PLACERE -BANI

Creat de Stefan Madalin, Octombrie 16, 2013, 03:32:42 PM

« precedentul - următorul »

Stefan Madalin

Salutare

Ma tot intrebam mereu oare care este pasul acela care ne face sa fim si apicultori ,  pentru mine apicultor este acel om care scoate bani de pe urma albinelor . Sa fie el un interval de 2-3 ani apicoli si un efectiv de minim 40-50 familii de productie ? Sa fie doar dorinta de a face ceva ? Sa fie oare un buget mic si o minte deschisa ? Bani multi si om gasi noi si restu ? Sa fie oare genomul romanesc care spune ca noi le stim pe toate si le mai si putem face foarte bine  ?

Voi ce credeti ca este la baza pornirii acestei indeletniciri  ?

D006

  Pana la pragul de 50 familii de albine nu prea castigi bani de pe urma albinelor . Deoarece cheltuielile din primii ani sunt foarte mari iar veniturile cam mici .
  Dupa 50 de familii incepe sa apara si un mic surplus de bani in buzunar , incepi sa simti ca totusi se poate castiga si din apicultura .
  La 100 colonii deja ai un venit palpabil in buzunar . Daca nu ai acel venit palpabil e cam nasoala treaba .
   Cine trece de 200 colonii de albine intra la categoria grea unde apar probleme de management si alte alea mai complicate. Stiu foarte multi apicultori care au trecut de pragul 200 dar la un timp au dat inapoi tocmai pentru ca nu faceau fata la o ferma apicola in adevaratul sens al cuvantului , chiar daca au cunostinte apicole solide .

galbeaza

daca maine dai un anunt ca angajezi stupar cu experienta nu te  suna nimeni.iar sa formezi pe cineva ,cand a invatat mai bune a plecat.la stupi nu prea se baga nimeni.asa ca fa socoteala cati stupi poti sa duci singur si sau cu fam ta si vezi cati poti duce si vezi unde te incadrezi.

D006

  Asta cu invatat si plecat nu este adevarat . Aici intervine chestia cu managementul si chestiile grele ...
  Eu am un stupat angajat de 10 ani , stii de ce nu a plecat ? acum cresc al doilea stupar .

  Am mai spus : cel care a trecut de 200 stie cum este la 100 , ivers NICIODATA !

sorinnel

Daca pornesti in apicultura gandindu-te la bani mai bine ia-o pe alt drum... ai nevoie de foarte multi ani ca sa poti zice ca esti apicultor si ca ai cunostintele necesare pentru a face apicultura profitabila. In urma cu 16 ani am inceput acest sport' dar mai am muuuuuuuuuuuuuulte de invatat pana o sa ajung un apicultor in adevaratul sens al cuvantului. Pana anul trecut nici nu mi-a trecut prin cap sa fac din apicultura o sursa de profit. daca porneam la drum cu gandul la bani renuntam dupa primii 2 ani.....
Sorin Pop

feerary

Citat din: dragos2006 din Octombrie 16, 2013, 09:21:43 PM
  Asta cu invatat si plecat nu este adevarat . Aici intervine chestia cu managementul si chestiile grele ...
  Eu am un stupat angajat de 10 ani , stii de ce nu a plecat ? acum cresc al doilea stupar .

           Dc nu a plekt? 

mihai.vr

Pentru mine a fost doar de placere. In sezonul cald, abea astept sa vina weekendul sa pot sa ma duc pana la ele si sa vad ce au mai facut sau sa le dau altceva de lucru. Am pornit la drum doar ca hobby (si in mare si asta va ramane, pentru ca nu vreau sa am mai mult de 6 familii). Desi nu mai cumparam miere pentru familia noastra (extinsa) nu pot sa spun ca mi-am scos investitia pana acum. Si mai doresc sa investesc in continuare.  Chiar daca am un nr restrans de familii, asta nu inseamna ca nu pot deveni un apicultor priceput.
Totusi, aici la noi in zona, multe persoane cumpara familii de albine. Majoritatea cred ca le cumpara in in ideea ca ele fac singure miere, tu doar trebuie sa o colectezi, sau o gandire "romaneasca" ca nu poate sa fie asa de greu sa faci si asta. Am doua cunostinte aici in zona care au cumparat din start unu 9 si celalalt 10 familii de albine. In prima iarna au ramas cu vreo 5. Si nu au nici acuma timp sa se ocupe de ele din cauza restului activitatilor de la camp. Unul dintre ei, nici acuma in octombrie nu ii sunt stramtorate familiile sau verificate daca au matca.
In concluzie baza pornirii acestei indeletnici difera de la om la om. Totusi observ ca cei care fac bani din asta, tot nu e doar o simpla sursa de venit, ca nu ai cum sa nu ajungi sa le iubesti.

Stefan Madalin

Mihai oare vecinii aia ai tai nu au gasit 2 ore in 2 luni de zile sa faca ce au de facut la 9-10 stupi ? Dupa mine aia sunt niste puturosi de care chiar nu ai de ce vorbi , din pacate nu sunt singurii . La o interventie in stup pentru a restrange stupul cu tot ce reprezinta treaba asta nu are cum sa dureze mai mult de 10 minute pe stup .

Stefan Madalin

de ce nu a plecat angajatul lui Dragos ba din contra a mai venit inca unul ?  Raspunsul e simplu au vrut sa fie vedete pe internet , astia au mai multe minute filmate decat un actor  =)) .
Serios vorbind cred ca omul nu pleaca daca angajatorul il plateste astfel incat si omul ala sa poata trai decent . Un apicultor are nevoie si de un angajat . Te costa pe un apicol mai mult sa cumperi forta de muca decate ori ai nevoie decat sa ai un angajat tot anul .

ioanardelean55


Eu nu cred ca acei oameni sint lenesi (puturosi ) se uita la televizor s-au stau la crisma , mai degraba au altceva de facut si nu dau importanta lucrului la stupi crezind ca albinele-si poarta si singure de grija .

Stefan Madalin

da se poate sa aveti dreptate . Eu insa am observat ca sunt si oameni care au asa multa treaba si fac atatea ture prin curte de nici iarba nu mai creste . Imi vine greu sa cred ca niste animale , insecte , pasari si ce o mai fi prin curte pot sta doar asa fara ajutorul omului nu zic ca se mai si dezvolta si mai aduc si ceva beneficiu . Asta e parere mea .

Stefan Madalin

Anul asta am marit efectivul de la 100 si am ajuns sa iernam 215 familii si roi ( cel mai mic ierneaza pe 3 rame ) . Acum cred ca si veniturile sa creasca cel putin teoretic cresc  :) , dar practic o sa vad la anu . De investit a fost si chiar o suma maricica . La 100 de stupi era una si aveam ceva rutina si ii puteam urmari sunt curios la anul ce va fi . Pana acum aveam tot ce imi trebuia pentru a face toate operatiunile la timp si corect , acum crd ca deja nu prea mai am si cred ca o sa trebuiasca regandita toata problema . Ma vad ca in primii ani cand nu prea aveam mai nimic .
Voi ce credeti a fost bine , a fost rau ca am dublat efectivul ? Oare se merita  ?

mihai.vr

Stefan, nu e vorba de lenevie. Chiar sunt oameni harnici, aici nu vorbesc de genul de persoane care le-ai descris tu. Dar unu nu isi vede capul de lucru, celalalt e om gospodar si s-a gandit ca ce bine o sa le aiba si pe albinute pe langa casa, ca sa faca totul "in casa" cum se spune. Problema e ca nu isi da silinta sa invete, pentru ca alea 10 minute/stup le face cineva care stie cat de cat meserie. Cineva care le-a luat ca "hai ca o sa ma descurc eu cumva cu ele"...

Ps. pacat ca nu sunt chiar vecin cu ei, ca sa mai prind si eu cate un roi pe vara... In satul unde le tin eu, sunt apicultori cat de cat priceputi sau grijulii, pentru ca nu am vazut niciodata un roi prin copac, sau sa imi povesteasca cineva ca s-a cocotat ca sa ii prinda prin copaci. Am facut si eu o "capcana" de roi, dar de 3 ani e tot goala.


Stefan Madalin

Mihai imi cer scuze . Cred totusi ca atunci cand vrei sa faci ceva trebui sa ai macar idee de ceea ce vrei sa faci . Faptul ca iei un caine in casa dupa care vezi ca nu ai timp de el nu e o scuza , asa si in cazul vecinilor .
Am zis ca 10 minute pe stup e arhi suficient in cazul lor 20 . Dar nu poti veni ca si argument ca nu se pricep neam .

mihai.vr

Vad ca azi esti pus pe harta...  :sad:
Nu m-ai inteles. Eu nu tin neaparat cu cei pe care i-am descris. Eu doar raspundeam la intrebarea ta: de ce se apuca lumea... Am zis de ce m-am apucat eu, dar ca si tu ai dreptate, ca unii sunt doar dupa profit, in timp ce altii sunt varianta fermierului roman care face de toate.