Cum vede un apicultor simplu metoda absortiei fondurilor europene.

Creat de filip, Noiembrie 13, 2010, 08:51:46 PM

« precedentul - următorul »

ilalexandru

Domnule Dragos doua exemple concrete...eu in ianuarie le dau la familiile de albine cate o turta de un kg si ceva miere poliflora, iar in primavara stimulez cu vreo 2 kg de zahar aceeasi familie, pe cand vecinu de alaturi le baga la stupi apiinvert cu sutele de kg. Plecam in pastoral...eu scot 10-15 kg de miere salcam, el scoate 25-30. Si aici nu e vorba de puterea familiei de albine, ci de rezervele cu care pleaca de acasa de miere in rame. eu scot salcam 90% curat, el daca scoate 50% e bine. E corect lucrul asta?
Alt exemplu: eu fac anul 20-25 de roi pt ca nu vreau a slabi familiile de albine si sper sa mai scot si ceva miere de tei si poliflora, ca cand vecinu, de la acelasi numar de familii face 60-70 de asa zisi roi pe cate 4 rame de albina(2 puiet, 2 miere), prinde cativa fraieri incepatori care habar nu au de apicultura, le vinde roiul cu 3 milioane pt ca "de fapt aia nu platesc decat TVA-ul si restul si-i recupereaza prin PNA. Eu apoi trebuie sa-mi fac griji ca cine stie ce face ala incepator cu familia....boli, paduchi, etc... oricum in primavara nu iese nici macar cu jumate din asa numitii roi.... iarasi e corect?
Unii o sa zica ca da, ca fiecare se descurca cum poate si daca gaseste fraieru, bravo lui. Altii, care stiu ce inseamna adevarata munca, o sa zica nu....
Eu anul acesta am renuntat la PNA...anul trecut am facut dosarul, am dat 8 milioane de mavrirol, l-am dat familiilor de albine pe la 15 august cand am ajuns cu stupii acasa, iar in semtembrie cand am dat cu tactik-ul era rosu pe fundul stupului. Ce castig am avut...ca mi-am recuperat vreo 6 milioane dupa ce am facut cateva drumuri, plus o serie de acte? Anul acesta am renuntat definitiv a mai face dosar...decat sa-i fac pe cei de la ACA cu bani si sa umblu o gramada dupa hartii, mai bine cumpar eu varachetul fara adausul de 25% practic de asociatia noastra draga(ca de, trebuie sa cumperi cam de la ei), plus un tub de tactik(250 ml, valabil 3 ani de zile, ajunge cam pentru 3000 de familii de albine) si nu mai am eu nici o problema. Apropo cine foloseste tactik-ul e bine sa nu faca mai mult de un tratament pe luna. Si daca se poate sa intercaleze cu varachetul.... faci luna asta tratamentul cu varachet, luna viitoare dai un tactik, luna cealalta inca un tratament de varachet si sper sa nu mai ai paduchi

orbanstefan64

.
Mai mult PFA va plati si CAS (asigurarea pentru pensie ) conform OUG 44/2008.

si asta so abrogat in momentul de fata nu esti obligat

ilalexandru

Veniturile din apicultura nu se impoziteaza! DAr atentie, ca numai pentru producator. Daca vine unu si ia miere de la mine cu acte si apoi o revinde, ala sigur plateste niste dari statului roman. Atentie ca sunt unele primarii care, cica cer un impozit pe familile de albine sau pe venit...este ilegal lucrul asta. Insa cei de la primarie incearca....daca prind pe unul mai fraier, l-au facut de niste bani. CAz concret, cineva din Constanta, anul trecut a platit impozit la primarie pt vreo 50 de familii  de albine vreo 7 milioane

D006

  Cateva precizari :
    - cand semnele de loca sunt evidente nu mai este recomandat sa dam miere la albine deoarece riscam sa le infectam pe toate,
    -  Completarea permanenta a rezervelor de hrana nu numai ca este un lucru corect este si foarte util ,
    -  Mierea de salcam nu se clasifica in % curata ci prin buletin de analize care indica % de polen de salcam , % de zaharoza si daca mergem mai departe % de amidon.
     - prin PNA anul acesta nu s-a recuperat toti banii ci  numai un procent.
     - care este problema daca un stupar vinde un roi pe 4 rame cu 300 lei ? bravo lui ! eu stiu apicultori care vand roi pe 3 rame cu 300 lei . Aici se simte "sindromul capra vecinului" in gandirea dumneavoastra.
      - a da mavrilol la 15 august este o "extravaganta " , a crede ca orice tratament antivarooa efectuat in luna august elimina varooa este cel putin o eroare.

D006

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 15, 2010, 07:16:45 PM
  Cateva precizari :
1. Mierea de salcam nu se clasifica in % curata ci prin buletin de analize care indica % de polen de salcam , % de zaharoza si daca mergem mai departe % de amidon.
2. care este problema daca un stupar vinde un roi pe 4 rame cu 300 lei ? bravo lui ! eu stiu apicultori care vand roi pe 3 rame cu 300 lei . Aici se simte "sindromul capra vecinului" in gandirea dumneavoastra.
1. Ai avut tu asa miere?  :hi:
2. Daca sunt vanduti cinstit nu e o problema dar daca sunt vanduti doar ca sa se delapideze fondurile de stat este un furt pedepsit cu Focurile Iadului.

filip

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 15, 2010, 07:16:45 PM
  Cateva precizari :
    - cand semnele de loca sunt evidente nu mai este recomandat sa dam miere la albine deoarece riscam sa le infectam pe toate,
    -  Completarea permanenta a rezervelor de hrana nu numai ca este un lucru corect este si foarte util ,
    -  Mierea de salcam nu se clasifica in % curata ci prin buletin de analize care indica % de polen de salcam , % de zaharoza si daca mergem mai departe % de amidon.
     - prin PNA anul acesta nu s-a recuperat toti banii ci  numai un procent.
     - care este problema daca un stupar vinde un roi pe 4 rame cu 300 lei ? bravo lui ! eu stiu apicultori care vand roi pe 3 rame cu 300 lei . Aici se simte "sindromul capra vecinului" in gandirea dumneavoastra.
      - a da mavrilol la 15 august este o "extravaganta " , a crede ca orice tratament antivarooa efectuat in luna august elimina varooa este cel putin o eroare.
Dragos,eu spun ce am de spus.
Nu eu am zis ca haranesc stupii cu inlocuitori de frica de LOCA
Prin afirmatiile mai sus mentionate ai scapat o informatie,e chiar asa grava problema in romania?
Anul asta nu am avut salcam deci nu am la ce face analiza :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  Problema este si mai grava deoarece se incearca "ascunderii gunoiului sub pres" iar ICDA nu ia nici o masura !  Varooa si Loca sunt un pericol permanent si foarte actual. Numai discutand deschis despre aceste probleme putem gasi si cai eficiente de aparare impotriva acestor boli.

ilalexandru

Domnule Dragos si eu as putea sa fac niste asa zisi roii si sa-i vand...dar de acum vreo 8-10 ani am zis ca nu mai dau nici o albina de la mine din curte si asa o sa fac in continuare. Atunci am vandut la cineva 10 roii - familii(6 rame albina, 4 rame puiet, matca imperecheata anul anterior).  Tin minte ca albisera de la prun, matcile foarte bune, o frumusete la perioada aia la care ii dadeam. Anul viitor proprietarul nu mai avea nici o albina. Ii murisera toate peste iarna. Si de atunci nu mai dau nici o rama de puiet. Mai bine imi fac pt mine 20-25 roi pe cate 5 rame puiet, nu-mi slabesc familiile si sper sa mai prind acele culesuri de la tei si floarea soarelui de acum vreo cativa ani.
Legat de mavrirol...pe el zice ca ar avea efect vreo cateva saptamani (3-4). O adevarata minciuna...mai mult de 3-4 zile nu mai tine. De ce?...nu vreau sa mai detaliez. Si oricat de multe tratamente am da la familiile de albine, in orice perioada, paduchi tot o sa fie in familiile de albine. Acum important e ca numarul lor sa fie foarte mic. Daca eu la o luna de zile dupa ce am dat cu mavrirol, am dat cu tactik-ul si luam paduchii cu dalta de pe fundul stupilor(la cei aplecati intr-o parte), asta inseamna ca primul tratament nu a avut aproape nici un efect.
Si legat de mierea de salcam....cand pleci cu stupii plini de acasa cu apiinvert la salcam, astepti sa-ti puna cateva kg pt a-ti capaci si apoi a extrage....aia nu mai e miere de salcam. E orice altceva, dar nu salcam.
Si de ce nu s-au mai ajuns banii pt PNA? Pt ca multi smecheri au zis hai ca facem facturi umflate la toata lumea, ca asa castig si eu foarte mult. Intreba-i pe cate unul....cat e roiul? 300 roni, ca oricum iti recuperezi 200  si ceva roni din ei. CAt e matca? la fel ziceau...50 roni, sau poate mai mult....ca oricum recuperezi.... Deci? si nu mai spun ce calitate au unele matci sau familii de albine...Din familie ce iese pe 3-4 rame in primavara vai de ea sa iasa matci selectionate si.... e greu! 
Vinovat e insa tot apicultorul pt ca nu-si face acasa matcile lui, ca pleaca in pastoral fara nuclee, ca nu are la rezerva matci pt anul viitor...eu acum am 15 matci rezerva pt la primavara si merg tot anul cu vreo 25 de nuclee dupa mine. Stiu eu ce produc, am tot timpul matci de rezerva si cat de cat selectionate.

D006

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 15, 2010, 08:42:00 PM
Varooa si Loca sunt un pericol permanent si foarte actual. Numai discutand deschis despre aceste probleme putem gasi si cai eficiente de aparare impotriva acestor boli.
Din +400 la cate familii ai gasit loca?
Le dai antibiotice?
Ce si cat?

D006

  Domnule Alexandru dumneavoastra in clipa in care ati luat banii pe respectivele familii nu mai aveati nici o treaba cu ele doar daca aveati o intelegere cu noul proprietar. Spune-ti ca mai bine nu vreti sa faceti comert cu material biologic.   Dupa filosofia dumneavoastra daca a-ti creste porci nu ia-ti vinde deorece sigur noii proprietari i-ar condamna la moarte pentru sorici si caltabos !   :zzz:

  Daca nu ma insel a-ti spus ca a-ti accesat masura 112 , inseamna ca suntem cam de o varsta ! :hi:

ilalexandru

La fel ca puietul varos, ca nosemosa, toata lumea are loca in familiile de albine. Acum depinde daca are sau nu conditiile ideale de a se dezvolta. Depinde de vremea de afara, depinde si de apicultor, depinde si de cine este inconjurat. Anul acesta fiind un an ploios, multa umezeala, multe bolii au avut conditiile ideale pt a se dezvolta. De exemplu pana anul acesta, aveam cateva familii de albine cu puiet varos....nu grad mare de infestare. Anul acesta numai o singura familie a avut ceva varos si asta din vina mea, in principiu. toate celelalte care au avut anul anterior, nu au mai prezentat nici o urma. Cati au loca si nu stiu lucrul asta? foarte multi....mai ales incepatorii. Sunt unii care nu disting puietul de albina de cel de trantori. Dar sa mai observa ca au vreo boala in stupi? Sunt poate cazuri in care infectia este foarte mica...cateva celule acolo si familia reuseste sa devedeasca singura boala fara nici o interventie a apicultorului. Sunt poate cazuri in care gradul de infestare este foarte mare...familia se decimeaza singura, se produce un furtisag si asa se propaga boala. Anul trecut am vrut sa cumpar un pavilion....si am gasit la cineva cu familii de albina, cu tot. Era persoana respectiva de prin jurul Bucurestiului. Am mers la el acasa, m-am uitat la vreo cateva familii de albina, iar la una am vazut doua celule pe o rama cu puiet mort in ele. Era ori loca, ori puiet in sac....familia foarte buna, puiet pe vreo 7 rame, miere suficienta pt iernare, cules de intretinere....Am plecat spunandu-i tipului ca o sa revin...dus am fost! Deci ne asteptam la o invazie, sau albinele, impreuna cu noi, vom reusi sa stapanim boala? 

ilalexandru

Domnule Dragos am 27 de ani. De la 12 ani umblu in familiile de albine. In fiecare vara doua luni eram numai cu tata. In ultimii ani, datorita serviciului, sunt cam in permanenta pe langa ei. La 12 ani am pus mana pe niste carti de apicultura vechi de prin anii 80(tata a facut liceul apicol), si m-am apucat de citit. Apoi intr-o primavara mirosul de polen si de nectar de la prun pur si simplu m-a vrajit. La 12 ani stateam seara cu nasul la urdinis sau sus la sita unde intaratam albinele si simteam si mirosul de venin de albina. MI-a intrat microbul in sange numit apicultura si nu-l mai scot. Tot ce am invatat au fost acele carti citite atunci, apoi tot ce am prins de la tata si propriile experimente mai tarziu. Imi amintesc si acum cand am verificat singur o familie de albine, cand am vrut sa ajut un stup fiind mai slab si am facut furtisaj . Deci porcul e porc, albina e altceva. O mare diferenta. Masura 112 am accesat-o anul trecut in prima serie cand cand cei care se ocupau de proiecte habar nu aveau cu ce se mananca. Si ne-am luat putin teapa cei care am depus dosarele atunci .... vreo 8 pe judetul Valcea

D006

  Cred ca a venit timpul sa ne inmultim prin roi la pachet , inclusiv vanzarea de familii sa se faca sub aceasta forma .
  Un roi format numai pe faguri artificiali si  cu albina curatata  de varooa sigur se va descurca mai bine in anii ce urmeaza.

  Ce ciudata este comunicare pe net !  eram convins ca aveti cel putin 45 de ani !  :nod:

ilalexandru

Varooa eu nu o vad ca pe o problema asa de mare...cu tratamente facute la timp, cred ca putem sa-i facem fata. Anul acesta legat de varooa am mai invatat un lucru...dupa salcam neaparat unul sau doua tratamente. Am facut decat un tratament in primavara, iar in august celulele de trantor erau pline de varooa. O asa invazie a mai fost acum vreo cativa ani. Desi eram la floarea soarelui am dat un tratament imediat cu varachet, urmat de inca unul urmatoarea saptamana. La proba de miere nu mi-a iesit nimic in ea...bine ca si media mea extrasa acolo a fost de vreo 5 kg pe familie.
De un an si ceva tot am citit comentariile pe aici...acum am zis sa ma bag si eu in serios in vorba...pana gasesc altceva de facut :wink:!

remiland

fonduri europene,fonduri neramburasbile,programe de dezvoltare!,sa fim seriosi!,nimeni nu da bani degeaba, fara vreun interes,sau fara a fi sigur ca ii va recupera de n ori,cu atit mai putin marile puteri care dea lungul timpului au stiut numai sa,, suga" ca niste capuse.