Infestatie cu soareci si recomandare

Creat de marcolupascu, Octombrie 14, 2017, 12:58:11 PM

« precedentul - următorul »

balasbebe

Eu verificam blocul reductor cu burghiu de 6 mm. ani de zile nu am avut probleme pana anul trecut. Defilau soarecii de la un stup la altul. Am iernat si in adapost albine si acolo a fost un dezastru.

stefan1

Citat din: bucovineanu din Octombrie 20, 2017, 10:22:42 AM
Daca inaltimea urdinisului nu e mai mare de 7mm nu intra soareci in stupi. Asa am toti stupii si o singura data de cad am albine mi-au intrat 2 intr-un stup unde se largise fanta urdinisului. Poate la mine or fi soarecii mai grasi si de aceea nu trec prin urdinise.  :smile:
Pentru a micsora numarul soarecilor in stupina folosesc acele momeli albastre care se numesc Varat. Am incercat si cu altele mai ieftine dar nu au dat rezultate.

  Tata proteja urdinisele cu niste latisori in care decupa forma urdinisului si acolo batea cuisoare la o distanta de 7 mm. Latisorii se fixau cu holzsuruburi la urdinis. Acum am vazut ca se mai folosesc table gaurite (de la constructii) dar prin ele albinele scot greu albinele moarte din stup si se risca obturarea urdinisului.
  Chitcanii ar putea intra si pe urdinise mai joase, cel putin unele specii de chitcan.
  La noi in tara sunt 8 specii de chitcani, din cele cca 370 din intreaga lume:  chitcanul de gradina (Crocidura mimula); chitcanul de camp bicolor (Crocidura leucodon); chitcanul mare de casa  (Crocidura russula); chitcanul de apa eurasiatic (Neomys fodiens); chitcanul de apa (Neomys anomalus); chitcanul de munte (Sorex alpinus); chitcanul de ogor (Sorex araneus – cel mai raspandit chitcan); chitcanul pitic (Sorex minutus). Ei sunt din cu totul alt gen decat soarecii obisnuiti si difera in multe privinte. Cele mai mici specii au doar 4-5 cm lungime si mananca aproape tot timpul, aproape egalul greutatii lor/zi. Pisicile nu-i mananca, dar ii prind.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sfantul spiridon

Chitcanul nu e șoarece cum nici rata nu e gasca. Acestuia ii plac insectele și intra in stup pentru a papa albinele
Șoarecele intra in stup de frig și pentru ca vrea sa mănânce miere și ceara
Diferența intre intruși se poate vedea după daunele observate de către fiecare apicultor după priceperea fiecăruia
Chitcanul intra mult mai ușor decât șoarecele in stup  si aproape distruge familia
Soluția:
- suport din tevi( se cațără greu)
- gratie bine prinsă ( eu o prind in piuneze mai lungi)
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

balasbebe

Chitcanul omoara albinele si nu le consuma pe toate. Din albine isi face si culcus. Pe langa distrugere mai si defeca peste tot cu un miros destul de urat.
Este mult mai periculos decat soarecele de camp.
Trbuie puse capcane cu clei din timp sa nu+l apuce iana, si frigul sa+si faca de cap.

ALEX!

Salut . Eu folosesc Altorat . Este un lipici , nu este otrava . Pus in forma de cerc pe un placaj , in acel cerc pun momeala ( salam , slana ... ).