Celule cu puiet (pupa ochi roscat )partial capacite

Creat de roi_ag, Ianuarie 16, 2011, 07:50:28 PM

« precedentul - următorul »

roi_ag

Postez acest subiect in speranta ca vom gasi o explicatie acestei situatii pe care am intilnit-o vara
trecuta .
Controland familiile de albine am observat celule  - partial capacite- cu puiet in faza de ochi roscat ,
deci a-12-a zi la lucratoare.Pupa arata foarte bine .Nu am avut timpul necesar sa urmaresc celulele
respective zilnic s-au pana la eclozionare.Nu am urmarit fenomenul la toti stupii dar stiu ca mi-a
atras atentia ptr. ca l-am intalnit la mai multe familii.
Ma gandesc nu stiu, sa fie o solutie gasita de albine in lupta cu varooa stiind ca puietul de varooa nu se dezvolta in celulele necapacite. Anul acesta o sa urmaresc fenomenul.
Familiile acum sunt foarte bine ,ierneaza bine ,populatie buna.
:hi:

stefan1

  Se intalneste un asemenea puiet, insa in proportie mica. Nu cred ca este un mod de lupta antivarroa, desi  Apis Cerana foloseste aceasta metoda, practicand o gaura (nu prea mare) in capacelele unor celule si deranjand cuibul facut de Varroa sub capac.
  Eu cred ca explicatia acelor celule incomplet capacite se explica printr-un spatiu insuficient intre rame. Pana puietul nu e dezvoltat, celula e probabil mai scurta, pastrand distanta normala intre faguri. La capacire celula trebuie sa fie adusa la adancimea necesara, dar albinele au dificultati de a mai capaci celula. Puietul este si se dezvolta normal in acele celule, poate doar variatiile de temperatura sa trebuiasca sa fie mai bine controlate de albinele care ingrijesc zona. Distanta prea mica poate aparea fie daca am modificat ordinea fagurilor deja insamantati in stup, fie daca pe rama vecina sa fie puiet de trantori, care necesita celule mai lungi. Spun ca acele celule nu au fost descapacite pentru paduchi, deoarece paduchii ocupa aleatoriu doar unele celule, iar asemenea celule descapacite sunt un numar mai mare sau mai mic, dar la rand.
  Niciodata nu am urmarit evolutia pupelor din astfel de celule. As fi curios ce parere au alti stupari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

roi_ag

Deci doar unele celule sunt necapacite ,nu un grup mare,vecine,deci varianta cu distanta dintre faguri(rame) pica,varianta cu celulele de trantori cade si ea pentru ca asa cum a putut capaci 50-60% din celula asa putea sa o capaceasca 100%

t.mihai

cauza acestor celule partial capacite este molia de ceara, ai carui viermi (larve)strabat fagurele cu puiet deranjand puietul si deplasandu-l de pe fundul celulei sale. albinele prelungesc marginea celulei dar uneori nu reusesc sa capaceasca decat partial. de aceea astfel de celule cu puiet pot fii intalnite uneori asezate in "dispozitive regulate" sau cel putin usor grupate.
cu stima
mihai

roi_ag

Dupa 7 ani am aflat de ce aveam eu celule cu puiet necapacite. Banuiam doar. Chiar trebuia sa ma bucur. Nu era o boala ci chiar un semn ca familiile se aparau singure impotriva varooa. Pacat ca nu am urmarit fenomenul si nu am crescut matci numai din asemenea familii. Probabil chiar de aceea nu am fost afectat iarna trecuta.

cipik

Si eu aveam la un roi doar oua si câteva larve, erau doi in cutie separati de o diafragma etansa. Dupa ceva timp ( cam o luna si ceva ) tot nu îmi capacea si in final am văzut o gaura pe unde comunicau albinele, cum am astupat-o a si apărut puietul capacit.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

roi_ag

#6
@cipik, eu nu ma vaitam ca nu am puiet capacit, ba aveam la greu , dar aveam unele celule cu puiet necapacit, nu te-ai prins , e vorba de  VSH (varroa sensitive hygiene) , daca ai auzit ?

cipik

Nu era vorba de vaitat, ci am povestit ce am patit eu cu puietul necapacit. Am spus ce am patit eu ca si alti poate se întâlnesc cu acest fenomen.
P.S.- Este unu pe Youtube care are puiet racit la urdiniș, dar el zice ca albinele lui prezinta VSH.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Citat din: cipik din Ianuarie 28, 2018, 12:01:52 AM
Este unu pe Youtube care are puiet racit la urdiniș, dar el zice ca albinele lui prezinta VSH.
:)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

CATALIN_CJ

Molia mica de de ceara e vinovata . Si eu am asemenea puiet necapacit si cu ochi rosi dar uitinduma  la modul cum era dispus am observat ca merg cam in linie ninfele alea iar de sub o nimfa din aia necapacita am vazut cum a iesit o larva de molie si a inceput sa se tirasca pe fagure. Am fund anti varoa cu sita pe toata suprafata fundului sint o prostie cade tot rahatu pe fund si faci crescatorie de molii daca ar fi scapat albina aruncind varoa de pe ea nu ar mai fi fost varoa. Doar aduni mizereie pe funduri cu alea si nu pot curata albinele fundu iar daca tragi subaru si il lasi tras stau albinele sub sita  iar daca scimba matca o sa se aseze tot sub sita, in mai multe cazuri am gasit matcile sub sita intoarse de la inperechere.

stefan1

  Eu nu gasesc in literatura de specialitate explicatii multumitoare despre acest fenomen.
  Recent s-a mai discutat aici despre asta:
   
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=search2

  Am vorbit acolo despre un roi cu probleme, la care am observat astfel de celule gaurite. Intre timp s-au mai intamplat acolo niste lucruri. Pentru ca era depopulat, i-am dat eu un fagur foarte mare de puiet aproape de eclozare. Imi pare rau ca nu l-am filmat, era un fagur cu cca 4/5 din suprafata puiet, tot capacit. Am ramas insa surprins, ca la un control dupa 3 zile cam jumatate din capacele celulelor cu puiet erau gaurite, desi cand i-am dat fagurul nu era nici o celula gaurita. Si urmarea este interesanta. Am observat ca la roi era un inceput de furtisag (v-am spus ca era slab populat si zona a devenit suprapopulata, ca iar au venit unii cu stupi dupa floarea-soarelui). A bagat nepotul roiul in beci si numai ieri seara l-a scos dupa 3 zile. L-am controlat iar si peste 95% din puietul din acel fagur a iesit intre timp. M-am uitat pe fundul lazii dar nu sunt albine moarte, deci puietul din acele celule gaurite a iesit normal si roiul chiar are acum o populatie surprinzator de mare. Cum a spus si colegul @bndna, nu pot spune daca gaurirea celulelor va afecta vigoarea albinelor eclozate si va scadea sau nu durata lor de viata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

roi_ag

Poze cu astfel de puiet, nu am camera să arate foarte clar dar se poate observa astfel de puiet,că nu a fost descăpăcit , ci a fost parțial căpăcit, familiile sunt puternice și lucrează foarte bine.Poza a fost făcută acum 2 zile când am verificat starea familiilor și mi-am amintit de acest subiect pentru că mă interesează să multiplic din astfel de familii.

roi_ag

Altă familie cu VSH

un OM

Ma limitez sa multiplic din familiile recordiste la miere, cu dezvoltarea buna primavara, cat mai blande.
Despre fenomenul VSH nu ma pronunt, cel putin nu cu voce tare, scris, etc.

NYK74

Cînd scapã molia cerii în cîte o familie am și eu VSH din ãsta,am vãzut chiar azi.Trebuie sã anunț cei interesați cum pot combate varooua.