Varroa Destructor

Creat de stefan1, Februarie 14, 2009, 11:06:41 AM

« precedentul - următorul »

davcosti

Am făcut și eu primul tratament ieri cu Fureto, cu soluție de Tacktic! Foarte puțini păduchi pe tabla de la Șibăr! Probabil de la temperaturile astea mari Nu rezistă nici păduchii! Oricum voi repeta tratamentele la 7 zile! Toamna fac 5 tratamente+mai târziu în octombrie-noiembrie benzi de Mavrirol sau Varostop!
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

MOTANUL

#61
Eu anul trecut doar la un stup dupa 6 fumigatii nu ajunsesem cu numarul de varroa cazuti la un numar acceptabil (tot au fost multi);
Asa ca am pus si benzi cu mavrirol.
Dar anul asta pare sa fie mult mai bine la o prima vedere.

Pe de alta parte in perioada asta extrem de mult puiet este capacit (asa ca e normal sa cada mai putini).

Citat din: davcosti din August 08, 2015, 06:55:03 AM
Foarte puțini păduchi pe tabla de la Șibăr! Probabil de la temperaturile astea mari Nu rezistă nici păduchii!

Asa sa fie cum spui tu  :)
Numai noi sa lesinam de cald?  :nono: Sa mai lesine si varroa  :D
Sa cada si sa se intoarca cand i-oi chema eu.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Kiwi Bee

Si la noi a sosit timpul sa facem tratamentul de primavara. Mai exact la mine este vorba de un tratament de primavara timpuriu. Am bagat benzi de Apivar(pe baza de amitraz) iar multi altii mai asteapta 2-4 saptamani.
Aceste benzi asi fac efectul dar incetisor. Benzile de Bayvarol(pe baza de fluvalinat) asi fac efectul mai repede. Unii prefera acest tratament pt primavara caci este posibil sal ai in cuib si sa pui si catul in ultimele saptamani ale tratamentului.
Am facut in iarna si patru tratamente cu fumigare de acid oxalic(din 7 in 7 zile) deci nu am nevoie(cred eu din ceea ce am vazut in cuib) de un tratament rapid la ora aceasta.
In schimb voi avea nevoie de un tratament timpuriu si in toamna si mai ales cu ceva care asi face efectul rapid. Pt toamna prefer benzi de Bayvarol dar la noi multi se pling de ineficienta(cica varroa a devenit rezistent la fluvalinat mai in toata NZ).

stefan1

  Nu stiu de unde ai 'reteta' de tratare cu oxalic. Eu nu am tratat cu oxalic dar, din ce am citit si pe forum si in alte parti, stu ca se recomanda ca acest tratament sa nu se repete de doua ori la o generatie de albine. Poate prin fumigatii repartizarea sa fie mai uniforma si sa nu afectezeasa mult albinele sau matcile?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

#64
Stefane, cred ca tu vorbesti despre metoda prin picurare printre rindurile dintre rame. Aceasta metoda se recomanda de 1-2 ori pe an.

Prin fumigare se face de 3-4 ori ca sa cuprinzi un ciclu complet de albine, stiind faptul ca fumul de AO nu patrunde capaceala deci albinele neeclozionate(asadar si varroa din aceiasi celula) nu va fi afectata prea mult de acel fum. Acidul formic patrunde si capaceala dar ai nevoie de alte temperaturi.
Fumul de AO se cristalizeaza in timp scurt si varroa care intra in contact cu acesta va SUFERI.

Eu asa stiu treaba despre AO si din multe citite am aplicat si eu ce am gasit mai logic pt mine.

Aici in NZ avem 2 apicultori care fac scule de fumigare. Unul mai scump si pare mai rezistent(mai scump cu €20 decit celalalt) si are firele electrice vizibile pe linga manier.
Cealalta scula cica ar fi mai eficienta(ardere timp/consum electric) si pe asta o am si eu.

Pun un filmulet mai jos depre metoda(stiu ca sa mai discutat metoda). Filmul este facut in NZ - la comentarii vad ca sa mai interesat cineva din RO.

http://www.youtube.com/watch?v=ieAzrgZgttY&spfreload=10

bismark

    Mai corect ar fi ca arderea sa se faca in afara si fumul introdus in stup cu ajutorul unui ventilator. Cel mai bine se preteaza la asa ceva un fion la care se redimensioneaza rezistenta pentru 12 v baterie si se executa din tabla de inox camera de ardere iar corpul fionului se gaureste in dreptul camerei rezistentei pentru o racire mai buna.Astfel nu inhalezi fumul si albinele vor primi tot fumul pe urdinis repede si in totalitate,deci mai eficient.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

  Am pus cu ani in urma un sistem de tratament cu oxalic prin sublimare, de la nemti, si cu videoclip si cu explicatii. Nu stiu daca mai exista sau a disparut dupa multele mutari ale forumului. Si la nemti, instalatia se introducea pe urdinissi ardea inauntru. Probabil folosirea unui ventilator baga aer suplimentar care va trebui sa iasa din stup cu parte din leac.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

   Dupa cum am observat si asa iese foarte mult fum ca acesta tusea si multa albina era afara, care venea de la cules.Intodeauna fac tratamente seara cind aproximativ toata albina este in stup.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Kiwi Bee

Multumesc de idee Bismark.

Acel fund din filmulet este un fund de plastic si trece aerul prin el. Mai exact posibil ca va amintiti majoritatea de acel fund(facut in Franta???) cu tuburi de plastic. Intro rama de lemn erau cca. 8-9 tuburi de plastic echidistantate si cu vreo 4mm intre tuburi.
Cineva a facut aici in NZ un astfel de fund dar complet din plastic si nu are tuburi ci doar semituburi. La unii le place acest model de fund.

Eu am vazut prima data la un apicultor(si el este tot din RO) cum face tratamentul cu AO. Peste citeva zile am cerut sculele lui si am incercat si la stupii mei tratmentul.

Ahaaaaa!!!   Numai ca....

Stupii mei au fund cu plasa si cind am introdus arzatorul pe urdinis degeaba asteptam eu sa iasa fumul deasupra(am dat capacul si podisorul la oparte). Era o zi cu vint, nu gluma. Dupa 2 stupi mam pus pe burta sa vad ce se intimpla sub stup(stiupii satu pe 2 paleti) si am ramas masca. Fumul iesia prin fund. Mam hotarit ca nu voi mai face acest tratament niciodata.

Apoi anul acesta am venit cu o idee noua.
Miam facut o tava din placaj de 8mm si iam pus un chenar de 22mm + niste burete peste chenar(sigilare nu gluma  =))  ).
Aceasta tava vine pusa sub fundul stupului intre picioarele stupului. Acum iarna urdinisul este redus dar si acea intrare mica am obturato cu o carpa.
Tava am ridicato incit sa fie etansa cu fundul stupului si manierul arzatorului intra in tava printrun canal frezat special pt acest scop.

Ei, stati asa. Nu este chiar asa de fain si frumos cum se pare.
Nici un fund nu este exact la fel cu altul cind vine vorba de grasimea picioarelor astfel ca intre picioare distanta difera 5-25mm. Nu am nici un component tras la rindea sau masina de grosime. Pe viitor poate. Acolo unde am lipsa de 5-25mm pun o bucat de lemn/leatz sa obturez toate crapaturile pe cit posibil.

bismark

   Cind ai fund antivarooa si faci tratament inchizi subarul din tabla sa nu iasa fum, altfel nu are eficienta.Iar ca motorasul feonului sa nu faca vint prea puternic se reduce tensiunea de alimentare a lui cu o rezistenta incit sa se invirte usor si fumul sa intre lent nu fortat sa aiba eficienta maxima.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

fiug1970

Importante avance en apicultura: Aluen CAP fue aprobado por SENASA

"Aluen CAP" es un nuevo acaricida orgánico para combatir la varroa, que permite prescindir de la aplicación de productos sintéticos sin perder potencial productivo. El tratamiento, que logra más del 95% de efectividad y puede utilizarse por décadas, recientemente fue aprobado por el Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria (SENASA) para su producción y distribución.

22 de Julio de 2015

Por Fernando Omar CARDARELLI



Importante avance en apicultura: Aluen CAP fue aprobado por SENASA
Logotipo que forma parte de la imagen oficial del nuevo acaricida


La Varroa (Varroa destructor) es un ácaro que parasita la abeja Apis mellifera L. en estadíos juveniles y adultos, afectando seriamente su supervivencia, por lo que se considera una de las mayores amenazas para la actividad apícola mundial.



El Dr. en Agronomía Elian Tourn, Agente de Proyecto de Cambio Rural perteneciente a INTA Bordenave, destaca:"Aluen CAP es la única formulación orgánica que existe en el mundo que resulta efectiva en colmenas con gran desarrollo de cría y sin restricciones ambientales"Además, el profesional indica que su uso no requiere que las abejas lo consuman, evitando su intoxicación; al tiempo que disminuye de 5 a 1 las visitas necesarias para su aplicación, por lo que reduce un 20% el consumo de combustible fósil en la producción apícola.

Esta alternativa de control surgió del trabajo interdisciplinario de los miembros de Cambio Rural apícola de INTA Bordenave, que dio origen a la Cooperativa de Trabajo Apícola Pampero Limitada -formada por esos Técnicos- y a la Cámara de Apicultores Pampero -formada por los productores-. También participaron de este desarrollo, el Laboratorio de Estudios Apícolas de la Universidad Nacional del Sur (Bahía Blanca) y el Laboratorio de Artrópodos de la Universidad Nacional de Mar del Plata.

Es importante destacar, que el precio del producto fue estipulado por los mismos productores, lo que representa una experiencia innovadora.



Cómo funciona

El tratamiento que acaba de ser aprobado por SENASA, se aplica a través de tiras de celulosa de liberación lenta, impregnadas con la solución acaricida. Estas tiras deben colocarse entre los cuadros de cría y retirarse a los 42 días.

Resumen técnico del tratamiento

• Requiere una sola aplicación y supera eficacias del 95%, aún en colonias con gran desarrollo de cría.
• Es orgánico y no contamina la miel, aún si se lo utiliza en plena mielada.
• No genera resistencia, ya que se trata de una molécula presente naturalmente en todos los seres vivos.
• No posee restricciones ambientales para su aplicación. El producto fue probado en la Patagonia, el Litoral, Cuyo   y en la Pampa Húmeda y Semi Árida.
• No interfiere en el desarrollo de la cría y la abeja adulta.

Patentamiento

La nueva formulación "Aluen CAP", fue presentada para su patentamiento con aportes del Instituto Nacional de Asociativismo y Economía Social (Ministerio de Desarrollo Social de la Nación) y aportes propios de los asociados, a través de donaciones. Además, la Cooperativa de Trabajo Apícola Pampero Ltda., tiene la habilitación expedida por SENASA, que lo autoriza como laboratorio elaborador de productos veterinarios en convenio con Greefmayer S.R.L. -Tres Arroyos-, hasta tanto la CAP posea un lugar propio habilitado.

La línea de producción industrial, de aproximadamente 15.000 dosis diarias por turno, fue desarrollada por el equipo y financiada con aportes de la Secretaría de la Pequeña y Mediana Empresa (Ministerio de Industria de la Nación), donaciones de los técnicos asociados y aportes de grupos de productores apícolas.

¿Cómo se consigue?

Es importante destacar que en esta primera etapa, la distribución del producto está planteada a productores organizados en diferentes niveles (grupos, asociaciones, cooperativas, etc.) y casas apícolas. Los interesados pueden contactarse directamente con los miembros del equipo de Sanidad de la Cooperativa de Trabajo Apícola Pampero Ltda. Su correo electrónico es [email protected]



¿Qué es la CAP?

Se trata de más de 260 productores apícolas -107.000 colmenas- asociados en la Cámara de Apicultores Pampero. La misma está organizada en 26 grupos de Cambio Rural Apícola que son asesorados por 22 Técnicos, que a su vez forman la Cooperativa de Trabajo Apícola Pampero Limitada.-

Para más información:


Dr. Elian Tourn
[email protected]
Ing. Agr. Alfredo Marconi
[email protected]
Agentes de Proyecto Cambio Rural
INTA – EEA Bordenave

pistol28

Pătrundere în apicultura: Aluen PAC a fost aprobat de Senasa

"Aluen PAC" este un nou acaricid organic pentru combaterea Varroa, care elimină necesitatea aplicării produselor sintetice, fără a pierde potențialul productiv. Tratamentul, care gestionează mai mult de 95%, eficace și poate fi folosit de zeci de ani, a fost recent aprobat de către Serviciul Național de Sănătate și Calității Alimentelor (Senasa) pentru producție și distribuție.

22 iulie 2015

Fernando Omar Cardarelli



Progrese importante în apicultură: Aluen PAC a fost aprobat de Senasa
Logo, care este parte a imaginii oficiale a noului acaricide


Varroa (Varroa destructor) este un acarian parazit care de albine Apis mellifera L. în etape minori și adulți, care afectează grav supraviețuirea lor, de aceea este considerat unul dintre cele mai mari amenințări la adresa apicultura global.



Agronomie Dr. Elian Tourn, agent Rurale Change Project aparținând INTA Bordenave, subliniază: "Aluen PAC este singura formulare organic din lume care este eficientă în stupi cu dezvoltarea de reproducere mare fără restricții de mediu" Plus , profesional indică faptul că utilizarea sa nu are nevoie de faptul că albinele consuma, evitând intoxicație; în timp ce scăderi de 5-1 vizite necesare pentru aplicația dumneavoastră, reducând astfel cu 20% consumul de combustibil fosil în apicultură.

Acest control alternativă a apărut din munca interdisciplinară a membrilor apicultura Schimbarea rurală INTA Bordenave, care a dat naștere la Pampero Apicultura lucru Cooperative Limited made de cei technicians- și Camera apicultorilor care cuprinde reprezentanți ai producătorilor-Pampero. De asemenea participă la această dezvoltare, Apicola Laboratorul de Cercetare al Universității Naționale de Sud (White Bay) și Laboratorul artropodelor de la Universitatea Națională din Mar del Plata.

Este important, prețul produsului a fost furnizată de către producătorii înșiși, ceea ce reprezintă o experiență inovatoare.



Cum funcționează

Tratamentul care tocmai a fost aprobat de Senasa, aplicat prin benzi de celuloză eliberare lentă impregnate cu soluție acaricide. Aceste benzi trebuie să fie plasat între puiet și se elimina la 42 de zile.

Rezumat tehnic de tratament

• Necesită o singură cerere și eficiență mai mare de 95%, chiar și cu colonii bine dezvoltate de reproducție.
• Este ecologică și nu contamina mierea, chiar dacă este utilizat în mană complet.
• Nu genera rezistență, deoarece este o molecula mod natural în toate ființele vii.
• Nu are restricții de mediu cu privire la aplicarea lor. Produsul a fost testat în Patagonia, Litoral, Cuyo și pampas și Semi Arid.
• Nu interveni în dezvoltarea de reproducere și adulți de albine.

Brevetarea

Noua formula "Aluen PAC" a fost prezentat pentru brevetare cu contribuții de la Institutul National de cooperative și Economia socială (Ministerul Dezvoltării Sociale al națiunii) și contribuțiile proprii ale partenerilor, prin donații. În plus, a Muncii Cooperativa Apicultura Pampero Ltda., Are autorizația eliberată de Senasa, care autorizează laboratorul în calitate de producător de produse de uz veterinar, în parteneriat cu Greefmayer SRL Trei fluxuri-up atât PAC are propriile loc activat.

Linia de producție industrială, aproximativ 15.000 de doze de zi cu zi, la rândul său, a fost dezvoltat de echipa si finantat cu contribuții din partea Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (Ministerul Industriei Națiunii), subvențiile asociate tehnică și contribuțiile grupurilor de apicultori.

Cum se face?

Foarte important, în această etapă timpurie, distribuția de produse se ridică la producătorii organizate la diferite niveluri (grupuri, asociații, cooperative, etc.) si case de albine. Cei interesati pot contacta direct cu membrii echipei de sanatate de cooperare Muncă Pampero Apicultura Ltda. Adresa ta de email este [email protected]



Ce este PAC?

Este mai mult de 260 de apicultori 107000 Casute parteneri Camera de apicultori Pampero. Acesta este organizat în 26 grupe Apicultura rurală Change suntem sfătuiți de 22 de tehnicieni, care, la rândul lor, formează Pampero Apicultura Cooperativa Munca Limitada.-
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi