Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

E OK Mariane,

Deci iarna pui peste cuib mocheta , ma rog ceva ce lasa vaporii de aer cald sa iasa, si in feb cand incepe ponta sub mocheta introduci folia.
Sunt mirat de abordarea iernarii cu cuibul retras, m'as fi asteptat sa lasi 1-2 rame cu miere&pastura langa urdinis , urmate de puiet si iar miere, asezare bilaterala clasica.
Altcineva mai face altcumva?
Marian, mai e o chestie si cu stupii verticali, daca la salcam sau chiar la rapita nu sunt dezvoltati e o problema de management apicol in primul rand, nu cutia e de vina.

marian sima

Nu folosesc asezarea de iernare clasica si fac in felul urmator, pe margini ramele mai goale la mijloc ramele pline cu miere,aranjez cuibul de iernare tirziu cind nu mai este deloc puiet in cuib,astfel ca la inceputul ierni albina consuma partea de jos a ramelor pline in mijloc de iarna ghemul e c-am pe la jumatatea ramelor cu consumatul la miere,in febroarie ramele sint tocmai bune cu spatiu de ouat si cu coronita de miere deasupra in martie poate sa ajunga la latura de sus a ramelor ca atunci pot interveni eu ,dar nu deranjez stupi cu turte de miere in plina iarna,dac a-s folosi procedeul clasic cu asezarea ramelor pline in laterale iarna a-s sta cu teama ca albinele ajung cu ghemul sus.

Bistriteanul

Vagoanele cu lazi orizontale si lazile orizontale pot fi mai dorite decat verticalii,  pentru simplul fapt ca, dupa o anumita varsta stuparilor le este greu sa lucreze cu corpul. Batrin si singur, ai mai putina putere si mai mult timp sa iei rama cu rama.

Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

D006

Citat din: andrei_calinescu din August 29, 2011, 07:33:53 PM
Marian, mai e o chestie si cu stupii verticali, daca la salcam sau chiar la rapita nu sunt dezvoltati e o problema de management apicol in primul rand, nu cutia e de vina.
Oricit ne straduim in fiecare stupina avem,10-20% familii mai slabe.Daca inaintea unui cules ,lasam familia respectiva pe,5-6-7 rame etc. in cuib,ii punem  cat ,vom avea surpriza sa constatam la sfarșitul culesului, ca vom scoate mai multa miere decat de la unii stupi ....manageriați corect.Tocmai de asta am iubit caturile...imi dau miere cand le pun.Pe viitor voi mai vedea.Caturile pline și varsta nu iarta pe nimeni.Aceași familie pusa in orizontal nu va avea miere de recoltat,uneori va fi nevoie de completarea rezervelor de hrana.Doar, a crescut puiet, care va șoma pana la urmatorul cules.......daca il mai apuca.

marian sima

Ma faceti sa :) da atita timp cit orizontalul are cuibul in fata la cules albina va zice ca are destula miere si va soma dar cind albina intra si vede rame goale la intrare in stup nu v-a mai soma,uni apicultori nu au folosit deloc orizontalul sau trec fugitiv prin el fara a-l intelege ,referitor la vagoane eu am vagon cu orizontali pe care nu i-l mai folosesc ,recent a venit un prieten de 36 de ani sa fac schim de vagon cu el,eu cred ca la 36 de ani un om este inca in puteri.Poate pentru uni e mai simplu sa pui catul si sa dai catul jos fara sa te intereseze starea in care se afla cuibul.Eu unul nu complectez deloc rezervele de miere in primavara am scos 13 kg de miere (pe stationar) la floare am scos 26 acum am stupi plini cu miere ,nu mai practic pastoralul,daca i-mi scot salariul uni profesor sau a-l uni jandarm pentru mine e perfect,nu pierd timul prin paduri nu cheltui cu deplasarile si pot sa ma ocup de treburile care aduc un venit mai sigur decit apicultura.Uitasem ,uni stupi care credeti dv ca ii manageriati corect devin prea dezvoltati in comparatie cu spatiul cutiei si atunci adevarat este ca nu scoti miere de la ei dar i-a 3 rame cu puiet si albina si formeaza roi sau ajutai pe cei 20% si vei scoate mult mai multa miere,sau inca un lucru inverseazale locurile pe vagon si iar ai 2 stupi care baga miere ,nu unul prost (finca nu e dezvoltat) si unul care nu-i arde de treaba ( ba ca se gindeste la roit sau ca e prea cald afara are puiet mult si albina sta afara pentru a nu opari puietul)finca e prea dezvoltat.

Bătrânul

Salut Marian  ! Am doua intrebari . Cum scoti mierea pe sortimente ? Ce pregatire ai si cu ce te ocupi de esti pe forum la ora asta?? Intreb si eu ca vad stare in curtea ta ! Poate facem o afacere.

marian sima

Nu scot miere pe sortimente ,la rapita a bagat putin la pomi fructiferi si salcim putin asa ca am scos-o pe toata o data,si pe urma floarea-soarelui care se vinde de fapt ca poliflora,ma ocup cu cultivarea legumelor am taraba intr-o piata si distribui morcov si pastranac la aprozare si diversi precupeti,pe forum intru cind i-au pauza de o cafea,de fapt este singurul lucru pentru care deschid calculatorul,dupa 2 cazmale rupte de scos la pastranaci mai iei si o pauza,nu vad ce afacere sa facem impreuna poate sa va promovez in Giurgiu cutiile din moment ce sint mai in fiecare zi in piata ,Giurgiu are foarte multi apicultori ,dar asta din primavara cind da drumul pietei centrale (este in constructie).Uitasem cind e o lucrare platita bine lucrez si in constructii cu fratele meu,anul acesta am scos mai bine cu legumicultura.

tassevasi

       """dupa 2 cazmale rupte de scos la pastranaci mai iei si o pauza,"""
   Nu ca sa te fac sa nu mai ei pauza ,dar exista ceva mai special la magazinele tip OBI ,ce-ti va fi de mare ajutor la scos (cartofi ,morcovi ,pastirnac ,etc + pe post de casma ).
  O unelta ca o furca dar cu coltii aceia de 10x10 din inox , ascutiti bine de o rezistenta f mare ,coada cam scurte cu un T la capat.
  Prima data am vazut la vecinul meu de orig  francez ,care o adusese de  la el ,cind am vazut ca au aparut si la noi ,imediat mi-am luat ( cu 85 lei. )
  Nu mai stici nici un cartof ori ce scoti tu,este o unealta ce-si merita banii.
  Numai bine si spor la tot ceia ce faci pt tine si prosperitatea ta . =D> :hi:

Bistriteanul

Citat din: marian sima din August 29, 2011, 12:02:17 PM
Stupi lipiti unul de altul pentru a crea un microclimat sub folie.
M-am gandit la un asemenea "cojoc" cand am citit despre iernarea in solar.Temperatura sub folie poate  fi mai ridicata decat cea de afara, dar principalul avantaj cred este ca stupii sunt mai protejati fata de vanturile  reci si puternice.

Dl.Sima,
pe ce perioada utilizati folia? Vi s-a intamplat ca albinele sa doreasca sa iasa la zbor de curatire si folia sa fie pe pozitie?
Aveti guri de aerisire  la ambele capete? (ma refer la cort desigur)

Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

ilalexandru

Dumnule Sima si eu am vreo 100 de stupi orizontal in pat cald pe 2 pavilioane. Insa niciodata nu mut cuibul. Las cuibul pe fata, acolo unde si-l formeaza albinele singure. Si credeti-ma, ca gasesc si ultima rama din spate, a 17-lea, la extras, plina cu miere. SA fie nectar in natura, albina in stupi si timp bun ca stupii se umblu de miere oricum. A-ti incercat sa lasati un stup cu, cuibul pe fata? Doar asa puteti face deosebiri intre modul de lucru al albinelor. Am si verticali....si sincer, productia de miere la ei este intotdeauna mai mica decat la cei in pat cald. Insa, la cei in pat cald, aplic primavara un fel de uniformizare a puterii familiilor. Anul acesta, inainte de salcam, am luat la cate unii si doua rame de puiet...cate una la interval de 10 zile. Si sa te tii la extras cand gasesti cutiile pe 17 rame  pline de miere. Pe cand in cazul verticalului...daca nu ai o familie foarte buna, productia de miere e ceva mai mica

marian sima

Dl Ilalexandru am folosit si eu orizontalul cu,cuibul in fata si este adevarat familiile bune tinute in pozitie de lucru umple si ultima rama cu miere,faceti proba la anul si asezati la 2 stupi cuibul in spate ,faceti o comparatie care umple stupul mai repede  care are cuibul blocat si care nu i-l are blocat,albina nu i-si formeaza cuibul in fata ci noi i-l aranjam acolo de cind punem familia in cutie ,la orizontal cuibul e aranjat de apicultor ,o data am uitat sa pun diafraga la uni stupi la culesul de floarea-soarelui aveam cuiburile in fata cum le aveti dv stiti cum era cuibul la acele familii 14-15 rame cu puiet dar puietul era restrins pe rama(un cerc cu diametru de 10 cm)acesta era cuibul natural ,asa ca nu putem zice ca matca ponteaza 10 rame in fata,si ginditiva ca orizontali din acest motiv sint si roitori ,cuib blocat si aglomeratie mare in cuib,eu am sita la podisor dar uni apicultori au podisoare pline si ventileaza albinele la miere pina le ies ochi din cap ca excesul de apa din miere nu prea are unde sa se duca,cu uniformizarea faceti foarte bine acest lucru creste productia de miere. Pentru dl Bistriteanu acel cojoc nu trebuie gaurit fiinca se face un circuit de aer ,aerul cald ajunge la folie se raceste si coboara in jos fiind inlocuit de altul mai cald,e  astupat si in capete.Tassevasi am vazut si eu acele furci cu coarnele late ,1 sint prea late si pastranacul are dusa radacina la 40-45 de cm,cu ele trebuie sa disloc un volum mult prea mare de pamint.                                                       

ilalexandru

O sa incerc si eu la anu la doua familii sa le mut cuibul in spate. Un mic experiment nu strica. Prima rama din spate o sa fie cu miere si polen, apoi ramele cu puiet, urmat de ramele goale, nu? Asezatul cuibului in felul acesta cand are loc? Presupun ca inainte de cules(rapita sau salcam). Le extras cum procedati? Pt ca eu, uneori cand timpul e o problema si trebuie sa ma misc rapid, scot din spate cate 6-7 rame cu miere pana ajung la puiet si ma opresc. Apoi sparg cuibul cu cate doua-trei rame goale, intercaland una rama puiet, una rama goala.
La toti stupii am deasupra lor o sita de 25-30 cm(depinde de tamplar). Cu roitul nu am avut niciodata probleme la stupii astia in pat cald. Si poate asta si din cauza echilibrarilor care le fac. Anul acesta din 100 stupi in pat cald, am luat maxim 10 rame cu puiet pt niste nuclee. IN rest am mai echilibrat intre ei sau i-am lasat asa. Pacat ca nu a meer teiul cum trebuia...ca albina era in ei

Bistriteanul

Citat din: ilalexandru din August 31, 2011, 11:23:50 PM
O sa incerc si eu la anu la doua familii sa le mut cuibul in spate. Un mic experiment nu strica. Prima rama din spate o sa fie cu miere si polen, apoi ramele cu puiet, urmat de ramele goale, nu?

Din cate am inteles, dl.Sima  aseaza dupa cuib, o diafragma si apoi ramele goale catre urdinis.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Kiwi Bee

Citat din: marian sima
Stupi lipiti unul de altul pentru a crea un microclimat sub folie.

Marian, au stupii ceva aerisire?Pe unde intra aer sub folie?Scuze de intrebarile astea dar nu se vede prea mult in poza.

Eventual fa ceva poze pas cu pas cum le pui la iernat anul acesta.

dedu

Am si eu o intrebare/nelamurire: Am bagat sirop la albine si la un stup cand am mers sa mai bag alt sirop hranitorul era pe jumate plin de albine moarte. Acel stup era in mijlocul stupinei deci a primit sirop ca ceilalti.Hranitorul este la fel ca la ceilalti. De ce s-au inecat acele albine?  :roll:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!