De ce nu a avut nectar anul acesta salcamul ?

Creat de yb, Mai 30, 2012, 09:43:30 AM

« precedentul - următorul »

romikele

In planul de afaceri exista un capitol special de evaluare a principalelor riscuri, care trebuie sa arate cam asa:

CitatVI. EVALUAREA PRINCIPALELOR RISCURI

* Utilizarea de către deţinătorii terenurilor agricole a pesticidelor în culturile agricole cu potenţial melifer fără anunţarea în prealabil a deţinătorilor familiilor de albine din zonă.
* Calamităţi naturale în perioada de sfârșit a iernii prin depuneri de cantități deosebit de mari de zăpadă, care duc la epuizarea prematură a rezervelor de hrană prin consum excesiv și imposibilitatea intervenției la timp a apicultorului.
* Calamităţi naturale în perioada culesului  cauzate de schimbările climatice (furtuni şi ploi torenţiale primăvara, temperaturi excesive vara pe timpul înfloririi culturilor melifere).
* Foarfecele preţurilor care determină creşterea inegală a preţurilor imputurilor faţă de creşterea pe piaţă a preţului produselor agricole.

Daca aceste evenimente s-au petrecut si sunt documentate, nu exista probleme la evaluare.

Kov iulian

Citat din: romikele din Iunie 16, 2012, 05:48:47 PM


Daca aceste evenimente s-au petrecut si sunt documentate, nu exista probleme la evaluare.


Documentarea/dosarul se va face de fiecare apicultor  in parte pe cont propriu sau trebuie facuta la nivel de Asociere, prin asociere?


Si cam care  putea fi acele acte care e vor include in acele dosar ?




Situatia culturilor calamitate si arate de catre agricultori in cazul nostru rapita .


Un act de la cea mai apropiata statie meteo ?

romikele

- Pentru mortalitati prin intoxicare sau axficsiere  din cauza zapezilor mari, proces verbal semnat de medicul veterinar,  dijn comisia de constatare sa faca parte apicultorul, un membru al primariei unde se afla stupina, medicul veterinar si un reprezentant al asociatiei. Nu ar fi rau sa mai fie minim un martor ocular.
Numerele (crotaliile) in acest caz se predau la asociatie, ele nu vor mai fi acordate - se scot din circulatie.
- Pentru probleme meteo, o adeverinta de la statia meteo zonala (sau INMH) care sa ateste calamitatea/data producerii.
- Adeverinta din partea fermierului unde se afla cultura.

Orice alt act care intareste veridicitatea datelor din dosar....

yb

Da, pregatitiva si de un tei f. slab.Iata ca discutia capata coerenta cind cei care stiu ca au doua urechi si doar o singura gura , pentru a asculta de doua ori mai mult decit vorbesc,spun lucruri cu adevarat interesante la un subiect arzator,intr-un an greu pentru apicultori;andrei_calinescu a
remarcat ,ceea ce am constatat , cred, cu totii-anul s-a vazut ca porneste prost de  la fructiferi(intoarcerea culturilor de rapita a  pus necaz peste necaz),dar tocmai aici e marea enigma:de ce este cite un an asa ,cind totul merge prost? Ceea ce stim nu se schimba-au mai fost ierni geroase,au mai fost primaveri uscate si caniculare,etc.,etc.,dar de ce o fi cate un an asa dezastruos?!
Ca sa ma intelegeti mai bine,caci sunt om de "cultura"(apicultura,pomicultura,legumicultura s.a.),anul trecut am avut multe visine dar putine prune(inflorire concomitenta,aceeasi livada),anul asta e invers si nu-i vorba de periodicitate de rodire;este cate un an al castravetilor ,altul al rosiilor,altul al cepei.Anul asta ,sigur, nu e al mierii si cum zicea Murphy-ceea ce incepe prost se termina si mai prost.

andrei_calinescu

Asa e YB.
Deocamdata totusi e prematur sa tragem concluzii. Dar demarajul dezastruos al dezvoltarii de primavara e capital. Am avut matci care nu au depasit 5 rame de puiet in perioada cu ploi(practic tot maiul).
Acum sunt la 8-9 rame si albina grup in cat. Asa ca reactia albinei la conditiile meteo si penuria de nectar/polen e evidenta.
Acum e ceva cules de la scaiete si tei. Sa speram ca tine asa. Am familii jcare in 4 zile au crescut un cat cu FA si au umplut 3/4 cu miere.
Daca natura divina ofera, albina nu refuza.

andone

dupa mine cred ca este un ciclu natural doar de natura stiut .noi putem sa avem pareri dar doar dumnezeu stie ce si cum .cu credinta si rabdare vom fi bine si noi si aceste minunate vietati care uite ca ne intretin asa cum pot important este sa avem grija de ele
numai bine si doamne ajuta!!!

cristipep

In zona mea adica in dobrogea cel putin anul asta salcamul s-a oparit pur si simplu nu a tinut nici macar 5 zile din cauza caldurilor mari din acea perioada.Acum cateva saptamani salcamul a inflorit din nou ceea ce ....este o anormalitate.

andrei_calinescu

In toate padurile din zona mea(Muntenia) am vad salcami infloriti. Exact pe vremea asta anul trecut a fost la fel. Ce toamna torida a urmat se stie. Torida si secetoasa. Da-i Doamne ploicele sa avem polen pentru iarna, ca altfel....

cristipep

Oricum nu stiu ce se intampla anul asta ca si albina este destul de agresiva nu este cum a fost anul trecut si vb de albina cu aceiasi matca nu schimbata anul asta.

yb

Nu stiu altii cum sunt (asta a zis-o Creanga,ca sa nu fiu acuzat de plagiat...)dar eu de ce mi- a fost  frica n-am scapat:nici nu m-am mai complicat sa trag ceva la tei.E adevarat ca-i tin pe vatra si -tot la fel de adevarat-este ca multi tei de prin padurea unde am si eu un hectar au disparut ,impreuna cu alte esente mai tari, in centralele pe lemne ale unor concetateni... Ce sa facem traim in Romania(unii dintre noi)...Parca ceva mai bine merge floare soarelui,dar cu canicula asta...

yb

Dar anul acesta ,de ce nu a avut salcimul nectar si nu numai salcimul ? Prima cauza a lipsei de nectar la mai toate plantele melifere a fost ,dupa parerea mea, anul acesta frecventa ploilor acide.
.

mosunick

La temperaturi de 19-20 de grade ce nectar sa produca salcamul...? :sad: Poate doar daca e specie siberiana...
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

antiopa din ardeal

  Am mai auzit dar nu mai stiu pe unde, si alte pareri interesante despre subiectul salcam fara nectar. Unii sustin ca daca toamna precipitatiile lipsesc sau sunt slabe cantitativ, in primavara urmatoare salcamul nu secreta. Nu stiu cat e de adevarat ca prea a fost slab peste tot si nu cred sa fie macar o zona unde apicultorii sa se poata lauda cu productii bune.
O alta parere interesanta si demna de luat in calcul este cea referitoare la iarna dinaintea infloririi. Cred ca in toate zonele din tara a fost o iarna mai blanda ca deobicei. Datorita acestui fapt mugurii salcamului s-au dezvoltat diferit decat in anii normali. Am inteles ca normal ar fi ca frunzele sa se dezvolte dupa inflorire dar in aceasta primavara salcamii erau deja verzi cand au inflorit. Seva care trebuia sa ajunga in flori sa produca nectar a ajuns in frunze. Sa fie adevarat?
Asta oricum nu explica lipsa nectarului la plantele cu inflorire in timpul verii.   

Eugen B

Eu din cate am observat in fiecare an sunt prima data frunze si apoi flori la salcam, la anu va da salcamu

yulian

La salcam 1, a inflorit, am inceput timid cu 8-900 grame/zi si pe urma, dupa 3 zile...2 grade noaptea. Adios salcam 1.