2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

interesant ---la cate grade o fi ridicat temperatura si cat timp trebuie mentinuta

oroles

Unii zic 45 de grade, dar nu e singurul criteriu. E nevoie si de ventilatie si umiditate. Sa speram ca se va ieftini tehnologia sa o putem aplica si noi. Am asa un presentiment ca temperatura asta s-ar putea atinge in stup cand e foarte cald afara.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani


bucovineanu

Citat din: oroles din Decembrie 08, 2014, 08:01:54 AM
Am asa un presentiment ca temperatura asta s-ar putea atinge in stup cand e foarte cald afara.
Daca albinele nu pot ventila pentru a mentie temperatura in jur de 35-37 de grade, ele parasesc aproape complet stupul si stau pe peretii exteriori.

bmdna

Iata aici scula de care vorbeam. Totul este controlat electronic, foarte precis, se asigura si ventilatia si "afanarea" albinelor.

https://www.youtube.com/watch?v=VsQ3-Uv15y4
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Citat din: bmdna din Decembrie 08, 2014, 09:40:08 AM
Iata aici scula de care vorbeam. Totul este controlat electronic, foarte precis, se asigura si ventilatia si "afanarea" albinelor.

https://www.youtube.com/watch?v=VsQ3-Uv15y4

Buna scula---deci timpul de expunere 15 minute.la temperatura de 48 gr
Probabil acest tratament sa facut dupa ce sau facut cele obisnuite

bucovineanu

Unul dintre cei doi apicultori pare a fi preot. Din punct de vedere tehnic instalatia s-ar putea realiza. Problema e ca la un numar mare de familii tratamentul dureaza destul de mult. O alta problema, care ar putea fi totusi rezolvata, consta in introducerea albinelor in acea incinta.
Palnia respectiva ar trebui sa aiba gura cat un corp de stup. Se ia corpul de pe soclu, se aseaza peste palnie si se sufla albinele cu ajutorul unei suflante. Daca se scutura, o mare parte dintre albine vor zbura si nu vor fi tratate.

bmdna

Sigur ca se pot face imbunatatiri la acea instalatie. Ideea dumneavoastra domnule bucovineanu, cu suflanta, este excelenta, ar reduce foarte mult timpul de lucru si, asa cum spuneati nu ar permite albinelor sa-si ia zborul.

Filmul s-a facut la o manastire, cel care are barba este calugar si se ocupa de stupina.

O parte din familii au fost deja tratate, drept urmare au cazut mai putini daunatori. Una din familii tocmai a fost achizitionata si nu se stia daca a fost efectuat vreun tratament. Din aceasta cauza au si cazut foarte multi daunatori.

Totusi cred ca este si o problema la aceasta instalatie. Tratamentul se poate face doar la sfarsit de toamna, cand nu mai este puiet. Din pacate, de multe ori, asa cum a fost si in acest an, daca astepti octombrie sau inceput de noiembrie ca sa faci  tratamentul, s-ar putea ca dauna produsa de varroa, prin simpla drenare a limfei albinelor, dar mai ales prin raspandirea de virusi, sa fie foarte mare. Cred ca in anii precum 2014 e absolut necesar si un tratament chimic la final de cules, pentru ca albina care urmeaza sa ierneze sa fie cat mai putin afectata....
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

virgiliu

Pentru a limita ponta toamna cred că este benefică blocarea cuibului cu miere(atunci când se face completarea rezervelor pentru iarnă). Eu nu am intervenit la familiile care au blocat cuibul şi astfel am reuşit să fac în toamnă doar un tratament, majoritatea familiilor fiind fără puiet.

tuturicius

#24
Am gasit o idee interesanta care provine de la Institutul Ceh de Cercetare Apicola.
PICTAREA PUIETULUI CAPACIT

Painting of brood is a method of treatment of bee colonies in early spring when the area of capped brood is very small (less than 10 sq dm). Cappings of the brood are penetrated with water emulsion of fluvalinate ( 125 mg in 50 ml water). Penetration is made by painting with small paintbrush or a cotton wool roll. Only cappings are painted. Consumption of emulsion is very small, no more than 3 mg of fluvalinate are carried out into the colony. Fluvalinate penetrated in cappings acts against varroa mite and his developing stages into the brood cell as well as against varroa females on bees walking on the surface of capped brood. Cappings (carriers of fluvalinate) together with rests of fluvalinate are removed by bees. Risk of residues is negligible.

    Best regards, V. Veselý
    Bee Res.Inst. Dol
    252 66 Libcice n. Vlt,
    Czech Republic

Pictarea puietului este o metoda care se aplica la inceputul primaverii, cand suprafata de puiet capacit este foarte mica (sub 10 dm patrati). Capaceala puietului este penetrata cu o emulsie apoasa de fluvalinat (125 mg in 50 ml apa). Penetrarea se realizeaza prin acoperirea cu solutie, cu ajutorul unei pensule sau al unui smoc de vata. Doar capacelele sunt picatate(umezite). Consumul de emulsie este foarte mic, doar 3 mg de fluvalinat se imprastie in colonie. Fluvalinatul care trece prin capacele actioneaza asupra acarienilor aflati in diverse stadii de dezvoltare in celula, cat si asupra femelelor varroa aflate pe albinele care circula pe respectivul puiet capacit. Capacelele (purtatoarele fluvalinatului) impreuna cu restul de fluvalinat vor fi indepartate de catre albine. Riscurile in ce priveste reziduurile sunt neglijabile.

......

Ce parere aveti? Mi se pare destul de expeditiva. Nu vad de ce nu s-ar putea aplica si toamna, in cazul prezentei de pueit intarziat.

tuturicius

Normal ca primul gand care mi-a trecut prin cap a fost pictura cu amitraz  :D Dar zice cehul in alt material ca nu este fezabila treaba, deoarece doza de amitraz este prea mare comparativ cu fumigatia. De asemenea, oamenii au mai experimentat umezirea cu acid formic.
Mai trebuie sa sap la acest subiect, m-a facut curios.

mape 48-petru manea

si mie mi se pare o metoda care ar trebui aprofundata---cred ca toamna sfarsit de octombrie ar fi mai bine

tuturicius

La mine ar fi bine taman acuma  :D ca mai am puiet in trei familii

Ignatov Andrei

Exista doua "linii tactice" privind lupta cu acarianul Varroa, "linii" care pot modifica cat se poate de evident politicile de intretinere si exploatare a familiilor de albine :
1. Eradicarea => cheltuieli mari si eforturi uriase => imposibil de realizat;
2. Mentinerea infestatiei la un nivel acceptabil => target realizabil prin metode de COMBATERE INTEGRALA !

Dorinta de a "scapa" de acarian, dar si "incapatanarea" ca acest lucru ar fi posibil, impletit cu dorinta de a face apicultura oriunde si oricum, nu fac altceva decat sa sigure acarianului si mai multe atuuri in "lupta sa cu noi" !!!

tuturicius

https://www.youtube.com/watch?v=ICS33VWjQ8U
Am pus-o si pe mama la treaba, am desemnat-o interpretul meu pt. rusa  :D Pe vremea ei se facea rusa in scoala si mai stie rusa cat de cat.
Mie imi place metoda. In zona mea in fiecare an noiembrie si decembrie sunt calduroase asa ca probabil in fiecare an o sa am matci tinere, schimbate toamna care nu vor binevoi sa opreasca ponta cand vreau eu. Am multietajati si a le bloca cuibul cu miere toamna tarziu nu mi se pare o optiune deoarece eu la venirea iernii trebuie sa am corpul de jos gol sau aproape gol.
Am sa mai caut, daca a inteles maica-mea bine, rusul tine matca la izolator pana anul urmator, pentru a evita si reluarea prea devreme a pontei in ianuarie.
Daca sunt vorbitori de rusa care pricep si mai bine .... dau o bere  :beer:
Imi pare rau ca nu cunosc limba rusa, sunt convins ca sunt multe lucruri interesante in apicultura lor.