Stuparit stationar

Creat de filip, Noiembrie 11, 2007, 03:23:33 p.m.

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dupa mine, daca roiul nu se face in aceeasi lada,la incheierea sezonului in lada am o singura familie,deci anul viitor nu mai pot relua ciclul.
Sau ar trebui ca toamna,dupa ce restrang familia de baza,la al doilea urdinis sa mut o alta familie.

metoda asta cu 2 in 1 m-i se pare grozava . eu am lazi orizontale pe 17 rame foarte bine lucrate si nici vechi nu sunt . au 2-3 ani si voiam sa renunt la ele , sa le inlocuiesc cu unele verticale . Postarea Dl. Uta-Burcea Dumitru imi confirma ceea ce stiam doar din teorie dar fireste exista si un inconvenient transportarea stupilor in pastoral . eu nu am pavilion sa incarc si sa descarc daca mai au si magazinul . . .metoda in schimb este foarte buna in stationar(productie super si cheltuieli mici idealul oricarui apicultor)

Bucovineanu a spus:
Trebuie sa crestem regine de la familiile care nu roiesc si care permit sa dezvoltam familii pe25-30 de rame fara sa intre in friguri.
O intrebare: in anii cand nu prea sunt culesuri abudente,doar mai mult de intretinere,se poate ajunge la 30 de rame ocupate cu albina fara sa roiasca natural?

Cred ca D-ul Bucovineanu aici face referire la stupul multietajat !!!

Eu am mai multe modele de stupi: orizontali cu 20 de rame la care pot pune magazii de 10 rame, verticali cu 13 rame si magazii la fel si multietajati cu 10 rame pe corp. In ultimii ani, indiferent de culesuri nu au intrat in friguri mai mult de 7-8% din efectiv.

Eu m-am referit la M.E. fiind-ca doar cu acest model se poate ajunge la noi la 30 de rame.