cat temperatura va fi buna pentru cresterea puietului. Matca va urca si va incepe ponta.

In anul urmator, iernezi pe 2 caturi. Sus, ai rame pline cu pastura si miere capacita, jos, putina miere in coronite. Ghemul se va forma intre cele 2 caturi.
In primavara, ghemul va fi in catul de sus, unde matca va incepe ponta. Prima inversare de caturi se face cand matca coboara in corpul inferior sa ponteze. Inversand corpurile, vei avea jos puiet de toate varstele , caldura acestuia creind in catul gol de deasupra conditii propice matcii sa oua.
Miere multă şi inimă curată!

Sorcyo

#6
@BODOKI
De acord. Absolut orice lucrare se face in functie de nevoile repectivei familii. Aste este ce imi place la apicultura, totul depinde de albina, inclusiv tehnica pe care o aplici.Dar daca ai un stup ME, din punctul meu de vedere, ai iernat pe 2 corpuri full si in primavara, inaitea culesului un astfel de stup, plin de albina accepta un cat fara probleme. Daca ai in singur corp practic ai un nucleu, el se extinde doar mai taziu cand familia ocupa absolut intregul corp si temperaturile nocturne se mentin peste 8-10C in mod consistent.
Eu personal aleg familii care stiu ca sunt mai de carne pentru formarea de nuclee pentru ca acele matci sunt capabile sa depuna un numar mare de oua in timp scurt si am mult puiet , si le dau:
1)-doua rame de puiet capacit si o rama de albina de acoperire daca am,
2)-daca nu doar una cu puiet si o rama cu albina de acoperire
+
in primul caz inca o rama de puit capacit , sau 2 in al doilea caz.  Nucleele astea erau familii pe 2 corpuri la iernat iar in anul asta sunt bune de treaba, iar  familia de carne ajuta stupina donand ce produce ea mai bine, puiet.

Prefer sa fac nuclee in ME decat sa mut de pe 1/1 pe 1/3 pentru ca este foarte multa manopera. Cum faci de exemplu cu ramele gata pontate care sunt in stup deja. Sunt pirederi pe care eu le consider nejustificate.

Daca ai verticali mai poti pune corpul de me peste corpul de 1/1 ca o magazie cand  este aproape blocat corpul ca sa fortezi matca sa mearga sus si sa o blochezi sus, cand se ocupa si acest spatiu mai pui un cat si dupa ce a fost luat in lucru urci catul de 1/1 sus cu haneman sub el . astfel ai 2 corpuri de 3/4 jos+un corp de 1/1 sus care devine magazie pe masura ce eclozeaza puietul care a mai ramas.Asa am mutat eu un vertical pe 10R  in me acum 2 ani cand m-am hotarat sa vad daca imi convine metoda de lucru cu ME. A mers dar carpatina mea la cules intes ocupa puternic cuibu cu nectar si daca nu te tii dupa dosul lui rioeste(cand am facut mutarea ma refer pt ca permiti familiei sa devina enorma + ca nu am luat mai mult de 10KG de la el anu ala)
Am mutat pe ME primul stup acum 2 ani, si anul trecut am facut 2 nuclee. Anul asta fac inca 10 pentru ca imi ia 10 minute sa fac o trecere prin ME si 20 ca sa trec prin vertical, ca sa nu mai vorbesc de orizontal, si tot asa pana am doar ME

NU ITI SPUN SA FACI CA MINE.....este doar ce am facut eu la momentul respectiv....daca am gresit ceva nu a fost  ogreseala destul de mare incat sa nu o poata corecta albinele dragele de ele dar a mers. O mutare d-asta nu mai fac in veci...trebuie sa stai foarte mult dupa ele si sa faci totul foarte precis altfel ori sunt slabe ori roiesc. de aia prefer sa fac nuclee. ce o sa fac cu ceilalti stupi..habar nu am :)
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

BODOKI

Da asa este ,trecerea de la orice tip de lada la ME este o lucrare migaloasa si cere mult timp nu o poti face de pe o zi la alta . de aceea as recomanda celor care sant la inceput in apicultura ca inainte de a depasii nr de 10 stupi sa incerce si ME .

Kiwi Bee

Silvius, eu fac asa:
-cind am prima cutie cu cel putzin 9 rame de albina din 10 si mult puiet de toate virstele scot 2 rame cu puiet(de toate virstele dar in special cu puiet necapacit). In locul celor 2 rame pun 2 rame noi si totodata sparg cuibul
-peste prima cuite pun o cutie noua si la mijloc pun cele 2 rame pe care leam scos initzial din prima cutie(cele 2 rame vor fi lipite una de alta - nu pun o rama noua intre ele)
-completez locul gol din a doua cutie cu rame noi.


silvius

Va multumesc pentru indrumari si raspunsuri, o sa incerc doua sau trei variante prezentate de voi sa vad care merg mai bine, oricum farte interesante ideile prezentate de voi.

Apropo pentru Sorcyo daca stii cumva - albina noastra suporta munca cu gratie haneman, daca am doua corpuri cu albina si pun un al 3 -lea corp cu gratie sub el in conditii de cules rezonabil urca in corpul 3 sau blocheaza primele doua corpuri si roiesc?
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Sorcyo

Am avut o singura problema, am incercat un haneman care sta pe rame (perimetru interior) nu am fost acasa in perioada aia si au ceruit/propolizat partial gratia si a trebuit sa-l fac in doua ca sa nu roiasca. Anul trecut am incercat gratia de perimetru exterior si asta toamna am scos gratia curata . Stiu ca in familia aia era carpatina pt ca acum 2 ani cand am avut problema, chiar la finalul sacamului, am facut familia in doua si stupul ala l-am facut cu matca cumparata de la ICDA( de proba). Din ce mi-a zis tata(eu nu ajung acasa pana in aprilie ) acum 3-4 zile era pe 7 intervale si urcase la 2/3 pe catul de sus  si a papat siropul proteic la greu(mai bine zis pasta) dar e tare urat la mine si inca sta compact .
De asemeni anul trecut am folosit ,pe timpul culesurilor , urdinisul in capac la ME (5 cm pe 6mm) si era inghesuiala mare sus, mai ales cand era cules.
Nu pot spune cu certitudine care a avut mai multa influenta dar a mers  cu gratia foarte bine
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

silvius

Si eu vreau sa incerc varianta cu urdinis superior, am un prieten care de aproape 4 ani foloseste urdinis superior si pe timpul iernii iar familiile ierneaza foarte bine, fara condens si alte chestii. In primavara lasa urdinisul inferior inchis, albinele circula prin cel superior.
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

chain

Daca nu ai rabdare sa tot misti corpuri, sa intercalezi, etc mai exista varianta fulger: scurtezi ramele dadant la dimensiunea ME iar ar doilea cat il amplasezi in functie de starea familiei de albine la data transvazarii: daca ai puiet pe 7-8 rame din astea modificate lasi corpul jos si pui peste el al doilea corp. Daca familia nu s-a extins cu puietul pe intregul corp pe care l-ai modificat, pe al doilea in lasi sub el. Dezavantajul metodei il constituie pierderea de puiet provenita din scurtarea fagurilor dadant precum si dezorganizarea cuibului. Tu alegi. PS: bucatile de fagure decupate le poti monta provizoriu pe 2 rame pana iese puietul.

silvius

Dap ramele pe care le am la rezerva am inceput sa le scurtez dar de restul parca nu ma lasa sufletul sa tai, mai ales acum in primavara asa mult puiet
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Liviu-SB

Si eu trec acum pe me .M-am gandit sa pun ramele de 1/1 cu puiet la o margine in corpul 2,(am pe 4 si 5 rame),iar in continuare o sa vin cu rame 3/4 si sus si jos ,ramele de la margine de 1/1 o sa le scot pe rand afara ,pe masura ce eclozeaza puietul