Apicultura romaneasca intre ADEVAR si MINCIUNA

Creat de D006, Octombrie 07, 2013, 08:53:35 PM

« precedentul - următorul »

morozan simion

binenteles, nici o lege din romania nu interzice sa fi idiot

marian sima

Nu cred ca cei care vand sute de roiuri sant asa de idioti. =)) =)) =))

Si o anume tehnologie aplicata pe familiile cu matci de carne poate determina acea familie sa fie mai productiva decat familia de productie.

Acum depinde de idiotenia fiecaruia,asteptam ca o familie sa-si urmeze parametri sau intervenim si depasim cu mult parametri  de baza.

bucovineanu

Citat din: marian sima din Octombrie 18, 2013, 09:41:14 PM


Si o anume tehnologie aplicata pe familiile cu matci de carne poate determina acea familie sa fie mai productiva decat familia de productie.


Fii te rog mai explicit. Despre ce tehnologie e vorba?

D006

  Asta cu matcile de carne e o mare goanga . Toate porcariile aduse de aiurea in Romania au adus numai boala si haos.

marian sima

In Romania este folosit pe scara larga stupul de dimensiuni mici,gasesti orizontal 16-17 rame ,vertical cu cat de trei sferturi si stupi care au echivalentul a 20 de rame intregi.

O matca care genereaza populatie multa nu va da nici un randament in stup mic,iar pe stupul de 20 de rame nu va face mari productii mai ales daca o lasi sa ponteze unde vrea.

Insa o astfel de matca bagata in stup cu volum mare si ingradita pe un nr de rame dezvolta o familie de productie.

Baga o matca care dezvolta o familie de dimensiuni normale in MER si baga si una care dezvolta o familie mare ,diferenta de productie va fi net superioara pentru matca care dezvolta o familie mare,ba cea care dezvolta o populatie mai restransa in asemenea stup nu are sanse prea mari,iarna si bolile ii va veni de hac.

Daca ai totusi un stup de 20 de rame si in momentul culesului la salcam scoti rame cu puiet pentru roi de la familia care se dezvolta mult ai productie superioara.

Matcile care s-au adus acum 20-30 de ani si s-au aclimatizat sant parte cu matcile autohtone.

Eu in stupina am doua tipuri de matci si majoritatea aveti ca si mine,sint cele brune care pe stup cu volum mai redus da productii bune dar sant mai agresive si altele mai galbene care dezvolta o populatie numeroasa sant mai blande dar pe stup cu volum mic nu da randament.

Eu am probat matca galbena pe stup orizontal cu 20 de rame si cat de 12 rame intregi deasupra,cat despre MER si matca care dezvolta o populatie mare discutati cu apicultori care au acest gen de stupi.

Dragos tu vezi numai boala . =)) =)) =))

bucovineanu

O familie ce are regina care depune un numar foarte mare de oua tot timpul sezonului activ e greu sa faca productie mare de miere. Acea familie va avea tot timpul de crescut o mare cantitate de puiet cu atat mai mult cu cat volumul stupului e mai mare, majoritatea albinelor fiind ocupate cu acest lucru. In final, de cele mai multe ori, acea familie va intra in friguri si va roi.

marian sima

#81
Da asta teoretic dar practic o familie cu o asemenea matca atinge un prag de echilibru  daca matca este ingradita si ai cutie mare nu ai probleme cu roitul.
Niciodata nu mi-a roit un stup in care familia ocupa 32 de rame intregi,asemenea stup mai am vazut la Teinegru poti sa-l intrebi daca a avut probleme cu roitul,cat despre productie vezi ce spune si el.

Daca santeti convins de cea ce sustineti de ce atunci cand se prezinta stupi de prin alte parti cu 9 caturi nu spuneti crezul dv?

E o mentalitate veche ca un stup puternic trebuie sa roiasca,un stup de capacitate mare cu o asemenea matca e''de productie''sau mai bine zis depaseste productia medie a celorlalti.

Spun din ce am testat nu e o parere.

bucovineanu

Am vazut astfel de familii si sunt convins ca exista. Si eu am majoritatea familiilor in varf de sezon pe 30 de rame sau mai multe chiar. Daca vrei sa te convingi da o privire la topicul meu cu poze. Dar, pentru a avea astfel de familii care sa nu roiasca, e nevoie de ani multi de selectie. Nu toate familiile care umplu cu albine 30 de rame dau si productii mari de miere.

D006

  Domnilor aici nu vorbim de exceptii ci de regula !!!! nu mai aveti mentalitate de jucator la cazino. !
Si eu l-am vazut pe Negreanu cand a castigat la poker 5 milioane de dolari , asta nu inseamna ca daca si eu joc poker voi castiga 5 milioane de dolari...

marian sima

Acum depinde de ce fel de apicultura practicam fiecare eu am 6-7 ani de cand nu am mai avut roi plecat din stupi mei.
Doar anul acesta nu am toate matcile tinere ca nu am avut timp sa ma ocup de ei,in rest in fiecare luna iulie schimbam matcile.
De fapt la stupi cu volum mare si aplicata o apicultura intensiva schimbarea matcilor se face mai des.

Sper ca la anul sa vad stupi intrati in frigurile roitului ca sa nu cred ca le-a disparut aceasta capacitate. =)) =)) =))

Referitor la ultimul punct ,se intampla ca nu toate familiile sa bage la cotele optime ,acum depinde mult si in ce statiu de dezvoltare  le gaseste culesul,ce printre familiile cu matci brune nu sant stupi  care nu baga miere.

Nu vorbim Dragos de exceptii ci de reguli .
O regula la aceste matci este sa ai grija de hrana intre culesuri,daca nu ai grija ai marire de ponta in timpul culesului si nu scoti nimic,de acea unii le si spun matci de carne ,deoarece ei nu reusesc sa faca productie cu ele.

Kiwi Bee

O regula pe care nu eu am inventato dar mio place:
-iti alegi un model de stup cu care poti lucra dupa placul tau(este o alegere personala)
-le mai si umplii cu albine
-incet-incet iti perfectionezi modul de lucru si studiezi zona ta(asta este mai important daca faci doar statzionar)
-treptat selectezi cind faci regine noi ca sati maresti productia(si alte aspecte care iti sint importante - ex. blindetze, instinct redus de roire)

Pina cind ajungi sa indeplinesti cele de mai sus vei sti catzi stupi poti duce de unul singur sau cu ajutor(asta iarasi este ceva personal).

Eh, ce noutate am spus aici? Nimic nou.

mape 48-petru manea

Pentru fiecare zona melifera trebuie lucrat cu familii de o anumita putere  ---cum ?
-prin alegerea unui sistem de stup adecvat
-prin largirea sau stramtorarea cuibului
-prin aplicarea unei tehnologii de crestere care sa duca in final la o proportie corecta intre albine culegatoare ,doici si puiet de crescut la momentul declansarii culesului vizat
Este greu de atins acesti parametri cu tot efectivu
sa nu uitam folosirea fam.ajutatoare

marian sima

Aveti mare dreptate cu aceste reguli. :nod:

Si familiile ajutatoare ce matci trebuiesc sa aiba?

1.Matci care dezvolta o populatie mai mica si se dezvolta mai greu.

2.Matci care dezvolta populatie mare in timp scurt.


morozan simion

productivitatea depinde de 2 factori, interni si externi, interni tin de famililiile de albine,rasa, sanatatea familiei de albine etc, si externi de zona melifera, conditiile meteo cantitatea de nectar etc sinuin ultimul rand dibacia prisacarului care influienteaza pozitiv sau negativ dezvoltarea acestora

D006