oare este posibil?

Creat de sas angelica, Februarie 25, 2013, 09:30:29 PM

« precedentul - următorul »

sas angelica

acest articol (să-i spunem aşa) a fost postat pe FB. cineva care ştie franceză, să incerce să-l traducă.

Le varroa déteste le cuivre
Je vous parlais il y a quelques jours des bienfaits des aimants sur les ruches. La magnétoculture regorge de techniques bonnes pour la nature et pour les abeilles. Un fil de cuivre placé à l'entrée de la ruche diminuerait significativement les risques de varroa, ce fléau qui décime les colonies d'ouvrières.

Se munir d'un simple fil de cuivre, de type fil électrique, le dénuder, et le placer à l'entrée de la ruche sur toute la longueur, voici les seules consignes. Chaque abeille entrant dans la ruche doit ainsi passer au-dessus du dispositif. Le fil de cuivre dégage alors des ions cuivrés, une onde inoffensive pour les ouvrières, mais que le varroa, l'acarien parasite tant redouté des apiculteurs, déteste. Ainsi, les ouvrières se lestent de la contamination et la ruche devient un cocon protégé de cette maladie.

L'astuce est simple, installée en quelques minutes, mais encore peu démocratisée. L'idée n'est pourtant pas toute neuve, il y a plus de dix ans quelques apiculteurs et chercheurs férus de biodiversité menaient déjà des expériences sur le sujet.

Leurs études, menées à petite échelle, prouvaient déjà l'efficacité de ce que les chercheurs nomment « la médication radionique ». Elle n'a malheureusement pas fait l'objet d'études poussées depuis. Pourtant de nombreux témoignages d'apiculteur ayant mis à l'épreuve cette technique parlent d' »effets surprenants ». « Depuis que je mets un fil de cuivre à l'entrée de la ruche, je n'ai plus aucun problème avec cette maladie», affirmait récemment un apiculteur breton.

Le traitement agirait cependant mieux sur un rucher peu atteint. Bien que limités, les bienfaits de cette technique semblent nombreux. Avis aux apiculteurs électriciens...

traducerea de la Googl translate (se înţelege despre ce este vorba, dar tot mai bună ar fi o traducere mai la subiect):
Varroa urăsc cupru
Am menționat câteva zile în urmă beneficiile stupi magneți. Tehnicile complete magnétoculture bune pentru natură și albine. Sarma de cupru amplasat la intrarea stupului reduce în mod semnificativ riscul de Varroa, acest flagel care a decimat colonii lucrători.

Adu-un simplu tip de cupru sârmă, l dezbrace, și puneți-l la intrarea stupului de-a lungul lungimii, instrucțiunile de mai jos numai. Fiecare stup de albine este intrarea și trecerea dispozitivului. Sârmă de ioni de cupru de cupru apare atunci când un val în condiții de siguranță pentru muncitori, dar apicultorii varroa parazit acarianul temut, urăsc. Astfel, contaminarea lestent lucrătorilor și stupul devine un cocon protejat de aceasta boala.

Trucul este simplu, instalat în câteva minute, dar încă nu democratizat.Ideea nu este noua, cu toate acestea, există mai mult de zece ani unii apicultori și cercetători dornici asupra biodiversității au condus experimente pe această temă.

Studiile lor, efectuate pe o scară mică s-au dovedit deja eficacitatea a ceea ce cercetătorii numesc "Radionics de medicatie." Ea nu a fost studiat extensiv, din păcate, de atunci. Cu toate acestea, mulți apicultor mărturiile care a testat aceasta tehnica vorbesc de "efecte surprinzatoare." "Din moment ce am pus o sârmă de cupru de la intrarea stupului, nu am nici o problema cu aceasta boala", a declarat recent Breton un apicultor.

Tratamentul ar fi mai bine totuși un pic de stupină ajuns. Deși limitată, beneficiile acestei tehnici pare numeroase. Sfaturi pentru electricieni apicultori ...
Carpe diem!

stefan1

  Nu am mai auzit pana acum! Adica o sarma de cupru dezizolata plasata de-a lungul urdinisului emana ioni de cupru care sunt suportati de albine dar nu si de Varroa. Zice ca totusi nu pentru stupine foarte infestate.
  Se poate incerca, fiind un lucru simplu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

teoalbina

Desi nu ma consider un bun cunoscator de limba franceza incerc eu o traducere:
Varroa detesta cuprul
Va spuneam acum cateva zile de binefacerile magnetilor asupra stupilor. Magnetocultura abunda in tehnici bune pentru natura si pentru albine. Un fir de cupru plasat la intrarea in stup diminueaza semnificativ riscul de varroa, acest flagel care decimeaza coloniile de lucratoare.
Se ia un simplu fir de cupru, de tip fir electric, se indeparteaza izolatia de pe cablu si se plaseaza la intrarea in stup pe toata lungimea,  astea sunt singurele instructiuni. Fiecare albina intrand in stup va trebui sa treaca pe sub dispozitiv. Firul de cupru degaja ioni de cupru, o unda inofensiva pentru lucratoare, dar nu si pentru varroa, acarianul parazit redutabil atat de detestat de apicultori. Astfel, lucratoarele se deparaziteaza iar stupul va fi protejat de aceasta boala.
Trucul e simplu, se poate instala in cateva minute, dar este inca insuficient popularizat. Ideea nu este totusi noua. Exista mai mult de 10 ani de cand cativa apicultori si cercetatori entuziasti ai biodiversitatii care au experimentat deja acest subiect.
Studiile lor, pe o scara mica, deja s-au dovedit eficiente ceea ce cercetatorii numesc "medicatia radionica". Din pacate,aceasta nu a mai facut obiectul unor studii intensive. Totusi numeroase marturii ale apicultorilor dupa ce au testat aceasta tehnica vorbesc despre efecte surprinzatoare. "Din momentul in care am pus un fir de cupru la urdinis (intrarea in stup), nu am mai avut nici o problema cu aceasta boala", afirma recent un apicultor breton.
Cu toate acestea, tratamentul ar fi mai bine sa fie experimentat la o stupina mai putin afectata de varroa. Desi limitata, binefacerile acestei tehnici par numeroase. Aviz apicultorilor electricieni...

tassevasi

 Multumim  pt traducere ,acum se poate discuta si alt fel.
  Vorbind despre magneti  si magnetocultura ,binefacerile  acestora tind sa cred ca numai atunci cind ai o sirma de cupru infasurata pe un miez  si ar circula un curent ,ai putea sa obti  acel efect de magnet .
  Ca sa punem sirma asa simplu ,ma mir  ca ar avea vreun  efect .

Kiwi Bee


cristian bh

aproximativ,intrucat e cu un pic de accent regional si cuvinte jargon:
buna ziua dle MARCHANDpovestiti din experienta dvs cu albinele din iarna aceasta si cea din 2011 si 2012.  Buna ziua,la sfatul ......si-a montat stupii cu un magnet si un fir de cupru si din 12 cu care a intrat in iarna toti 12 au intrat in primavara nici o pierdere,nimic esential de semnalat albinele sunt mult mai linistite la intrarea in primavara.
La varoua ce puteti spune ca ati observat? nu a observat varoua dupa tratamentul sau natural,poate datorita firului de cupru.Si raportat la anii precedenti?Varoua a fost numeros si a facut cate doua tratamentesi urmeaza sa vada ce se va intampla anul acesta.Despre productia de miere puteti face comparatii? Anul trecut a fost un an exceptional cat si 2011 toata lumea a facut productie de miere si nu se poate trage concluzii intr-un an ci abia peste doi sau trei.Firul de cupru l-a pus la 10,15 mm la gaura de iesire a albinelor si l-a curatat cu o perie de otel pt a indeparta coroziunea iar firul de cupru elibereazaioni de cupru si albinele intra in stup ionizate si la varoua nu le place asta.Cum se utilizeaza magnetul?se fixeaza la mijlocul stupului cu o saiba si un holzsurub ,se ia diagonala dintre partea de sus si cea de jos si cu o tablita vopsita rosu e marcata polaritatea [nordul] .pune un magnet la fiecare parte a stupului iar fixarea lor se face cu polaritate nord la nordul terestru si sud la sudul terestru.Faptul ca stupii lui sun unul langa altul ii permite sa puna doar un magnet la fiecare stup intrucat la unul e polaritate nord si la celalalt e sud .multumeste pt explicatii si spera ca asta va fi de ajutor si altor apicultori. :hi: :hi:
se poate completa si corecta unde e cazul.

Kiwi Bee

Mersi,
pacat ca nu nea aratat pe un stup deal lui, dar alt video nam gasit.

teoalbina

Poate traduceti si ce mai spune la linkul: http://www.electroculturevandoorne.com/
...  in filmul de aici: Electroculture : Sauver les abeilles avec des aimants et un fil de cuivre ! apicultorul mai vorbeste si despre montarea unor magneti in interiorul stupului ? nu prea am inteles! si apare la un moment dat si o schita pe care am incercat sa o reproduc, dar nu prea ma pricep la desen tehnic (vezi poza de mai jos). Chestia cu magnetii mi se pare complicata dar cea cu sarma de cupru parca s-ar merita...

cristian bh

Citat din: teoalbina din Februarie 27, 2013, 02:51:22 PM
Poate traduceti si ce mai spune la linkul: http://www.electroculturevandoorne.com/
aici trecand fugitiv in revista  cele scrise in pagina asta nu e despre subiectul cu tratamentul la albine ci cu ceva tehnici de polenizare cu ceva gen de unde electromagnetice etc si nu are rost sa incerc o traducere.
referitor la cele spuse in interviu de apicultorul francez el spune ca magnetii se fixeaza de fiecare parte a stupului deci nu spune ca in interior ci ca la mijlocul diagonalelor si unul cu polaritatea nord pe partea laterala ce e orientata spre nordul terestru si de aceea se pune o tablita metalica vopsita in rosu pt a nu le incurca la fixare. Din moment ce stupii lui sunt montati unul langa altul ajunge un magnet intre doi stupi  intrucat laterala dreapta a stupului din stanga cum il privesti in fata e orientat spre nordul terestru si laterala stanga a stupului din dreapta  e orientat spre sud asta insemnand sa stai cu fata spre vest si spatele stupului la fel.Si sarma fara magneti ere acelasi efect  ca decolarea unui  avion fara motor.cat despre polaritatea unui magnet care e polul nord sau pozitiv  si invers aici e randul specialistilor sa dea explicatii ca eu unul habar nu am.

teoalbina

sa intelegem de aici ca montarea sarmei, in lipsa magnetilor nu are nici un efect?

cristian bh

Citat din: teoalbina din Februarie 27, 2013, 11:26:17 PM
sa intelegem de aici ca montarea sarmei, in lipsa magnetilor nu are nici un efect?

chiar pe ecran titlul filmului e ;
temoignage inseamna marturie sau marturisire, UTILIZAREA DE MAGNETI SI A UNUI FIR DE CUPRU si din toata discutia nu e vorba de ceva separat sau doar una din cele doua. Iar cuvantul SI le leaga destul de clar iar explicatiile lui sunt simple si clare doar ca are un accent si ceva cuvinte jargon.

RazvanTi

mah... asta e un fel de ursu de la noi
interactiunea cuprului cu un magnet:
cazul 1:
cand apropiem brusc un magnet de un fir de cupru, pentru o foarte scurta perioada de timp apare un impuls electric.
pe acest principiu sunt construite Dinamurile si alternatoarele. un magnet (sau electromagnet) isi succede rapid cei doi poli in jurul unei bobine fixe pentru a produce curent.

cazul 2:
cand printr-un fir de cupru (langa care e situat un magnet) trece un curent electric, magnetul va fi atras sau respins functie de sensul campului magnetic creeat in fir.
pe baza acestui principiu sunt contruite motoarele electrice.

concluzii:
cand apropiem magnetii de stup sa zicem ca apare un miiiiiic curent in firul ala dar intr-o fractiune de secunda dispare si ATAT.
deci... VRAJEALA
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

cristian bh

de unde ai scos astea cu BLAH BLAH ? SUNT DISPONIBILE SI ALTORA?
intr-o oarecare necunostinta de acest subiect numit electromagnetism pot spune ca sunt destul de superficiale atat observatiile cat mai ales concluzia.
OARE  ce ar vrea sa vanda acest apicultor?sarma de cupru? :D magneti? :D sau matci de varoua =)) =))
oare  cate dvd si cate filme are de l-ati facut prof online sau OFFLINE?
Citat din: RazvanTi din Februarie 28, 2013, 10:38:36 AM


concluzii:
cand apropiem magnetii de stup sa zicem ca apare un miiiiiic curent in firul ala dar intr-o fractiune de secunda dispare si ATAT.
deci... VRAJEALA
El spune ca se fixeaza magnetii de lateralele stupului si aici nu merge cu sa zicem

romikele

Citat din: cristian bh din Februarie 28, 2013, 03:13:47 PM
de unde ai scos astea cu BLAH BLAH ? SUNT DISPONIBILE SI ALTORA?
...

DA, DA !  :blah: :blah:  =))

cristian bh

da alea cu baaaaaa,
                       baaaaa :uimit:

apoi sa fie tacamul complet ar trebui si ceva cu Auuuaa! si Vaai
                                                                             Auuuaa si Vaai  =)) =))

nu de alta, da suntem  cetatzeni europeeni.