izolarea matcilor inainte de cules

Creat de rusu marius mircea, Ianuarie 18, 2021, 01:58:30 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Nu am practicat aceasta metoda, dar tot imi dau cu parerea.
Cred ca se potriveste in stuparitul stationar, cand ai un cules principal mare sau la un pastoral limitat doar la deplasarea la un cules mare. Un alt avantaj ar fi ca poti mai bine sa lupti contra la Varroa in perioada sezonului activ. Nici nu am citit prea mult despre subiect, dar cred ca pot fi doua modalitati: sa izolezi matca in cusca fara a putea sa depuna nici un ou, ceea ce e traumatizant pentru matca si am auzit de cazuri in care un procent foarte mare de matci au fost schimbate dupa eliberare, mai cu seama daca se tin mult in cusca (sa o izolezi cu 10 zile inainte de cules plus inca vreo 15 zile cat tine culesul), sau sa o izolezi pe un singur fagur, unde matca va oua mai departe si va fi mai putin stresata. In acest caz paduchii se vor concentra pe acest fagur (ei sunt atrasi de hormonul emanat de larva inainte de capacire si care determina abinele sa capaceasca celula) iar in restul stupului vor ramane putini paduchi pe albine. La 21-24 zile de la izolarea matci se va face un tratament in lipsa puietului capacit, foarte eficient. Fagurul cu puiet de toate varstele din izolator trebuie scos inainte de a incepa sa iasa puietul si fie se distruge fie se strang de la toti stupii in cateva familii la care li se vor face cu atentie tratamente antivarroa.
  In toate cazutile izolarea matcii necesita munca suplimentara fata de  familiile lasate sa se dezvolte normal: odata ca trebuiesc gasite reginele si izolate, dar apoi urmarit ca unele familii pot sa traga botci. Si dupa eliberarea matcilor trebuie vazut sa fie primite si sa nu traga la fel botci (poate din cauza unor ranisi invizibile ale matcii tinute in cusca. E posibil ca matcile sa isi distruga niste glande aflate in partea terminala a picioarelor si care le ajuta la activitatea din stup (similar, la albine acele glande lasa urme pe flori dand indicatii ca o floare a fost vizitata si trebuie lasata o perioada pentru refacerea rezervelor de nectar si polen). Se zice ca distrugerea acestora se produce din cauza mersului prelungit pe suprafetele tari ale custii si deea ar trebui sa fie un fagurel in cusca.
  Pentru cei care fac pastoral tot anul, nu cred ca renteaza sa dezechilibrezi structura familiilor si sa iti compromiti viitoarele culesuri, eliminand din ciclul de dezvoltare o generatie mare de albine in varf de dezvoltare a familiilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Nu pot sa rezist sa nu ma alatur celor care nu au incercat izolarea matcilor in cules, dar posteaza comentarii. Eu am aflat de acest tip de izolator in urma cu vreo 5 ani. Am studiat foarte mult subiectul, stiu multe informatii, dar am sa ma limitez sa fiu scurt din lipsa de timp. Acest tip de izolare a fost inventat de un apicultor pe nume Milenin, care practica apicultura in Crimeea. El foloseste izolatorul intr-un sistem integrat de management al inmultirii albinelor si maximizarii productiei de miere. Plecand de la el fiecare si-a facut un mod de lucru. Totusi, eu cred ca nu ar fi rau pentru cineva interesat sa inceapa studiul anume cu ce este postat pe net despre munca lui Milenin. El nu numai ca izoleaza matca inainte de cules, dar are grija ca la cules sa participe exact a treia generatie de albine, pe careel o numeste spetsnaz. Evident, el foloseste izolatorul si iarna si elibereaza matcile astfel incat la momentul culesului sa fie aparuta generatia a treia. De ce generatia a treia? Pentru ca aceasta generatie este cea mai viguroasa, varful dezvoltarii. Prima generatie este crescuta in conditii vitrege, a doua generatie este crescuta in conditii mai bune, dar e mica numeric, in timp ce a treia generatie este cea mai buna generatie pe care o cresc albinele.

Milenin este un practician. Precizez ca apicultorii invatati nu agreeaza sistemul inventat de el. Asa cum spuneam, eu stiu multe informatii despre utilizarea acestui sistem, am studiat mult si am analizat iar decizia pe care am luat-o a fost sa nu aplic acest sistem de izolare pe albinele mele.

Ce mai pot sa adaug e ca, pana la aparitia politiei si a politicilor pentru bunastarea insectelor, fiecare e liber sa faca cu albinele lui ce vrea.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Am izolat matcile cu 7-8 zile inainte de cules (rapita si f.soarelui )la 20 de fam.  Avantaje : _ creste productia de miere-  dupa extractie tratament ;-am scos matca cu izolator si dat botca pregatita din timp.
Cu matca batrana am format un roisor care a devenit ''familie ajutatoare vremelnica'' (desfiintata toamna );-se poate izola matca la fam.care ierneaza la 1 octombrie (eu nu am facuto ),din nou tratament in lipsa puietului
Dezavantaje :-interventie brutala in evolutia naturala a fam.de albine
Acum fiecare alege ce i se potriveste (eu nu fac pastoral )
P.S. Am izolat matca la 20 de fam. din 63
Anul asta la fel fac cu 15-20 de fam. cu restul care sunt mai slabe o sa folosesc metoda ''Stupul cu doua matci''

Eugen B

Eu nu pot aplica aceasta metoda ca fac pastoral si multe alte probleme legate de nr stupi , timp etc. Dar va zic concret. Anul trecut daca foloseam metoda izolarii la salcam si din cauza vremii faceam 0 miere. Pe tei nu aveam albina deci 0 tei. Mai ales ca intre salcam si tei nu am cules. La tei se pierde albina.dupa urmeaza fs si poliflora unde a miscat macar sa salvez un an dezastruos. Daca aveam izolatoare facem 0 miere in 2020 si in 2019 la fel.
Daca esti platit sa faci cercetari sau de hobby acasa poate se preteaza.
Eu cred ca dupa cum sa subliniat si mai sus , fiecare avem zona noastra , culesuri etc. In Romania nu prea merg tehnici din toate tarile.
Ma bucur ca avem colegi care pot verifica.

stefan1

Da, Eugen a mentionat unul din marile riscuri ale izolarii matcilor: daca acel cules pentru care faci aceasta manevra este ratat din cauza vremii sau uneori salcamul dar chiar si teiul nu secreta nectar?
 In Rusia in multe zone au un cules fabulos de tei. Nu stiu daca si in Crimeea (unde activa Milenin, despre care ne-a vorbit @bndna). Cum culesul de tei este mai tarziu, cred ca se poate dirija dezvoltarea familiilor ca sa avem la cules acea a treia generatie, spetsnaz. Roitul ar putea fi o problema.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Clima din Crimeea este foarte uscata. Acolo nu exista perioade cum sint la noi uneori la salcâm. Anul trecut la mine în perioada salcamului a fost frig și ploaie. Orice albine as fi avut și orice izolare, rezultatul ar fi fost tot 0.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

serban

    E bine că sunt opinii de toate felurile. Mai ciupim câte o informație, mai învățăm.

Eugen B

daca studiem, discutam si analizam bine zona in care suntem putem face treaba

rusu marius mircea

buna ziua domnilor
ma bucur ca am deschis acest topic si vad ca discutia devine din ce in ce mai interesanta.
in iarna asta am studiat destul de mult acest aspect si vreau sa l practic si eu la o parte din stupi.
eu am stupi ME si vreu sa folosesc familii ajutatoare, stupi cu doua matci si ca sa previn roitul sa izolez o parte din matci.
marius

rusu marius mircea

nu credeti ca daca se izoleaza matca pe o rama, acarienii care migreaza toti acolo, o sa produca mai mult rau matcii, decat izolarea in cusca timp de 25 30 zile
marius

rusu marius mircea

dle Serban cam dupa cat timp este vizibil scaderea efectivului de albine dupa eliberarea matcii?
marius

bmdna

Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:35:45 AMbuna ziua domnilor
ma bucur ca am deschis acest topic si vad ca discutia devine din ce in ce mai interesanta.
in iarna asta am studiat destul de mult acest aspect si vreau sa l practic si eu la o parte din stupi.
eu am stupi ME si vreu sa folosesc familii ajutatoare, stupi cu doua matci si ca sa previn roitul sa izolez o parte din matci.
A preveni roitul izoland mărcile mie mi se pare ca este fuga de meserie. Mai jos de atât mai este sa pui gratie haneman la urdinis.


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

rusu marius mircea

marius

rusu marius mircea

exista pe yutube videoclipuri  in care apicultorul practica izolarea matcii pe langa alte beneficii si pentru impiedicarea roitului la familiile f puternice.
uite ca incepe si aruncatul cu pietre.
folosirea stupului cu doua matci duce la o dezvoltare rapida a fam de albine si dupa cum stiti in caz  de timp nefavorabil albinele intra in frigurile roiitului. eu care nu pot sa stau cu albinele am ales sa practic aceasta metoda. daca nu va convine, nu dati cu pietre abtineti-va. sau aduceti argumente credibile in sustinerea dumneavoastra, *sa invatam unii de la altii* ,de aceea am deschis acest topic.
marius

bmdna

Ok, dacă ce am spus s-a interpretat ca am dat cu pietre, îmi cer scuze si spun stop la acest topic. Mai adaug doar atat: faptul ca anumite practici sint pe YouTube nu înseamnă nici pe departe ca sint corecte și verificate științific si practic. Mult succes!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!