Raspberry Pi ( mini placa de baza la 25 $ avand sistem de operare Linux? )

Creat de Kov iulian, Ianuarie 05, 2012, 06:03:35 PM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

#30
Daca vreti o placuta Raspberry pi un pic mai puternica (similara cu un pc) sa duca multimedia 4k aveti modelul Pi 4 B la 200 de lei. O achizitionati de la astia mai ieftin ca nu va mai baga taxa transport+km suplimentari de la 90 de lei in sus daca alegeti GLS in loc de Fan Curier.

Acest model pe langa mufele 2×HDMI 4K are si  iesire video composite pt RCA sau SCART prin mufa acea neagra stil jack audio dar trebuie un cablu special jack-rca ca la receiverele acelea mici si negre Orange prin satelit.

https://cleste.ro/raspberry-pi-4-model-b-2gb.html
Cu placuta asta e o mica problema in sensul ca se incinde foarte tare cu radiatorul original pt procesor, trebuie sa improvizati cu ceva mai mare de la pc-uri mai vechi. Apoi acel radiator trebuie lipit cu banda sau adeziv termoconductor.  Deci luati pachetul cu 3 coolere dar nu il folositi pe cel de procesor, ala il puteti folosi pt Pi zero ca sa nu il luati degeaba. E indicat sa ii luati si un ventilator la 5 volti.
https://cleste.ro/raspberry-pi/racire.htmlAlimentarea ventilatorului o faceti prin pini GPIO iar cea a intregului mini pc la o baterie externa pt telefon.

Kov iulian

Banda termoconductoare sau adezivul termoconductor pt fixarea radiatorului pe placuta Raspberry pi 4. Cred ca mai buna banda pt ca daca il duceti la garantie sau vreti sa indepartati radiatorul, daca a fost lipit cu adeziv termoconductor se fixeaza definitiv, greu il mai indepartati. (Acum trebuie sa cumpar si eu una din cele doua dar ma rupe transportul asa ca mai astept)

Kov iulian

Vazand potentialul tehnologiilor ioT si cei de la ASUS au scos o placuta ce costa in jur de 350 de lei.
Ofera si 2 sisteme de operare, unul pe android si celalalt pe Debian Linux.

https://www.asus.com/ro/Single-Board-Computer/Tinker-Board/

Kov iulian

Am avut ceva probleme cu conectarea la un TV cu tub a placutei raspberry pi 4 din cauza unui amarat de cablu "original" jack-rca care aparent functiona la un receiver orange dar nu si pe raspberry. Cablul era intrerupt dar probabil receiverul scotea semnal "composite"(video analog) mai puternic decat raspberry pi.
Am folosit in schimb mufa jack + cablul de la o pereche de casti (cu 4 intrari) pt tel Samsung (capetele celelalte lipite intr-o mufa scart) si merge perfect.

In mod normal sistemele de operare pt raspberry pi se instaleaza pe card cate unul singur, sau mai multe cu ajutorul unui manager de bootare (noobs) dar din pacate ambele variante au unele nejunsuri.

Nu poti accesa din afara (cand ai instalat un singur sistem fara manager de bootare) fisierul /boot/config.txt ca sa treci de la HDMI la Composite.

Dureaza mult descarcarea si instalarea sistemului de operare.
Nu il poti reseta daca ai facut o prostie (ex ai configurat gresit config.txt si l-ai dat peste cap sau nu mai ai imagine).

Eu folosesc in schimb un alt manager de bootare (neoficial) numit BerryBoot si un fisier de configurare personalizat si testat de mine.
https://www.berryterminal.com/doku.php/berryboot
BerryBoot se pune pe card cu copy/paste, sistemul de operare se poate adauga tot asa prin copiere (din meniul BerryBoot) nu prin instalare si ai acces la config.txt direct de pe card. Daca faci o prostie pur si simplu editezi fisierul pe tel sau pc sau ii dai reset din meniul berryboot.

Dar cea mai importanta functie a acestui program e faptul ca poti instala sistemul(sistemele) de operare in afara cardului microSD pe un SSD si astfel vor rula muult mai rapid.Bootarea se va face in continuare de pe cardul microSD dar rularea va fi de pe SSD.

BerryBoot foloseste niste versiuni de sistem de operare "convertite" din img in squashfs si daca nu aveti incredere in sistemele lor neoficiale (ca sunt curate fara "carcalaci") puteti converti versiunea oficiala Raspberry pi OS din IMG in Squashfs cu ajutorul acestui script.
https://github.com/Kingo71/BerryConverter/find/master


Teoretic poti boota si fara microSD doar de pe SSD/Stick (pe o instalare standard fara berryboot) dar pt asta trebuie modificat ceva in firmware-ul placutei si pierzi garantia, poti defecta placuta.

Config.txt pt semnal video Analog.
(M-a chinuit putin la inceput ca era prea mare imaginea fata de ecran dar dupa ce am adaugat setarile pt "overscan" merge perfect si pe Analog si pe HDMI)
start_x=1
gpu_mem=160

#Uncomment to enable serial console
#enable_uart=1
#dtoverlay=pi3-disable-bt

#Enable_on_board_audio
dtparam=audio=on
audio_pwm_mode=2

#HDMI_Hotplug
hdmi_ignore_hotplug=1
#hdmi_force_hotplug=1

#HDMI_Resolution
#hdmi_group=2
#hdmi_mode=16
#config_hdmi_boost=5

#Make_raspberry_fit_the_screen
disable_overscan=0
overscan_left=2
overscan_right=2
overscan_top=2
overscan_bottom=2

#Enable_Composite_tv_out
enable_tvout=1
#test_mode=0

# Tv tip NTSC (sdtv_mode=0) (progresive scan NTSC=16)
# Tv tip PAL    (sdtv_mode=2) (progresive scan PAL= 18)
sdtv_mode=0

# Aspect Ratio (1=4:3, 2=14:9, 3=16:9)
sdtv_aspect=1

# Disable color burst (alb si negru)
#sdtv_disable_colourburst=1

# Berryboot settings, do not change
initramfs bbloader.img

# Prevent continuous SD card polling if using USB/PXE boot
dtoverlay=sdtweak,poll_once

# New VC4 graphics driver
dtoverlay=vc4-fkms-v3d

# 32-bit kernel for Pi 0 1 2
kernel=kernel_rpi0123_aufs.img

[pi3]
# 64-bit stuff for Pi 3
kernel=kernel_rpi64.img
arm_64bit=1

[pi4]
# 64-bit stuff for Pi 4
kernel=kernel_rpi64.img
arm_64bit=1


Config.txt pt semnal video HDMI.
start_x=1
gpu_mem=160

####SETARI_VIDEO####
##Make_Raspberry_Fit_The_Screen
disable_overscan=0
overscan_left=2
overscan_right=2
overscan_top=2
overscan_bottom=2

## Enable_Composite_Tv_Out##
#enable_tvout=1
#sdtv_mode=0
#sdtv_aspect=1

##HDMI_Hotplug
#hdmi_ignore_hotplug=1
hdmi_force_hotplug=1

##HDMI_Resolution
hdmi_group=2
hdmi_mode=16
config_hdmi_boost=5

####SETARI_AUDIO####
# Enable on-board audio
dtparam=audio=on

####SETARI_BOOTARE####
# Berryboot settings, do not change
initramfs bbloader.img

kernel=kernel_rpi0123_aufs.img

[pi3]
# Uncomment this line before installation if you want to enable USB boot
#program_usb_boot_mode=1

# Uncomment this line to prevent continuous SD card polling if using USB/PXE boot
#dtoverlay=sdtweak,poll_once

[all]

Aici puteti studia toate setarile video: https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/video.md

dan sebastian

Ar fuctiona chestia asta si pt cei din mediul rural ? Atatia copii au nevoie sa participe la scoala cu ore on-lain pt ca nu pot frecventa scoala din cauza covid, dar nu au posibilitati financiare.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Kov iulian

Citat din: dan sebastian din Octombrie 27, 2020, 07:05:51 PMAr fuctiona chestia asta si pt cei din mediul rural ? Atatia copii au nevoie sa participe la scoala cu ore on-lain pt ca nu pot frecventa scoala din cauza covid, dar nu au posibilitati financiare.
Aceaste placute chiar pt mediul educational sunt facute de catre o fundatie din UK.
Placuta de 2GB merge destul de bine, mai ales pe HDMI.
Nu regret deloc cei 200 de lei dati pe ea. De obicei ma cam oftic ca platesc prea mult pt una sau alta dar nu si in cazul asta.


Daca administrezi sau construiesti site-uri placuta aia Raspberry pi zero W (cu wifi) e mana cereasca.
O porti peste tot in buzunar si cand e o urgenta o pui la tv-ul din hotel, al unui amic, al amantei etc prin HDMI sau Composite si ai un desktop la dispozitie. E mica, consuma foarte putin.

Pe android nimic nu merge cum trebuie, nu vede imprimantele pe usb, nu poti edita cum trebuie un simplu fisier text sau html la distanta, nu merge cum trebuie nici ftp-ul, nici ssh-ul,

Cel mai bun pret il au astia dar trebuie cumparate engros ca sa scada pretul transportului pe bucata. https://thepihut.com/products/raspberry-pi-4-model-b

Au si pe aliexpress dar mai bine e sa fie cumparate din Romania pt garantie. De pe aliexpress iau doar carcase, cabluri si prostii de astea de valoare mica ce nu se pot arde. Iau intodeauna cu valoare sub 10 $ pe comanda ca sa le aduca postasul acasa, nu am chef sa ma plimb pe la posta vamala judeteana.

Kov iulian

In cele din urma am instalat Ubuntu Mate pe Raspberry pi 4 si chiar daca papa 400 MB de ram cand sta(dublu fata de raspberry pi OS) merita. https://ubuntu-mate.org/download/
(Imaginea arhivata are 1.2 GB dar dupa extragere ajunge la vreo 5GB nu poate fi copiata pe un stic fat 32. Eu am descarcat-o si dezarhivat-o in tel apoi am scris-o pe card avand grija sa nu sterg datele din tel 😁😁😁 doar cu aplicatia asta cu altele nu am reusit.
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.depau.etchdroid

Ai acces la tot ce tine de ubuntu.
Poti modifica datele din fisierul de configurare cu un cititor de carduri de pe tel/pc .

Spre deosebire de raspberry os nu se mai modifica nimic in fisierul config.txt in afara de adaugarea unui "#" in dreptul codului pt overscan pt ca anuleaza acelasi cod din alt fisier numit usercfg.txt.
Toate setarile pt video se adauga in acest fisier gol usercfg.txt .

Din pacate versiunea de Ubuntu Mate pt raspberry pi vine fara raspi-config (aplicatia in terminal de unde se acceseaza si activeaza GPIO, VNC, etc)  dar se poate descarca pachetul "raspi-config_20201108_all.deb" si se instaleaza manual de aici.
https://archive.raspberrypi.org/debian/pool/main/r/raspi-config/