apa la punga sau cu galeata

Creat de hur, Februarie 07, 2019, 01:58:55 AM

« precedentul - următorul »

hur

Cel putin 2 apicultori da albinelor apa in punga.
Dl. Iulian aduce argumente pro.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

bucovineanu

Se stie ca albinele ierneaza in bune conditii atunci cand in stup atmosfera este uscata, de aici si urarea "iernare uscata".Dar oricum in stup se mai produce si condens din cauza diferentelor de temperatura intre interior si exterior. Asa ca au apa de care au nevoie fara sa intervenim noi. Si chiar daca nu ar fi acel condens, ele pot sa-si produca singure apa necesara.
Trebuie sa intervenim cu apa in hranitoare sau pungi in primavara vremea infloririi pomilor cand in natura este abundenta de polen din mai multe surse, daca atunci sunt mai multe zile consecutive in care nu pot sa iasa deloc din stup din cauza vremii. Daca nu se intervine, poate sa apara o intoxicare cu polen asa zisa "boala de mai".
In aceasta perioada as dori sa demonstreze cineva ca albinele care au primit apa la punga au avut o dezvoltare mai mare decat cele care nu  au fost "adapate.

dinupaltinis

Citat din: hur din Februarie 23, 2019, 04:02:56 PM
Cel putin 2 apicultori da albinelor apa in punga.
Dl. Iulian aduce argumente pro.
Eu le-am dat apa cu punga si o inghetat,azi dimineata se auzea din fata stupului cum rodeau la ea.Deci mai bine cu galeata.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

bucovineanu

Da e bine cu galeata dar mare atentie , nu mai mult de o galeata per stup.   :smile:

Closcutz

Nu va doare spatele de la caratul apei cu găleata? S-a descoperit furtunul! :nudie:

stefanm

Domnu' Bucovineanu , dar de izolarea matcilor inaintea culesului ce parere aveti ? Ati experimentat asa ceva ? Va apreciez postarile si obiectivitatea . Multumesc.
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

bucovineanu

Am inceput apicultura cu stupi orizontali cu 22 de rame. Practicam izolarea reginelor, dar nu in cusca, ci pe un numar redus de rame 4-6 intr-un compartiment aflat la un capat al stupului, compartiment separat de restul stupului printr-o gratie Hanemann. . Se face acest lucru cu  15-20 de zile inaintea unui cules important. Daca restrangerea astfel se prelungeste, e nevoie ca perodic sa se scoata cate o rama cu oua sau puiet larvar tanar si sa se inlocuiasca cu o rama goala pentru a asigura spatiu pentru ponta si pentru a  preveni intrarea in friguri.
La stupii verticali si ME folosesc si acum separarea cuibului cu gratie.
Vad ca acum face valva separarea reginelor prin inchiderea in cusca.  Cred ca ar da rezultate daca acest lucru se face daca avem numai un singur cules mare la inceputul sezonului, ex salcam. Astfel dupa eliberare reginele au timp sa ponteze pentru refacerea populatiei in vederea iernarii. Daca izolarea se face o perioada mai lunga pentru a prinde mai multe culesuri, sau se face spre sfarsitul sezonului, inaintea culesului la  floarea soarelui, familiile vor intra in iarna foarte slabite. Mai trebuie tinut cont de faptul ca e posibil ca dupa izolare albinele sa traga botci din larvele de pe rame botci care trebuie distruse.  Se mai poate face izolarea cand sezonul s-a terminat, la inceputul lunii septembrie, tinand regina izolata 21 de zile pentru a fi siguri ca am facut cel putin 2 tratamente antivarroa in lipsa puietului.

stefanm

Multumesc mult .Asa ma gandem si eu >daca o izolezi la 3 culesuri nu prea mai ai cu ce sa intri in iarna. O sa incerc la salcam sa bag in cusca vreo 10 regine sa vad cu e. :thanks:
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate