Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => ŞTIAŢI CĂ‚...? => Subiect creat de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 08:08:28 AM

Titlu: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 08:08:28 AM
Din cate am vazut nu prea sa discutat subiectul acesta cu toate ca este destul de important mai ales pentru incepatori ca mine.Astept ca cei cu experienta sa-si spuna parerea si sa ne impartaseasca si noua din pataniile lor, :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 10:14:36 AM
Aici Orbanstefan64 are multe de spus... el este alergic.
Insa cu toate acestea, atinge suta de familii de albine! Si se ocupa singur de ele, de la facut stupii si pana la iernare!
Hai Pistule, spune-ne ceva "smekerii" de-ale tale in lupta cu alergia!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 10:19:29 AM
Un prim pas, tot de la Orbanstefan64!
Combinezonul apicol!
La acesta se mai adauga manusi.
Despre medicatie il las pe el sa ne spuna!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 08:03:35 PM
 Din cate stiu si am auzit este foarte periculos sa fii alergic la veninul de albina mai ales pentru faptul ca poti face in doar cateva secunde soc anafilactic care este foarte periculos.Eu maine ma duc sa iau doi stupi pentru inceput ca hoby mai incolo oi vedea eu si sunt hotarat sa ma duc la un alergolog sa fac niste analize sa nu am surprize  :D cu toate ca am fost de multe ori intepat de albine si chiar viespi si mare lucru nu am patit dar niciodata sa nu spui niciodata.Astept cu nerabdare sa impartasiti experientele voastre...... :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: bucovineanu din Aprilie 02, 2011, 08:06:02 PM
Daca ai fost intepat si nu ai patit nimic nu are rost sa cheltuiesti banii la doctori.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 08:10:44 PM
Sunt deacord cu ce spui dar am inteles ca multi erau siguri ca nu sunt alergici .......si la catva timp de la o intepatura au ajuns la urgenta.Si apropos este reala ipoteza ca veninul albinelor este mai puternic ca si concentratie dupa iernare fatza de perioada de vara si toamna?
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:19:23 PM
Citat din: cristipep din Aprilie 02, 2011, 08:10:44 PM
1. ... am inteles ca multi era siguri ca nu sunt alergici .......si la catva timp de la o intepatura au ajuns la urgenta.
2. Si apropos este reala ipoteza ca veninul albinelor este mai puternic ca si concentratie dupa iernare fatza de perioada de vara si toamna?

1. Orbanstefan64 este un astfel de caz. De aceea cred ca informatiile oferite de el sunt importante.
2. Eu sunt convins ca asa este. Am fost intepat de nenumarate ori vara si toamna, insa nu am avut prea mare lucru. In primavara asta am fost intepat in frunte de o albina in timp ce faceam controlul si nu mi-a venit sa cred cat m-a usturat si ce mult s-a umflat!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: bucovineanu din Aprilie 02, 2011, 08:20:44 PM
Da, primele intepaturi din primavara sunt cele mai dureroase. Pe de alta parte nici organismul uman nu e obisnuit cu veninul dupa ce iarna nu a fost intepat. Important este ca dupa intepatura sa scoatem acul cat mai rapid si corect. Acul se scoate prin razuire cu unghia si nu prin prindere cu 2 degete. Odata cu acul ramane si punga cu venin, iar daca vom prinde cu doua degete vom impinge mai mult venin in corp.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:37:16 PM
Înţepăturile de albine şi viespi (www.proapicultura.ro)
Înţepăturile cele mai periculoase sunt în zona capului (gât, fata, gura, ochi) întrucât provoacă dificultăţi de deglutiţie, respiraţie sau vedere, umflătura (edemul) putând produce astuparea cailor respiratorii, provocând asfixie.
Înţepătura de albină sau de viespe nu poate trece neobservată deoarece locul înţepăturii devine foarte dureros imediat, se înroşeşte şi se umflă, leziunea cutanată prezentând un diametru de câţiva centimetri.
Dar riscul cel mai mare îl au persoanele alergice, care pot face o formă gravă de alergie în care se umflă buzele, pleoapele, apare senzaţia de sufocare, iar dacă victima nu ajunge de urgenţă într-un serviciu medical se poate produce chiar şi decesul.
De aceea alergicii trebuie să fie înarmaţi în permanenţă cu medicaţie specifică şi chiar cu o fiolă de cortizon.
 
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:39:40 PM
Primul-ajutor în înţepături de albine şi viespi (www.proapicultura.ro)
Tratament
- Extragerea acului fără a-l strânge pentru a nu evacua complet glanda cu venin aflată la capătul acului (prin răzuire); pentru aceasta se poate folosi lama unui cuţit, o cartelă, etc.
Cu cât acul este extras mai repede cu atât cantitatea de venin inoculată este mai mică şi efectele mai reduse;
- Dezinfectarea locului şi aplicarea de gheaţă şi/sau tratament simptomatic, pentru a reduce durerea sau pruritul;
- Tratament specific în funcţie de tipul insectei care a produs înţepătura.
Pentru a reduce durerea se poate aplica imediat pe zona afectată o compresă/tifon îmbibata cu oţet diluat cu apă (în cazul înţepăturii provocate de viespe) sau în bicarbonat de sodiu dizolvat în apă (în cazul înţepăturii provocate de albină).
Este indicată, eventual şi aplicarea unor creme cu conţinut steroid sau măcar a unei pungi cu gheaţă, local, pentru încetinirea absorbţiei veninului.
În cazul oricărei înţepături care determină o umflare a zonei afectate, mâncărimi care nu cedează la nici un tratament local sau semne de infecţie (înroşire şi fierbinţeală), este necesar un consult medical.
În funcţie de gravitatea înţepăturii sunt indicate diverse substanţe antihistamice şi vizita la medic.
Aşadar dacă acul insectei a rămas în piele el trebuie înlăturat grabnic, de la bază, cu unghia cu lama unui cuţit, cu o carte de credit, etc. printr-o mişcare uşoară de răzuire.
Se suge apoi puternic locul înţepat, dacă este la vedere (ca şi în cazul veninul de şarpe, nu se suge locul înţepăturii dacă există răni superficiale, leziuni, abcese la nivelul gurii), pentru calmarea durerii se frecţionează şi se tamponează cu oţet, apa sărată, sare sau amoniac, tinctura de chinina, soluţie javel sau apă sulfuroasa.
Apoi se aplică comprese cu gheaţă sau apă rece la care s-a adăugat sare.
Se poate folosi şi tinctura de propolis cu alcool.
Un procedeu practic este frecţionarea locului înţepat cu frunze de pătrunjel sau de pătlagina (roşie), cu praf de cretă, apoi se aplică pe lama rece unui cuţit pe locul înţepat, compresie cu infuzie de flori de tei, cu felii de cartofi cruzi sau lămâie care se aplică şi se lăsă pe locul înţepat.
Dacă locul se umfla se aplică comprese cu apă de Burow, iar dacă umflătura persista şi locul este congestionat şi dureros, se face pansament steril cu praf de sulfamida sau cu aureomicina pomada.
Când înţepătură a fost aplicată în gură şi sunt semne de asfixie se vor ţine în gura bucăţi de gheaţă sau sare, ori se clăteşte gura în mod repetat cu apă rece.
Se va face imediat gargară cu soluţie slabă de amoniac şi se va mastica bine şi consuma usturoi.
Pentru calmarea durerilor se pot administra Antinevralgic, Aspirină, Piramidon, Algocalmin, etc. Iar pentru starea de agitaţie Distonocalm, Diazepam, Lizadon, etc. Simptomele alergice se combat cu câte un comprimat de Romergan, Nilfam, Efedrină, Feniramin, Metilfeniramin, care se vor sfărma şi tine în gură.
Dozele trebuie repetate la două ore (la copii dozele pe jumătate sau sfert). Bolnavul, în cazuri grave va fi transportat la spital, în poziţia culcată, cu capul mai jos decât picioarele.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:42:53 PM
 În cazul înţepăturii de albină sau viespe se vor realiza următoarele acţiuni (sumar):
    1. Îndepărtarea imediată a acelor care au rămas înfipte în piele (mai ales după înţepăturile albinelor).
Metoda în sine de îndepărtare este mai puţin importantă (se poate folosi o carte de credit sau unghia cu care se zgârie locul înţepăturii), ceea ce contează este ca acul să fie înlăturat cât mai repede de la suprafaţă tegumentului; nu se recomandă prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, acest lucru determinând o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi acuzele.
    2. Aplicarea de comprese cu gheaţă pe zona afectată poate ameliora suferinţa.
Această metodă terapeutică are atât efect antiinflamator cât şi analgezic; compresele pot fi menţinute aproximativ 20 de minute în acelaşi loc, frecventa aplicării depinzând de intensitatea simptomelor (compresele pot fi aplicate chiar şi din oră în oră, dacă este necesar); pacientul este sfătuit să evite aplicarea gheţii direct pe tegumente şi să folosească un prosop sau un alt material curat din bumbac în care să înfăşoare cubul de gheaţă folosit.
    3. Administrarea unor medicamente cu efect antihistaminic (dacă simptomele o impun şi dacă pacientul are la îndemână), cum ar fi difenhidramina sau loratadina (antialergic nonsedativ), administrarea, în scop analgezic, de ibuprofen sau acetaminofen.
    4. Curăţarea şi igienizarea corespunzătoare a zonei afectate folosind apă şi săpun,
    5. Aplicarea locală a unui unguent pe bază de antibiotic cu spectru larg.

Este bine ca fiecare apicultor să aibă în cabană sau în stupină o trusă medicală de prim-ajutor, care să conţină câteva din substanţele, medicamentele enumerate.
În cazul şocului anafilactic, când bătăile inimii se răresc, doctorul foloseşte injecţii cu adrenalina sau efedrina.
Până la venirea lui se fac frecţionări puternice pe membre, şira spinării şi ceafa.
Fricţiunea locului înţepăturii are scopul de a împrăştia cât mai rapid în circulaţie veninul injectat, pentru a scade tumefacţia şi durerea locală.
Atenţie însă la alergici!
Această operaţie determina apariţia mai rapidă a efectelor generale în dauna celor locale. Astfel, scade timpul în care poate acţiona un echipaj de urgenţă în siguranţă.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:44:16 PM
Baza anatomică a reacţiilor alergice
Sistemul nervos este de 2 feluri: somatic (se ocupa cu efectuarea mişcărilor conştiente - de exemplu mişcare unui deget) şi vegetativ (mişcările, secreţiile, etc. involuntare - bătăile inimii, contracţia arterelor, mişcările intestinelor, secreţiile salivare, intestinale, etc.).
Sistemul vegetativ este de 2 feluri: simpatic şi parasimpatic.
Parasimpaticul se ocupa de funcţionarea organismului în condiţii bazale, de linişte (creşte secreţia salivara, inima bate mai încet, respiraţia este mai lentă, etc.).
Simpaticul se ocupa de situaţiile "de luptă", neobişnuite.
El este mai evident în situaţii conflictuale, situaţii care pun în pericol.
El determina bătăi ale inimii mai frecvente (tahicardie), creşterea tensiunii arteriale, bronhodilataţie, etc.
Nervii transmit către organul efector (muşchi, glanda, etc.) semnalul electric printr-un mediator chimic, o substanţă secretata acolo, care se eliberează atunci când pe nerv vine un impuls electric, în fanta sinaptica (locul de întâlnire între nerv şi organ efector).
Substanţa eliberată se fixează pe receptorii din organ efector şi determină efectul (contracţie etc.).Pentru sistemul nervos simpatic, mediatorul este adrenalină şi noradrenalina.
Adrenalina este un mediator chimic secretat de o glandă numită suprarenala, în special de medulosuprarenală. Pentru parasimpatic, mediatorul este acetilcolina.
Cele 2 sisteme funcţionează concomitent, în echilibru, cu predominanţa unuia sau a altuia, în funcţie de situaţie.
Atunci când apare un alergen din mediul extern (de exemplu veninul de albină), apare reacţia alergică.
În cazul înţepăturii de albină, veninul acesteia determina eliberarea din mastocite a unui vasodilatator foarte puternic, histamina, ce determina vasodilataţie localizată sau generalizată.
Când este localizată, apare umflătura locală, care este fenomenul cel mai răspândit, roşeaţa, prurit. Sângele bălteşte în venule, arteriole şi capilare.
La unele persoane, se declanşează o reacţie generalizată cu eliberare de histamina în tot corpul şi, deci, vasodilataţie generalizată, scade brusc tensiunea arterială, apare colapsul, scade presiunea de perfuzie tisulară.
Nu se administrează un inhibitor al degranulării mastocitare ca Ketotifenul deoarece acesta se administrează pentru a preveni eliberarea, deci pentru a preveni astfel de fenomene ci se administrează un blocant al receptorilor histaminergici cum este Romerganul.
Dar asta nu e suficient, histamina e în circulaţie, este legată deja de receptori, produce efecte.
Trebuie administrat un antagonist, adică o substanţă care să producă vasoconstricţie, să creeze o presiune suplimentară pentru ca sângele să intre în ţesuturi şi să oxigeneze.
Ea este hemisuccinatul de hidrocortizon dar efectul se instituie târziu şi adrenalina la care efectul este imediat.
Doza este individualizata de răspuns. Se mai poate folosi şi dopamină.
Pe lângă antialergice, antiinflamatorii cortizonice de urgenţă, sunt necesare şi antibioticele şi o îngrijire locală dermatologică.
Aplicarea antibioticelor (local său general) după o înţepătură de insectă se face cu scop preventiv (sau, în funcţie de insectă care a înţepat - curativ), pentru a preveni infecţiile bacteriene.
Bacteriile (streptococii şi stafilococii) pătrund în organism prin zonele în care pielea este lezata din cauza altor afecţiuni, cum ar fi înţepăturile de insecte.
Pot declanşa boli grave, cum ar fi impetigo, encefalita, malarie, febra galbenă etc.
Trebuie să cunoaştem, ca apicultori, afecţiunile, bolile produse de insecte şi tratamentul acestora (în pastoral, în Delta, ca factori de risc sunt înţepăturile de ţânţari, la munte înţepăturile de păianjen sau muşcătura de viperă).
Cum am mai spus, e bine să ştim aceste lucruri, în caz de accident să ştim cum şi cu ce să acţionăm.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:55:12 PM
Asa cum spunea si Bucovineanu, acul se scoate prin razuire cu unghia, dalta apicola, etc.
Razuirea se face cu o miscare ferma, rapida.
Se actioneaza astfel asupra acului si bazei pungii de venin, impiedicand scurgerea in organism si a restului de venin care se mai afla in punga.
De aceea este contraindicat ca in incercarea de a indeparta acul, sa se prinda de punga cu venin.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 02, 2011, 09:24:13 PM
inainte sa merg in stupina iau un Claritine .intepaturile in general le iau  in degete si ca sa vezi....... direct la cusaturile la degetele la manusi in acel moment apare o usturime ,nornal,  la o intepatura, dupa care incepe alergia care urca catre cot cu o mincarime mai accentuata dar dureaza cca 10 minute dupa care, coboara de la cot catre mina si gata .
inainte am avut citeva 112 uri ceace nu va doresc si cu atentionari de genul: din asta o sa mori daca nu le dai pace .
nisci nu ma intereseaza pt ca iubesc albinele as dori sa fiu cel putin la 50% atit de ordonat si corect cum sint ele ,de ceva tre sa mor dar nu ma grabesc :rotfl: :rotfl:  albinele pt mine au facut si vor face parte di viata mea :nod: :nod: :nod:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 09:25:56 PM
Acuma sa nu se sperie populatia ca daca vor fi intepati o sa .....faca un soc anafilactic sau ......fereasca Dumnezeu mai mult .......dar aproximativ 4% din populaţie este însă alergica la veninul de albină şi viespe. La aceste persoane, chiar si o singura intepatura poate provoca o reactie periculoasa, numita soc anafilactic. În 0,8% din cazurile alergice, întepătura poate fi fatala. Rareori, anafilaxia poate fi produsă la persoane sensibile la unele alimente, medicamente sau fără o cauză aparentă.Dar trebuie respectat ce a spus domnul bucovineanu si pharaonu75 pentru indepartarea acului.Si ca medicatie in stupina inainte de a fi achizitionate ar fi indicat sa sconsultati un medic de preferat medicul de familie sau un alergolog sa nu cumva sa facem o alta complicatie de la medicatie. :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 09:28:47 PM
Domnule orbanstefan64 de ce nu mergeti la un alergoloc sa vb cu el ....poate reuseste sa va produca o imunizare la albinute in multe cazuri sa reusit asa ceva cu tratament specializat ca fereasca Dumnezeu de mai rau  :hi:

Mai jos postez cateva pareri medicale:

De ce apar reacţiile ?

Nu se ştie de ce numai unele persoane dezvoltă reacţii alergice la înţepături de insecte. Se cunosc însă multe dintre verigile reacţiei anafilactice. După mai multe înţepături prealabile, organismul sensibil produce anticorpi specifici antivenin. După această perioadă de sensibilizare, o nouă înţepătură duce la eliberarea de substanţe produse în organism, numite mediatori, care sunt responsabile de simptome. Starea de alergie se poate menţine mai multe decenii. La persoanele sensibilizate, testul cutanat cu extract de venin diluat este pozitiv.


Fiţi calm !

Se ştie că albinele şi viespile înşeapă numai dacă se simt în pericol. De aceea, vă recomandăm să vă mişcaşi încet, nu daţi cu mâinile după insectele care zboară în preajmă. Nu fugiţi, îndepărtaţi-vă încet.


Câteva date despre albină şi viespe

Albinele şi viespile înţeapă numai pentru a se apăra sau a-şi apăra cuibul.

Albinele înţeapă numai cînd sunt întrerupte din zbor sau cineva culege o floare pe care se află o albină. Sunt atrase de parfumul florilor, culorile ţipătoare, de parfumurile puternice, apa de colonie. Mirosul anumitor vopsele le irită şi devin agresive. Albina lasă întotdeauna ghimpele în piele. Acest fapt permite diferenşierea între înţepătura de albină şi a altor insecte.

Viespile se hrănesc cu insecte şi larvele acestora, sucuri şi nectar de fructe, alimente alterate, lichide dulci. Sunt atrase de pielea transpirată, culorile vii, suprafeţele de apă.

Astept in continuare povesti de ale voarte in legutura cu intepaturile pretioaselor lucratoare  :bzz:
Si sunt foarte incantat ca sa dat curs acestui subiect destul de interesant si util pentru sanatatea noastra  :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 02, 2011, 09:42:06 PM
mi am tot propus sa merg la alergolog, dar ba n am avut timp ba n am avut bani si pina la urma cel mai bun medic pentru mine sint eu :nod: :nod: dar asta nu  inseamna ca ,contest ceva din sfaturile date de tine
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 10:07:34 PM
Totusi sa-ti faci timp   :D spre binele albinutelor tale ......cine o sa mai aibe grije de ele daca tu ai sa fii pe la urgente ?
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 02, 2011, 10:11:44 PM
Destinul lucrează prin amănunte. :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 10:18:12 PM
Ai mare dreptate  :yes:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: dan.smarandoi din Aprilie 02, 2011, 10:21:01 PM
Totusi ce medicament ar trebui sa avem la indemana in stupina,ma gandesc ca se pot intampla accidende si cu persoane straine?
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 02, 2011, 10:24:51 PM
 claritine ,hidrocortizon.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 10:32:39 PM
Claritinul mai prelungeste timpul de venire al ambulantei in cazul in care este o situatie mai grava iar hidrocortizon nu prea este indicat la toata lumea, antihistaminele pot incetini o reactie anafilactica, dar nu vor opri starea aceasta. :hi:
Oricum cel mai bine este sa auzim cat mai multe povestri despre ce a patit fiecare si cum sa manifestat si nu in ultimul rand tratamentul :hi: :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristian87 din Aprilie 02, 2011, 10:47:03 PM
Eu sunt alergic la mai multe chestii, din fericire mi-am dezvoltat rezistenta prin tratamente cu antihistaminice timp in care ma supuneam contactului cu alergenul pentru ca organismul sa se obijnuiasca cu el
Totusi la veninul de albine nu sunt prea alergic desi am facut in doi ani cam 3-4 crize tratate la urgente cu hemisuccinat si calciu  intravenos, din care am in permanenta acasa fiole  precum si siringi.
Am cerut alergologului meu tratament pentru a nu mai reactiona la veninul de albine dar cum nu fac crize prea mari si suport destul de multe intepaturi m-a linistit si mi-a spus ca  oricum nu are cum sa ma trateze de asa ceva.nu exista un vaccin sau ceva asemanator pentru a face fata veninului de albine.
Se recomanda a lua un claritine sau echivalentul- aerius ,telfast, zirtec in zilele in care observam o agesivitate mai mare a albinelor.
De stiut e ca se ia o singura tableta , oricate am lua nu creste efectul.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 11:41:11 PM
Asa este ai dreptate cristian87 in privinta dozajului dar din cate scrie pe prospect si ca sfat medical pastila se ia dupa "accident" nu inainte .
Trebuie avut grija insa la copii sunt mult mai sensibili ca noi in cazul in care sunt si hiperalergici, in cazul in care se mai plimba si copii prin stupina este bine sa avem anumite medicamente special pentru ei , probabil copilul sau copii unora dintre voi a fost intepat .......sunt curios de simptome. :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Aprilie 02, 2011, 11:49:14 PM
In primul rand trebuie facuta o distinctie intre reactia locala extinsa si alergia. In cazul alergiei nu are nici o importanta daca albina e de iarna sau de vara si nic daca acul a este scos sau nu, reactia se produce chiar si cu o cantitate mica de venin. In general sunt mai expusi la alergie si la reactii locale apicultori amatori fata de cei profesionisti. Exista un risc mai mic pentru cine primeste mai mult de 50 de intepaturi pe an iar cine depaseste 200 nu mai are nici un fel de reactie, organismul se desensibilizeaza spontan. Sub 25 de intepaturi pe an in 45% din cazuri apar reactii sistemice. Pentru reactii usoare se poate lua un antihistaminic, de preferat care se dizolva in apa pentru un efect mai rapid, in caz de reactii medii se ia si cortizon iar cand exista riscul de soc anafilactic, adrenalina. Se poate face si desensibilizarea dar e treba lunga, dureaza 4-5 ani, perioada in care se face cate o injectie pe luna cu dose mici de venin. In 10% din cazuri nu functioneaza.
In ori ce caz, atentie la simptomele neobisnuite, urticare, gust metalic in gura, orice simptom care nu a aparut la intepaturile precedente. Se pot face analize, de fapt una singura, pentru IgE specifice, dar nu intotdeauna este conclusiva.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 02, 2011, 11:59:06 PM
Cortizonul nu este indicat pentru ca este ca o arma cu doua taisuri intradevar vindecarea este foarte rapida dar reactiile adverse sunt urate sa le zic asa din cate stiu cortizonul este hormonul responsabil de starile proaste  in depresii ...stres.......si atunci cand este eliberat in organism efectul lui tine cateva zeci de secunde ..... din punctul meu de vedere claritina este cea mai buna luat in momentul in care reactiile devin din ce in ce mai urate.
Cu respect Obombo pentru sfatul dat  :hi: :thanks:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Aprilie 03, 2011, 12:45:51 AM
Citat din: cristipep din Aprilie 02, 2011, 11:59:06 PM
Cortizonul nu este indicat pentru ca este ca o arma cu doua taisuri intradevar vindecarea este foarte rapida dar reactiile adverse sunt urate ...
Cam asta ar fi si parerea mea dar cine sta umflat o saptamina din cauza unei intepaturi s-ar pute sa nu fie de acord. :)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 03, 2011, 06:12:48 AM
Aici ai mare dreptate :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 03, 2011, 10:11:57 AM
Vechea poveste.
Forumul este foarte bogat in informatii, acopera 99,99% toate subiectele........................................... dar unde gasim ceea ce ne intereseaza??????????????
Nici nu cautam!!!!!!!!!!!!!!!!
DESCHIDEM UN TOPIC NOUUUUUUUUUUU

Eu am mai postat despre acest subiect si reiau cazul prezentat de mine.

In 2005 citesc un magazin "National geografic" editura 1992. Jurnallistul a insotit o familie de apicultori pt. un timp(nu tot sezonul) care calatorea cu familiile de albine prin USA.

Batrinul familiei a primit 2 stupi de la un prieten deal lui 1935.Doi ani mai tirziu(daca tin bine minte) deja mergea cu mai multe fam. la polenizare.Toti copiii sai (exceptie o fata) au ajuns sa aiba  stupi caci sau casatorit cu alti stupari.In 1991-1992 batrinul avea doar o mie de familii caci restul lea vindut la gineri/copii.
Deci ei plecau din California in fiecare ianuarie si ajungeau acasa prin octombrie/noiembrie.

Una din fetele batrinului povestea jurnalistului ce rau era  pt ea sa inceapa scoala in intrun coltz al tzarii si sa o termine in celalalt capat al tzarii.
In totdeauna calatoreau cu acele microbuse personale in care poti dormi, ai bucatarie,etc.Stupii erau transportati cu camioane inchiriate.

Tot fata batrinului povestea cum fetita lor a avut alergie la intepatura de albine si au avut citeva cazuri grave.Fetita fiind deja mai mare cind jurnalistul era cu ei.
Nimeni, absolut nimeni au a avut nici o alergie in familia lor si nici ceilalti care sau casatorit cu acesta familie de apicultori(cred ca intelegeti la ce ma refer!!!).

Totusi fetita prezenta o situatie nedorita si parintii au inceput sa bata la usile doctorilor care nu faceau mai nimic.Cu orice solutie veneau nici una nu avea reusita.Precum familia/familiile acestea traiesc din polenizare si calatoreau mult prin USA au ajuns si la alti doctori din alt coltz al USA.
In cele din urma , sa zicem asa, au dat de niste doctori care au fost cel mai apropiati de adevar.
Acesti doctori au explicat reactia alergica dezvoltata la fetita prin faptul ca adultii din aceste familii isi tineau hainele de apicultor in acele microbuze in care traiau/dormeau.Hainele apicultorilor erau pline de intepaturi(ace si pungi de venin) care dupa uscare au devenit pulbere raspindinduse in microbuz(zi cu zi, saptamina cu saptamina, luna cu luna si incet alergia sa dezvoltat).

Incepind de atunci apicultorii in cauza nusi mai tineau hainele in microbuz si pt fetita i sa administrat un tratament timp de un an in fiecare zi al anului.

Tratamentul era compus dintro intepatura de albina in fiecare seara si o doza de antibiotic(nu se zicea ce fel de medicament).

Dupa un an fetita nu a mai aratat semne de alergie la intepatura si de atunci nu a mai fost alergica.

Vorba romanului: cui, cu cui se scoate.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 03, 2011, 08:16:46 PM
Posteaza te rog frumos linkul unde se gaseste acest subiect.Eu unu ori sunt prea prost ori nu stiu sa fac legaturi ...la ceea ce ai dat copy / paste in mesajul tau. Toate cele bune :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristian87 din Aprilie 03, 2011, 09:40:09 PM
Citat din: cristipep din Aprilie 02, 2011, 11:41:11 PM
Asa este ai dreptate cristian87 in privinta dozajului dar din cate scrie pe prospect si ca sfat medical pastila se ia dupa "accident" nu inainte .
Trebuie avut grija insa la copii sunt mult mai sensibili ca noi in cazul in care sunt si hiperalergici, in cazul in care se mai plimba si copii prin stupina este bine sa avem anumite medicamente special pentru ei , probabil copilul sau copii unora dintre voi a fost intepat .......sunt curios de simptome. :hi:

eu prefer sa iau pastila inainte de a incepe sa  fac reactia alergica
odata urticaria sau unflatura instalata dureaza un timp pana ce pastila se dizolva  si isi face efectul
fiecare insa e liber sa procedeze cum vrea desi un principiu vechi cat lumea zice ca e mai usor sa previi decat sa tratezi.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 04, 2011, 04:04:31 PM
Uite varianta usoara Cristipep:

-imi cer scuze daca cineva sa ofensat in legatura cu cele scrise de catre mine despre deschiderea unui topic nou cu un subiect discutat si in trecut.Nu am dorit sa supar pe nimeni.

Defapt am cautat putin dupa acea postare dar dupa o jumatate de ora mia trecut pofta(am internet cu pedale "dial-up conection") si am citit alte topice apoi miam adus aminte ca aici doresc sa scriu................... si asa sa facut ora 1.
numai bine
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 05, 2011, 08:17:34 PM
Departe de mine gandul sa ma ofensez ca nu aveam de ce , eu am cautat in forum un subiect pe tema asta dar nu am gasit si deaceea mi-am permis sa deschid unul nou.


Toale cele bune  :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 08, 2011, 05:13:57 PM
Am luat doua intepaturi ....una pe obraz si una pe mana .......si deja nu am nimic ...deci nu sunt alergic.......am scapat :bzz:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 09, 2011, 10:06:41 AM
 =)) =)) Te-a mancat intr-o anumita zona dorsala si le-ai zgandarit, iar fetele te-au taxat! =)) =))
Totusi ai avut ceva de castigat, ai aflat ca nu esti alergic!
Spor la treaba!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Aprilie 09, 2011, 04:16:09 PM
Citat din: cristipep din Aprilie 08, 2011, 05:13:57 PM
...deci nu sunt alergic.......
Deocamdata, ... si-ti doresc sa continui asa, dar dupa cum am mai spus, mare atentie cand apar simptome neobisnuite pentru ca alergia poate aparea si pe parcurs. Eu am fost intepat prin toate locurile, inclusiv pe nas, ca sa nu spun de albinele care se incurcau in par (cand aveam din belsug :rotfl:) si ma intepau in cap, asta incepand de cand eram copil si umblam printe stupi. Si cu toate astea, anul trecut am ajuns la spital. Intr-o zi pe la sfarsitul lu' iunie, tocmai inchisesem stupi si-mi dadusem masca jos, cand se repede una nervoasa la mine si-mi face o gaura. Era a doua intepatura pe ziua respectiva. Prima a fost "normala" si nu am simtit nimic deosebit, la a doua in schimb, dupa cateva minute am inceput sa simt o mancarime puternica la maini si la picioare drept pentru care m-am suit in masina si m-am dus la urgenta, unde au bagat in mine cortizon si alte alea dar cu ajunsesem cu presiunea la 70/35 au dato pe adrenalina. Pana acum nici un alergolog nu a reusit sa-mi dea o explicatie convingatoare si cu toate ca fenomenul nu s-a mai repetat, acum sunt mereu pregatit.
Toate cele bune!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 09, 2011, 09:13:18 PM
Eu stiu de la mai multi apicultori cu experienta nascuti devreme nu batrani spuneau ca ori esti alergic ori nu mai esti sau este posibil sa te prinda intr-o perioada cu imunitatea scazuta si atunci .......e jale. :bzz:   :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Aprilie 10, 2011, 01:10:33 AM
  Si alergia este de mai multe grade. La unii este doar o mancarime locala sau pe o zona mai mare. La altii reactiile sunt mai extinse, cu tumefierea tesuturilor sau a intregului corp. La altii apar si ameteli, stari de voma etc. Multi isi revin fara nici o interventie, dar sunt si cazurile grave, cad reactiile alergice se accentueaza si e neaparat sa se intervina medicamentos.
  Nu stiu ce rol are aici si starea de panica. Nu de mult a fost relatat la TV un caz cu un atelier de croitorie, unde unui numar destul de mare de femei li s-a facut rau si chiar au fost spitalizate. Nu se era descoperit cauza, iar medicii au avansat printre posibilele cauze si un atac de panica!!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Aprilie 10, 2011, 07:38:15 PM
Citat din: stefan1 din Aprilie 10, 2011, 01:10:33 AMNu stiu ce rol are aici si starea de panica.
Nici unul. Reactia, fie locala, fie generala, apare dupa o intepatura, nu doar de frica albinelor, iar prin analize la sange se poate vedea gradul de alergie.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Aprilie 12, 2011, 10:08:25 AM
Asa este  :bravo:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 14, 2011, 04:27:52 AM
Folositi google translate:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/375434

Ati auzit si de asa ceva?Se practica de multi ani in America De Nord si mai apoi prin Europa

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: evulet78 din Aprilie 29, 2011, 09:00:55 PM
Am citit tot acest subiect si sincer am ramas pe ganduri. La mine intepaturile in buricele degetelor nu provoaca decat durere si umflare locala. Daca in schimb ma inteapa in zone in care pielea este mai sensibila, la circa 5 minute dupa, am si o mancarime . De exemplu daca ma inteapa intre degete ma prinde o mancarime cam pana la cot (circa 10 minute) dupa care inceteaza si ramane umflat cateva zile (doua sau trei). Pana acum nu credeam ca as avea alergie, credeam ca este o reactie normala, acum nu stiu ce sa mai cred. Oricum, cand ma inteapa nu tratez cu nimic. Daca dau cu sare si pun imediat ceva rece nu mai am reactiiile astea.
Ar trebui sa ma ingrijorez? :sad:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 29, 2011, 10:37:23 PM
Nu! Parerea mea!
Daca erati alergic, pana acum ajungeati cu siguranta la urgente in urma unei intepaturi!
Sau se putea si mai rau...Doamne fereste!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Mai 01, 2011, 06:17:51 PM
Ieri am fost intepat de o albina exact in cap mai sus de ureche...in afara de faptul ca mi sa unflat putin si ca ma ustura rau ...alte complicatii nu au fost deci nu ssunt alergic la veninul de albina.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Marek din Iunie 30, 2011, 08:36:11 AM
Deocamdata nu prezint reactii alergice la intepaturi. Nu am fost intepat de cativa ani buni, asta pt ca nu am avut tangente cu albinele. Acum 4 zile am luat un ac in buza. Imi pare rau ca nu le-am spus alor mei sa nu se agite pe langa stupi. A venit socru meu si a aratat cu degetul spre o rama pe care o verificam. Miscarea brusca a iritat albinele si ne-au atacat. A doua zi nu mai aveam nimic.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristi ciuc din Iulie 07, 2011, 04:44:29 PM
Mi-am luat-o şi eu pentru tot sezonul.
Am mers la stupi destul de târziu: aproximativ la ora 21:00.
Ştiam că la o asemenea oră nu trebuie să deranjezi familiile, dar am zis să dau câteva rame de cat la centrifugă pentru a le oferi miere proaspătă celor care mă însoţeau. Condiţii externe: cer acoperit, umiditate în aer, vânt uşor.
Am stors trei rame de cat 1/2, însă, când m-am întors la stup, bineînţeles că s-au revoltat pentru grava imixtiune produsă şi m-au taxat corespunzător (în total 12 înţepături).
Sunt sigur că sunt în cunoştinţă de cauză şi alţii despre intervenţiile în stup seara târziu. Practic albinele se aşează cu sutele pe îmbrăcăminte şi încet-încet caută breşe.
Până acum nu am avut surprize să-mi intre în interiorul combinezonului, dar atunci au reuşit trei.
Partea bună: mi-am refăcut testul complex de alergie;
Partea proastă: era cât pe ce ca soţia să-mi dea ultimatum cu privire la practicarea acestui hobby, în prezenţa celor apropiaţi.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Iulie 07, 2011, 09:51:46 PM
seara se merge la femei nu la albine  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristi ciuc din Iulie 07, 2011, 10:11:59 PM
Corect, dar ar trebui să nu afle colegele de cameră, că atunci să vezi alergii.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: MiereaNaturala din Iulie 07, 2011, 10:49:30 PM
In seara  asta am gasit topicul asta la dvs deosebit de interesant.

Nu sunt alergic  de fel la intepaturi si incasez in medie 4-5 pe zi..mai ales in zona mainilor, insa intr-o  dupa-amiaza mi-am luat-o cu Varf si indesat.

in camera de centrifugare mi-a  adus ramele ca deobicei cu cateva albinute ametite de peria care n-a reusit sa le indeparteze.
cand luam ramele  suflam pe fiecare sa cada sa nu le  strivesc la descapacit.

Una dintre ele mi-a sarit drept in coltul ochiului stang intepandu-ma. Am scos acul la aproximativ 6=7 sec pana am lasat rama jos din mana si am gasit dalta.
In urmatoarele 5 min n-am avut nimic... o intepatura.. dar dupa aceea starea de voma si 'nodul in gat"s-au instaurat rapid.
Am  reusit sa-i sperii pe toti cu reactia mea...si m-au transportat cu Salvarea pana la Tr Severin ( 48 km de la stupina ) .
In Salvare mi-a aratat doctorita ca de fapt sunt alergic pentru ca imi iesise pe tot corpul niste puncte rosii de 2-3 mm diametru.
Am incercat sa le spun ca sunt intepat zilnic si nu  am astfel de reactii dar nu m-au crezut.

Raman tottusi la concluzia ca indiferent de ce teste faci... daca albina reuseste sa te "capseze" de un centru nervos devii pe loc in pericol de soc anafilactic.

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Iulie 07, 2011, 11:35:31 PM
ce ma,,bucur,, ca nu is singur :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Iulie 08, 2011, 02:02:57 AM
  S-a mai scris ca stupari care au luat sute de intepaturi, au avut la un moment dat o reactie alergica. Cel putin unii, au revenit dupa o perioada la rezistenta normala la venin, deci a fost o reacte alergica pasagera. Sper ca si la tine sa fie asa. Probabil conteaza si starea de moment a organismului, locul intepaturii, cantitatea de venin etc. Marea majoritate a stuparilor nu au avut niciodata o asemenea intamplare, indiferent de cate ace a incasat.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Iulie 08, 2011, 08:31:04 AM
Domnule MiereaNaturala
O pastila de AIREUS sau orice  antialegic pusa in prtofel pentru situatiile de urgenta


Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: MiereaNaturala din Iulie 08, 2011, 09:32:09 AM
D-le Stefan...
Singuri nu suntem, important sa  ascultam si pe altii )
Singuri sunt doar cei care nu vor sa invete din jurul lor.

Eu  cred ca doar LOCUL intepaturii determina astfel de alergii. Daca  punguta isi pompeaza veninul intr-un centru nervos ajunge mai repede la creier.

Va multumim  pentru sfatul cu Aireus...chiar multumiri intr-un mod special pentru ca in UPU Tr Severin se uitau unii la altii si nu stiau ce medicament  sa-mi administreze.
S-au rezumat la clasica perfuzie cu glucoza ( daca eram diabetic eram in pom ) si nu stiu ce alta solutie ...ceva legat de sodiu .

Organismul oricum reactioneaza la intepturi asa cum i-a fost dat sa reactioneze :)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: antiopa din ardeal din Iulie 14, 2011, 08:56:54 AM
 Din pacate si eu am aflat ce inseamna alergie la intepatura de albina, sotia mea care ma ajuta intotdeauna la munca in stupina este alergica. Norocul nostru a fost ca atunci cand a fost intepata prima data mai exista in zona unde am stupii cabinet medical cu program permanent altfel distanta pana la cel mai apropiat spital (30 km) s-ar fi putut sa ne fie fatala. Alergia a inceput cu mancarime in palme. apoi in degetele de la picioare, a urmat invinetirea buzelor si fata palida, apoi o stare de moleseala. Medicul care era de servici i-a administrat hidrocortizon intravenos si apoi calciu intravenos. De atunci este indiferent de anotimp echipata impotriva intepaturilor iar pastilele de CLARITINE nu lipsesc din poseta. A mai fost intepata de albine dar medicamentele si-au facut intotdeauna datoria. Exista si medicament naturist sau homeopat care se numeste APIS CH9 dar din cate stiu doar la farmaciile naturiste care sunt (inca) rare pe la noi. Din cate stiu in jud Mures este o singura farmacie in Tg-Mures (farmacia Selena). Avem la noi si acest medicament dar inca nu l-am folosit.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: liviu1965 din Iulie 14, 2011, 10:32:43 AM
Urat tare cu doamna ta. Bine ca nu a clacat si vine sa te mai ajute.
Ca incepator am fost invatat sa am tot timpul claritin la dispozitie si clorocalcin.
La prima intepatura , acum 3 luni am lasat intentionat organismul sa reactioneze ( in laba piciorului ), s-a umflat si in 3 zile a fost totul ok ( nu am luat nimic profilactic). Am zis ca sunt ok. La 2 saptamani iarasi mi-am luat-o. In 2 zile ok . Acum 2 zile in ousorul de la picior, s-a umflat putin pana seara dar dimineata ditamai piciorul umflat Cand ma uit : 3 intepaturi. Eu nu am vazut decat o albina ( care are un sg.ac - de sacrificiu ) Trag concluzia ca prin somn am mai luat 2 intepaturi de la tantari si involuntar m-am scarpinat. Acum, ora 10,30 e mai bine, am dat cu spirt ptr.calmare. Dar tu nu iau pastila

Toate bune

PS Un apicultor mai "batran" mi-a spus: las' ca'i bine la reomatism.Eu: da' n'am.El: Tot bine
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: MiereaNaturala din Iulie 14, 2011, 03:28:34 PM
CitatPS Un apicultor mai "batran" mi-a spus: las' ca'i bine la reomatism.Eu: da' n'am.El: Tot bine

Tot un Apicultor Batran ar spune :

"Albina nu se imblanzeste si nimeni nu a reusit acest lucru pana acum. Dar se invata cu omul si sta linistita, cand e ingrijita cu bagare de seama, cand apicultorul lucreaza incet si cu miscari cumpanite." :)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristi ciuc din Iulie 14, 2011, 04:38:34 PM
Înţepăturile pot deveni o problemă.
Am un prieten şi vecin, care nu este alergic. Niciodată nu a reuşit să ia atâtea înţepături ca şi mine, într-o singură sesiune.
Dar pe el, cu regularitate, albinele îl înţeapă ori de buză ori de pleoapa ochiului.
Sigur că toată lumea ştie ce efecte pot avea asemenea înţepături în aceste zone. Odată, de două ori am râs văzând cum l-au lucrat la design, dar ultima oară nu am schiţat nici măcar un rictus, gândindu-mă că omul va apărea iarăşi într-o colectivitate. Poza în care apare "Mierea naturală" este nerelevantă în comparaţie cu transformările pe care le suferă pleoapa şi ochiul vecinului.
Am văzut că unii colegi apicultori şi-au reglementat situaţia cu vecinii prin oferte de borcane cu miere.
Eu, anterior incidentului ultim, i-am oferit vecinului un stup (pe care-l păstrez tot pe amplasamentul meu), aşa că nu mai ştie provenienţa albinelor care-l chinuie. Cu toate astea, îl pasionează apicultura, mi-a rămas prieten şi mai prinde câte un roi dacă sunt plecat în concediu.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: liviu1965 din Iulie 14, 2011, 05:27:06 PM
Am inteles ca albina simte foarte bina feromonii umani , mai ales cei de frica. Si ataca. Tot la fel la transpiratie. Nu ma pricep la biochimie , asa ca va dau un exemplu: Eram acum cativa ani pe o pajiste , in bustul gol. Caldura + berea rece => transpiratie. Un dracusor de fluture, ca cel de varza dar mai mare numai pe pleoape si pe nas. Nu avea ac asa ca l-am lasat sa vad ce face. A stat si a stat , prietenii radeau de mine si in timpul asta tot se hranea cu transpiratia mea. Deci ceva seve avem si noi .

Explicatii, habar nu am.

Poate ma luminati voi
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Iulie 15, 2011, 03:45:58 AM
Citat din: liviu1965 din Iulie 14, 2011, 05:27:06 PM
Am inteles ca albina simte foarte bina feromonii umani , mai ales cei de frica. Si ataca. Tot la fel la transpiratie. Nu ma pricep la biochimie , asa ca va dau un exemplu: Eram acum cativa ani pe o pajiste , in bustul gol. Caldura + berea rece => transpiratie. Un dracusor de fluture, ca cel de varza dar mai mare numai pe pleoape si pe nas. Nu avea ac asa ca l-am lasat sa vad ce face. A stat si a stat , prietenii radeau de mine si in timpul asta tot se hranea cu transpiratia mea. Deci ceva seve avem si noi .

Explicatii, habar nu am.

Poate ma luminati voi

Fluturele a venit la SARURILE eliminate prin transpiratie.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: liviu1965 din Iulie 15, 2011, 08:03:23 AM
Si albina face la fel?
Pai daca ma misc ma si haleste

Nasol
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Iulie 15, 2011, 09:19:10 AM
Citat din: liviu1965 din Iulie 15, 2011, 08:03:23 AM
Si albina face la fel?Pai daca ma misc ma si haleste

Nasol
Miscarile se fac incet, ca la film in reluare iar daca se agita stai nemiscat
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: emilavram din August 19, 2011, 08:50:15 PM
Salut si eu acum 4 sau 5 ani cind am inceput cu albinele mi-am luat-o la ochi in pleoapa sa umflat si sa invinetit ochiul de parca as fi fost batut  =))  :rotfl:  2 zile am vazut doar ridicind pleoapa cu mana in rest nimic nu ma durea sau altceva e drept ca ma mincat dupa muscatura , cum eram si incepator bine nici nu am stiut sa scot acul asa ca am reusit sa si storc veninul din punga pina ce am desprins-o de la pleoapa  :)  .  Oricum nu am avut nimic periculos nici la medic nu am fost, dupa o saptamina a trecut . Am mai fost intepat de n ori de atunci doar atit se umfla 5 mm circular.

Multumesc celor care au postat mai sus si au zis cam ce medicamente e indicat sa ai la indemina nici nu stiam de ele pina azi, am sa imi cumpar o cutie cu CLARITINE sa am la indemina in caz de nevoie (poate inteapa un (o) prieten(a) care este in vizita ) ; e mai bine sa ai la indemina in caz  de nevoie .

Sper sa se mai scrie despre reactiile adverse, si posibile tratamente mai noi, cel putin sa stim care sunt,  intotdeauna e bine sa fii informat cei de la urgente de multe ori nu stiu cu ce se maninca anumite lucruri .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din August 20, 2011, 02:53:55 PM
Citat din: emilavram din August 19, 2011, 08:50:15 PM
.................. .
Sper sa se mai scrie despre reactiile adverse, si posibile tratamente mai noi, cel putin sa stim care sunt,  intotdeauna e bine sa fii informat cei de la urgente de multe ori nu stiu cu ce se maninca anumite lucruri .

reactiile adverse: pete rosii, respiratie greoaie, spasme in stomac, transpiratie abundenta si  ce este cel mai grav  INIMA  o ia la galop, adica bate foarte tare fiind cel mai periculos.
TRATAMENTE:  cel mai indicat  este 112.
al doilea este o pastila de AIREUS,  Claritin sau alt antialergic (eu o tin in portofel laga acte)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristi ciuc din Septembrie 15, 2011, 07:57:33 PM
Prin zona mea a început să-şi facă de cap iarăşi cel mai mare dăunător al albinelor, cu care sunt sigur că mulţi nu sunt familiarizaţi: ursul.
Cred că generatorul de impulsuri, în paralel cu semnalele acustice, îşi fac treaba, pentru că în perimetrul astfel păzit, încă nu s-a manifestat.
Deocamdată, impulsurile şi goarna îi provoacă mari alergii, dar nu şi înţepăturile.
Îl mai aştept cu drag! :nudie:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: happy din Septembrie 15, 2011, 10:56:35 PM
Cristi cu ursul nu prea este de glumit mai ales daca nu prea are mancare dupa seceta asta! :nono:
Iata ca am mai invatat ceva,sa umblu cu claritin in gentuta.Nu se stie niciodata,nu pentru mine,pentru altii care sunt alergici.Pe mine m-au ciuruit la inceput ,in primavara apoi s-au acomodat cu mine.Am avut geoalele umflate ca atunci cand jucam fotbal in divizia Onoare in divizia judeteana la Avantul Grindu :lol:
M-a pus naiba sa ma duc la stup cu combinezon pana la brau cu masca si in pantaloni scurti!Se pare ca au alergie la parul de pe picioarele mele si m-au luat la fugareala plus intepaturi :bzz:  :bzz: :bzz: Asa faceau pe langa mine...
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Mircea77 din Septembrie 18, 2011, 11:51:15 AM
Hai sa va spun ca am patit-o si eu aseara.
Desi in primvara am mai fost intepat - fiind primul meu an de apicultura - nu am avut reactie alergica. Umflaturile de rigoare si atat. Una din dati chiar am fost intepat in frunte, asa ca am stat cu fata umflata o saptamana.
Aseara, surpriza mare !!!!!!!
M-a intepat prin manusa de cauciuc una din dragutele mele !!!!!
S-a lasat cu tahicardie, transpiratie abundenta, ameteala si un pic de greata - inclusiv am avut o perioada de black-out.
In cele din urma, dupa ce trecuse valul initial, am ajuns si la spital.

Asta-i invatatura de minte sa nu-mi lipseasca Claritinul, Aerius etc.
Desi o explicatie exista: veninul este foarte concentrat pe seceta asta.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Septembrie 18, 2011, 12:07:40 PM
totul e posibil , concentratia conteaza ,nu cantitatea de venin ce conteaza daca e apa chiaoara te pot intepa cu zecile , totusi am luat si eu ceva tepi saptamana trecuta , una urata rau de tot ,in lobul urechii , auzeam ca din butoi , sa umflat putin si nimik altceva , a trecut , dar a 2 zi ma pus naiba sa ma frec la ureche , si sa inrosit rau de tot si sa umflat mai tare , deci ca luare aminte , daca nu te mananca sa nu te scarpini , alte intepaturi la maini nu au fost probleme , dar in zona capului e de rau, atentie mare la intepaturile in limba sa nu deschideti gura sa le vorbiri ca e jale .
spor la treaba numai bine , totusi intepaturi moderate si regulate sunt benefice  .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: emil.oltean din Septembrie 18, 2011, 02:02:54 PM
masati zona intepaturii cu tinctura de propolis. La cei alergici medicamente la indemana si 112.Nu va jucati.Nu va mai vaicariti atita ca doar sunteti apicultori.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Octombrie 02, 2011, 08:30:13 PM
Eu am trait un experiment ciudat ...la capitolul intepaturi...zilele trecu m-au intepat vreo 4 albine.....cateva n mana stanga iar restu in drapta, culmea este ca intepaturile din stanga ...superficiale fara unflaturi ...iar la dreapta jale fratilor jale.......aveti careva vreo explicatie? Eu unu nu am  :)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Octombrie 03, 2011, 12:19:15 AM
salut, dupa ce ma intepat albina pe dosul palmei , in prima zi nu am avut nimik , da ma pus naiba sa ma scarpin si a incaput sa se inroseasca apoi sa umflat, fara durere , daca asti dreptaci sigur ai facut mai multa activitate cu acea mana ,banuiesc ca asta pote fi explicatia ,
spor la treaba iernare usoara.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Octombrie 03, 2011, 01:50:01 AM
Citat din: emil.oltean din Septembrie 18, 2011, 02:02:54 PM
masati zona intepaturii cu tinctura de propolis. La cei alergici medicamente la indemana si 112.Nu va jucati.Nu va mai vaicariti atita ca doar sunteti apicultori.
Tinctura de propolis, amoniac, spirt sau alte alea sunt frectii la picior de lemn iar singurul rezultat al masajului este ca intra veninul mai repede in circulatie.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Octombrie 17, 2011, 08:15:28 PM
Intradevar o solutie buna este sa pui o lama de cutit exact pe locul intepat si nu se unfla chiar asa de tare......dar ...tot  trebuie sa iei claritin in caz ca esti alergic.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Decembrie 09, 2011, 01:55:15 PM
Citat din: pharaonu75 din Aprilie 02, 2011, 08:42:53 PM
În cazul înţepăturii de albină sau viespe se vor realiza următoarele acţiuni (sumar):
    1. Îndepărtarea imediată a acelor care au rămas înfipte în piele (mai ales după înţepăturile albinelor).
Metoda în sine de îndepărtare este mai puţin importantă (se poate folosi o carte de credit sau unghia cu care se zgârie locul înţepăturii), ceea ce contează este ca acul să fie înlăturat cât mai repede de la suprafaţă tegumentului; nu se recomandă prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, acest lucru determinând o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi acuzele.
    2. Aplicarea de comprese cu gheaţă pe zona afectată poate ameliora suferinţa.
Această metodă terapeutică are atât efect antiinflamator cât şi analgezic; compresele pot fi menţinute aproximativ 20 de minute în acelaşi loc, frecventa aplicării depinzând de intensitatea simptomelor (compresele pot fi aplicate chiar şi din oră în oră, dacă este necesar); pacientul este sfătuit să evite aplicarea gheţii direct pe tegumente şi să folosească un prosop sau un alt material curat din bumbac în care să înfăşoare cubul de gheaţă folosit.
    3. Administrarea unor medicamente cu efect antihistaminic (dacă simptomele o impun şi dacă pacientul are la îndemână), cum ar fi difenhidramina sau loratadina (antialergic nonsedativ), administrarea, în scop analgezic, de ibuprofen sau acetaminofen.
    4. Curăţarea şi igienizarea corespunzătoare a zonei afectate folosind apă şi săpun,
    5. Aplicarea locală a unui unguent pe bază de antibiotic cu spectru larg.

Este bine ca fiecare apicultor să aibă în cabană sau în stupină o trusă medicală de prim-ajutor, care să conţină câteva din substanţele, medicamentele enumerate.
În cazul şocului anafilactic, când bătăile inimii se răresc, doctorul foloseşte injecţii cu adrenalina sau efedrina.
Până la venirea lui se fac frecţionări puternice pe membre, şira spinării şi ceafa.
Fricţiunea locului înţepăturii are scopul de a împrăştia cât mai rapid în circulaţie veninul injectat, pentru a scade tumefacţia şi durerea locală.
Atenţie însă la alergici!
Această operaţie determina apariţia mai rapidă a efectelor generale în dauna celor locale. Astfel, scade timpul în care poate acţiona un echipaj de urgenţă în siguranţă.
Am sa mai completez eu cu un asa zis antidot,pe care l-am vazut cu ochii mei si anume: la un prieten a venit la stupina o cunostiinta cu sotia,aceasta era alergica la intepaturi si nu stiam asta,a fost intepata din greseala,a inceput sa se umfle la fata, s-a facut rosie, iar prietenului meu i-a venit o idee pe loc,  a luat o cana de apa rece de la fantana si i-a aruncat-o pe victima,aceasta fiind imbracata mai sumar,fiind vara si-a revenit...a fost un soc, combatut cu alt soc...Am impartasit intamplarea asta,poate o sa ne foloseasca si noua pe viitor,sa speram sa nu avem nevoie sa folosim astfel de metode,dar daca situatia o cere,trebuie! pace! :bzz:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Decembrie 11, 2011, 08:57:00 PM
Cred ca acea cana de apa a avut efect pentru a nu face un atac de panica dar daca fereasca Dumnezeu este intradevar alergica.........poti sa arunci cu orice sa o sperii sa faci orice .....daca nu i se administreaza ce trebuie e de rau .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: apicraiova din Ianuarie 19, 2012, 12:48:10 PM
Ca sfat:
Alergicii sa-si gaseasca alta ocupatie si nu glumesc!!!
Unchiul meu este alergic la intepaturi.
Doamne fereste.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Ianuarie 19, 2012, 09:33:09 PM
Daca este "izolat" bine nu se intampla nimic si daca mai are  si niste aulin pe langa el .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: andrei_georgian din Ianuarie 19, 2012, 10:04:10 PM
spre norocul meu nu sunt alergic la intepaturile de albina , la inceput cand primeam cate o intepatura, ma ustura foarte tare in locul acela si simteam cum ma ardea pielea, dar dupa cativa ani m-am obisnuit cu intepaturile, acum daca  sunt intepat prin degete abia daca le simt, chiar si in locuri mai sensibile,  dupa cateva ore nu mai am absolut nimic,
cele mai multe intepaturi le-am primit acum 2 ani, cand ma pregate-am sa scot un roi din roinita si sa-l pun intr-o lada de stup, acesta mai cladise un fagure aproape de dimensiunea unei rame 1 /1, si am apucat acel fagure cu mana dreapta, fiind putin mai cald fagurele sa rupt, si din instinct am pus mana stanga sa-l prind sa nu-mi scape, atunci albinele simtindu-se stranse au reactionat, si asa am scos din palma 14 ace.......a fost cea mai nasoala senzatie.......simte-am toata partea stanga a corpului ca imi i-a foc si aveam mana rosie pana la umar....nu mi sa umflat asa rau, dar am avut noroc ca n-am ajuns la 112.....
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 07, 2012, 12:23:55 PM
salutare! si eu imi aduc aminte prima intepatura care am luat-o fix pe frunte intre ochi mai exact de mi sa umflat ambii ochi de doua zile zicea lumea ca-s chinez, ma chinuiam sa vad pe unde merg, asta prin anul 2000, acu nu mai am probleme, m-am calit la un stupar mai batran care mi-a facut botezul cu albine,l-am ajutat sa prinda un roi si o avut grija sa mi le scuture pe maine, era si inourat afara, ele agitate tocmai luate din copac si eu cum ii timeam roinita, cand le-a scuturat au cazut toate pe mine,aveam niste maini umflate parca purtam manusi de boxer,de atunci daca port masca doar pt fata mai mult, ca in rest nu am probleme cu intepaturile,mai ales in zilele frumoase cand sunt si ele linistite nu trebuie sa port masca,uitati si dovada ;)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 11, 2012, 12:19:07 PM
Citat din: KTA-foreverapi din Martie 07, 2012, 12:23:55 PM
,... aveam niste maini umflate parca purtam manusi de boxer,de atunci daca port masca doar pt fata mai mult, ca in rest nu am probleme cu intepaturile,mai ales in zilele frumoase cand sunt si ele linistite nu trebuie sa port masca,uitati si dovada ;)
misto poza 2
era tare, daca punei niste miere pe limba....
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 11, 2012, 12:26:20 PM
am o intrebare...
e posibil sa nu fii alergic deloc un nr de x ani si apoi dintr-o data sa devii alergic?

speta:

fiimea e alaturi de mine de  16 ani
a luat intepaturi in aproape toate zonele corpului

- anul trecut a fost intepata in scobitura piciorului din spatele genunchiului si dupa 5 min era rosie si pe maini si pe piept si se facuse un fel de blanda, i s-au umflat urechile si avea conturul nasului rosu... a luat un aerius si in 1 ora era ok
- ieri a fost intepata in talpa in zona platfusului si iar aceleasi simptome (umflatura, blanda pe piept, broboane pe burta si spate, ), din nou aerius si gata

curios ca in intervalul dintre cele 2 intepaturi cu probleme, a mai fost intepata, in mana, in umar, in degete, ca orice stupar.. si nu a avut nici o reactie alergica
puteti da o explicatie?
a devenit alergica?

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: ion patrut din Martie 11, 2012, 12:37:11 PM
interesant la fel a patit si fiica mea care are 10 ani in vara trecuta a fost intepata in talpa si a avut piciorul rosu si mancarimi vreo 3 zile in scchimb cand e intepata in alte zone ale corpului trce rapid fara nici o interventie eu incercam sa o initiez in tainele apiculturii dar dupa incidentul de care am spus a inceput sa-i cam fie frica
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Martie 11, 2012, 04:28:13 PM
Cred ca este vorba de locul unde a fost introdus acul.
Daca zona este puternic vascularizata, este posibil ca acul sa fi atins vreun capilar de sange si astfel veninul sa se imrastie in organism mai repede.
Este posibil ca altadata sa fie intepata in aceeasi zona, insa cu 2 mm lateral decat acum, iar efectele sa nu fie asemenatoare.
Este doar o parere, insa multi apicultori au confirmat ca au avut manifestari diferite in urma a doua intepaturi primite relativ in acelasi loc.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Martie 11, 2012, 06:33:23 PM
Florin-braileanul (FlorinI) a scris:
......................................
puteti da o explicatie?
a devenit alergica?



Da este alergica, "Aireus" sa NU lipseasca.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pharaonu75 din Martie 11, 2012, 08:05:05 PM
Citat din: pistol28 din Martie 11, 2012, 06:33:23 PM
Da este alergica, "Aireus" sa NU lipseasca.

Si atunci cum justifici asta?
Florin Braileanul a scris: "curios ca in intervalul dintre cele 2 intepaturi cu probleme, a mai fost intepata, in mana, in umar, in degete, ca orice stupar.. si nu a avut nici o reactie alergica"
Sa fi tras albinele cu "gloante oarbe"? =))
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 15, 2012, 04:41:39 PM
Citat din: pharaonu75 din Martie 11, 2012, 08:05:05 PM
Citat din: pistol28 din Martie 11, 2012, 06:33:23 PM
Da este alergica, "Aireus" sa NU lipseasca.

Si atunci cum justifici asta?
Florin Braileanul a scris: "curios ca in intervalul dintre cele 2 intepaturi cu probleme, a mai fost intepata, in mana, in umar, in degete, ca orice stupar.. si nu a avut nici o reactie alergica"
Sa fi tras albinele cu "gloante oarbe"? =))
=)) =)) =)) :lol: :bravo: =)) =)) =)) :lol: :D,cred ca erau de cauciuc :))
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 15, 2012, 04:43:05 PM
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 11, 2012, 12:19:07 PM
Citat din: KTA-foreverapi din Martie 07, 2012, 12:23:55 PM
,... aveam niste maini umflate parca purtam manusi de boxer,de atunci daca port masca doar pt fata mai mult, ca in rest nu am probleme cu intepaturile,mai ales in zilele frumoase cand sunt si ele linistite nu trebuie sa port masca,uitati si dovada ;)
misto poza 2
era tare, daca punei niste miere pe limba....
Provocam un furtisag??? :D Glumesc! Pace! :beer:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: ion patrut din Martie 15, 2012, 05:28:44 PM
intradevar cine este alergic trebuie sa participe doar cu privirea ca nu-i de joaca cate-o data nici nu mai tin sirul intepaturilor dar fara masca nu lucrez ca-daca iau o intepatura la ochi ala sunt ma unflu de zici ca-m luat-o in freza
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 15, 2012, 07:02:53 PM
Citat din: ion patrut din Martie 15, 2012, 05:28:44 PM
intradevar cine este alergic trebuie sa participe doar cu privirea ca nu-i de joaca cate-o data nici nu mai tin sirul intepaturilor dar fara masca nu lucrez ca-daca iau o intepatura la ochi ala sunt ma unflu de zici ca-m luat-o in freza
In zona fetei,cam toata lumea se umfla mai ales a ochilor,a genelor mai exact,stiu si apicultori care s-au nascut cu albine in curte si care le ingrijeste la randul lor iar fara masca nu prea merg la ele.
In legatura cu alergia,am cunoscut o persoana care era alergica la intepaturi,odata a ajuns la 112 in soc anafilactic,si-a revenit si-a continuat sa aibe grija de minunatele albine,imbrobodit bine, poate mai lua cate o intepatura(cea ce mi-a povestit) prin manusa,etc, dar s-a calit in timp, nu mai avea probleme in afara de zona fetei,oricum acea persoana nu mai este printre noi D-zeu s-o ierte,insa nu o murit din cauza albinelor, Deci concluzia mea e ca in timp devenim imuni,sau partial imuni la intepaturi,insa sa nu generalizam la cei ce nu au mai avut contact cu albinele si pot avea probleme, sa nu zicem ca ne-am luat-o in freza, Pace! :beer:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Porfy66 din Martie 16, 2012, 07:19:36 AM
Asemena alergii temporare mai apar. Eu personal am fost alergic exact la modul descris de tine Florin timp de o jumatate de an. Nici pana atunci nici de atunci nu am mai avut probleme.
Concluzia la care am ajuns este ca acestea se datoreaza atat locului in care te-a intzepat dar si dispozitia in care se afla organismul. Organismul poate trece printro perioada cu ceva dezechilibre interne si atunci reactionam disproportionat.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Ozzy din Martie 16, 2012, 09:47:38 AM
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 11, 2012, 12:26:20 PM
am o intrebare...
e posibil sa nu fii alergic deloc un nr de x ani si apoi dintr-o data sa devii alergic?

speta:

fiimea e alaturi de mine de  16 ani
a luat intepaturi in aproape toate zonele corpului

- anul trecut a fost intepata in scobitura piciorului din spatele genunchiului si dupa 5 min era rosie si pe maini si pe piept si se facuse un fel de blanda, i s-au umflat urechile si avea conturul nasului rosu... a luat un aerius si in 1 ora era ok
- ieri a fost intepata in talpa in zona platfusului si iar aceleasi simptome (umflatura, blanda pe piept, broboane pe burta si spate, ), din nou aerius si gata

curios ca in intervalul dintre cele 2 intepaturi cu probleme, a mai fost intepata, in mana, in umar, in degete, ca orice stupar.. si nu a avut nici o reactie alergica
puteti da o explicatie?
a devenit alergica?

In urma cu doi ani am avut o reactie alergica ce a debutat cu mancarimi , urmat de voma si in final urticarie pe tot corpul.
Principalii suspecti au fost alunele de pamant pe care le consumasem cu 20-30 minute inainte si o pastila de Imodium pe care o luasem cu 4-5 ore inainte.
Am ajuns cu salvarea la spital si am stat la perfuzii cateva ore.
L-am intrebat pe medic de la ce crede ca a pornit si daca e posibil sa mananci 30 de ani alune si brusc sa devi alergic. Mi-a raspuns ca e putin probabil sa fie vinovat imodiumul dat fiind timpul ce a trecut pana s-a declansat alergia  si da, e posibil sa consumi o viata un aliment si dintr-o data sa faci alergie.
Din acel moment nu am mai luat imodium , nici alune nu am mai mancat desi m-am pacalit uneori cu cate o bucata de ciocolata cu alune sau alte preparate care aveau in compozitie alunele...
La intepaturile de albine nu am probleme in general dar de cateva ori mi s-a intamplat ca in cateva secunde de la intepatura in mana sa simt o senzatie de mancarime pana la umar si am avut emotii.
E cam greu de stabilit un set de reguli dupa care actioneaza alergiile .
Daca a devenit alergica puteti afla in urma unui test. Eu am neglijat asta si stau cu teama.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Martie 18, 2012, 09:59:49 AM
eu am devenit alergic prin '97 desi aveam deja peste 20 de ani de ucenicie linga tata.
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Martie 19, 2012, 09:29:27 AM
"Trei frati patati" (panselute salbatice) ceai sau tinctura, este bun pentru alergici, cura de minim 6 luni, cel putin o cana zilnic.
DETXIFIEREA organismului si inghitirea unei cantitati foarte mici din ce va produce alergie pana cand organismul nu il mai considera agresor.

Alergia = reactia exagerata a organismului la un stimul extern.

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: traian din Martie 31, 2012, 05:22:04 AM
Citat din: pistol28 din Martie 19, 2012, 09:29:27 AM
"Trei frati patati" (panselute salbatice) ceai sau tinctura, este bun pentru alergici, cura de minim 6 luni, cel putin o cana zilnic.
DETXIFIEREA organismului si inghitirea unei cantitati foarte mici din ce va produce alergie pana cand organismul nu il mai considera agresor.

Alergia = reactia exagerata a organismului la un stimul extern.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: traian din Martie 31, 2012, 05:39:41 AM
perfect spus. la primele intepaturi amfost foarte alergic stateam pe wc cu diaree si in acest timp vomam .am crezut ca mor.am luat doua fiole de cofeina, mi-a trecut raul dar am ramas cu umflaturile si durere de stomac .m-am tratat singur tot cu intepaturi.intr-o zi una apoi doua pina la 10 in locuri controlate,in antebrat si pulpa.nu mai am pb au trecut 25 de ani
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 31, 2012, 10:39:21 AM
Citat din: traian din Martie 31, 2012, 05:39:41 AM
perfect spus. la primele intepaturi amfost foarte alergic stateam pe wc cu diaree si in acest timp vomam .am crezut ca mor.am luat doua fiole de cofeina, mi-a trecut raul dar am ramas cu umflaturile si durere de stomac .m-am tratat singur tot cu intepaturi.intr-o zi una apoi doua pina la 10 in locuri controlate,in antebrat si pulpa.nu mai am pb au trecut 25 de ani
felicitari pentru vointa,stiu multe persoane care dupa o singura banala intepatura in picior au renuntat la ,,gazele astea cu ac" cum le spunea,iar altii care au ajuns de urgenta la spital tot nu s-au lasat de albine, apoi s-au infofolit bine,si-au mai luat cate o intepatura din greseala si asa s-au ,,imunizat" cum se spune,deci se poate,trebuie doar multa vointa!.Pace! :hi: %%-
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: badea_mih din Aprilie 19, 2012, 07:05:18 PM
salutare prieteni anu trecut eram cam trist k numai raspundea corpul la intepaturi ca in anii trecuti si anu asta surpriza numai am nicio problema ii mulumesc in special domnului orban pentru sfaturi
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Aprilie 21, 2012, 08:46:58 PM
intr adevar ma bucur pt.tine  :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: puiu din Aprilie 21, 2012, 10:49:39 PM
Orice intamplare de acest fel trebuie sa ne dea  de gandim la ceva analize medicale:colesterol,creatinina,acid uric,etc..
O consultatie la medicul de familie va scapa de orice prolema medicala.
NU E DE GLUMIT CU SANATATEA.
Respect!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iunie 30, 2012, 08:55:11 PM
Nu stiu ce parere aveti voi dar eu am constat ca incep nici macar sa ma unflu unde ma inteapa albinele...deja a inceput organismul sa se obijnuieasca cu veninu si este totul ok , inafara de usturimea provocata in momentul intepaturii.Si nu iau nici un fel de antialergic sau altceva.Fac precizarea ca ma unflam de ......binenteles in locul unde ma intepa nu peste tot.Asa ca fratilor daca nu sunteti alergici nu dati importanta la asa ceva sunt mii de oameni care platesc bani grei sa fie intepati de albine.Dar ca masura preventiva in stupina sa aveti in permanenta mai ales in pastoral Claritin , Aerius si injectii cu adrenalina ca nu se stie niciodata.

Multa sanatate si cules din plin.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: dan.smarandoi din Iulie 01, 2012, 10:49:48 PM
A patit-o si sotia mea,a mai fost intepata de vreo 4-5 ori si nu a avut nimic,iar acum cateva zile era sa moara,s-a umflat toata in cateva minute,nu mai putea respira si a fost la un pas sa-si piarda cunostinta.Noroc cu o vecina asistenta care i-a facut un hidrocortizon in vena,calciu si vitamina C.Acum am cumparat trei injectii si tin una in masina,una in geanta sotiei si una acasa+cateva pastile de Claritine.Sper sa fi fost doar o intamplare si sa nu se mai repete,desi mi-e tare greu sa cred ca nu o sa mai fie intepata
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: adriann din Iulie 01, 2012, 11:20:11 PM
nu le mai tine in masina... tine-le impreuna cu masca apicola, cu peria....etc
In masina pe timpul zilei este f. cald si se altereaza (isi pierde calitatile)
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 02, 2012, 07:42:16 AM
Inca o data confirm faptul ca organismul se obisnuieste cu veninul ,ieri am fost intepat iarasi de 6-7 albine in mana , doare foarte tare dar nu am mai avut acele reactii nasoale cu unflaturi si mancarimi.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Iulie 02, 2012, 08:38:03 AM
Citat din: dan.smarandoi din Iulie 01, 2012, 10:49:48 PM
A patit-o si sotia mea,a mai fost intepata de vreo 4-5 ori si nu a avut nimic,iar acum cateva zile era sa moara,s-a umflat toata in cateva minute,nu mai putea respira si a fost la un pas sa-si piarda cunostinta.Noroc cu o vecina asistenta care i-a facut un hidrocortizon in vena,calciu si vitamina C.Acum am cumparat trei injectii si tin una in masina,una in geanta sotiei si una acasa+cateva pastile de Claritine.Sper sa fi fost doar o intamplare si sa nu se mai repete,desi mi-e tare greu sa cred ca nu o sa mai fie intepata

Pastile de Aireus, Ketotifenul sau alt antialergen.
Eu am in portofel cateva pastile pentru urgente.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: G. Iulian din Iulie 02, 2012, 12:21:51 PM
Ieri m-au înțepat 3 albine în piciorul drept, prin blugi, în sus aveam hanoracul cu mască + mănuși. Am mai fost înțepat de câteva ori dar doar de câte o albina și organismul părea sa suporte doza, aveam un pic de mâncărime în palme dar disparea după 10-15 minute, ei acum după prima înțepătură am zis că e ok că am mai pățit-o, următoarele au venit simultan și a început și mâncărimea, am încheiat munca și am luat familia și am plecat acasă la 8 km. Am avut o stare de vomă 5 minute  dar atât+ m-am înroșit pe picioare, acasă am luat Aerius (sirop aveam de la copii) și am mai luat flonidan o linguriță în 15 minute e ok. În locul unde mă înțeapă rămân doar niste puncte roșii nu mă dor dar reacțiile au fost diferite în funcție de doza de venin (nr de înțepături).
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: jenica67 din Iulie 02, 2012, 02:58:02 PM
      Unde te inteapa dai repede cu otet, ca nu o sa mai ai mancarime. Am auzut ca si daca freci cu frunze de patrunjel, e si mai bine, dar eu nu am incercat, ca nu am in gradina unde am albinele.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 02, 2012, 03:08:58 PM
Parerea mea umila este ca trebuie sa lasi asa ...sa nu zgandari cu nimic locul in care te-a intepat ca in momentul ala cand freci ....veninul se imprastie mai tare.La mine spre de exemplu dupa o zi mi se face o punga cu zeama exact in locul intepaturii drept pentru care consider ca organizmul nu mai lasa sa se imprastie veninul.Bine acum este de la organism la organism fiecare are reactia lui , sper ca dupa un timp sa nu am si eu reactii proste dar....cine stie.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Iulie 02, 2012, 09:10:31 PM
frecati locul intepaturii cu frunza de patrunjel , dispare mincarimea si nici nu se umfla 
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: romikele din Iulie 02, 2012, 10:45:52 PM
Citat din: orbanstefan64 din Iulie 02, 2012, 09:10:31 PM
frecati locul intepaturii cu frunza de patrunjel , dispare mincarimea si nici nu se umfla 
:hi: :hi: :hi:

Ceva care sa ia mancarimea, dar sa lase umflatura... in anumite zone... nu stii?  =))
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: adriann din Iulie 03, 2012, 01:12:18 AM
mai mult de 2-3 ore cu umflatura nu cred ca o sa iti fie bine  =))
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: relutu din Iulie 03, 2012, 10:09:33 PM
Este corecta treaba cu frunza de patrunjel.Iar ptr d-nu Romikele:incercati cu fixativ. =)) =))
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 03, 2012, 10:23:32 PM
In special gletu merge bine ala de umplutura CT126 :P
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: aditza_71 din Iulie 03, 2012, 10:41:37 PM
Eu  nu sunt alergic , pt. ca m-au intepat treptat albine in mana cate una, doua , trei si s-a umflat putin mana dar, nu am avut nimic.Dar intr-o seara , acum cateva zile m-am dus la stupina pe la ora  21.00 sa dau sirop la cateva roiuri.La ultimul roi dupa ce am tras putin podisorul ca sa le pun siropul in hranitor, au sarit pe mine zeci de albine m-au intepat in mana, la picioare, pe spate mai putin la fata pt. ca aveam masca pusa.Mentionez ca eram doar in pantaloni si tricou.Cand m-am uiatat pe mana aveam zeci de ace si nu imi venea sa cred.Dupa 5 minute a inceput sa ma manance tot corpul, m-am inrosit tot si transpiram in continuu.am plecat de urgenta la spital unde m-au bagat in perfuzie si mi-au dat  inclusiv oxigen pt. ca respiram din ce in ce mai greu.Tensiunea imi  ajunsese la 17 in loc de 12/8 cat o am in mod normal.D-na doctor de la urgenta mi-a zis ca daca era unul alergic murea imediat.la mine s-a manifestat in felul asta deoarece am receptionat o mare cantitate de venin dintr-o data.Recunosc poate ca am gresit si eu ca nu mi-am luat halatul pe mine, dar totusi nu pot sa-mi explic de ce au avut albinele o reactie asa de agresiva. A mai patit cineva la fel?Ce parere aveti?Era ora prea tarzie pt. dat sirop?
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: adriann din Iulie 03, 2012, 11:03:48 PM
zi merci ca ai avut masca pe fata.... data viitoare sa ai si fumul cu tine... sa le mai calmeze.
Am patit-o si eu identic...am luat prin blugi cateva intepaturi bune....
Deobicei seara sunt un pic mai agitate
Seara se merge la femei nu la stupi :d
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Iulie 04, 2012, 07:15:53 AM
Citat din: aditza_71 din Iulie 03, 2012, 10:41:37 PM
Eu  nu sunt alergic , pt. ca m-au intepat treptat albine in mana cate una, doua , trei si s-a umflat putin mana dar, nu am avut nimic.Dar intr-o seara , acum cateva zile m-am dus la stupina pe la ora  21.00 sa dau sirop la cateva roiuri.La ultimul roi dupa ce am tras putin podisorul ca sa le pun siropul in hranitor, au sarit pe mine zeci de albine m-au intepat in mana, la picioare, pe spate mai putin la fata pt. ca aveam masca pusa.Mentionez ca eram doar in pantaloni si tricou.Cand m-am uiatat pe mana aveam zeci de ace si nu imi venea sa cred.Dupa 5 minute a inceput sa ma manance tot corpul, m-am inrosit tot si transpiram in continuu.am plecat de urgenta la spital unde m-au bagat in perfuzie si mi-au dat  inclusiv oxigen pt. ca respiram din ce in ce mai greu.Tensiunea imi  ajunsese la 17 in loc de 12/8 cat o am in mod normal.D-na doctor de la urgenta mi-a zis ca daca era unul alergic murea imediat.la mine s-a manifestat in felul asta deoarece am receptionat o mare cantitate de venin dintr-o data.Recunosc poate ca am gresit si eu ca nu mi-am luat halatul pe mine, dar totusi nu pot sa-mi explic de ce au avut albinele o reactie asa de agresiva. A mai patit cineva la fel?Ce parere aveti?Era ora prea tarzie pt. dat sirop?

Acel stup care v-a "ciuruit" va face acelasi lucru de foarte multe ori, dar va umple butoaie cu miere.
S-ar putea sa lipseasca REGINA,
sau as schimba REGINA cu una mai blanda si la fel de harnica.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: relutu din Iulie 04, 2012, 08:06:03 AM
Nu sunt mai agresive seara sunt FOARTE agresive.Si eu am luat-o seara.Dar surprriza:acea familie a urcat prima in cat.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 04, 2012, 08:17:54 AM
Fumul nu le calmeaza , doar le alunga de pe rame le imprastie si atunci devin ele mai rezervate in a sari pe apicultor.Nu stiu ce vietate de pe lumea asta se calmeaza cand ii dai cu fum in nas........aaaa doar omul cand mai fumeaza o tigare :D
Din punctul meu de vedere , la un roi agresiv poti sa-i schimbi matca de 1000 de ori ca degeaba, asa am si eu doi stupi dar duminica surpriza........era foarte linistit am putut lucra la el fara a fi nevoie de fum , explicatie? Numai ele o stiu.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: relutu din Iulie 04, 2012, 08:35:21 AM
Probabil a avut cules.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Mircea77 din Iulie 04, 2012, 10:19:58 AM
Nu este vorba neaparat despre cules. Si eu am o familie care, indiferent de prezenta sau absenta culesului, dimineata, pranz sau pe inserat, manifesta in mod constant un comportament agresiv.
Parerea mea este ca acest comportament ramane imprimat in memoria colectiva a familiei respective si se transmite de la o generatie de albine la alta. Cred ca schimbarea matcii nu este o solutie cu sanse de reusita pentru modificarea comportamentului familiei.
Daca seniorii pot spune mai multe, ii astept cu pareri pentru ca as vrea sa dau si eu de capatul acestei probleme.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 04, 2012, 01:05:50 PM
Explicati altceva ...de ce in Germania ....Spania vedeti pe YouTube multe filmulete cu apicultori care pur si simplu nu au masca nici costum de protectie cand merg la albine? Umila mea parere este ca trebuie matcile inlocuite la un an doi cu o alta rasa ca asa......la romani se poarta sa facem matci din stupii nostri sa economisim bani si iata ca apar tot felul de nebunii prin familiile de albine.Interesant este ca si veninul lor este destul de tare sa zic asa tin minte ca intepaturile de anul trecut nu usturau si nu durea ca anul asta ....poate mi se pare mie dar se intampla ceva.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: aditza_71 din Iulie 04, 2012, 10:26:50 PM
Parerea mea este ca si atunci cand nu este un cules abundent sau nu au hrana destula in stup sunt mai rele de cat de obicei.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Mircea77 din Iulie 05, 2012, 10:43:02 AM
Da, dar aici vorbeam de familii de albine cu comportament agresiv manifestat constant. In perioada de cules de intretinere sau lipsa de cules, agresivitatea este si mai mare.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Iulie 07, 2012, 12:59:52 AM
Citat din: Mircea77 din Iulie 05, 2012, 10:43:02 AM
Da, dar aici vorbeam de familii de albine cu comportament agresiv manifestat constant.
Nu, aici se vorbeste despre alergii la intepaturi, despre agresivitate s-a discutat in alte topicuri.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Iulie 07, 2012, 05:00:48 AM
Albinele agresive te inteapa .........
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Decembrie 26, 2012, 08:45:08 PM
Salutare, eu anul asta nu am mai avut pare de alergii la intepatura albinelor, nu stiu de ce dar........eu ma bucur singura chestie care nu-mi place este ca atunci cand te inteapa ustura de iti vne sa urli.....sau cel putin pe mine ma usturade nu mai pot.Dar asta nu inseamna ca stau linistit, niciodata sa nu spui niciodata.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 28, 2012, 12:25:32 AM
Citat din: cristipep din Decembrie 26, 2012, 08:45:08 PM
Salutare, eu anul asta nu am mai avut pare de alergii la intepatura albinelor, nu stiu de ce dar........eu ma bucur singura chestie care nu-mi place este ca atunci cand te inteapa ustura de iti vne sa urli.....sau cel putin pe mine ma usturade nu mai pot.Dar asta nu inseamna ca stau linistit, niciodata sa nu spui niciodata.

a mai zis cineva: eu cand vreau sa fluier, fluier
tu ce ce nu ai urla? iti e rusine?
eu ma abtin cand sunt pe vatra sa nu sperii vecinii, in rest e chiar indicat sa mai refulezi tensiunea...
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Decembrie 28, 2012, 12:34:05 AM
As fi frumos tare imbracat in combinezon cu masca sa incep sa urlu de nebun asa......tac si inghit. :D
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cipriene din Decembrie 28, 2012, 11:42:06 PM
vi s-a intamplat vreo data sa rada cineva de voi cand purtati echipament, ca mie mi se intampla foarte des. toti ma intreaba daca sunt apicultor serios! :uimit:.
pai frate, daca este echipament de protectie, de ce sa nu-l folosesc daca tot il am si este indicat sa fie purtat?!
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: orbanstefan64 din Decembrie 29, 2012, 08:19:58 AM
nu vb de cazul vreau nu vreu tre sa l port,nu demult m am uitat la un film cu incarcarea stupilor pe o sa ,erau 6 stupari, toti echipati cu combinizon masca manusi .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cipriene din Decembrie 29, 2012, 09:46:54 AM
oare esti mai putin apicultor daca nu porti echipamentul? sau cei care nu poarta au nevoie de adrenalina?
astea sunt intrebarile care ma macina.
asta toamna m-am brodit sa fiu langa un "stupar batran" care tocmai punea sirop la albine, evident fara echipament. cand mi-am pus masca a inceput sa rada de mine. vreau sa va spun ca dupa ce albinele au sarit pe noi, eu am stat linistit pe cand el injura albinele ca inteapa.
oare nici pana in momentul ala nu aflase ca albinele inteapa?  :nebun:
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: tassevasi din Decembrie 29, 2012, 01:51:01 PM
Citat din: cipriene din Decembrie 28, 2012, 11:42:06 PM
vi s-a intamplat vreo data sa rada cineva de voi cand purtati echipament, ca mie mi se intampla foarte des. toti ma intreaba daca sunt apicultor serios! :uimit:.
pai frate, daca este echipament de protectie, de ce sa nu-l folosesc daca tot il am si este indicat sa fie purtat?!

  Da, dar aia rid din alte motive ,nu suporta ca sunt grasi si transpira mult , ori nu il au si risca ,fac impresie .
   Era cu pielea goala ,faceau fum de nu-i vezi, totusi  se descurca , umbla in ei ,extrag  si  celelalte  lucrari si nu pun echipament pe ei, ce se le feci.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cristipep din Decembrie 29, 2012, 10:30:46 PM
Fara echipament este foarte riscant , nici eu care ma cosider ca nu sunt alergic a venin de albine nu umbu fara masca cel putin.Nu se stie niciodata ce se poate intampla si mai ales daca esti in camp ....aleluia..............Intradevar fara echipament lucrezi mai lejer dar ....

Un articol de pe sfatulmedicului.ro

In astfel de cazuri tratamentul depinde de gravitatea afectiunii. Este foarte important de precizat faptul ca pana in prezent nu exista un antidot specific impotriva veninului acestor insecte. In ceea ce priveste simptomatologia, aceasta se datoreaza aparitiei unei reactii alergice la toxinele ce intra in organism prin intepatura, insa, daca tratamentul este administrat corect si la timp, multe dintre complicatii pot fi contracarate, iar evolutia alergiei, care in unele cazuri poate fi extrem de severa, este oprita la timp.

Majoritatea pacientilor dezvolta o reactie locala la intepatura, caracterizata prin aparitia edemului, durerii, tumefactiei si inrosirii zonei, iar cu tratament antiinflamator, analgetic si cu o toaleta riguroasa a ranii, simptomele se remit sau se atenueaza in aproximativ 24 de ore.

Reactiile alergice sistemice la intepaturile albinelor apar cu o frecventa de 4 la 1000 de cazuri. Reactiile debuteaza la 2-60 de minute dupa contact si includ un spectru larg de simptome, care variaza de la intensitate medie la severa si chiar amenintatoare de viata. Persoanele hipersensibile, care nu sunt la primul contact cu veninul acestor insecte vor prezenta prurit generalizat, urticarie, dispnee, wheezing, greata sau crampe abdominale.

Deoarece aceste simptome au evolutie rapida si grava, pacientul este sfatuit sa cheme de urgenta ambulanta sau sa se prezinte imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital de urgenta. Astfel de reactii sunt extrem de periculoase, putand progresa spre soc anafilactic, o situatie care are risc vital pentru pacient.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: cipriene din Decembrie 30, 2012, 12:49:36 AM
poate cu timpul o sa renunt la a purta echipamentul, dar deocamdata ma simt mai in largul meu cu el pe mine.
din ce-am vazut prin filmuletele postate, mai toti stupari cu vechime in bransa poarta inclusiv manusi. asta inseamna ca stiu ei ce stiu  ^:)^
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: bionut din Septembrie 13, 2013, 02:59:48 PM
Am citit topicul pe fuga, dar nu am gasit nimic concludent cu privire la intrebarea mea:
Daca nu sunt alergic la veninul de viespe ( am fost intepat de cateva ori)  posibil sa fiu la cel de albina?
Au cumva aceasi toxina care provoaca socul anafilactic, sau nu?
Imi cer scuze daca s-a mai raspuns si nu am vazut.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Septembrie 13, 2013, 04:09:21 PM
cel putin eu de la viespi nu ma umflu , dar  de la albina da dar nu exagerat  , si daca ma inteapa pe dosul mainii la baza degetelor e pericol imi fac mana manusa de box . cea mai usturatoare intepatura a fost sub unghie .
spor
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: bionut din Septembrie 13, 2013, 04:13:22 PM
Nici eu nu ma umflu de la viespi, dar e adevarat ca nici nu m-au intepat in zone foarte sensibile (doar in brate, spate, burta, etc, niciodata in fata sau gat, sau sub unghie...
La primavara intentionez sa imi iau niste roi sau familii, dar o sa imi cumpar un combinezon complet pana sunt sigur ca nu am reactii alergice insemnate.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Septembrie 13, 2013, 04:23:04 PM
masca nu trebuie sa lipseasca nici la cei care stiu sigur ca nu sunt alergici , fara masca nu ma bag la ele , nu poti sti ce se poate intampla , scapi o rama din mana si ala esti , nu trebuie sa fii alergic ca sa ai probleme .
spor
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Septembrie 13, 2013, 11:20:10 PM
Citat din: bionut din Septembrie 13, 2013, 02:59:48 PM
Am citit topicul pe fuga, dar nu am gasit nimic concludent cu privire la intrebarea mea:
Daca nu sunt alergic la veninul de viespe ( am fost intepat de cateva ori)  posibil sa fiu la cel de albina?
Au cumva aceasi toxina care provoaca socul anafilactic, sau nu?
Imi cer scuze daca s-a mai raspuns si nu am vazut.
Nu este nici o legatura intre alergia la veninul albina si la cel de viespe. Poti fi alergic la unul dar nu la celalat sau poti sa fii alergic la amandoua, dar asta se intampla mai rar.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: aditza_71 din Septembrie 13, 2013, 11:33:18 PM
Marius ai perfecta dreptate masca nu trebuie sa lipseasca unui apicultor cand lucreaza la stupi. Nici eu  nu intru fara  masca.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: bionut din Septembrie 14, 2013, 12:31:08 AM
Citat din: Obombo din Septembrie 13, 2013, 11:20:10 PM
Nu este nici o legatura intre alergia la veninul albina si la cel de viespe. Poti fi alergic la unul dar nu la celalat sau poti sa fii alergic la amandoua, dar asta se intampla mai rar.
[/quote]
Asa ma gandeam si eu, dar cineva mi-a spus ca daca nu sunt alergic la viespi nu am de ce sa imi fac griji.
Ramane de vazut, o sa stau echipat bine :D
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Septembrie 14, 2013, 07:38:23 AM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 13, 2013, 04:09:21 PM
cel putin eu de la viespi nu ma umflu , dar  de la albina da dar nu exagerat  , si daca ma inteapa pe dosul mainii la baza degetelor e pericol imi fac mana manusa de box . cea mai usturatoare intepatura a fost sub unghie .
spor
Albina lasa acul cu totul si de multe ori se injecteaza tot veninul din punga. Viespile nu lasa acul si cantitatea de venin este variabila, de multe ori doar putin din ce ar putea sa-ti ,pompeze'. Pe mine intepaturile de viespe ma dor mult mai tare decat cele de albine si e o altfel de senzatie.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Septembrie 14, 2013, 10:32:00 AM
Alergiille se masoara pe o scala de la 0 la 10 numita scala Mueller. Poti fi deloc alergic, sau poti fi puternic alergic. Daca o intepatura de albina provoaca roseata, mancarimi, edem local usor fara lipsa altor manifestari neurofizilogice, este o alergie de 3-4. Periculos devine de la 7 in sus pe aceasta scala (risc de soc anafilactic). Asta presupune varsaturi, greata, edem generalizat, dificultati de respiratie. La 9 - 10 viata iti este in pericol. Vorbind cu un alergolog mi-a spus ca la mine e de 3 si sunt doua optiuni, sa avanseze sau sa stagneze / regreseze. Acum observ o usoara regresie si sper sa capat imunitate mai ridicata cu timpul.

La noi in tara adrenalina, singurul medicament care ti-ar putea salva viata nu se da decat pe baza de reteta. Din Germania poti face rost de Epipen sau Anapen pentru cazuri de soc anafilactic. Sunt foarte scumpe. Totusi, daca nu aveti posibilitatea, se poate procura Dexametazona, care, din ce am inteles poate fi folosit cu succes si in cazuri de soc anafilactic.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM
cumnatul unui var  a lucrat circa 10 ani cu albine si nu era alergic de nici un fel , a fost intepat la baza nasului si in 15 minute a fost gata , cei de la smurd nu au mai putut face nimic pentru el asa ca ......... plus ca sotia langa el era cu seringa in mana care ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat , am spus MASCA SA NU LIPSEASCA . , altii au fost intepati si de sute de albine in acelasi minut si nu au patit nimic, totul consta in locul in care te inteapa si dispozitia ta .

spor .
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 12:10:34 PM
MARIUS_vfp, e adevarat ca depindede locul in care te inteapa. daca a prins un nerv sa o vena principala, ala esti. Un alt sfat in afara de folosirea masti ar fi : inainte de a intra la albine, spalativa bine zonele de piele expuse. nu folositi crepe  sau alte prostii. am vazut cazuri in care unele creme intra in reactie cu veninul de albina si produce alergii.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 12:50:53 PM
(https://ws.cubby.com/p/_63f83a079d2f409f9ee90a58e359fe7c/IMG_20130907_091252.jpg/583503850)

venin eliminat de o albina prinsa la inghesuiala:P
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Septembrie 14, 2013, 01:28:30 PM
Citat din: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 12:50:53 PM
(https://ws.cubby.com/p/_63f83a079d2f409f9ee90a58e359fe7c/IMG_20130907_091252.jpg/583503850)

venin eliminat de o albina prinsa la inghesuiala:P
Stiati ca veninul de albine are aceeasi structura ca a sarpelui cu clopotei. Diferenta e de concentratii...
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 01:32:18 PM
nu stiam.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 01:58:50 PM
concentratia cat si cantitatea dozata , cred ca ,cantitatea injectata conteaza cel mai mult .

petru , in legatura cu cremele  eposibil , insa , eu prefer sa nu ma spal pe maini cu sapun detergent , sau etc, care are miros parfumat , inainte de a ma baga la ele  ma afum bine pe maini si nu sunt probleme , ieri am mirosit a motorina pe maini si au tabarat pe mine .

spor
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 05:54:45 PM
Eu fac un dus complet, sapun fara miros. pe maini ma mai dau cu otet...dar doar daca stupul e agresiv
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Septembrie 14, 2013, 08:25:01 PM
Citat din: petru.atudorei din Septembrie 14, 2013, 05:54:45 PM
Eu fac un dus complet, sapun fara miros. pe maini ma mai dau cu otet...dar doar daca stupul e agresiv
Eu si pe fata ma dau cu otet, chiar daca am masca. Functioneaza ca nu ma mai bazaie pe la urechi. :D
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: Obombo din Septembrie 14, 2013, 10:23:46 PM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM... ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat ...
Cortizonul nu are nici un efect in cazul socului anafilactic, doar adrenalina te poate salva.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Septembrie 15, 2013, 09:39:38 AM
Citat din: Obombo din Septembrie 14, 2013, 10:23:46 PM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM... ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat ...
Cortizonul nu are nici un efect in cazul socului anafilactic, doar adrenalina te poate salva.
In cazul in care ai o intepatura in zona gatului si nu e vorba de soc anafilactic, ci mai degraba de o umflatura galopanta urmata de obstructionarea cailor respiratorii adrenalina degeaba o faci! :D
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Septembrie 15, 2013, 11:13:04 AM
Citat din: marius_vfp din Septembrie 14, 2013, 11:38:42 AM
cumnatul unui var  a lucrat circa 10 ani cu albine si nu era alergic de nici un fel , a fost intepat la baza nasului si in 15 minute a fost gata , cei de la smurd nu au mai putut face nimic pentru el asa ca ......... plus ca sotia langa el era cu seringa in mana care ia si facut pe loc hidrocortizon dar fara nici un rezultat , am spus MASCA SA NU LIPSEASCA . , altii au fost intepati si de sute de albine in acelasi minut si nu au patit nimic, totul consta in locul in care te inteapa si dispozitia ta .

spor .

Mi s-a intamplat sa imi intre albina in masca de 2 ori. Am costum apicol de profesionisti (de cosmonaut, cum zic vecinii). Masca are plasa detasabila ca sa poti bea o cana de apa. De cate ori au intrat albinele in masca am observat ca nu m-au intepat. Principala lor preocupare a fost sa iasa de unde au intrat, Bineinteles ca nu am avut ce face si le-am omorat strivindu-le.

Am fost piscat de falca (banuiesc ca din cauza ca a fost intepata de barba mea) si nu am patit nimic. Nu aveam masca. In schimb m-a intepat odata la baza cozorocului de la masca, prin palarie si mi s-a umflat falca. S-a dezumflat singura fara tratament. De atunci mai port si o sapca de blug pe sub masca. Obiceiul prostesc si enervant al albinelor mele este de a se baga in parul tau si de a face agitatie dupa ce te-au intepat. Ma amuz ca stiu ca nu mai are ac.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stupar din Septembrie 15, 2013, 01:14:07 PM
Nevasta are asma si descapacea ramele si tot manca din descapaceala toate ziua.Seara tarzie dupa culcare n-a  mai putut respira,am chemat salvarea.A primit injectie si a revenit,a semnat pe propria raspudere,a refuzat sa mearga la spital.
A trecut un ceas si iar sa facut rau,sa oprit respiratia,daca nu interveneam era gata.Am apasat in piept de trei ori, si-a revenit respiratia.La o criza asmatica caile respiratorii se inchide blocand aerul in plamani.Prin apasarea toracelui se deblocheza si elimina aerul din plamani.Iar am chemat salvarea am dus la spital era supravegheat pana dimineata.
Deci atentie mare la cei care au asma si au alergie la poleni.
Peste cateva zile iar a lucrat la descaspacit,si a primit cateva intepaturi,din capaceala n-a mai macat,si nici mierea poliflora n-a mai gustat si a fost OK.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: popescucv din Iulie 19, 2014, 03:30:59 PM
Pana acum un an nu am fost alergic la nimic, anul trecut am umblat la unul din stupi imbracat cu pantaloni lungi de doc, bluza cu maneca lunga, manusi de sudura din piele subtire si masca. Din cauza ca erau agitate si fara cules, probabil si din cauza unui furtisag, au tabarat pe mine si m-au intepat cu zecile. Au intrat printr-o crapatura din manusa, pe sub cracul pantalonilor si pe sub bluza care nu avea elastic la brau, au intrat chiar si pe sub masca. Am inchis rapid stupul si am plecat la deal in livada incercand sa scap de ele. Deabea dupa cca 10 min. sa-u mai linistit si m-au lasat in pace. Dupa alte cca 5 min. am inceput sa am frisoane si sa tremur ca atunci cand ai febra mare. Am plecat spre casa si m-am bagat in pat invelindu-ma. In 10 min. mi-a trecut si nu am mai avut nimic insa dupa cca 2 luni m-am procopsit cu o rinita alergica din senin. Am mers la doctor si la analize nu mi-a iesit ca as fi alergic la ceva. Am cerut sa fac test si pentru veninul de albina si a iesit pozitiv. Pentru rinita alergica am folosit Aerius orodispersabil care a avut cel mai bun efect si care mi-a fost recomandat si pentru alergia la veninul de albine.
Anul acesta am bluza cu masca si manusi iar in picioare cizme de cauciuc cu elastic peste pantaloni. Chiar si asa, acum o luna am fost iarasi intepat cand am mutat acea familie de albine intr-o alta cutie, m-au intepat prin bluza pe dedesubt aveam doar un tricou, si chiar au intrat pe sub elasticul bluzei. Din fericire nu am avut nici o reactie alergica si cred ca rezultatul pozitiv de la alergologie se datoreaza reactiei organismului la intepaturile primite anul trecut.
O chestie interesanta dar nu stiu daca este o coincidenta sau doar o intamplare, am tratat una din intepaturile de la mana, imediat ce am scos acul, cu o larva de trantor strivita peste intepatura, nu sa umflat si nici nu sa inrosit. A fost prima si singura data cand am facut acest lucru si nu pot spune daca este sau nu un tratament eficace sau este vorba de alti factori si o coincidenta.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: petru.atudorei din August 03, 2014, 11:11:44 AM
anul asta mama mea a luat o intepatura sub ochi... s-a frecat cu frunze de patrunjel si nu s-a umflat sau inrosit.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: State din August 28, 2014, 10:13:03 PM
Incercati si cu fruna de patlagina. Nu se mai umfla dar locul ramane putin tare, o zi-doua.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: mosunick din Martie 20, 2016, 03:42:14 PM
Am avut si eu nefericita ocazie sa vad pe cineva intepat de trei albine care a inceput sa nu mai auda bine, sa aiba ameteli, sa nu mai poata sta in picioare, sa respire din ce in ce mai greu si aproape a lesinat, Eram prin Apuseni la un stors... Am luat-o la vale cu viteza si am sunat la 112. Ne-am intalnit cu ambulanta undeva catre Cluj inainte de Floresti... Nu doresc nimanui experienta aia... Mare ii dragostea de albine, si toate au sensul lor... Am cam tzatzait un pic pana i-au facut niste injectii cei de la SMURD...
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: oroles din Martie 20, 2016, 06:27:20 PM
Eu nu inteleg de ce nu putem sa ne procuram fiole de adrenalina sa putem administra la nevoie!?
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: RazvanV71 din Mai 13, 2016, 10:25:44 PM
Citat din: oroles din Martie 20, 2016, 06:27:20 PM
Eu nu inteleg de ce nu putem sa ne procuram fiole de adrenalina sa putem administra la nevoie!?

Pentru situatii cu adevarat grave se gasesc in farmacii un fel de autoinjectii cu adrenalina, costa vreo 120-150 de lei. Cred insa ca adrenalina nu e o treaba cu care sa ne jucam daca nu avem cunostinte medicale si de aia cred ca inainte de aplicare ar trebui sunat la 112 si aplicata doza de adrenalina sub indrumarea medicului de la ambulanta. Procedura de aplicare e simpla, scoti capacul si il presezi pe un muschi al piciorului pana face un click ce declanseaza acul care intra in muschi, il tii apoi asa presat pret de vreo 10 secunde si daca nu ai sunat dela la 112, acum ar fi momentul.

Eu am unul langa stupina mereu (cumparat de la Sensiblu parca), noi nu avem probleme severe dar nu stii niciodata cand vei avea nevoie de asa ceva.
Cred ca tablete Claritine sau Aerius nu trebuie sa lipseasca. Si mai cred cu tarie ca la primele semne de alergie serioasa/soc anafilactic, semne descrise pe larg mai sus de colegi, trebuie sunat la 112.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: miky din Noiembrie 10, 2016, 06:54:59 PM
Eu am albine de 22 de ani si am o alergie destul de urata care se manifesta prin umflaturi,oprire a respiratiei si o iriritatie a pielii cu mancarimi  ))/.Toate acestea se manifesta la inceputul sezonului activ.Cel mai bun remediu pentru mine l-am gasit in tabletele de Aerius si Fenistil (cel din urma si in forma de crema).Asa cum va spuneam la inceputul sezonului activ aceasta alergie se manifesta destul de grav dar pe parcurs se invata organismul si dupa cateva intepaturi parca suport mai usor(se manifesta prin umflaturi de cca.3 zile plus mancari locale)Dar cu o tableta de Aerius si frectionari ale locului intepat cu Fenistil(unguent)pare a fi mai suportabil

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 11, 2016, 04:52:01 AM
 O sa reiau mai pe larg acest subiect al alergiilor, care afecteaza la nivel mondial tot mai multe persoane.

Corpul uman are un sistem de aparare numit sistemul imunitar sau imunitate, care ne apara de atacurile din exterior. În situații normale, sistemul imunitar protejează organismul de substanțe nocive, cum ar fi bacterii, virusuri și toxine.

Raspunsul imun este un mecanism de apărare, dar atunci când acesta devine inadecvat produce hipersensibilitate sau răspuns alergic. Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțe care sunt în mod normal inofensive și la persoanele non-alergice nu produc nici un răspuns. Aceste substanțe sunt numite alergeni.

Prima dată când intram in contact corporal cu un alergen, sistemului imunitar produce un tip de anticorpi IgE, care sunt capabili să recunoască respectiva substanta alergena pentru a declansa reactia de aparare. Acest fenomen se numește sensibilizare. Astfel, la o reintalnire cu respectivul agent este declansat in cascada un mecanism de aparare care este reacția alergică. Această reacție alergică duce la simptome diferite, a căror dezvoltare depinde de alergen, partea corpului unde se produce un contact si modul in care sistemul imunitar reacționează la ea.

De aceea, pentru a avea alergie la o substanță trebuie să fie o conștientizare: alergenul trebuie să fi fost anterior în contact cu individul. Sensibilizarea se produce dintr-o confuzie a sistemului imunitar, agresat concomitent de un agent cu adevarat nociv si de agentu alergen pe care il considera din greseala nociv. Atunci când re-expus la alergen, adică, atunci când un alergen intra in corpul unei persoane care are sistemul imunitar sensibilizat, țesuturi specializate produc anticorpi, elibereaza histamine și alte substanțe chimice, ca parte a răspunsului imun.

Acest lucru duce la manifestari cutanate, respiratorii și cardiovasculare, cum ar fi prurit (mâncărime), umflare și urticarie pe piele, inflamatii de mucoase, dificultăți de respirație, crampe musculare și alte simptome care pot varia în severitate de la o persoană la alta.

  Substantele normal nepericuloase care produc reacții alergice sunt numite alergeni. Ele pot pătrunde în organism în mai multe moduri:
Inhalate prin aer: ca polenuri, acarieni, ciuperci, umiditate, resturi de piele de animal, vapori emanati de lacuri si vopsele etc.
Ingerate ca medicamente sau alimente (lapte, ouă, pește, capsuni, amidon etc.).
Inoculate: ca medicamente sau veninuri de albine, viespi, bondari sau chiar tantari.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 05:16:06 AM
  Frecventa alergiilor la intepaturile de hymenoptere
   
Astăzi, se estimează că între 9-28% din populația generală ar iesi pozitiv la teste de alergie la veninul de hymenoptere constatate cutanat sau in sange, fără ca acești oameni sa fi suferit vreo reacție la intepaturi. Este ceea ce se numește sensibilizare subclinica. Doar 30-40% dintre persoanele care au suferit intepaturi si au aceasta sensibilizare au si constientizat asta. Ea poate dispărea spontan la până la 50% din cazuri, intr-o perioadă de 2-3 ani.

Frecventa globală a reacțiilor locale (umflare mai mult de 10 cm, cu întărire și care persistă peste 24 de ore) este de 2-26%. Din fericire, prevalența reacțiilor care afectează întregul corp (sistemică) este mai mica, de 0.3-9% din populația generală.

Mortalitatea din cauza acestor reacții este între 0,03 și 0,48 decese la 1.000.000 de oameni pe an. Se estimează că în UE există aproximativ 200 de decese anual cauzate de intepaturi de hymenoptere.

În ceea ce privește Spania (de unde am statistica), reactii alergice locale la intepaturi au între 5,3% și 26,4% din populatie, în timp ce reacțiile sistemice au o prevalență de 2,3% din populatia totala.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 05:37:29 AM
 Compozitia veninurilor de albine si de viespi pare similara, totusi alergologic sunt clar diferite. Sistemul imunitar reactioneaza la anumite componente ale veninurilor, deci poate sa faca deosebire intre acestea. Astfel pot fi oameni alergici la veninul de albine dar sa tolereze intepaturile de viespii. Intre viespi sunt doua genuri mai importante in ce priveste reactiile alergice: genul Vespula si genul Polistes (de care am vorbit undeva). Pot fi astfel oameni alergici la intepaturile ambelor genuri de viespi sau doar la unul din ele.

Veninul este un amestec de diferite substanțe. Printre acestea sunt aminele vasoactive, peptide și proteine, mai ales enzime.

- aminele vasoactive: sunt responsabile pentru reacțiile locale inflamatorii: durere, vasodilatație și permeabilitatea vasculară crescută, care facilitează absorbția și distribuția proteinelor din venin ​​in tot corpul victimei.

- Peptidele și proteinele: enzime, cum ar fi hialorunidasa au același scop. Peptidele și fosfolipază au capacitatea de distrugerea a celulelor .
Actiunea veninului de albine se datorează la două componente principale: melitină și fosfolipaza A2, care au capacitatea de a afecta în mod direct celulele, de preferință la locul intepaturii, dar în cazul mai multor intepaturi poate provoca distrugerea de celule sanguine si insuficienta renala.

Veninul de albine determina eliberarea de adrenalina si corticosteroizi, care ar putea explica utilitatea lui în tratamentul anumitor boli reumatice.

După cum s-a menționat deja, veninurile de vespide sunt similare între ele și similare cu cel de albine. Aceste veninuri nu au melitină dar au alte peptide, inclusiv antígeno5 cu acțiune farmacologica necunoscuta, dar de interes in alergii.

Dintre amine veninul poate contine histamina, dopamina, serotonina si noradrenalina. Veninul de albine nu contine serotonina, cel al viespilor din genul Vespula le contine pe toate iar cel de Polistes nu contine dopamina si noradrenalina.
   
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: pistol28 din Noiembrie 12, 2016, 01:09:34 PM
Cunostintele d-voastra sunt ENCICLOPRDICE,  ^:)^


Va rog, ce pH are venunul de  :bzz: si de la viespi.
Multumesc.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: corneliuhrom din Noiembrie 12, 2016, 08:24:27 PM
d le stefan1 multumim pt informatiile expuse  =D>.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 13, 2016, 12:29:34 AM
Citat din: pistol28 din Noiembrie 12, 2016, 01:09:34 PM
...
Va rog, ce pH are venunul de  :bzz: si de la viespi.
Multumesc.

  Veninul de albine este acid, cu pH de 4,5-5,5 (dupa alte surse intre 5-5,5).
  In contrast, veninul de viespi este bazic, dar nu detin valori exacte ale pH-ului.
  Informatia asta este importanta, pentru ca una din modalitatile de contracarare a efectelor intepaturilor este de a neutraliza veninul din locul intepaturii. Francezii in special recomanda ca la intepaturile de albine sa se aplice la locul intepaturii o solutie bazica, fie bicarbonat de sodiu sau chiar simplu sapun. La intapaturile de viespi se recomanda din contra, un acid, cel mai simplu, otet. Se zice ca efectele sunt vizibile, chiar unflatura din zona intepaturii se retrage. Cea mai buna aplicare este cu comprese imbibate cu solutie acida sau bazica, dupa caz.
  O alta metoda de contracarere (de care parca am mai vorbit) este una calorica. Veninul e tare instabil la temperatura mai inalta. Se recomanda ca la o intepatura sa apropiem imediat de punctul intepaturii o tigara aprinsa, cat putem suporta si veninul care inca nu s-a dispersat se va descompune.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 13, 2016, 01:43:58 AM
  Reactia la intepaturi

După o înțepătura de albină sau viespe are loc o reacție la nivelul pielii, care este de obicei de scurtă durată, cu roseata si umflaturi in jurul locului de muscatura, cu un diametru mai mic de 10 cm, mai mult sau mai puțină dureroasa, în funcție de locul intepaturii, urmata de mâncărime câteva ore, uneori mai mult.

Acestea apar de obicei repede după mușcătura și se rezolva în decurs de câteva ore. Ele sunt raspunsuri tisulare la componentele farmacologice din venin, in special la enzime.
Persoanele cu o bună stare de sănătate generală și nealergice la veninul de albine sau viespi, s-a demonstrat că pot suporta destul de bine de la 1 la 25 de intepaturi.

S-a estimat că efectele toxice apar de la 50 de intepaturi și că doza letală pentru un copil ar fi de 100 de înțepături si 500 pentru un adult. Aceste efecte toxice pot afecta pielea, mușchii, rinichii, ficatul, sistemul nervos și pot provoca modificări ale coagulării și distrugerea celulelor roșii din sânge.

Reacțiile locale extinse constau dintr-o zonă de umflare în jurul locului de intepatura mai mare de 10 cm diametrul, și care persista mai mult de 24 ore. Sunt insoțite de durere, mâncărime, roșeață și întărirea tesuturilor.
În cazul în care intepatura se produce pe maini sau picioare, inflamația poate afecta 2 articulații adiacente.
La acești pacienți, la intepaturi ulterioare reapar adesea reacții locale extinse, dar rareori reacții sistemice (mai puțin de 5%).

Reacțiile generalizate: anafilaxia.

La indivizii alergici, o simpla muscatura va fi suficientă pentru a provoca o stare generală alterata, cu umflaturi puternice, dificultăți de respirație, de vorbire, amețeli, diaree... Aceste simptome, care afectează diferite organe ale corpului definesc starea de reactie anafilactica.In acest caz e necesara o interventie rapida si corecta.

Se indica administrarea de adrenalina si alte medicamente, cum ar fi antihistaminice sau corticosteroizi pentru a reduce simptomele. Chiar daca a primit tratament medical imediat, pacientul trebuie transportat la un spital pentru un control suplimentar. I se vor administra fluide și medicamente intravenoase necesare pentru a ajuta sistemul circulator si inima.

Riscul de reacție (sistemică), după o nouă mușcătură depinde de mai mulți factori cum ar fi:

- Severitatea reacției anterioara.
După reacția locală extensivă mai putin de 5% din indivizi vor dezvolta la o noua intepatura o reacție alergica generalizată. După reacția generalizată ușoară, până la 15-20% dezvolta o reactie sistemica. După reacția sistemică severă mai mult de 50% au o nouă reacție sistemică.

- Vârsta.
Cele mai multe decese ca urmare a unei înțepătură de viespe apar în rândul populației adulte. Doar 16% dintre copiii cu reacții sistemice ușoare au o altă reacție sistemică ușoară atunci când e intepat din nou.
Dar, dacă reacția este moderată sau severă, posibilitatea reapariției reactiei generalizate la o noua intepatura este de 32%.

Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 14, 2016, 05:56:45 AM
  DIAGNOSTIC
  Pentru a trata un pacient alergic, trebuie intai sa se stabileasca corect diagnosticul.
  Cei doi piloni pe care se bazeaza diagnosticarea ca alergic a unui pacient sunt antecedentele clinice si testele alergologice. Acestea sunt efectuate de un specialist in alergie, intr-un spital.
  Testele de alergie sunt de doua feluri: pe pielea pacientului si printr-un test de sange, specific. Am vorbit de aparitia la alergici a anticorpilor specifici IgE. Acesti anticorpi sunt de fapt responsabili de reactiile alergice si pentru fiecare agent alergen este un IgE specific.
  Diagnosticul de alergic se pune tinand cont atat de antecedente cat si de testele efectuate.

  La istoric pacientul spune conditiile in care a fost intepat, timpul de la intepatura pana au aparut reactiile alergice, daca astfel de manifestari a mai avut si inainte, ce medicamente sau remedii a folosit.
  Se cerceteaza ce alte boli a avut pacientul, cat de posibil este ca prin meserie sau hobbyuri sa ajunga iar in situatia de a fi intepat.
  E bine sa descrie locul si conditiile in care a fost intepat. Pentru stabilirea speciei care l-a intepat, e important daca a ramas sau nu acul in piele sau daca a vazut bine insecta. Daca acul a ramas in intepatura, a fost o albina, daca nu cel mai probabil sa fi fost o viespe. Dupa marime, zona sau cuibul insectei agresoare se poate stabili daca a fost o viespe din genul Vespula (cele mai raspandite fiind Vespula germanica, mai cu seama in zonele mai nordice) sau genul Polistes (cele mai raspandite Polistes dominula, mai cu seama in zona mediteraneana) La noi se gasesc ambele.

  Testele cutanate
  Se fac pe brat, in doua moduri diferite. In primul se pune pe piele o cantitate de venin si se face o mica punctie ca sa patrunda putin si in epiderma (tehnica prick). In al doilea caz se inoculeaza o cantitate de venin subcutanat folosind pentru asta un ac. Se foloseste extract comercial de venin purificat. Pentru testele intradermice se folosesc de obicei trei extracte (Apis mellifera, Vespula spp și Polistes dominulus).
  Veninul aplicat produce o pustula si o roseata, care apoi se masoara ca diametru si aspect.
  Pentru a evita orice reacție alergică la pacient se folosesc cantitati mici de venin. Testele intradermice sunt efectuate la concentrații initial diluate de la 0,0001 µg / ml și dacă acestea sunt negative sunt continuate până la o concentrație de 0,1 µg / ml sau 1 µg / ml. Concentrațiile mai mari pot provoca rezultate fals pozitive.

  In poza un test alergic la 5 agenti alergeni, tehnica prick
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 14, 2016, 06:07:20 AM
  Interesant cum se obtine veninul pentru testari. La albine este mai simplu, ca exista colectoarele de venin. Acestea insa functioneaza prost in cazul cuiburilor de viespi, in plus induc acestora o stare de iritare periculoasa pentru cei ce se afla in zona. De aceea tehnica mai des utilizata este una criogenica. Se congeleaza intreg cuibul cand viespile sunt in el, apoi se decongeleaza si se recolteaza chirurgical vezica cu venin. Veninul astfel obtinut este cu impuritati, dar se purifica ulterior.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 15, 2016, 09:37:43 AM
  Analize imunologice la sange
  Se detecteaza anticorpii IgE la venin de albină sau viespe (întregi sau proteine ​​alergene izolate) prezenti în sânge. Cantitățile de anticorpi IgE care circula in sange sunt atât de mici încât acestea sunt imposibil de detectat în mod direct. Prin urmare, a trebuit să se conceapă tehnici indirecte care permit să se măsoare acești anticorpi. Aceste tehnici mai întâi plaseaza alergenul, în acest caz veninul de hymenoptera, pe un suport fizic (disc de hârtie sau tub de burete).

  Veninul fata de care vrem sa stabilim sensibilitatea pacientului este adus în contact cu o cantitate mică (aproximativ 50 ml) de ser sanguin al acestuia. În cazul în care există anticorpi IgE împotriva acelui venin acestia se vor atasa la disc. Într-o a doua fază se adaugă anticorpi anti-IgE, care sunt marcați fie cu izotopi radioactivi sau enzime, și care urmează să fie fixati de anticorpii IgE. Măsurarea se efectuează prin măsurarea radioactivității în cazul izotopilor, fie culoare sau o substanță de contrast în cazul în care eticheta este o enzimă.

  Reactiile cutanate și testele de laborator trebuie să fie utilizate într-un mod complementar pentru o diagnosticare corecta.

Mulți pacienți (se poate ajunge până la 50%), care au suferit o reacție generalizată după o intepatura de hymenoptera, pot avea IgE specifici diferitelor otrăvuri (sensibilizare multiplă) si de albine și de vespide, sau mai frecvent, între vespide (Vespula și Polister) in ciuda faptului care prezintă simptome de la muscatura unui singur tip.

În aceste cazuri, trebuie să se determine dacă ne confruntăm cu o "alergie adevărată" la diferite insecte sau datorită reactivității încrucișate între veninurile lor. Acest lucru se poate datora asemănării dintre proteinele alergene (hialuronidază, fosfolipaza A1, fosfolipaza A2, melitină sau antigenul 5) care fac parte din veninurile de albine și viespi.

Putem împărți multiplele sensibilități în 3 grupe:

- Sensibilizarea între mai multe specii din familia Vespidae (Vespula / Polistes, Vespula / Vespa):

Printre alergeni majori continuti de veninul de vespide sunt fosfolipaza A1, hialuronidaza și antigenul 5. Reactivitatea încrucișată este ridicată din cauza similitudinii alergenice și structurale a antigenelor lor.

- Sensibilizarea între mai multe specii din familia apidae (Apis / Bombus):

Alergen major al albinelor este fosfolipazei A2, hialuronidaza, dar cea mai mare componenta sa este melitina. Veninul de bondari contine 4 agenti alergeni: fosfolipaza A2, protează, hialuronidază și fosfataza acidă. Fosfolipaza A2 a veninului de albine și de bondar sunt antigenic diferite, prin urmare, nu există nici o astfel de reactivitate încrucișată între cele două.

- sensibilizarile intre Vespidae și Apidae (Apis / Vespula / Polister):

Responsabil pentru o reactivitate încrucișată între cele două familii este hialuronidaza. De asemenea, IgE poate fi pozitiv la diferite veninuri din cauza recunoașterii unei proteine ​​glicozilate comune acestor veninuri.

Studiile de biologie moleculară ajuta la cunoașterea diferitelor proteine ​​(alergeni izolati) continute in veninurile de hymenoptere și a permis izolarea și purificarea pentru a produce alergeni recombinanti.

Această dezvoltare a contribuit la imbunatatirea diagnosticului de alergie la mai multe veninuri, caci permite determinarea IgE specifice diferitelor molecule alergene din fiecare venin, permitand sa se determine insectele la care pacientul este cu adevărat alergic.

Diagnosticul acestor pacienți se realizează prin tehnici imunologice complexe, care ajută să se clarifice dacă este o reactivitate încrucișată fără valoare clinică sau o sensibilizare dublă sau triplă autentică. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care vrem sa stabilim daca pacientul îndeplinește sau nu criteriile pentru indicația de imunoterapie.

Având în vedere o reacție alergică generalizată ar trebui să se facă diferența între reactiile alergice si cele de origine toxică. Reacțiile toxice pot provoca de asemenea hipotensiune arterială, șoc și moarte dar apar ca urmare a unor înțepături multiple simultane, in timp ce reactiile alergice apar dupa o singura intepatura.

Există cazuri de reacție alergie generalizată din cauza unei afectiuni numită mastocitoza, care se caracterizează printr-o acumulare anormală a celulelor mastocitare în diferite țesuturi. Aceste celule mastocitare sunt celule ale sistemului imunitar, care contin substante chimice (triptază, histamine, etc ...), responsabile pentru simptome alergice pe scara larga, care au loc prin eliberarea lor masiva dupa intepaturi de insecte. In acest caz este necesara injectarea in circuitul sanguin de triptaza serica.
 
  Pana acum cativa ani medicina nu putea schimba cursul natural al bolii. Pacienții alergici puteau doar a preveni sa fie reintepati, deoarece, după o reacție generalizată, posibilitatea de a prezenta o reactie nouă similară sau mai severa în viitor este estimata să fie de 50-60% la adulți și 10% la copii.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 16, 2016, 09:32:50 AM
  Primele masuri in cazul intepaturilor

Este recomandabil să se spele rana cu apă și săpun. Aplicarea de comprese reci sau gheata.

În cazul în care intepatura este de albina, acul trebuie să fie eliminate cât mai repede posibil, fără a apăsa pe punga ce conține veninul, caci apasand pompam chiar noi tot veninul din vezica.

Atunci când are loc o reacție locală mai extinsa este recomandatăaplicarea de gheata sau amoniac, în stadii incipiente pentru a întârzia absorbția veninului. În cazuri mai grave se recomanda utilizarea de antihistaminice orale si crema cu steroizi. În cazul în care intepatura a avut loc în cavitatea bucală sau in gat, pacientul ar trebui să rămână sub observație pentru a monitoriza o posibilă evoluție spre obstrucție a căilor respiratorii.

În reacții generalizate, în cazul în care numai pielea este afectata, de obicei sunt suficiente antihistaminice și corticosteroizi pe cale orala sau parenterală.

În reacțiile anafilactice puternice este necesară administrarea de masuri rapide. Tratamentul de elecție este epinefrină 1: 1000 (1 mg / ml) intramuscular la o doză de 0,01 ml / kg până la 0,3-0,5 ml cât mai curând posibil, și transferul la o unitate medicală pentru a finaliza in functie de starea pacientului tratamentul simptomelor cu antihistaminice și corticosteroizi.

Persoanele cu risc sii rudele trebuie să fie instruițe în manipularea dozelor preincarcate de adrenalină autoinjectabila de 0,15 mg adrenalină pentru copii și 0,3 mg pentru adulți.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 17, 2016, 06:02:00 AM
  Mai nou alergia la intepaturi se poate trata cu sanse destul de mari de reusita. Cel putin asta am citit la spanioli.

  Imunoterapia (IT) cu extract de venin purificat, ar preveni eficient reacti alergice la intepaturi ulterioare.

  IT-ul este tratamentul obișnuit al bolilor alergice mediate de IgE. Scopul său este de a modifica răspunsul imun: a produce o desensibilizare.

  Acest tratament este efectuat de preferință în spitale. Este indicat la adulți și copii cu reactii alergice generalizate după intepaturi de albină sau viespe, dupa teste de alergie pozitive la aceste hymenoptere, după evaluarea de către un alergolog.

  Pe scurt constă în administrarea subcutanată a extractului de alergen, inițial in doza foarte mica, apoi crescuta în mod progresiv, la intervale regulate, până la o doză maximă.

  Odată ce a ajuns la acest stadiu, urmeaza un regim de întreținere, în care doza maximă este dată în fiecare lună sau o dată la două luni, pentru un timp relativ lung, care, în cele mai multe cazuri este de 3 până la 5 ani.

  Concret in cazul intepaturilor, imunoterapie se realizează prin injectarea unor cantități tot mai mari de venin purificat de hymenoptere pana se ajunge la 100 sau 200 μg. Eficiența sa este ridicată: se ajnge la desensibilizarea la intepaturi la 95% dintre pacienții sensibili la intepaturile de albine și la 98% la pacienții tratați cu venin de viespe.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 18, 2016, 10:30:51 AM
  Din istoricul tratamentelor de desensibilizare la intepaturi

  Primele încercări de tratament cu vaccinuri de venin s-au efectuat la sfârșitul anilor 1920. Au fost folosite extracte de venin sau acele cu vezicile cu venin. Dar procentul ridicat de reacții adverse și publicarea în 1930 a succesului desensibilizarii folosind un extract de corp de albine a condus la utilizarea pe scară largă a acestor extracte, mult mai bine tolerate decât veninul.

  În anul 1965, sa demonstrat că veninul conținea alergeni care nu au fost prezenti în extractele corporale. Mai târziu, au existat mai multe studii care au demonstrat inutilitatea IT cu extracte corporale.
  Din anul 1974 a fost pe deplin stabilit că pentru diagnosticarea și tratamentul alergiei la veninurile de hymenoptere trebuie sa se foloseasca extracte de venin.

Reguli privind gestionarea imunoterapiei (IT)

  IT în general și in cazul asta cu veninuri pot fi gestionate cu modele diferite în funcție de viteza cu care se atinge doza de întreținere:

  -  Modelul clasic: sunt administrate doze săptămânale, până la 100 µg. Timpul petrecut este de aproximativ 14 săptămâni.

   - Modelul grupat: sunt administrate mai multe doze pe zi , o zi pe săptămână. Acesta permite să se ajungă la doza maximă într-o perioadă mult mai scurtă de cca trei săptămâni.

  - Modelul rapid șau ultra-rapid: se poate ajunge la doza de 100 µg in una sau două zile. Aceasta metoda are efecte adverse mai multe decât cele anterioare.

  Acum se considera ca tratamentul grupat e cel mai indicat, deoarece reacțiile adverse sunt similare cu cele ale modelului clasic, iar pacientul este protejat dupa max 21 de zile. Pentru ca această protecție sa se mențina în timp, este necesar ca doza maximă sa se repete la fiecare 4 săptămâni, iin prima perioada, și în mod progresiv distanțate pana la intervale de 8 săptămâni, timp de 5 ani.

  La unii pacienți doza de întreținere este crescută la 200 µg pentru o mai bună protecție împotriva noilor intepaturi. Modelul este administrarea grupata. Deși are aceeași rată a reacțiilor adverse ca modelul clasic, se recomandă să fie efectuat cu pacientul sub control strict.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 19, 2016, 05:28:49 AM
  Reactii adverse la imunoterapie

  Reacțiile adverse sunt similare cu cele cauzate de intepaturile naturale. Aceastea pot varia de la o reacție la locul de administrare pana la manifestari generalizate severe. Frecvența și severitatea reacțiilor depinde de mai mulți factori, dar în general se poate stabili că reacțiile adverse cele mai severe apar la pacienții care au suferit asemenea manifestari la intepaturi, in trecut.

  Se estimează că între 12% și 20% dintre pacienți pot dezvolta reacții generalizate la tratamenul IT cu venin de hymenoptere, de obicei în timpul fazei de inițiere și constă în reacții ușoare, care în mare parte nu necesită tratament cu epinefrină. 

  Acest tratament se realizează de preferință în spitale, în care pacientul rămâne sub observație (de la 30 minute până la o oră, în funcție de faza în care se află) după fiecare doză, mai cu seama daca in trecut a suferit o reacție severă. La mulți pacienți este un tratament vital și de neînlocuit, și este indicat la varstnici sau bolnavi (de ex cu boala cardiaca ischiemica), care au risc crescut de reacții adverse.

  Trasabilitate

  95% dintre pacienții cu reacții sistemice, dupa imunoterapie se apreciaza ca nu vor mai avea noi reacții generalizate la intepaturi. Imunoterapia realizata odată cu doza de întreținere trebuie să fie prelungită cu cel puțin 5 ani. Pe parcursul acestei perioade, teste cutanate repetate anual și analize pentru a descoperi IgE specifici permit evaluarea predispozitiei la reactii alergice.

  Aceste teste de diagnostic nu sunt definitive în determinarea gradului de protecție a pacienților la o noua intepatura, cu toate că un rezultat negativ al testelor cutanate, împreună cu dispariția IgE specifici poate indica protecția clinică. La majoritatea pacienților efectele benefice persistă după întreruperea ciclului imunoterapic.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 20, 2016, 07:03:52 AM
  Proba intepaturii controlate

  Intepatura controlată este testul cel mai de încredere pentru a evalua eficacitatea IT, verificarea protecției la pacienții tratați cu imunoterapie și identificarea celor care nu sunt protejati în mod corespunzător. Aceasta proba poate fi de asemenea utilizata pentru a evalua gradul de protecție odată întrerupta imunoterapia. Ea implică supunerea pacientului la o intepatura de insecta din genul la care a fost inițial alergic.

  La persoana care nu mai prezintă reacția alergică, inițială apar doar simptome locale sau simptome generale ușoare. Si aceasta metoda are limitările sale și nu poate fi considerată ca indicator absolut sigur. O intepatura spontană bine tolerată poate dovedi eficacitatea tratamentului. Dar in acest caz e necesara identificarea cu siguranta a speciei insectei responsabile (in special în cazul viespilor), ce nu-i totdeauna usor.

  Testarea aceasta se face doar în unele servicii de alergie. Ar trebui să fie întotdeauna interpretata cu precauție de către alergolog și sa aiba autorizarea pacientului.
Titlu: Re: Alergii la intepatura albinelor
Scris de: stefan1 din Noiembrie 21, 2016, 07:11:08 AM
  Instrucțiuni pentru autoadministrarea de adrenalină

  Orice pacient cu antecedente de reacții alergice severe trebuie instruiț pentru autoadministrarea de adrenalină. Acest medicament este utilizat în tratamentul urgențelor alergice.

  Adrenalina (de asemenea numita epinefrina) este o substanță care apare în mod natural, care este secretata de glandele suprarenale ca raspuns la stari de surescitare sau stres. Adrenalina actioneaza asupra unor receptori specifici ai celulelor, imitand acțiunile sistemului nervos simpatic si producand (tahicardie, creșterea tensiunii arteriale, scăderea aportului de sânge la nivelul pielii și crescand irigarea musculară, creșterea frecvenței respiratorii etc.) și inversand astfel simptomele alergiei: rinita, urticarie, hipotensiunii arterială, bronhospasm etc.

  Adrenalina este tratamentul de urgență al reacțiilor anafilactice, indiferent de agentul declanșator: venin de hymenoptere, alimente, medicamente sau alti alergeni.

  În multe tari este comercializata pentru autoinjectare adrenalina de 0,15 mg și 0,30 mg. Se administreaza intramuscular o singura doza de adrenanlina cu un autoinjector cu presiune, pe suprafața exterioară a coapsei, chiar și prin îmbrăcăminte . Este o măsură de urgență si este esențial ca după utilizare sa ne grabim spre un spital de urgență pentru a ni se evalua situația clinică și nevoia de alte tratamente.

  Rezerva de adrenalina trebuie monitorizata periodic pentru a evita expirarea sau degradarea dispozitivului. Se verifica absența unui precipitat tulbure sau colorarea continutului. Se pastreaza la rece.

Adrenalina are unele efecte secundare care ar trebui cunoscute de pacient. Adrenalina afecteaza in principal sistemul cardiovascular care provoacă tahicardie, creșterea tensiunii arteriale, vasoconstricție periferică, durere anginoasă, aritmii, etc. De asemenea, poate produce anxietate, tremor și cefalee și rareori scaderea pulsului, edem pulmonar și confuzie.

  Administrarea de urgenta a adrenalinei nu are contraindicații absolute. Dar există contraindicații relative (insuficiență coronariană, arterioscleroză cerebrală, glaucom etc.), în care trebuie să fie evaluate mai atent raportul beneficiu-risc individualizat pentru fiecare pacient.

Ar trebui să fie de asemenea mai precauți pacienții cu hipertensiune arterială, boli de inima, hipertiroidism slab controlat, tahicardie, nevroze, cei în vârstă sau cei ce se  trateaza cu B-blocante.