Fund anti varoa - in stupina cu sau fara sertar?

Creat de Burgberg, Iunie 23, 2014, 10:29:51 PM

« precedentul - următorul »

Burgberg

Dragi colegi,

Am doua intrebari ce ma framanta de ceva timp.

1. Am stupi cu fund antivaroa. In stationar in stupina, las "sertarul" bagat sau pot/e bine sa stea cu el scos, in "fundul gol"? Avem influente de curenti de aer, variatii de temperatura?

2. Cat de mare sa fie urdinisul in perioada asta? Mergem pe maxim acum pana in august-toamna? Urdinisul la mine e variabil dintr-o bucata de lemn ce se poate intoarce la 90 de grade si se face din mic in mare, sau pot sa-l scot complet si ramane un spatiu de cca 20 cm pe cca 2 cm in lada.

Multumesc.
Burgberg - miere naturala.

daniel.arad

In general stilul de lucru cu stupii difera de la om la om. Eu acum la stupii de productie care sunt verticali cu fund antivaroua si sunt momentan pe 17-20 rame, am scos de tot dopul acela de la urdinis cu doua pozitii, si deasemenea suberul de sub sita. La roi care sunt pe 5-10 rame nu am scos regulatorul de la urdinis. Am vazut pe 15 aprilie un stupar la rapita avea deja scos atunci si suberul si regulatorul de la urdinis, iar azi am vb cu un prieten el inca are suberele sub sita. Cate bordee atatea obicee, cert este faptul ca este necesara in zilele calduroase o aerisire mai buna, este unul dintre factori roirii. Succes.

Burgberg

Buna Daniel,

Multumesc de informatii.

Cineva (producatorul/furnoziorul de lazi de stup) ca daca urdinisul e mai mic albinele se pot si apara mai bine. Deci probabil va trebui un compromis intre marimea pentru aparare si cea pentru zbor.

Sper sa obtin mai multe informatii.

Tot el, producatorul de lazi, mi-a spus ca suberele de la antivaroa se introduc primavara si toamna pentru evitarea furtisagului. Are cineva experiente in directia asta?

Merci.
Burgberg - miere naturala.

romikele