Albina carpatina ucraineana

Creat de stefan1, Decembrie 19, 2019, 08:34:43 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Am mai spus ca ucrainenii au o apicultura dezvoltata si o veche traditie in stuparit.
  Rasa lor mai extinsa este o albina ucraineana de stepa, dupa cum stepa ocupa buna parte din suprafata tarii. Dar in zona apropiata de Romania exista o rasa de albine care populau zona Carpatilor ucraineni si zona subcarpatica, a caror calitati au atras interesul cercetatorilor ucraineni.

Populația pe cale de dispariție a acestor albine a fost găsită în Carpații de Est (vezi harta)* în anii 60 ai secolului trecut. Prin eforturile oamenilor de știință, apicultorii au reușit să păstreze specia și, de atunci, a fost crescuta activ nu numai în zona Carpaților ucraineni, ci și în Rusia, Belarus, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia. Există dovezi că sunt angajați în reproducerea rasei carpatine stupari din Cipru, Coreea, China etc.

Pentru a consolida supraviețuirea acestor insecte, se lucrează intens. Ucraina a creat arii protejate - Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Lviv, Cernăuți, unde este interzisă importarea insectelor din alte specii. Dar ca si la noi, legile sunt facute pentru a fi incalcate si in ultima vreme, in special din cauza introducerii buckfast-ului, rasa este foarte greu de pastrat. Filmul pus de curand de @Bucovineanu cu echipa ucraineana care i-a vizitat stupina arata incercarile cercetatorilor ucraineni de a mai gasi vechea rasa nealterata.
  Uite aici un clip mai vechi despre rasa carpatica in care apare (de la minutul 1.42) si cercetatorul care a condus delegatia din Romania:

https://www.youtube.com/watch?v=fy2uLBnTgzE

Cateva caracteristici ale acestei rase, dupa masuratorile facute de ucraineni:

E o albina relativ mare (dupa altii este mai mica decat media raselor europene), dar cum se va vedea, sunt mai multe linii de albine carpatine, si deci o anumita variabilitate.

- lățimea medie a tergitelor - 4,8 mm;
- greutatea unei albine lucratoare ajunge la 110 mg
- greutatea reginelor la iesirea din botci este mai mare de 200 mg, iar în perioada de maxima ponta, greutatea lor poate depăși 300 mg
- trantorii cântăresc în medie 220 mg.

* Explicatii la harta:
1.Carpații occidentali;
2.Carpații Interiori Occidentali;
3.Carpații Orientali Externi;
4.Interiorul Carpaților Orientali;
5.Carpații Meridionali sau Alpii Transilvaniei;
6.Carpații Occidentali ai Romaniei sau Apusenii;
7.Platoul Transilvaniei;
8.Carpații Sârbesti.

Deci pentru ucrainieni Carpatii de Est sunt cei notati cu 3 si 4 si situati deasupra granitei noastre de nord. Deci zona de origine a albinei carpantine ucrainene este in Maramuresul istoric trecut la rusi si mai extins putin deasupra Ungariei, deci in zona de sub munti sau Transcarpatia.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#1
Lucratoarele de carpatina ucraineana cel mai adesea nu au culoare galbenă: pieptul este maroniu sau gri, tergitele sunt gri sau argintii.

Până în prezent, rasa Carpatică ucraineana are aproximativ 10 linii:
- Cea mai cunoscuta este linia Vuchkovska - tergitele albinelor muncitoare sunt gri, trantorii sunt maronii, iar reginele sunt maro deschis sau negre. Au o productivitate ridicată și capacesc uscat mierea.
- Linia Kolochavskaya și Hoverlo, care este asemănătoare cu ea, se disting prin aripi mari și o configuratie caracteristica a hamulilor (carligelor) de pe aripile din spate.
- Linia rusească ,,Maikop" este rezistentă la condițiile meteorologice ale zonelor medii și sudice ale Rusiei, produce o cantitate mai mare de miere și, spre deosebire de rasa originală, are o anumită culoare galbenă.

Unele caracteristici ale rasei Carpatine ucrainene:
- Productivitate. Carpatka (asa o numesc ei) a câștigat rapid dragostea apicultorilor datorită productivității sale ridicate. O familie puternică poate oferi, în medie, 45-50 kg de miere pe sezon, însă, folosind tehnologia modernă, această cifră poate crește până la 80 kg.
- Fertilitate bună. Regina depune aproximativ 1.800 de ouă pe zi, iar în perioada activă poate depune până la 3.000 de ouă, ceea ce este deosebit de caracteristic pentru tipul Vukovkov.
- Dezvoltare timpurie. Au dezvoltare rapida primavara.
- Colecteaza nectarul cu conținut scăzut de zahăr.
- Versatilitatea este cea mai importantă caracteristică a acestei rase. Atunci când diferite tipuri de plante înfloresc, trece rapid de la una la alta, căutând activ surse din care se poate colecta mai mult nectar. Această proprietate se numește migrație florală, iar albina carpatică se manifestă nu numai la schimbarea calendaristica a surselor de cules, ci și în cursul unei zile. Din același motiv, a fost utilizata cu mare succes pentru polenizarea plantelor de seră (!), dar se stie ca si alte plante pot fi deschise doar in anumite conditii (de ex papadia se inchide in orele de dupamasa sau la vreme rea, sau regina noptii se deschide doar pe inserat). In general o albina este specializata pe culesul dintr-o specie, dar carpatica se poate orienta rapid spre plantele care ofera pe moment un cules mai bun.
- Rezistența la Nosema este unul dintre principalele avantaje ale speciei. Boala este cauzată de parazitul unicelular al Nosemozei, care infectează intestinele ambinelor lucrătoare, reginei și trantorilor. Acestea dezvoltă diaree, ceea ce duce la slăbirea, apoi la moartea familiei. Boala este deosebit de caracteristică climei cu o iarnă lungă, astfel că rasa carpatică este o alegere foarte bună pentru fermele situate în astfel de zone climatice.
- Precizie. Construcția fagurilor începe la începutul primăverii. Carpațina construieste foarte bine, capaceste uscat. Acesta, împreună cu rasele rusești și italiena, este unul dintre cei trei ,,lideri" în producerea de ceară de înaltă calitate.
- Inclinatie de roire scăzuta - o calitate foarte importantă. Familiile își păstrează puterea, ceea ce, la rândul său, are un efect pozitiv asupra productivității. Există cazuri în care 2 regine coexistă în stup, iar apoi se produce o schimbare liniștită de la una la alta, fără a roi. Declansarea roirii poate apărea numai în cazul absenței aproape complete a culesului.
- Supraviețuire bună în diferite climaturi, chiar și în Siberia. Mortalitate de iarnă mica. Singurul lucru pe care îl recomandă apicultorii este să se păstreze umiditatea necesară în stup în timpul iernii. Cu toate acestea, în ciuda faptului că reprezentanții acestei rase nu le este foarte frică de vremea rece, nu funcționează în caz de vreme ploioasă (si cu efectul ca nu se pierd multe albine in astfel de conditii).
- Blândețea, liniștea - una dintre principalele calități care au făcut ca aceste insecte să fie atât de populara. Un apicultor poate lucra în siguranță cu un stup fără fum aproape tot timpul anului. Natura lor pașnică face posibilă amenajarea unei stupine în zone locuite, echiparea pavilioanelor mobile și schimbarea locului stupinei în căutarea înfloririi uneia sau altei specii de plante. Locuitorii stupului nu sunt primii care atacă, dar, pe de altă parte, își protejează familiile bine de oaspeții nedoriti. Agresivitatea lor depinde de condițiile climatice - de exemplu, apicultorii siberieni observă că acolo carpatinele nu sunt atât de pașnice.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#2
Ca trasaturi negative ale rasei se dau unele lucruri eu zic ca minore
- Pot fi atacate de molia cerii. Totusi fiind o rasa din zone mai reci, cel putin in arealul lor natural, moliile prolifereaza mai greu decat in zone calde. Totusi cu incalzirea vremii acest pericol creste. La atacuri mai mari, familiile pot muri sau sa paraseasca stupul.
- Inclinatie spre furtisag. Cel putin la carpatina noastra eu nu am remarcat aceasta inclinatie, mai cu seama in comparatie cu albina italiana sau cea neagra, germana. O grija din partea stuparului pentru a nu starni furtisag este necesara in orice stupina.
- Produc putin propolis. Daca este ca la carpatina noastra, atunci gradul de propolizare este in functie de zona. Eu ma mir cand vad in clipuri de la colegi rame fara pic de propolis! E adevarat ca nu stiu ce rasa au, caci dupa aspectul albinelor poti si sa te inseli. Si ucrainenii spun ca duse in zone mai reci s-a constatat ca albinele propolizeaza mai mult. Pe de alta parte, la alte rase cum ar fi cea caucaziana, propolizarea excesiva creaza dificultati la controlul si manevrarea ramelor si este deci o deficienta.

  Avantajele carpatinei ucrainene sunt mult mai multe decat dezavantajele, asa ca aceasta regiune relativ restransa, Transcarpatia, a fost o furnizoare importanta de regine sau roi la pachet in multe republici mai cu seama in fosta URSS, ba s-au infiintat centre de multiplicare si furnizare a acestei rase in Rusia si in alte tari.
  In ultima vreme se trage un semnal de alarma ca rasa s-a impurificat si reclamatiile primite de la beneficiari cum ca albinele sunt neproductive sau nerezistente la iernat sau agresive sunt puse tocmai pe aceste incrucisari necontrolate. Se propune o urgenta verificare a caracteristicilor rasei in zonele furnizoare de material genetic si eliminarea din harta de furnizori de Carpatina a zonelor unde rasa a degenerat prin hibridari. In ariile protejate - Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Lviv, Cernăuți - este interzisa introducerea altor rase de albine, dar respectarea interdictiei nu o verifica nimeni. In ideea regasirii rasei originare a fost si vizita acelei delegatii de apicultori ucrainieni in Bucovina noastra.

Un clip care dezbate daca sunt mai bune reginele importate decat 'carpatca' ucraineana:

  https://www.youtube.com/watch?v=BQPfIjsA6eM

Inca un clip cu cercetatorul ucrainean care a fost in Bucovina, acum in Republica Moldova. Din pacate nu vorbesc romaneste...

  https://www.youtube.com/watch?v=CApdi-XQ6Ko



.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#3
Inca un videoclip cu vizita in Bucovina a acelei delegetii. E interesant.

  https://www.youtube.com/watch?v=L3ZbV54CLMM

Ce m-a nedumerit, acel cercetator sustine ca fumigatia cu Varachet e bine sa se faca la 5 grade, ca este mai eficienta. Se sustine ca la temperaturi la care albina circula, paduchii de pe fundul stupului se urca din nou pe albine in proportie de 50%. A facut cineva tratamen cu varachet la asa temperaturi mici? Si cu ce rezultate?

Un alt lucru interesant din comentariile la clip, din care se vede si parerea acestui specialist despre Buckfast. Din pacate traducerea este de 'goagal' si e aproximativa:
"În Transcarpatia există aproximativ 2 mii de apicultori. Marea majoritate dintre ei, chiar și în gândurile lor, nu se vor lăsa să permită utilizarea hibrizilor de tip Buckfast în fermele lor. La urma urmei, ele pot arde literalmente albinele noastre carpate (și nu numai albinele noastre), creând hibrizi catastrofali . Cu toții observăm această imagine deprimantă în centrul Ucrainei. Sunt sigur că, dacă cineva încearcă să se plonjeze în Transcarpatia din Bakfast, va aștepta să o pună ușor, în mare probleme ... Prin urmare, nici măcar nu întrebați despre Bakfast în Transcarpatia, dar este mai bine să întrebați apicultorii din alte parti ale Ucrainei care folosesc Bakfast sau mai ales îl vând: au ceva sacru în sufletele lor??? ...

Tot acelasi cercetator raspunde unui stupar turc care cerea matci de la el:
" Albinele Carpatine își arată valoarea în Iordania și în Israel. Dacă aveți ocazia să obțineți permisiunea de a importa albinele Carpatine în Turcia, suntem gata să discutăm despre o astfel de aprovizionare."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Filmulețele sunt foarte interesante,și se pot extrage    multe lucruri bune.
Păcat cã albina carpatinã în acest ritm,real din zilele noastre,aproape cã a devenit,istorie.
Sunt curios dacã vor prezenta dupã finalizarea cercetării,acea albinã carpatinã pe care o cautã,și unde o vor mai găsi.

stefan1

#5
Cercetatorul se numeste Viktor Papp, deci e ungur din Ucraina. Din cat am putut sa vad, are o gramada ce lucrari si multe clipuri. Dau unul cu traducere in romana (dar am vazut ca a fagaduit sa faca traducere in romana sau engleza la mai multe.

  https://www.youtube.com/watch?v=jzWk5btFtWA

  O alta stupina frumoasa, cu carpatina, a lui Grigore Scutari din Moldova:

  https://www.youtube.com/watch?v=irca5xqBpks

  https://www.youtube.com/watch?v=GU0LIF8gU6A
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

#6
Nu am discutat cu Victor Papp despre faptul ca ar avea probleme cu carpatina, dar mi-am dat seama ca ceva nu e in regula. Atunci cand am intrebat cum pot sa cumpar niste regine de la institutul lor, Victor a fost foarte corect si mi-a spus sa pastrez ce am.

dan sebastian

La ce aveti dvs. in stupina, poate ar trebui sa le trimiteti mostre sa vada si calitatea carpatinei de la noi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu


NYK74

Ce sa mai întîmplat cu cercetarea domnului Viktor Papp,de la ultimul videoclip, de mai sus, mai știe cineva ?

NYK74

Revin la acest subiect, am văzut că nu a mai știut nimeni să răspundă la întrebarea pe care am pus-o mai sus.
Acum mai pun o altă întrebare, dacă ați cumpărat regine din ucraina,din rasa carpatină, linia synevir, ce păreri aveți, ce observații ați făcut,păreri pro și contra.

bucovineanu

Citat din: NYK74 din August 07, 2022, 04:31:21 PMCe sa mai întîmplat cu cercetarea domnului Viktor Papp,de la ultimul videoclip, de mai sus, mai știe cineva ?
Am primit rezultatelor analizei la probele luate din 4 stupi. Erau albine carpatine in procent de 85-89%.

NYK74

Mulțumesc pentru răspuns dl.Bucovineanu.În urma transvazării dintr-o regină carpatină linia synevir,F0,la o medie de 10 regine, doar 8 sunt care păstrează caracterele fizice ale mamei în special culoarea.Două au avut culoarea maro specific rasei Backfast sau Ligustică.Acum nu știu sigur dacă e specific rasei și de culoarea maro închis sau e poluare genetică?

bucovineanu

Dupa cum se stie o regina se imperecheaza cu mai multi trantori. Daca intre cei cu care se imperecheaza exista si trantori de la familii de alta rasa, urmasele acelei regine, fie ca sunt albine sau regine, nu vor fi rasa pura, vor mosteni caractere de la toti parintii.

NYK74

La Carpatină reginele sunt exclusivamente de culoare neagră,sau au varietate de culori ?