Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => Să învăţăm unii de la alţii... soluţii din experienţa proprie => Subiect creat de: rusu marius mircea din Ianuarie 18, 2021, 01:58:30 PM

Titlu: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Ianuarie 18, 2021, 01:58:30 PM
buna ziua domnilor,
pare sa fie un subiect la moda, izolarea matcilor inainte de un cules important.fie in cusca sau in alt mod, se obtin productii mari de miere.
cine are mai multe cunostinte despre acest subiect va rog sa ne impartasiti parerile dumneavoastra.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 11, 2021, 05:44:17 PM
nu face nimeni aceasta operatiune , sau nu doreste sa o faca publica.
care ar fi avantajele si dezavantajele?
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 11, 2021, 09:24:29 PM
Cred ca depinde si de numarul de stupi. Nu am folosit personal si nu prea stiu pe nimeni. Is filmulete pe youtube cred
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: NYK74 din Februarie 12, 2021, 01:15:36 AM
Sunt unii stupari în Rusia,în Moldova are filmulețe Sergiu Chetroi despre acest subiect.Părerile sunt împãrțite,pro și contra,eu nu am experimentat practic,iar o părere teoreticâ cum ar fi" este bunâ dacã reușești sã organizezi totul perfect(iar în stupãrit avem un element care cu toatã perfecțiunea noastrã face lucrurile sã iasã altfel)familii dezvoltate full exact la începerea culesului,și vreme optimâ pentru cules",deci toatã teoria poate ieși rău în practicâ
În plus trebuie sã alegi culesul cel mai principal în care sã aplici metoda,pentru cã nu cred cã merge aplicatã la toate culesurile din an.Apoi mai sunt alte probleme,una este cã unele familii trag botci cu matca izolatã.
Un link https://youtu.be/Y3kMJk9VcZ0
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 13, 2021, 06:02:13 PM
Vă pot spune eu câte ceva, ce am observat eu.
  Cu circa 10 zile înainte de culesul de salcâm se izolează matca,familia să fie bună. Producția va fi dublă față de stupii neizolati.Dar:
Familia întra în stres, trage ori botci de salvare, sau după ce eliberezi matca, datorita nr mare de doici/excesului de lăptișor, trag botci la greu. Stresul este asa mare ca am găsit regină cu aripile roase, chiar și o botca crescuta orizontal în izolator. Familiile izolate trebuie ajutate cu faguri cu puiet.
  Se întâmplă totuși ca ciclul paduchelui sa fie dat peste cap și cu un tratament după extras, familiile se dezvolta și iernează bine. Recomand izolarea a jumătate din stupina, sa fie rame cu puiet pentru ajutor.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 13, 2021, 06:45:15 PM
Jumate de stupina cu cati stupi?
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 13, 2021, 10:46:03 PM
   M-am referit la stupina mea. Am izolat 10 din 25 de stupi de producție. Ca idee,nu am izolat reginele la familiile foarte bune. Cele slăbuțe, dau miere cât una foarte bună, cu regină neizolata.
   Experimentez de trei ani, nu am spus nimic, sa nu arunce careva cu pietre în mine.
    Am obținut rezultate foarte bune cu izolarea parțială explicată de Midrigan. Se găsește filmulet pe YouTube.
 
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: NYK74 din Februarie 14, 2021, 12:59:13 AM
Citat din: serban din Februarie 13, 2021, 06:02:13 PMFamiliile izolate trebuie ajutate cu faguri cu puiet. Recomand izolarea a jumătate din stupina, sa fie rame cu puiet pentru ajutor.
Dacã poți exemplifica subiectul:
Cînd anume sunt ajutate cu rame    de puiet,în timpul culesului sau dupã,și puiet  de care?
Bănuiesc cã se ajutã în timpul culesului,doar cu puiet cãpăcit.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 14, 2021, 07:36:09 AM
  În cules nu prea ai treabă cu ei, asta-i alt avantaj. După ce dai drumul la matcă, trebuie pus puiet de toate vârstele. Sa refaci cumva dezechilibrul creat. Așa am gândit eu. Mi-am propus sa marchez albine, sa vad cât trăiesc în lipsa puietului, dar nu am mai reușit. Vizibil se umple lada de albine dar când apare puietul,familiile slăbesc.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 14, 2021, 08:36:58 AM
Poate de joaca e buna treaba cu izolatul. Dar la stupine mari e f greu zic eu. Asa vad eu treaba. In sezon asta imi mai lipseste.
Eu vad treaba generala. La cum a fost la salcam ultimii 2 ani cred ca a fost paguba totala. E foarte multa treaba zic eu si dupa ce tragi linie cu toata munca , msi slabesti alti stupi etc nush care este profitul.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 14, 2021, 10:26:04 AM
  Eu am expus ce am făcut și concluziile mele. Pot sa va spun ca eu cu 25 de familii în staționar am făcut salcâm cât 60 de familii în pastoral. Asta a fost anul trecut.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 14, 2021, 05:22:44 PM
Eu asa vad treaba. Cu multi stupi nu poti face asa ceva. In plus ai nevoie dupa de rame cu puiet etc. Inteleg treaba. Productia se face diferit in functie de zona. Nu neg ca nu ai facut miere. Sunt convins ca ai facut. Dar in ultimii 10 ani ai facut salcam maxim in 3.
Poate la putini este ok. Dar la multi nu cred ca se poate.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: NYK74 din Februarie 14, 2021, 06:57:11 PM
Eu vãd lucrurile cu cîștig pentru valorificarea unui cules important,cum este de exemplu salcîmul,cu repercursiuni mai mari sau mai mici asupra celorlalte culesuri care vin.
Și mai cred câ se poate aplica și la 100 familii,și la 10 familii,depinzînd la fiecare categorie ce vrea sã facâ cu variantele pe care le are.
Avînd în vedere prețul pe sortiment miere,toți ar vrea sâ facã mai mult salcîm,știind cã dupã ,vei face mai puțin următorul cules,dar dacã se poate și se meritã,de ce nu.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 14, 2021, 07:59:42 PM
  Știu ca e controversata metoda. Din acest motiv nu am spus nimic până nu s-a arătat cineva interesat. O experimentez de trei ani. Prima oara am încercat doar cu o familie pe care nu am ajutat-o cu nimic. Și a iernat foarte bine.
  Nu garantez că voi continua,ma atrage mai mult metoda cu izolarea parțială.Am încercat-o pe câteva familii anul trecut cu rezultate foarte bune.
   Cred ca fiecare ar trebui sa lucreze în funcție de zona lui și de ce model de stupi folosește.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: MirceaCalin din Februarie 14, 2021, 10:37:44 PM
Serbane, zi si cu izolarea partiala, ca sigur sunt persoane interesate !
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: stefan1 din Februarie 15, 2021, 01:01:43 AM
Nu am practicat aceasta metoda, dar tot imi dau cu parerea.
Cred ca se potriveste in stuparitul stationar, cand ai un cules principal mare sau la un pastoral limitat doar la deplasarea la un cules mare. Un alt avantaj ar fi ca poti mai bine sa lupti contra la Varroa in perioada sezonului activ. Nici nu am citit prea mult despre subiect, dar cred ca pot fi doua modalitati: sa izolezi matca in cusca fara a putea sa depuna nici un ou, ceea ce e traumatizant pentru matca si am auzit de cazuri in care un procent foarte mare de matci au fost schimbate dupa eliberare, mai cu seama daca se tin mult in cusca (sa o izolezi cu 10 zile inainte de cules plus inca vreo 15 zile cat tine culesul), sau sa o izolezi pe un singur fagur, unde matca va oua mai departe si va fi mai putin stresata. In acest caz paduchii se vor concentra pe acest fagur (ei sunt atrasi de hormonul emanat de larva inainte de capacire si care determina abinele sa capaceasca celula) iar in restul stupului vor ramane putini paduchi pe albine. La 21-24 zile de la izolarea matci se va face un tratament in lipsa puietului capacit, foarte eficient. Fagurul cu puiet de toate varstele din izolator trebuie scos inainte de a incepa sa iasa puietul si fie se distruge fie se strang de la toti stupii in cateva familii la care li se vor face cu atentie tratamente antivarroa.
  In toate cazutile izolarea matcii necesita munca suplimentara fata de  familiile lasate sa se dezvolte normal: odata ca trebuiesc gasite reginele si izolate, dar apoi urmarit ca unele familii pot sa traga botci. Si dupa eliberarea matcilor trebuie vazut sa fie primite si sa nu traga la fel botci (poate din cauza unor ranisi invizibile ale matcii tinute in cusca. E posibil ca matcile sa isi distruga niste glande aflate in partea terminala a picioarelor si care le ajuta la activitatea din stup (similar, la albine acele glande lasa urme pe flori dand indicatii ca o floare a fost vizitata si trebuie lasata o perioada pentru refacerea rezervelor de nectar si polen). Se zice ca distrugerea acestora se produce din cauza mersului prelungit pe suprafetele tari ale custii si deea ar trebui sa fie un fagurel in cusca.
  Pentru cei care fac pastoral tot anul, nu cred ca renteaza sa dezechilibrezi structura familiilor si sa iti compromiti viitoarele culesuri, eliminand din ciclul de dezvoltare o generatie mare de albine in varf de dezvoltare a familiilor.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: bmdna din Februarie 15, 2021, 08:53:22 AM
Nu pot sa rezist sa nu ma alatur celor care nu au incercat izolarea matcilor in cules, dar posteaza comentarii. Eu am aflat de acest tip de izolator in urma cu vreo 5 ani. Am studiat foarte mult subiectul, stiu multe informatii, dar am sa ma limitez sa fiu scurt din lipsa de timp. Acest tip de izolare a fost inventat de un apicultor pe nume Milenin, care practica apicultura in Crimeea. El foloseste izolatorul intr-un sistem integrat de management al inmultirii albinelor si maximizarii productiei de miere. Plecand de la el fiecare si-a facut un mod de lucru. Totusi, eu cred ca nu ar fi rau pentru cineva interesat sa inceapa studiul anume cu ce este postat pe net despre munca lui Milenin. El nu numai ca izoleaza matca inainte de cules, dar are grija ca la cules sa participe exact a treia generatie de albine, pe careel o numeste spetsnaz. Evident, el foloseste izolatorul si iarna si elibereaza matcile astfel incat la momentul culesului sa fie aparuta generatia a treia. De ce generatia a treia? Pentru ca aceasta generatie este cea mai viguroasa, varful dezvoltarii. Prima generatie este crescuta in conditii vitrege, a doua generatie este crescuta in conditii mai bune, dar e mica numeric, in timp ce a treia generatie este cea mai buna generatie pe care o cresc albinele.

Milenin este un practician. Precizez ca apicultorii invatati nu agreeaza sistemul inventat de el. Asa cum spuneam, eu stiu multe informatii despre utilizarea acestui sistem, am studiat mult si am analizat iar decizia pe care am luat-o a fost sa nu aplic acest sistem de izolare pe albinele mele.

Ce mai pot sa adaug e ca, pana la aparitia politiei si a politicilor pentru bunastarea insectelor, fiecare e liber sa faca cu albinele lui ce vrea.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: mape 48-petru manea din Februarie 16, 2021, 07:44:05 PM
Am izolat matcile cu 7-8 zile inainte de cules (rapita si f.soarelui )la 20 de fam.  Avantaje : _ creste productia de miere-  dupa extractie tratament ;-am scos matca cu izolator si dat botca pregatita din timp.
Cu matca batrana am format un roisor care a devenit ''familie ajutatoare vremelnica'' (desfiintata toamna );-se poate izola matca la fam.care ierneaza la 1 octombrie (eu nu am facuto ),din nou tratament in lipsa puietului
Dezavantaje :-interventie brutala in evolutia naturala a fam.de albine
Acum fiecare alege ce i se potriveste (eu nu fac pastoral )
P.S. Am izolat matca la 20 de fam. din 63
Anul asta la fel fac cu 15-20 de fam. cu restul care sunt mai slabe o sa folosesc metoda ''Stupul cu doua matci''
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 16, 2021, 08:51:59 PM
Eu nu pot aplica aceasta metoda ca fac pastoral si multe alte probleme legate de nr stupi , timp etc. Dar va zic concret. Anul trecut daca foloseam metoda izolarii la salcam si din cauza vremii faceam 0 miere. Pe tei nu aveam albina deci 0 tei. Mai ales ca intre salcam si tei nu am cules. La tei se pierde albina.dupa urmeaza fs si poliflora unde a miscat macar sa salvez un an dezastruos. Daca aveam izolatoare facem 0 miere in 2020 si in 2019 la fel.
Daca esti platit sa faci cercetari sau de hobby acasa poate se preteaza.
Eu cred ca dupa cum sa subliniat si mai sus , fiecare avem zona noastra , culesuri etc. In Romania nu prea merg tehnici din toate tarile.
Ma bucur ca avem colegi care pot verifica.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: stefan1 din Februarie 17, 2021, 12:44:38 AM
Da, Eugen a mentionat unul din marile riscuri ale izolarii matcilor: daca acel cules pentru care faci aceasta manevra este ratat din cauza vremii sau uneori salcamul dar chiar si teiul nu secreta nectar?
 In Rusia in multe zone au un cules fabulos de tei. Nu stiu daca si in Crimeea (unde activa Milenin, despre care ne-a vorbit @bndna). Cum culesul de tei este mai tarziu, cred ca se poate dirija dezvoltarea familiilor ca sa avem la cules acea a treia generatie, spetsnaz. Roitul ar putea fi o problema.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: bmdna din Februarie 17, 2021, 07:28:18 AM
Clima din Crimeea este foarte uscata. Acolo nu exista perioade cum sint la noi uneori la salcâm. Anul trecut la mine în perioada salcamului a fost frig și ploaie. Orice albine as fi avut și orice izolare, rezultatul ar fi fost tot 0.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 17, 2021, 11:20:16 AM
    E bine că sunt opinii de toate felurile. Mai ciupim câte o informație, mai învățăm.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 17, 2021, 08:45:43 PM
daca studiem, discutam si analizam bine zona in care suntem putem face treaba
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:35:45 AM
buna ziua domnilor
ma bucur ca am deschis acest topic si vad ca discutia devine din ce in ce mai interesanta.
in iarna asta am studiat destul de mult acest aspect si vreau sa l practic si eu la o parte din stupi.
eu am stupi ME si vreu sa folosesc familii ajutatoare, stupi cu doua matci si ca sa previn roitul sa izolez o parte din matci.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:40:04 AM
nu credeti ca daca se izoleaza matca pe o rama, acarienii care migreaza toti acolo, o sa produca mai mult rau matcii, decat izolarea in cusca timp de 25 30 zile
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:53:02 AM
dle Serban cam dupa cat timp este vizibil scaderea efectivului de albine dupa eliberarea matcii?
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: bmdna din Februarie 20, 2021, 11:30:30 AM
Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:35:45 AMbuna ziua domnilor
ma bucur ca am deschis acest topic si vad ca discutia devine din ce in ce mai interesanta.
in iarna asta am studiat destul de mult acest aspect si vreau sa l practic si eu la o parte din stupi.
eu am stupi ME si vreu sa folosesc familii ajutatoare, stupi cu doua matci si ca sa previn roitul sa izolez o parte din matci.
A preveni roitul izoland mărcile mie mi se pare ca este fuga de meserie. Mai jos de atât mai este sa pui gratie haneman la urdinis.


Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 12:08:38 PM
exista si practica gratiei la urdinis
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 12:22:28 PM
exista pe yutube videoclipuri  in care apicultorul practica izolarea matcii pe langa alte beneficii si pentru impiedicarea roitului la familiile f puternice.
uite ca incepe si aruncatul cu pietre.
folosirea stupului cu doua matci duce la o dezvoltare rapida a fam de albine si dupa cum stiti in caz  de timp nefavorabil albinele intra in frigurile roiitului. eu care nu pot sa stau cu albinele am ales sa practic aceasta metoda. daca nu va convine, nu dati cu pietre abtineti-va. sau aduceti argumente credibile in sustinerea dumneavoastra, *sa invatam unii de la altii* ,de aceea am deschis acest topic.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: bmdna din Februarie 20, 2021, 02:38:11 PM
Ok, dacă ce am spus s-a interpretat ca am dat cu pietre, îmi cer scuze si spun stop la acest topic. Mai adaug doar atat: faptul ca anumite practici sint pe YouTube nu înseamnă nici pe departe ca sint corecte și verificate științific si practic. Mult succes!
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: MirceaCalin din Februarie 20, 2021, 04:15:12 PM
Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 12:22:28 PM...uite ca incepe si aruncatul cu pietre...

Tizule, cu calm se poate duce o discutie fireasca si constructiva; daca aruncam cu...cuvinte si intram intr-o defensiva absurda dialogul isi pierde cel putin o parte...
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 04:24:26 PM
cu asta sunt perfect de acord. apicultorii posteaza videoclipuri cu ce fac in stupina lor. unii cu bune intentii, altii manipuleaza, sa zic asa ,sau sa faca rau. important este ca cei cu experienta, cum sunteti sa posteze din experienta lor diferite situatii intalnite in practica, pentru a invata unii de la altii.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 20, 2021, 05:18:38 PM
Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:53:02 AMdle Serban cam dupa cat timp este vizibil scaderea efectivului de albine dupa eliberarea matcii?
După circa 21 de zile se eliberează, matca ponteaza rapid câteva rame și când începe puietul se observa o depopulare. Nu brusc. Atunci consider eu ca e bine de ajutat cu rame cu puiet la ecluzionare și în diferite stadii, mai puțin ou, că are.
   Un alt beneficiu al izolării e ca se pot scoate ramele negre și date la topit. Astfel am făcut 45-50 kg de ceară. Am crescut minim 10 foi de familie. Eu extind doar cu foi.
   Mă consider începător, nu vreau sa dau lecții, spun ce am făcut eu și ce am observat.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 20, 2021, 05:24:03 PM
   Pe YouTube este multă informație dar trebuie discernământ și sa selectam informația corecta de aberații. ABC-ul apiculturii este în cărți.
   
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 20, 2021, 08:16:38 PM
Nu cred ca este rau sa incercam diverse metode.
Dar nu incercati pe multi stupi sa nu va para rau.
Eu va urmaresc discutile, dar conteaza mult motivul folosirii unei anumite metode
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: stefan1 din Februarie 21, 2021, 04:38:13 AM
Marius, nu lua ce a spus @bmdna ca o ofensa ci ca o incitare la o mai aprofundata documentare. Un foarte mare  matematician german a scos o singura cartulie care cuprindea multe teoreme matematice de o mare importanta, dar fara a demonstra vreuna. Un alt matematician si-a consacrat toata viata, scotand 24 de tratate in care demonstra teoremele primului.
  Daca vei cauta in cartile de apicultura despre prevenirea roitului nu vei gasi intre masuri izolarea matcii. Chiar si in discutiile de pe acest topic s-a mai spus ca e posibil ca si dupa izolarea matcii, unele familii sa incerce sa traga botci din ouale si larvele mici existente si deci mai trebuie la 7-10 zile dupa izolare verificate. Daca se lasa regina pe un fagur, acolo ar putea sa traga botci si sa intre in stare de roire in orice  perioada a izolarii. Dupa eliberare s-ar putea ca unele familii sa vrea sa-si schimbe reginele (uneori masiv) si uneori cu acea ocazie mai pot 'scapa' si cate un roi. Daca se trec cu bine toate aceste etape, e adevarat ca pericolul roirii ulterioare este foarte redus.
  Cat despre gratie la urdinis pentru impiedicarea roirii chiar e ultimul grad de a face apicultura. Si despre asta s-a mai discutat pe forum.
  Cum a spus si @Eugen B, nu e rau sa incerci diferite metode si sa tragi propriile concluzii inainte de a aplica masiv una din ele.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: bucovineanu din Februarie 21, 2021, 12:54:13 PM
Nu am incercat izolarea reginelor in acele izolatoare de la ucraineni. Sunt de parere ca s-ar preta daca in locatia respectiva exista un singur cules important, ex salcam. Riscul e asa cum spune si Stefan ca o mare parte dintre familii sa traga botci de salvare, feromonul de matca fiind slab perceput de catre albine. Mai exista pericolul ca regina, dupa ce s-a micsorat, sa incerce sa treaca prin acele fante, sa ramana blocata acolo si sa moara. La 7-8 zile dupa izolare e obligatoriu sa se distruga cu mare atentie toate botcile aparute pe rame. Mai exista riscul ca in perioada respectivului cules sa nu fie vreme prielnica si atunci toata perturbarea facuta in familii sa fie in zadar. Dupa eliberare regina nu incepe imediat ponta la turatie maxima, puiet care sa eclozeze nu mai exista si automat familia se va depopula. Am vorbit numai de riscuri. Daca vremea e favorabila si plantele de la care se asteapta culesul secreta bine nectar, productia de miere va fi substantial mai mare, decat la familiile la care nu s-au izolat reginele. Se poate incerca izolarea la o parte dintre familii, asa cum a spus Serban si sa se ajute cu puiet dupa eliberarea reginelor familiile respective. Se poate face comparatia intre cele doua loturi in ce priveste productia si redresarea, pentru sti daca operatiunea merita facuta si in alt an.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 21, 2021, 04:17:04 PM
sunt un apicultor amator, de wikend, nu traiesc din apicultura, aceasta fiind un hobi. sa zic asa inca nu mi-am gasit calea in apicultura. am 60 familii de albine 80% ME. de doi ai merg in pastoral la rapita si salcam si pe urma ma intorc acasa. nu pot sa stau langa albine deoarece merg la serviciu, si atunci vreau sa incerc variante.
tot ce spuneti dv este adevarat teoretic stiu aceste lucruri din mediul virtual.
tocmai de aceea am deschis acest topic, sa vad daca si altii practica aceste proceduri si confirma din proprie experienta aceste beneficii. ma refer la folosirea vremelnica a stupului cu doua matci si/sau izolarea matcilor inainte de un cules principal.
inca nu am facut nimic din ce discutam, dar mi-am propus sa incerc pe cativa stupi sa vad din proprie experienta ce iese. teoretic arata fantastic.
cand am vorbit de izolarea matcii n-am mai insirat toate beneficiile,  productie, tratament, etc
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 21, 2021, 04:28:21 PM
nu m-am suparat pe bdna, dar ma-m simtit putin ofensat de afirmatia lui. eu sunt in faza in care caut raspunsuri inainte de a experimenta si cineva ma ironizeaza. cu toate ca spune ca studiaza de cinci ani aceasta problema dar nu a pus-o in practica.
multumesc moderatorilor pentru bunele intentii
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: serban din Februarie 21, 2021, 09:41:40 PM
   Nu te supără pe colegul nostru. E bine intenționat. Cu el am discutat mult în privat despre această metodă și am primit sfaturi pertinente de fiecare dată.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 22, 2021, 09:22:30 PM
dupa experimente putem/puteti posta aici. Dar trebuie tinut cont de toata stupina.
Sunt curios cum se comporta toata stupina pe parcursul anului, plusuri si minusuri
EU mergand la 3 culesuri salcam , tei, FS, toate in functie de vreme nu pot practica metoda respectiva, mai ales ca la multi stupi eu vad o munca titanica in asa ceva. Nu vreau sa ma gandesc daca nimeresti si sa nu fie cules.
Trebuie calculat tot, spus ca o prodctie mai buna, dar in loc sa produci cu 70 de stupi din 80, vei produce cu 30-35 , care va trebui sa ii ajuti dupa cu mancare, rame puiet etc. Deci nici productia dubla nu isi vad rostul la izolare.
Eu de obicei calculez bine si gandesc inainte sa iau anumite decizii.
Poate dupa cum zice domnul Vasile, ai un cules singur si e salcam , merita riscul ca dupa nu mai ai alte culesuri, dar teiul e la 3 saptamani dupa salcam si FS la 5 saptamani.
Eu cred ca o familie buna si pusa la punct va face productie si va ierna foarte bine.
Problema este ca nu putem controla vremea si secretia de nectar.
Apicultura cu privire la culesuri miere/polen este o loterie, nu poti fi sigur niciodata.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 24, 2021, 08:56:39 AM
din pacate asa este,
dar vedeti pe youtube apimer spune ca anul trecut in an slab a vandut 6 tone miere de la 60 stupi
de curiozitate dv ce productie ati avut?
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 24, 2021, 08:58:38 AM
el foloseste familii ajutatoare nu izoleaza matcile
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: Eugen B din Februarie 24, 2021, 08:07:13 PM
Eu nu discut productii , sunt ani si ani.
Cel putin eu nu cred asa ceva.
Dami si mie filmarea lui sa o vad
Multi oameni merg in mirajul imbogatirii cu stupii. Am auzit tot felul de povesti deja
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: rusu marius mircea din Februarie 26, 2021, 06:54:13 PM
cauta pe youtube un interviu apis ines cu dan mirea, o discutie de 2 ore si- foarte interesant
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: PricopArthur din Mai 31, 2021, 09:49:59 PM
Anul asta am fost nevoit sa izolez matcile in catul de jos, cu 2 rame cu puiet la mustata si rame bune de ouat (lucrez pe me, 10 rame). Gratie Haneman, apoi ramele cu puiet, si caturile de recolta. Metoda e buna atunci cand familiile sunt foarte puternice, pt a preveni roirea.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: ioan76 din Septembrie 10, 2021, 12:17:51 PM
Va salut,poate cineva sa posteze niste link-uri unde se poate studia metoda respectiva?
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: dan sebastian din Octombrie 15, 2021, 03:37:02 PM
Eu in peste 40 de ani de apicultura nu am reusit sa fac niciodata o medie de 100 kg miere la salcam per fam de albine. E o minciuna sfruntata. Chiar daca ai avea timp favorabil la fiecare cules, ceea ce  e aproape imposibil, si ai face 3 culesuri cu stupina la infloriri diferite, e imposibil sa faci media de 100 kg per fam. Ar fi posibil pe cateva varfuri din stupina sa zicem 10 % din familii. Ar trebui sa faci cu varfurile 120 - 140 kg iar cu cele medii macar 70 kg.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: NYK74 din Octombrie 16, 2021, 10:59:41 PM
Asta este demonstratia ca povestirile vinatoresti sunt și in apicultura.
Titlu: Re: izolarea matcilor inainte de cules
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 04, 2021, 06:29:27 PM
Daca o iei ca poveste e frumoasa. In practica este greu sau imposibil. Realitatea este una singura. Cu familii foarte bune se faca intotdeauna miere cand este nectar in natura. Nu strica insa nici familiile ajutatoare la obiectivul principal, mierea.