izolarea matcilor inainte de cules

Creat de rusu marius mircea, Ianuarie 18, 2021, 01:58:30 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

buna ziua domnilor,
pare sa fie un subiect la moda, izolarea matcilor inainte de un cules important.fie in cusca sau in alt mod, se obtin productii mari de miere.
cine are mai multe cunostinte despre acest subiect va rog sa ne impartasiti parerile dumneavoastra.
marius

rusu marius mircea

nu face nimeni aceasta operatiune , sau nu doreste sa o faca publica.
care ar fi avantajele si dezavantajele?
marius

Eugen B

Cred ca depinde si de numarul de stupi. Nu am folosit personal si nu prea stiu pe nimeni. Is filmulete pe youtube cred

NYK74

Sunt unii stupari în Rusia,în Moldova are filmulețe Sergiu Chetroi despre acest subiect.Părerile sunt împãrțite,pro și contra,eu nu am experimentat practic,iar o părere teoreticâ cum ar fi" este bunâ dacã reușești sã organizezi totul perfect(iar în stupãrit avem un element care cu toatã perfecțiunea noastrã face lucrurile sã iasã altfel)familii dezvoltate full exact la începerea culesului,și vreme optimâ pentru cules",deci toatã teoria poate ieși rău în practicâ
În plus trebuie sã alegi culesul cel mai principal în care sã aplici metoda,pentru cã nu cred cã merge aplicatã la toate culesurile din an.Apoi mai sunt alte probleme,una este cã unele familii trag botci cu matca izolatã.
Un link https://youtu.be/Y3kMJk9VcZ0

serban

Vă pot spune eu câte ceva, ce am observat eu.
  Cu circa 10 zile înainte de culesul de salcâm se izolează matca,familia să fie bună. Producția va fi dublă față de stupii neizolati.Dar:
Familia întra în stres, trage ori botci de salvare, sau după ce eliberezi matca, datorita nr mare de doici/excesului de lăptișor, trag botci la greu. Stresul este asa mare ca am găsit regină cu aripile roase, chiar și o botca crescuta orizontal în izolator. Familiile izolate trebuie ajutate cu faguri cu puiet.
  Se întâmplă totuși ca ciclul paduchelui sa fie dat peste cap și cu un tratament după extras, familiile se dezvolta și iernează bine. Recomand izolarea a jumătate din stupina, sa fie rame cu puiet pentru ajutor.

Eugen B


serban

   M-am referit la stupina mea. Am izolat 10 din 25 de stupi de producție. Ca idee,nu am izolat reginele la familiile foarte bune. Cele slăbuțe, dau miere cât una foarte bună, cu regină neizolata.
   Experimentez de trei ani, nu am spus nimic, sa nu arunce careva cu pietre în mine.
    Am obținut rezultate foarte bune cu izolarea parțială explicată de Midrigan. Se găsește filmulet pe YouTube.
 

NYK74

Citat din: serban din Februarie 13, 2021, 06:02:13 PMFamiliile izolate trebuie ajutate cu faguri cu puiet. Recomand izolarea a jumătate din stupina, sa fie rame cu puiet pentru ajutor.
Dacã poți exemplifica subiectul:
Cînd anume sunt ajutate cu rame    de puiet,în timpul culesului sau dupã,și puiet  de care?
Bănuiesc cã se ajutã în timpul culesului,doar cu puiet cãpăcit.

serban

  În cules nu prea ai treabă cu ei, asta-i alt avantaj. După ce dai drumul la matcă, trebuie pus puiet de toate vârstele. Sa refaci cumva dezechilibrul creat. Așa am gândit eu. Mi-am propus sa marchez albine, sa vad cât trăiesc în lipsa puietului, dar nu am mai reușit. Vizibil se umple lada de albine dar când apare puietul,familiile slăbesc.

Eugen B

Poate de joaca e buna treaba cu izolatul. Dar la stupine mari e f greu zic eu. Asa vad eu treaba. In sezon asta imi mai lipseste.
Eu vad treaba generala. La cum a fost la salcam ultimii 2 ani cred ca a fost paguba totala. E foarte multa treaba zic eu si dupa ce tragi linie cu toata munca , msi slabesti alti stupi etc nush care este profitul.

serban

  Eu am expus ce am făcut și concluziile mele. Pot sa va spun ca eu cu 25 de familii în staționar am făcut salcâm cât 60 de familii în pastoral. Asta a fost anul trecut.

Eugen B

Eu asa vad treaba. Cu multi stupi nu poti face asa ceva. In plus ai nevoie dupa de rame cu puiet etc. Inteleg treaba. Productia se face diferit in functie de zona. Nu neg ca nu ai facut miere. Sunt convins ca ai facut. Dar in ultimii 10 ani ai facut salcam maxim in 3.
Poate la putini este ok. Dar la multi nu cred ca se poate.

NYK74

Eu vãd lucrurile cu cîștig pentru valorificarea unui cules important,cum este de exemplu salcîmul,cu repercursiuni mai mari sau mai mici asupra celorlalte culesuri care vin.
Și mai cred câ se poate aplica și la 100 familii,și la 10 familii,depinzînd la fiecare categorie ce vrea sã facâ cu variantele pe care le are.
Avînd în vedere prețul pe sortiment miere,toți ar vrea sâ facã mai mult salcîm,știind cã dupã ,vei face mai puțin următorul cules,dar dacã se poate și se meritã,de ce nu.

serban

  Știu ca e controversata metoda. Din acest motiv nu am spus nimic până nu s-a arătat cineva interesat. O experimentez de trei ani. Prima oara am încercat doar cu o familie pe care nu am ajutat-o cu nimic. Și a iernat foarte bine.
  Nu garantez că voi continua,ma atrage mai mult metoda cu izolarea parțială.Am încercat-o pe câteva familii anul trecut cu rezultate foarte bune.
   Cred ca fiecare ar trebui sa lucreze în funcție de zona lui și de ce model de stupi folosește.

MirceaCalin

Serbane, zi si cu izolarea partiala, ca sigur sunt persoane interesate !