Loca da sau nu

Creat de badearazvan, Iunie 01, 2019, 07:37:10 PM

« precedentul - următorul »

badearazvan

Are loca da sau nu după analiza ca scrie ca s a detectat spori paenbacilius iar mai jos nu s a evidențiat flora bacteriana
Poate sa aibă loca americana iar cei de la dsva sa nu ma contacteze sa îmi spună tratament sau sa ma bage în carantina?
https://ibb.co/s5xZ1pR

stefan1

 Ar trebui sa intrebi chiar laboratorul care ti-a facut analizele.
 Eu nu m-am confruntat cu asa ceva dar totusi imi dau cu parerea. Eu zic ca nu ai loca atata timp cat nu s-a dtectat flora bacteriana. De fapt spune ca nu a gasit capacele perforate sau cu capacelul afundat sau larve cu modificari patologice. Sporii nu afecteaza familia atata timp cat nu trec in forma vegetativa.
  Dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple. De ce ai dus fagur la proba? Ai avut suspiciuni? Din care motiv? Faptul ca ai spori de loca inseamna un potential de imbolnavire care ar putea aparea in anumite conditii. Intrebarea este : care e sursa sporilor de loca? Ar putea fi un alt fagur din stup care are puiet bonav (si tu nu ai dus din el proba), dar poate fi si un fagur vechi pe care l-ai dat familiei. Se stie ca in forma de spori, loca poate rezista pana la 40 de ani. Fagurii in care a fost puiet bolnav sunt cea mai consistenta sursa de spori si de aceea se recomanda arderea fagurilor in care a fost puiet bolnav. Dar milioanele de spori din celulele afectate se pot imprastia si pe alti faguri sau pe materialele din lada. De asemenea mierea depusa chiar provizoriu (pentru dashidratare) intr-o astfel de celula, va prelua milioane de spori si deci si mierea poate fi o sursa de boala (daca ai stimulat familia cu miere din alti stupi nesiguri). De asemenea mierea infestata mutata in caturi, imrastie sporii si in caturi si prin caturile adaugate unei familii ii putem aduce o sursa de spori.
  Important este sa stii si cat de multi spori s-au gasit. Am scris la subiectul "Loca" ca lavele foarte mici sunt cele mai vulnerabile dar si ele rezista la un numar mic de spori (sub 6 spori). Deci larvele au anumite mecanisme de lupta contra locii, larvele de cateva zile deja sunt mult mai greu de atacat, deoarece si-au consolidat sistemul imunitar. Deci e important gradul de infestare cu spori. Sursa poate fi si mierea furata dintr-un stup bolnav sau faguri dati de la alti stupi sau chiar un dezechilibru in familie (de ex ajutorarea cu prea mult puiet pe care populatia familiei nu il poate incalzi, hrani si igienizat corespunzator.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

badearazvan

mi-ati mai raspuns dumneavostra in trecut, dar probabil raspunde-ti mult si nu mai tineti minte
In vara anului trecut am pus niste poze cu un puiet care parea afectat de ceva, apoi fenomenul a continuat si in primavara am ajuns la concluzia ca era galerioza de vina, am gasit viermi de gaselnita care umblau prin puiet, unii or sa spuna ca era stupul slab si nu acoperea fagurele, gresit stupii erau stransi toti albina din perete in diafragma, totul frumos primavara asta pana cand a inflorit salcamul si au inceput ploiele, stupii s au dezvoltat frumos cu toate ca nu am avut rapita, si dupa ce au trecut ploile alea de la salcam cam acum 2 saptamani puneam mancarea la stupi ca nu aveau cules si sa nu moara de foame si m-am uitat intr-un stup, surpriza a fost ca era puiet varos cam un numar de 20-30 de larve, m-am gandit cum s-a putut intampla la asta ca era izolat de cei care au fost suspecti anul trecut si nu am bagat ramele de la ceilalti in el, ramele de la ceilalti care erau suspecti le-am pus separat de cei sanatosi, apoi mai ma uit si la cel de langa la fel puiet varos asta maaxim 10 bobite, bineinteles dupa ce dezinfectasem dalta si ma spalasem bine pe maini, ma uit a doua zi la altul si vad si la ala mai multe, cam 30-50 asta parea mai afectat, ma uit la altul si la altul si la altul la fel 2-3 bobite care nu apucau sa se transforme complet in puiet varos dintrala alb ca il scoteau repede, doar incepea sa se stranga dar tot mai era putin umed nu se uscau. Am zis poate nu o fi de la puiet o fi loca ceva ca era si puietul pestrit, nu mirosea in schimb, am zis ca e ceva ca nu puteam sa am epidemie de puiet varos, am dus 2 bucati de fagure si un borcan cu albina vie la analize, am zis sa poata sa faca toate testele necesare, loca europeana, americana puiet varos. S-a dus tatal meu ( care e tehnician veterinar cu seful lui care e doctor la dsva ) mi-a zis ca doctorul a bifat niste prostii pe fisa de analiza si a zis cel de acolo ca bifeaza el ce trebuie, mie mi-a venit doar un  buletin de analize si ala doar pe loca americana, cred ca a bifat ce i-a convenit lui. Acum mai incerc sa vad ce le pot face , incerc sa tratez si cu nistatina, daca nu merge culeg cu ei la floarea soarelui apoi desfintez stupina, un total de 28 de stupi, topesc tot ,ard ce e de ars si ma apuc iar. Credeti ca poate fi din cauza lipsei de mancarea, sunt cam la limita cu mancarea ca daca am vazut ca au inceput sa faca puiet varos am zis sa ma opresc din hranit ca nu are rost, flori sunt au de unde culege ma gandesc ca daca era cules la rapita nu se intampla asta.

NYK74

De obicei boala puietului văros    ,pare cã are ca substrat și alte afecțiuni ale familiiei.Este nevoie de carantinã ,sistarea schimbului de faguri de la o familie la alta,dezinfecție a materialului apicol,și a uneltelor de lucru cînd se umblă la familiile afectate.Ar fi bine și izolarea familiilor afectate de cele sănătoase.Fagurii în care se află puiet afectat se scot ,se înlocuiesc,se dezinfectează stupul,albina se pune pe faguri noi.

stefan1

 Ma mir ca cei de la laborator nu ti-au semnalat ca ai puiet varos, daca in proba ai avut si astfel de celule!
 E de mirare ca puietul varos a aparut deodata la toate familiile. Ce faguri artificiali folosesti? Uneori ceara poate fi cauza unor boli daca nu este bine sterilizata. Conteaza si cum tii stupii. Ai folie etansa peste rame? O aerisire mai buna reduce riscul de puiet varos, cu conditia ca temperatura in zona cuibului sa poata fi mentinuta. Faptul ca familiile au rabdat de foame poate fi o cauza a aparitiei puietului varos, deoarece pentru economie albinele reduc temperatura in stup, ceea ce favorizeaza aparitia puietului varos. Si activitatea igienica scade din lipsa de mancare si deci evacuarea larvelor afectate nu se face la timp si astfel pot aparea spori care apoi imprastie boala. De asemenea sursa bolii poate fi miere cu spori, daca le-ai stimulat cu asa ceva sau polen colectat de la familii bolnave. Chiar si zona poate fi cauza infestarii, deoarece albinele imprastie larvele pietrificate cu milioane de spori in jurul stupinei. Daca albinele iau apa de pe sol sau vegetatie, preiau si sporii. Familiile slabite din oricare cauza au o scazuta rezistenta la oricare boala si de aceea e bine sa avem familii puternice.
  Si stuparul poate fi cauza aparitiei acestei boli. Obiceiul multora de a 'sparge cuibul' prin introducerea de rame pentru ouat, face ca stupii mai slabi sa nu mai poata incalzi fagurii marginasi si puietul din acestia pot face puiet varos.
  Eu nu am mai avut puiet varos de peste 20 de ani. Totusi am obiceiul ca din fagurii crescatori sa curat larvele sau nimfele si sa le dau la pui. Daca acesti faguri stau 4-5 zile cu puietul in ei, gasesc cate o celula afectata de puiet varos (sigur ca inca nu este dezhidratata sau cu spori). Asta este dovada ca sorii de puiet varos sunt in stupina, dar probabil in numar mic si putinele celule afectate pot fi curatite rapid de catre albine inainte da a se ajunge la faza de a face spori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

In afara de jetul de apa, cum scoateti larvele din celule ? Poate avti o metoda de care nu am auzit. Multumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

badearazvan

nu am bagat miere de la alti stupi sau polen, stimulare doar pe baza de apifonda si turta proteica homemade, e adevarat ca am avut folia pe ei, insa nu etans 10 -15 cm in parte urdinisului indoit, condensul era aproape de 0 , la faguri m-am gandit si eu ca problema a aparut de anul trecut din vara, fagurii folositi au fost etta si filiomera, repet primele semne au fost anul trecut in iulie, stupii erau foarte populati, acum sunt mai slabuti fata de anul trecut dar nu pot spune ca sunt slabi, albina sta pe toate ramele. pe unele chiar ciorchine

stefan1

Citat din: dan sebastian din Iunie 03, 2019, 12:48:25 PMIn afara de jetul de apa, cum scoateti larvele din celule ? Poate avti o metoda de care nu am auzit. Multumesc !

  Nu am o metoda speciala ci una care necesita mult timp dar are si niste avantaje. Tai fagurii de trantori in bucati mai mici, apoi retez celulele (capacite dar chiar si necapacite) la o anumita distanta de capacele. Intr-un castron, scutur fagurii astfel taiati batandu-i de un alt fagur sau chiar de mana. Cad mare parte din pupe. Astfel putem urmari daca sunt si paduchi si in ce numar. Puietul care nu a iesit se poate scoate apoi cu jet de apa si cateva ramase chiar cu o sarma mai rigida.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Spore de Paenibacillus larve se gasesc relativ frecvent in familiile de albine dar in absenta simptomatologiei specifice si a formei vegetative nu se poate vorbi de boala. Evdident, este un semnal de alarma, deci trebuie aplicate toate masurile petru a impiedica aparitia infectiei: schimbarea regulata a fagurilor, eviarea schimbului de albine, puiet sau rezerve intre familii, folosirea manusilor de unica folosinta si asa mai departe.