Grădina de lângă casă - colţişor de rai.

Creat de romikele, Septembrie 18, 2011, 08:11:12 AM

« precedentul - următorul »

Seba


Donbazil

Sal'tare!
Pai.....Nu prea stiu, da' ma gandesc ca poate ar merge la toate cele ce au maduva  sau sunt mai moi....
Cred ca merge la vie, trandafiri......
Da nu bag mana-n foc.....
Numa ca cine vrea sa incerce, poate incerca.....Ce pierde?......Asa se invatza omu'.......Prin incercari.....
Daca mere - mere!......Daca nu - nu!.....Da' macar stii o treaba: Ai incercat.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget....

Seba


Nea Costica din Buzau

Citat din: Donbazil din Aprilie 04, 2012, 12:03:39 AM
Pe urma am "manjit" bine peste tot imbinarea cu mastic ( ceara  de altoit produs personal) si apoi am invelit totul cu banda de izolat.....
Mugurii de pe  portaltoi se castreaza sa nu fure seva celor de pe altoi.....
]
Salutare Donbazil!!  :hi: Foarte frumos, mi-a placut si pt faptul ca inveti, indrumi si dai curaj celor tineri. Numa eu stiu ce bucurie am avut cand am vazut prima reusita in altoit, dar si necazul cand l-am gasit mancat de o capra  =)) =)) [altoisem intr-un portaltoi la drum]. Sa fii sanatos!!  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Kiwi Bee

Citat din: pr0ares din Aprilie 04, 2012, 12:07:57 AM
metoda poate fi aplicata si la alte soiuri?

Astai metoda clasica la fructiferi. Cele 2 taieturi sa fie cit mai proaspete. Si in general se altoiesc in primavara. Acuma daca ai si ceva ce poti baga la iarna in sera atunci poate ca ar merge si spre toamna.  Dar taranul pe vremuri nu avea astfel de conditii.

Taietura poate fi facuta si altfel.
La pomul de altoit se face un cep in forma de "V" , pe cit posibil de  mare(3 degete).
Apoi aducem creanga cu care dorim sa altoim si o ascutim sub forma de pana ca ea sa se potriveasca in "V"-ul facut anterior.

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: Nea Costica din Buzau din Aprilie 04, 2012, 03:22:03 PM
Citat din: Donbazil din Aprilie 04, 2012, 12:03:39 AM
Pe urma am "manjit" bine peste tot imbinarea cu mastic ( ceara  de altoit produs personal) si apoi am invelit totul cu banda de izolat.....
Mugurii de pe  portaltoi se castreaza sa nu fure seva celor de pe altoi.....
]
Salutare Donbazil!!  :hi: Foarte frumos, mi-a placut si pt faptul ca inveti, indrumi si dai curaj celor tineri. Numa eu stiu ce bucurie am avut cand am vazut prima reusita in altoit, dar si necazul cand l-am gasit mancat de o capra  =)) =)) [altoisem intr-un portaltoi la drum]. Sa fii sanatos!!  :hi:
Va salut! Trebuia avut mare grija cu caprele astea,era sa raman fara pomi intr-o vara si le-am alungat din timp si pe ele si pe pastor:) dar ravagii mari i-a facut la o vecina de au intrat in veranda si i-a mancat florile,ghivece rasturnate, ce mai ca la razboi,am inteles ca l-a alungat femeia vre-o cateva zile sa doarma cu caprele... =)) :hi:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:[email protected]  http://foreverapi.sunphoto.ro/

RazvanTi

la fructiferi merge in muult mai multe variante.
se poate altoi in coaja, in pana, sau in cep ca mai sus amintit.
fiecare metoda se alege functie de varsta portaltoiului.
eu am altoit in toate variantele de mai sus si meri si peri si pruni si caisi.
conditia de baza pentru o buna altoire nu e neaparat metoda in sine cat sigilarea PERFECTA a imbinarii dintre altoi si portaltoi.
deci mai pe scurt conteaza calitatea cerii.
eu la prima altoire am folosit o reteta de ceara cu o gramada de rahaturi de imputisem bucataria bunicamii de m-a  bestelit vre-o saptamana dupa ce am "fabricat" ceara.
anul trecut si acum nu am folosit decat un amestec de 2:1 zmoala-ceara de albine. singura parte proasta la reteta asta e ca faci la drumuri intre aragaz si pomi de-ti sar capacele. Ca sa prelungesc agonia am cufundat recipientul cu ceara intr-o olicica cu apa fiarta sa tina ceara moale mai mult timp.
SPOR !
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Nea Costica din Buzau

Salut Razvane!! :hi:. Ia invata-l tu pe nea Costica, sa stie si el si nu numai el cum se altoieste un lamai. Sa fii iubit !!  :thanks:  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

RazvanTi

#188
din pacate lamai nu am altoit asa ca spun simplu si cu mana pe inima : NU STIU  :hi:

daaar tata goagal zice ca in coaja in mugure dormind.
adica asa:
Citrus Budding
aceeasi metoda alt "altoist" :
Budding Your Citrus Tree
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

ciucur

Dragi colegi,

Intrucat stam in Deva si ne dorim o gradina (unde sa putem iesi la aer curat si sa amplasam stupii) am inceput cautarile de un an de zile. Problema e ca in zona unde ne dorim oamenii nu prea au acte.
In cele din urma am gasit o proprietate asa cum ne doream si speram sa o achizitionam. Ca si bonus e acolo o mica livada de aproximativ 60 meri care insa nu au mai fost taiati de vreo 3-4 ani. Pomii sunt de peste 12 ani. Vreau sa stiu daca se mai pot acum taia crengile care au crescut drept in sus de pe ultimul nivel al scheletului coroanei, si au grosimea la baza cam de 2-3 cm cele mai groase si sunt lungi de  aproximativ 2 m. Sunt o gramada de filme care arata cum se face insa nu am gasit niciunde daca se pot face aceste taieri de intinerire acum cand pomii sunt aproape infloriti.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Nea Costica din Buzau

Citat din: ciucur din Aprilie 22, 2012, 09:29:35 PM
Dragi colegi,

Intrucat stam in Deva si ne dorim o gradina (unde sa putem iesi la aer curat si sa amplasam stupii) am inceput cautarile de un an de zile. Problema e ca in zona unde ne dorim oamenii nu prea au acte.
In cele din urma am gasit o proprietate asa cum ne doream si speram sa o achizitionam. Ca si bonus e acolo o mica livada de aproximativ 60 meri care insa nu au mai fost taiati de vreo 3-4 ani. Pomii sunt de peste 12 ani. Vreau sa stiu daca se mai pot acum taia crengile care au crescut drept in sus de pe ultimul nivel al scheletului coroanei, si au grosimea la baza cam de 2-3 cm cele mai groase si sunt lungi de  aproximativ 2 m. Sunt o gramada de filme care arata cum se face insa nu am gasit niciunde daca se pot face aceste taieri de intinerire acum cand pomii sunt aproape infloriti.
]
Salut ciucur!! Aia la noi se numesc ,, lacomi'', taie-i fara grija foarte aprope de ,, mama'' , ei sunt cei mai mari consumatori de hrana din pom. Sanatate!!
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

bucovineanu

E cam tarziu pentru taieri la pomi, deja au pornit in vegetatie.

ciucur

Va multumesc la amandoi de raspunsuri.
Stiu ca acele crengi mananca din puterea pomului si stiu si ca e tarziu de facut taieri.
Insa daca tai ce se poate intampla rau? Stiu ca dupa taieri mai severe pomul poate sa nu rodeasca.
Anul asta il pot considera de scarificiu insa eu gandesc pentru la anul. Cum e mai bine pentru pomi ca la anul sa fie in forma buna?
Las sa creasca mai tare acele crengi care iau lumina de tot si consuma seva si le tai la iarna sau tai inca de acum sa pregatesc pomii pentru anul viitor? Mentionez ca nu vreau sa risc sa ii usuc sau sa ii imbolnavesc.
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

RazvanTi

tai acum pe ici pe colo prin locurile esentiale si finalizezi drastic la iarna sau mai faci un pas de "intretinere" in toamna inainte sa cada frunza.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

ves.lucian

  la pomi se fac si taieri de vara !!! asa ca nu-i nici o problema sa-i tai acuma !!!
  eu am altoit corcodusi plini de floare cu albine in ei !!!
  taiam corcodusii si apoi incet , incet ce taiam asezam usor sa nu ranesc albinele !!!
  sanatate maxima !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!