Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

viorel55

Propun sa-l prezentati si d-lui Fetea ca sa vada cum s-a constituit patrimoniul ACA peste care a ajuns dansul acum MARE SEF

stefan1

Citat din: relutu din Ianuarie 19, 2013, 03:34:15 PM
De gasca sau de papagal? =D>
...

  Eu cred ca cu pene de pinguin!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

crombra

Citat din: Bătrânul din Ianuarie 19, 2013, 10:09:20 AM
CITAT DIN COMBRA "S-o luam metodic. Deci aparitia punctului de roua este determinat de doi factori importanti :
a) Temperatura amestecului de gaze
(in cazul nostru CO2si vapori de apa rezultati din respiratia ghemului de iernare),
b) Cantitatea de vapori de apa din amestecul gazos. Cu cat este mai saturat amestecul cu atat temperatura este mai mica(a se vedea efectul de CEATA) "
Condensul apare atunci cand aerul incarcat cu vapori de apa atinge temperatura PUNCTULUI DE ROUA.  Definitia punctului de roua este:
Temperatura punctului de rouă sau punctul de rouă al unui amestec format dintr-un gaz și vaporii unui lichid (cel mai adesea aer umed) reprezintă temperatura la care trebuie răcit amestecul pentru ca vaporii să devină saturanți și deci să înceapă să se condenseze, presupunînd că pe durata răcirii presiunea amestecului și cantitatea de vapori sînt constante.
Temperatura punctului de rouă este egală cu temperatura atmosferei dacă vaporii sînt saturanți, ceea ce echivalează cu o umiditate relativă de 100%.
Temperatura punctului de rouă se află în relație directă cu cantitatea de vapori din amestec, exprimată de obicei în grame pe metru cub. Spre deosebire de umiditatea relativă, o altă mărime care reflectă cantitatea de vapori, punctul de rouă nu depinde de temperatura amestecului și este astfel un indicator mai sugestiv al umidității. "                                                                                                                                                                                                   Care dintre cele doua afirmatii este adevarata ?  Ai copiat din doua locuri diferite. :nod:  In 1970 am avut placerea sa asist la citeva cursuri de izolatii  deci au trecut 42 ani . Nu m-am straduit sa invati definitii dar am retinut  ideia. Casa (stupul) are un perete compus din mai multe straturi . Afara sint -x grade ,inauntru sint +y grade in oricare dintre numarul de grade intr-un punct a zidului temperatura va fii 0 grade deci punctul de roua . Scopul nostru este ca acest punct sa fie cit mai spe exterior . Fiecare material are un anumit grad de izolare in raport cu caracteristicile si grosimea lori . (din acest motiv se pune polistirenul in exterior la case si nu spre interior. iar materialele hidrofobe (lemn ,tencuiala, caramida ) spre interior ) Cunoscind coeficientul de izolare si grosimea fiecarui strat se poate calcule exact punctul de roua. Nu este printre noi nici un tinar ing. constructor care nu a chiulit de la cursuri??? :uimit:  Totusi au trecut niste ani peste mine . Azi chiar conceptul de punct de roua si punct de condens mi se par diferite chir de aici comfuzia definitiilori lui Combra , pentru cine am un respect deosebit si o mare apreciere. Mai departe sint dispus sa dezbat NUMAI PE VIU la Blaj. Va pup si CATOANE SI ZIARE !!!!!!
Batrane ai mintea agera. Partea cu definitia punctului de roua este luata din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_rou%C4%83
Cand am citit definitia am vazut si eu ca exista o mica contradictie intre cele doua afirmatii dar am zis ca asa o fi, eu nefiind mare specialist in hidroizolatii. Gresala mea a fost ca nu am citat sursa de unde am luat definitia.  ^:)^

Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Nu sunt in schimb de acord cu afirmatia ta:
'Afara sint -x grade ,inauntru sint +y grade in oricare dintre numarul de grade intr-un punct a zidului temperatura va fii 0 grade deci punctul de roua .'. Roua apare si la temperaturi pozitive. A se vedea roua din iarba in diminetile de vara, condensul din serpentinele aparatelor de distilat sau cel format pe oglinda cand facem dus fierbinte.
Deci punctul de roua apare cand apare fenomenul de saturatie a vaporilor de apa in aer.
O definitie mai bazata gasesti aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point
Are si un grafic cu dependenta punctului de roua de temperatura aerului si umiditatea relativa a acestuia.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Bătrânul

Citat din: crombra din Ianuarie 20, 2013, 02:33:16 AM
Nu sunt in schimb de acord cu afirmatia ta:
'Afara sint -x grade ,inauntru sint +y grade in oricare dintre numarul de grade intr-un punct a zidului temperatura va fii 0 grade deci punctul de roua .'. Roua apare si la temperaturi pozitive. A se vedea roua din iarba in diminetile de vara, condensul din serpentinele aparatelor de distilat sau cel format pe oglinda cand facem dus fierbinte.
Deci punctul de roua apare cand apare fenomenul de saturatie a vaporilor de apa in aer.
O definitie mai bazata gasesti aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point
Are si un grafic cu dependenta punctului de roua de temperatura aerului si umiditatea relativa a acestuia.
Prietene Combra in matematica si fizica trebuie sa fii foarte atent si exact ! NU COMFUNDA  punctul de roua cu roua sau cu condensul  .  E ochestie cu stiintele astea exacte nu !?  :hi: :hi:

pistol28

Condensul apare pe obiectele mai reci decat Temperatura punctului de roua al aerului.

Diferenta dintre Temperatura  aerului si Puntul de roua este invers proportionala cu Umiditatea relativa.

La umiditate relativa de 100%    T aer = T punct de roua aer.

Umiditatea relativa este direct proportionala cu cantitatea de apa  din aer (sub forma de vapori)

Condensul este direct proportional cu Umiditatea relativa


Metode de micsorare a cantitatii de apa  din aer ?

Aerisirea;
Dezumidificarea aerului; (materiale absorbante)
Cresterea temperaturii aerului in stup, prin izolare termica asociat cu o buna aerisire;

Metoda clopot (aerisirea se face prin fundul stupului ), este necesara o buna izolare termica a capacului.

PS. Cineva folosea o gaura de 8 mm la 1/3 din inaltimea corpului, posibil tot pentru o buna aerisire.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

D006


pharaonu75

Citat din: viorel55 din Ianuarie 19, 2013, 09:24:59 PM
Propun sa-l prezentati si d-lui Fetea ca sa vada cum s-a constituit patrimoniul ACA peste care a ajuns dansul acum MARE SEF

Credeti ca-l intereseaza! Important este ca oamenii sa fie supusi! :mad:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

 Fiecare stupar are o parte din acest patrimoniu , cat a mai ramas !

crombra

Citat din: Bătrânul din Ianuarie 20, 2013, 08:58:36 AM
Citat din: crombra din Ianuarie 20, 2013, 02:33:16 AM
Nu sunt in schimb de acord cu afirmatia ta:
'Afara sint -x grade ,inauntru sint +y grade in oricare dintre numarul de grade intr-un punct a zidului temperatura va fii 0 grade deci punctul de roua .'. Roua apare si la temperaturi pozitive. A se vedea roua din iarba in diminetile de vara, condensul din serpentinele aparatelor de distilat sau cel format pe oglinda cand facem dus fierbinte.
Deci punctul de roua apare cand apare fenomenul de saturatie a vaporilor de apa in aer.
O definitie mai bazata gasesti aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point
Are si un grafic cu dependenta punctului de roua de temperatura aerului si umiditatea relativa a acestuia.
Prietene Combra in matematica si fizica trebuie sa fii foarte atent si exact ! NU COMFUNDA  punctul de roua cu roua sau cu condensul  .  E ochestie cu stiintele astea exacte nu !?  :hi: :hi:
Batrane, fara suparare iar faci afirmatii eronate: cand spui Punctul de ROUA ce-ti sugereaza? Cumva un prag la care apare ROUA? Si ce e roua? VAPORI DE APA CONDENSATI, conform definitiei din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Rou%C4%83
Despre afirmatia cu punctul de roua de la 0 grade din zid nu te mai intreb. Adevarat, MARE lucru si cu stiintele astea exacte!
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

stefan1

Citat din: Bătrânul din Ianuarie 20, 2013, 08:58:36 AM
...
  NU COMFUNDA  punctul de roua cu roua sau cu condensul  .  E ochestie cu stiintele astea exacte nu !?  :hi: :hi:

  Bineinteles ca Crombra nu are cum confunda roua cu punctul de roua. Roua este apa (abur condensat) pe cand punctul de roua este o temperatura. Crombra a explicat foarte bine. Nu e chiar asa complicat, trebuie doar sa stai putin sa analizezi.
  Punctul de roua nu are nimic de a face cu 0 grade Celsius, care este de fapt punctul de solidificare (inghetare) a apei.
  Explicat mai babeste: aerul, la orice temperatura, poate suporta o anumita cantitate de apa sub forma de vapori. Aceasta cantitate poate fi mai mare cand temperatura aerului este mai mare si scade o data cu scaderea temperaturii (socotim totul la presiunea atmosferica). Daca se schimba presiunea se modifica si aceste valori, dar nu mai complicam aici lucrurile.
  Daca ati scos din frigider o sticla rece, o sa vedeti cata apa se condenseaza pe ea din umiditatea din casa. Asta inseamna ca temperatura sticlei este sub punctul de roua al amestecului aer + vapori din casa.
  Ce se intampla intr-un stup? Aerul care vine de afara este aer rece, care duce cu sine o cantitate mica de umiditate (caci aerul rece nu poate inmagazina multi vapori). Deci daca se face condens in stup, nu se face din aerul venit de afara ci din cel emanat din ghem, la o temperatura mai mare. In afara ghemului, acest aer se amesteca cu cel venit de afara. Daca cantitatea de aer de afara este suficient de mare, aceasta poate prelua vaporii de apa emanati de ghem si sa-si ridice umiditatea relativasa zic de la 60% la 80% (odata ci cresterea usoara a temperaturii, datorita aportului de caldura adus de aerul din cuib). Daca insa aportul de aer din afara este prea mic, atunci acesta nu poate prelua toti vaporii emanati de ghem, punctul de roua al amestecului format fiind mai mare decat temperatura fagurilor marginasi, motiv pentru care acestia se comprta la fel ca sticla de care am vorbit si condenseaza o parte din vaporii din aerul din stup. De aici rezulta ca ar trebui sa avem o cat mai mare circulatie de aer, ca sa nu se faca condens. Dar prea mult aer introdus in stup preia mai multa caldura de la ghem (a carui coaja nu poate scadea sub o anumita limita), asa ca ar mari consumul de miere cu toate consecintele. De aceea trebuie un echilibru. Fie aerul cel mai cald, care are si cea mai mare umiditate ceda vaporii unor materiale absorbante din podisor (care atunci trebuie sa aiba posibilitatea sa se evacueze prin capac), fie iernam tip clopot si aerul rece, mai greu nu poate biciui ghemul, iae umezeala se va evacua prin coborarea vaporilor pe masura ce se racesc, la o anumita distanta de ghem si evacuarea prin fund, pe unde totusi va circula o cantitate mai mare de aer decat in primul caz in care aerul intra doar pe urdinis.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

Citat din: stefan1 din Ianuarie 21, 2013, 02:21:58 AM

  . Fie aerul cel mai cald, care are si cea mai mare umiditate ceda vaporii unor materiale absorbante din podisor (care atunci trebuie sa aiba posibilitatea sa se evacueze prin capac), fie iernam tip clopot si aerul rece, mai greu nu poate biciui ghemul, iae umezeala se va evacua prin coborarea vaporilor pe masura ce se racesc, la o anumita distanta de ghem si evacuarea prin fund, pe unde totusi va circula o cantitate mai mare de aer decat in primul caz in care aerul intra doar pe urdinis.

Mi se pare cooorect  :smile:  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

marian sima

Condensul apare la punctul de bariera dintre doua valori termice cu diferenta mai mare de grade,ginditiva la zilele uscate de vara scoti o galeata de apa rece din fintina se formeaza condens pe galeata si exemple pot fi multe.
Insa se stie ca albina pe ger incalzeste ghemul dar nu si cutia ,cutie care are temperatura ei mult mai mica decit temperatura din ghem asa ca aerul cald degajat de ghem se loveste de podisorul rece si se produce condensul .
Oricit ar zice unii ca aerul viciat este ma greu si coboara  el este insotit la degajare de o temperatura mai mare si urca ,nu degeaba se discuta de fanta din podisor si nu degeaba in apicultura prezentata din Canada apicultori de acolo au un urdinis superior.


silefak

Eu anul acesta am inceput ca experiment sa folosesc vata minerala Isover si sunt foarte multumit de ea . Chiar ieri am desfacut cativa stupi si am vazut ca  cei izolati cu vata minerala aveau podisorul uscat iar vata era ca noua de parca o cumparasem atunci , la cei izolati cu toale si diferite haine vechi cum fac eu deobicei era totul ud incepind de la podisor si terminind cu carpele din care puteai sa scurgi apa.
Nu stiu daca a mai experimentat cineva vata ca poate are si unele defecte pe care eu inca nu liam vazut, dar mie mi se pare deocamdata foarte buna pentru ca e ieftina  cam 1-1,5 RON pe stup si cred ca se poate folosi si vara pentru a tine racoare la albine . Vata minerala are coeficient termic foarte mare si nu tine umezeala pentru ca vaporii trec prin ea.
Pernele de papura sau alte materiale nu cred ca sunt bune pentru ca o data imbibate cu apa nu mai au nici o izolatie termica.


elvis

Citat din: silefak din Ianuarie 23, 2013, 10:39:54 AM
Eu anul acesta am inceput ca experiment sa folosesc vata minerala Isover si sunt foarte multumit de ea . Chiar ieri am desfacut cativa stupi si am vazut ca  cei izolati cu vata minerala aveau podisorul uscat iar vata era ca noua de parca o cumparasem atunci , la cei izolati cu toale si diferite haine vechi cum fac eu deobicei era totul ud incepind de la podisor si terminind cu carpele din care puteai sa scurgi apa.
Nu stiu daca a mai experimentat cineva vata ca poate are si unele defecte pe care eu inca nu liam vazut, dar mie mi se pare deocamdata foarte buna pentru ca e ieftina  cam 1-1,5 RON pe stup si cred ca se poate folosi si vara pentru a tine racoare la albine . Vata minerala are coeficient termic foarte mare si nu tine umezeala pentru ca vaporii trec prin ea.
Pernele de papura sau alte materiale nu cred ca sunt bune pentru ca o data imbibate cu apa nu mai au nici o izolatie termica.
si cum o folosesti?pune niste poze daca ai :D :D
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein