Invertire la cald sau la rece?

Creat de Nemo, Martie 21, 2017, 10:56:37 PM

« precedentul - următorul »

Nemo

Salut,
As dori sa stiu daca s-a ajuns la vreo concluzie cu invertirea zaharului. Are rost sa fie facuta la cald sau ba? Vazusem cateva discutii pe tema asta insa nu am gasit concluziile. A fost facuta expertiza sau fiecare face cum il duce capul?
Daca exista deja alta dicutie pornita pe subiect si cu raspuns, rog sa fiu directionat acolo si poate admin sa stearga aceasta postare eventual.
Multumesc!

Eugen B

Eu cred ca sunt povesti cu invertirea.

tinumaftei

Invertirea zaharozei este un proces chimic. Căldura în anumite limite accelerează acest proces. Dacă în sirop nu există invertaza nu se va produce nici o invertirea.

Nemo

Da, invertire la rece nu exista decat cea facuta de albine cu ajutorul enzimelor. Poate impropriu spus "invertire". M-am documentat intre timp de pe alte site-uri straine si iata la ce concluzie am ajuns:
-diferenta intre sirop invertit si apa cu zahar este asemanatoare cu cea dintre nectar si miere.
-albinele fac natural aceasta separare a zaharozei in fructoza si glucoza
- folosirea apei cu zahar in loc de sirop invertit are cateva minusuri: supune albina unui efort mai mare, poate crea mucegai in stup daca e dat mult deodata, este un mediu in care se pot dezvolta diferite bacterii si are nevoie de clor adaugat.
Pentru iesirea din primavara nu cred ca este adecvat sa stimulam cu apa cu zahar....poate contribui la dezvoltarea nosema.

tinumaftei

Citat din: Nemo din Martie 22, 2017, 04:13:02 PM
Da, invertire la rece nu exista decat cea facuta de albine cu ajutorul enzimelor. Poate impropriu spus "invertire". M-am documentat intre timp de pe alte site-uri straine si iata la ce concluzie am ajuns:
-diferenta intre sirop invertit si apa cu zahar este asemanatoare cu cea dintre nectar si miere.
-albinele fac natural aceasta separare a zaharozei in fructoza si glucoza
- folosirea apei cu zahar in loc de sirop invertit are cateva minusuri: supune albina unui efort mai mare, poate crea mucegai in stup daca e dat mult deodata, este un mediu in care se pot dezvolta diferite bacterii si are nevoie de clor adaugat.
Pentru iesirea din primavara nu cred ca este adecvat sa stimulam cu apa cu zahar....poate contribui la dezvoltarea nosema.
Stimularea nu va contribui niciodata la dezvoltarea nosemozei, dimpotriva.
Stimularea cu sirop este cumva echivalenta cu culesul natural. In flori se afla o solutie de zaharuri, pe care doamna albina le "inobileaza" cu ceva saliva. Astfel toate aceste zaharoze sunt reduse prin invertare in fructoza si glucoza. Evident aici siropul este nectarul din comparatia dumneavoastra.
Puteti administra direct miere si veti observa ca efectul de stimulare dispare desi cresc resursele de hrana in stup. Tocmai aceasta punere la munca a albinelor le face sa devina mai eficiente, mai in verva!
Toamna este o alta situatie, atunci se poate pune discutie administrarea de sirop invertit. Dar mai este pana atunci..

Nemo

Nosemoza ar aparea in cazul mai multor zile ploioase sau reci in prezenta unui hranitor constant albinele se grabesc sa depoziteze in celule hrana neprocesata penrru a fi procesata ulterior. Cum apa cu zahar este un mediu prielnic bacteriilor si creeaza si umezeala, poate aparea mai mult mucegai.
Pot sa zic ca iarna acesta am avut destul mucegai in stup si cu primele zile insorite grija mea a fost sa le pun turte de miere si sa scot mucegaiul care afectase nu doar lemnul ci si fagurii. Astazi am decapacit afara rame cu miere si nu s-au grabit sa le manance decat pe seara, toate erau mobilizate pe polen.

tinumaftei

Nosemoza este data de niște spori ai unei bacterii. Albinele nu depozitează în rame decât de la o anumită concentrație. Mierea nu ar strica niciodată în rama chiar daca are umiditate 27%. Dacă a avut putere albina sa care siropul in rama, va avea putere și să îl ventileze!
Mucegaiul din stup nu este dat de activitatea albinelor ci de cea a omului.
Nu înțeleg cum ar putea crea siropul mai multa umezeala în stup? Nu îl dați în uluc?

Nemo


"Nosemoza – ,,boala mizeriei", este o boala parazitara (produsa de Nosema apis) care apare in urma existentei factorilor favorizanti in stup: lipsa zborurilor de curatire in timpul iernii; rezerve de hrana slab calitativa (miere de mana, necapacita); adaosuri proteice necorespunzatoare; lipsa curateniei si nedezinfectarea stupilor; umiditatea crescuta; iernarea grea si neconfortabila.
Boala este cauzata de un protozoar care se gaseste in toti stupii in stare latenta si se activeaza la aparitia conditiilor prielnice."
Zaharul invertit absoarbe umezeala si este mai usor de procesat, invertirea fiind facuta de noi. Apa cu zahar nu absoarbe umezeala si favorizeaza aparitia bacteriilor,  de aceea trebuie tratar cu acid acetic sau clor. In cantitati mari,albinele il pun in celule neprocesat si il proceseaza,ventileaza pe parcursul zilelor urmatoare. Cum la iesirea din iernare rata mortalitatii e mai mare si albina uzata pe ultima suta, timpul e umed si rece, eu cred ca e mai bine sa nu pui gaz pe foc. Pot fi conditii prielnice de dezvoltare a nosema daca albina nu face fata. De ce apicultorii hranesc cu Protofil?
As  vrea sa ma scap de procesul de invertire, insa nu am gasit inca date clare ca e la fel de buna apa cu zahar.

tinumaftei

Citat din: Nemo din Martie 23, 2017, 09:06:05 AM

Zaharul invertit absoarbe umezeala si este mai usor de procesat, invertirea fiind facuta de noi.
1.Păi dumneavoastră vreți să dați sirop invertit ca să scăpați de umezeala din stup. Păi dacă acesta absoarbe apa va începe să fermenteze, că și mierea necapacita. Pentru combaterea umezelii exista alte metode eficiente.
2.Pe măsură ce albinele iau siropul din hrănitor incepe procesul de invertirea. După ce este ventilat suficient siropul este căpăcit, însă invertirea continua și după capacitate!!
3.Protofilul nu are nici o treabă cu invertirea și nici cu combaterea nosemozei.

Eugen B

La punctul 3 nu sunt de acord cu protofilul. Un protofil de calitate ajuta foarte mult abinele. Mai mult pe preventie , dar si in caz de boli usoare. Daca ai albine sanatoase nu prea se imbolnavesc. Stupii buni si sanatosi au irnat f bine pe iarna asta grea

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Martie 23, 2017, 11:12:51 AM
La punctul 3 nu sunt de acord cu protofilul. Un protofil de calitate ajuta foarte mult abinele. Mai mult pe preventie , dar si in caz de boli usoare. Daca ai albine sanatoase nu prea se imbolnavesc. Stupii buni si sanatosi au irnat f bine pe iarna asta grea
Prin urmare ești de acord cu punctul 3. Profilul este un stimulator, adjuvant. Nu combate nosemoza și nici nu produce invertirea siropului. Așa cum se prescrie ceva pentru creșterea poftei de mâncare. Dacă ai o infecție medicul prescrie un antibiotic care poate eradica microbul.

Eugen B

Poate ajuta la nosema daca este in faza incipienta. Nu trebuie sa aducem familiile in boala sa dam tot felul de prostii. Nu prea sunt de acord cu antibioticele din multe puncte de vedere, dar fiecare face cum vrea.
Ca sa fiu si la subiect nu prea are rost sa invertim nimic, nu avem tehnologia necesara acasa. Daca dam zahar e f bine. Toamna nu dau zahar. Doar primavara si poate si la dezvoltare de roi vara

Nemo

Nu am vrut sa insinuez ca protofilul combate nosemoza sau inverteste zaharul ci ca la iesirea din iernat, daca stupii sunt slabiti, oamenii iau masuri sa ajute albina. La mine in fiecare primavara am avut diaree si mucegai in stup. Dupa aerisire si sirop cu protofil, nu au mai avut nimic. Din diaree si mizerie si mucegai se poate ajunge la nosema. Multumesc pentru lamuriri.