STIATI CA: MIEREA+ CEAI FIERBINTE= TOXIC?

Creat de Adrian Vasile, Februarie 23, 2013, 11:18:54 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Omenirea a avut secole intregi convingeri care pana la urma s-au dovedit a fi gresite. Si acum sunt atatea controverse in ce priveste nicivitatea OMG-urilor, a diferitelor chimicale in agricultura, fiecare tabara sprijinindu-se pe specialisti care de care mai mari. Si dilema vegetarian-omnivor este o nesfarsita controversa fara sanse a se transa definitiv.
  Strict in cazul HMF-ului, este mult zgomot pentru nimic. Eu am scris ceva la topicul HMF despre asta. Nimeni nu a demonstrat ca este toxica. Se limiteaza in miere pentru ca este un mijloc de a determina vechimea acesteia sau falsificarea ei, si nu pentru ca ea in sine ar fi nociva. De altfel HMF-ul are un gust de zahar ars si se adauga intentionat pentru gust in patiserie. Aceasta substanta se gaseste in cantitati mult mai mari decat in miere in toate produsele care contin fructoza si sunt prelucrate termic: in dulceturi, sucuri, prajituri, bomboane si dulciuri in general, dar si in cafea si chiar in paine. Cand vrei sa fii mai catolic decat Papa, sustii o asemenea teorie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Bun, sa nu zicem ca este toxica. Totusi un ceai fierbinte cu ce ne ajuta? Daca il bem cand ne doare gatul, poate mai mult rau facem decat bine, deoarece este inflamat si sensibil. De fapt un ceai la 40 de grade noi il simtim destul de cald spre fierbinte. Am un termometru electronic cu laser, pe care-l folosesc la prepararea apiinvertului din zahar. Cu el am facut multe teste si mi-am dat seama cum stau cu temperatura la diferite lichide. Ce rost are sa punem miere in ceaiul sau cafeaua luata de pe foc, ca si asa trebuie putin sa se raceasca.

Porfy66

L-am auzit cu urechile mele pe  dr.Gheorghe Mencinicopschi afirmand despre potentialul cancerigen al mierii ce este inclusa in diferite retete de alimentare ce apoi e supusa unui proces termic intens...

Adrian Vasile

Daca e vreo sansa sa fie cum spun unii ca ar fi cancerigena ar trebui sa fim mai catolici decat papa cu siguranta!

Adrian Vasile

 balasbebe: ai foarte mare dreptate cu bauturiile calde ,fac mai mult rau decat bine ne ardem numai gatul si cred ca toata lumea stie ca daca pui la fiert oorice planta ,leguma, fruct isi pierde din proprietati!

Adrian Vasile

Porfy66:cred ca mai tare ca dr.Gheorghe Mencinicopschi in ce priveste alimentatia nu gasim apropo are  multe volume plublicate despre acest lucru am citit doua dintre ele (apropo sunt si instructor de aerobic)deci ma intereseaza subiectul si nu a gresit in nici un volum vreo teorie despre cum sa mancam sanatos si cum sa combinam alimentele deci incredere suta la suta!

Adrian Vasile

Sunt deosebit de incantat ca lumea e interesata de subiectul care l-am pus pe forum astept si alte pareri indiferent ca sunt pro sau contra , important e sa invatatam uni de la alti !:)

bucovineanu

Daca mierea devine toxica la peste 40 de grade, ce se intampla cu mierea sau zaharul folosite in patiserie unde temperatura de coacere  a diferitelor produse este de pana la 200 de grade? Ce se intampla cu zaharul care este invertit prin fierbere pentru a prepara sirop invertit sau serbet pentru a hrani albinele? Eu zic sa nu facem afirmatii hazardate care sa alarmeze lumea. Mierea prin incalzire pierde intradevar vitaminele si alte componente, dar pana sa devina toxica mai e un drum foarte lung.
Sunt alte produse mult mai periculoase decat mierea incalzita pe care le consumam zilnic si de care ar trebui sa ne ferim daca ar fi posibil.

romikele

Dl. dr. de care se pomeneste nu este un guru recunoscut.
Obombo are perfecta dreptate in postarea sa. Mierea isi pierde din calitati, dar nu omoara pe nimeni.
Eu consum de peste 15 ani ceai si cafea indulcite cu miere si desi fac analize anual - obligat la servici, dar si din alte motive - nu mi s-a spus ca sunt intoxicat  :)
Exagerari de acest gen sunt menite sa atraga neincrederea oamenilor in miere si alte produse apicole si sa dea mai mult credit chimicalelor din farmacii.
Doar studiile chimistilor specializati in chimie alimentara pot fi credibile, doctorii pot avea anumite interese sau scapari... parerea mea!

Sa nu se uite ca au fost descoperite amfore cu miere de sute de ani care inca era comestibila.
Nici cu HMF-ul nu e prea clara treaba. Acesta nu e bun in miere, dar in ciocolata si alte produse alimentare cu care sunt pline magazinele nu e nici o problema...  :rusine:

Obombo

Adriane (sau Vasile, cum preferi), daca nu te superi, vreau sa-ti fac doua recomandari:
1- cand scrii pe forum incearca si concentreaza tor ce ai de spu intr-o singura postare, nu e nevoie sa raspunzi fiecaruia in parte in postari diferite si scopul nostru nu este acela de a acucmula cat mai multe mesaje la profil. Un numar mare de mesaje nu inseamna si o mare credibilitate.
2- un lucru pe care l-am mai spus, a scrie pe un forum public nu e acelasi lucru cu a barfi la o bere cu prietenii. Orice scrii ramane pe net si poate fi citit de oricine si nu intotdeuna cine citeste are capacitatea de a discerne intre fals si adevarat.

Intorcandu-ne la oile noastre, prostia asta cu mierea care devine toxica in ceai, care, dupa cum am mai spus, circula de cateva luni pe net, cred ca a avut la origine interpretarea eroanata din partea unui "ziarist" (s-ar parea ca in ziua de azi e suficient sa ai un pc si o imprimanta ca sa te numesti ziarist) a unor afirmatii facute de doamna Mateescu in timpul unui interviu.
In ce-l priveste pe Mencinicopschi, am o carte de a sa prin biblioteca, dar am citit-o doar o singura data, pentru ca am gasit acolo multe informatii absurde, dupa parerea mea si crede-ma, eu sunt foarte atent la ce mananc, fiind in acelasi timp si foarte "alergic" la extremismele de orice fel, inclusiv la cel alimentar. Daca Mencinicopschi ar avea ocazioa sa guste din hamburgherii pe care i-am pregatit az la micul dejun s-ar converti imediat la alimentatia "nesanatoasa" :D .
Ca Mencinicopschi exista in toata lumea sute daca nu chiar mii de "guru" ai alimentatiei si toti afirma lucruri diverse si contrastante. As vrea sa stiu daca afirmatiile lui in legatura cu miere sunt sustinute de studii stiintifice sau epidemiologice (de care eu nu sunt la curent) sau este vorba doar de pareri personale.
Din pacate, se pare ca in Romania nu exista o asociatie de apicultori destul de puternica si reprezentativa la nivel national care sa-l ia la intrebari pe respectivul.

Kiwi Bee

Citat din: Obombo din Februarie 24, 2013, 11:50:12 AM
......................Din pacate, se pare ca in Romania nu exista o asociatie de apicultori destul de puternica si reprezentativa la nivel national care sa-l ia la intrebari pe respectivul.

Chiar la asta mam gindit si eu. Sint mai multe persoane in RO care sint interesati ca mierea sa fie populara(vezi cei de la Institutul de cercetari apicole sau chiar si procesatorii de miere) deci pe acestia iasi astepta sa vina primii care sa il ia la intrebari pe doctorul in cauza, binenteles la TV si nu la un pahar de bere.
Posibil ca Dr. in cauza vrea sa scoata inca un ban dintro carte dea sa acum sau pe viitor.

Plus ca mi se pare precum intentionat nu se face deosebire intre miere arsa sau incalzita.Oare de ce?
Pur si simplu o persoana care nu cunoaste mai nimic despre albine si miere si citeste un astfel de articol va cauta miere pe rafturile magazinelor de la firme mari presupunind ca apicultorul mic/mediocru nu are acele dotari cu care sa poata sa produca un produs "netoxic".

Adrian Vasile

Hello !Daca sunt sanse de 10 la % sa faci cancer cred ca nu e un efort sa racesti lichidele pana la 40  de grade celsius! Si apropo daca vreau sa raspund la fiecare in parte e problema mea!Nu trebuie sa dua socoteala la cineva , asa vreau eu! Daca 3 oameni zic ca esti beat eu cred ca trebuie sa mergi sa te culci! Asa si cu mierea incalzita! De ce ?daca o incalzesti  nu se zahariseste va rog sa-mi dati un raspuns la asta!daca ar fi buna si incalzita toata lumeaa ar incalzi-o si nu ar mai vinde-o asa naturala!Adica uni producatori nu o incalzesc!!!!!!

bucovineanu

Daca mierea este incalzita la 70-80 de grade si apoi este racita brusc va cristaliza foarte greu. In asta consta fenomenul de pasteurizare. Acest lucru il fac procesatorii cu mierea ce se gaseste in magazine. E bine sa lamurim clientii care cumpara miere  sa o cumpere cristalizata si ca e normal ca mierea sa cristalizeze. Dar din pacate multi vor miere fluida. E bine ca decristalizarea sa se faca incet, in baie de apa, avand grija ca apa sa nu depaseasca 40- 50 de grade. Daca va fi incalzita mai mult mierea nu devine toxica, dar isi pierde cele mai valoroase componente. Cat priveste ceaiul, nimeni nu poate sa-l bea la mai mult de 40 de grade.

Adrian Vasile

Super raspuns unul inteligent super imi face placere sa aud diferite pareri!!!

Obombo

Citat din: Adrian Vasile din Februarie 24, 2013, 06:37:59 PM
Hello !Daca sunt sanse de 10 la % sa faci cancer cred ca nu e un efort sa racesti lichidele pana la 40  de grade celsius! Si apropo daca vreau sa raspund la fiecare in parte e problema mea!Nu trebuie sa dua socoteala la cineva , asa vreau eu! Daca 3 oameni zic ca esti beat eu cred ca trebuie sa mergi sa te culci! Asa si cu mierea incalzita! De ce ?daca o incalzesti  nu se zahariseste va rog sa-mi dati un raspuns la asta!daca ar fi buna si incalzita toata lumeaa ar incalzi-o si nu ar mai vinde-o asa naturala!Adica uni producatori nu o incalzesc!!!!!!
Catinel Adriane, nu te ambala.
1 - De unde ai scos cifra aia de 10%? Ca daca e adevarata ai dreptate, daca nu e dezinformare.
2 - Uite aici, citeste punctul 6. Mai bine citeste-l tot,ca nu strica: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2702.0
3 - Nu-ti permite sa trimiti pe nimeni la culcare. O afirmatie falsa nu devine adevarata daca este repetata de multe ori.
4 - Daca ai citi cu atentie ce scriu ceilalti am evita discutiili inutile:
Citat din: Obombo din Februarie 24, 2013, 01:57:44 AMMulta din mierea comerciala este pasteurizata. Chiar daca este o miere "moarta", nu inseamna ca este si toxica.
Daca vrei sa-ti sustii parerea, fa-o cu argumente, te rog.