Plantari pentru URMASI

Creat de Batrinul, Martie 02, 2010, 07:35:11 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Dau adresa unui blog foarte interesant, care merita sa fie vazut.
  Mai in subsolul paginii se descrie foarte fain metoda de altoirede vara, in mugur dormind.
   
     http://rubenbudau.wordpress.com/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

clucian

foarte bun blogul. Ruben Budau din ce am gasit eu inginer silvic si pe blogul lui in mare majoritate vorbeste mai mult despre salcam.

Bătrânul

Rog pe Dl. Ruben Budau sa ne impartaseasca din experienta sa!!!!! ^:)^ :hi:

ruben_budau

Salutare tuturor,

in primul rand multumesc lui Batrinul pentru invitatie  :) si in acelas timp lui Stefan, Lucian si inca o data lui Batrinul pentru aprecieri.

Ma bucur ca sunt citit de comunitatea dv, am apreciat intodeauna oamenii care se ocupa de albini pentru ca ...nu e la indemna oricui  :D.

Cat despre mine sunt pasionat de salcam, fac studii pe el, am mare incredere in specia aceasta ca va scoate multa lume in fata (si Moromete intr-un moment de declin si-a taiat salcamul din curte ca sa trimita pe Niculaie la scoala :), ) iar ...ceea ce public de obicei sunt datele mele personale, mai putin fazele istorice ....etc,

Sper sa fiu folositor comunitatii dv de albinari si sa putem colabora impreuna  :)

Numai bine
Cu prietenie,
ing. Ruben Budau
0756 300 797     [email protected]

stefan1

#34
  Mut de aici discutia la topicul "Stuparitul" si sper ca vom primii multe informatii utile de la D-l Ruben Budau.   :nod:   :smile:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Citat din: stefan1 din Octombrie 23, 2011, 03:21:30 AM
  Mut de aici discutia la topicul "Stuparitul" si sper ca vom primii multe informatii utile de la D-l Ruben Budau.   :nod:   :smile:
Stefane nu prea am inteles nici de ce muti si nici unde muti ???? Am inteles ca avem mai multi moderatori printre care si tu de care noi muritorii nu stim???? Felicitari !

stefan1

  Imi cer scuze de greseala facuta  ^:)^ .Poate ora era de vina.
  Nu sunt moderator, dar am vrut sa pastrez o randuiala cat de cat in forum. Pentru ca D-l Ruben Budau este specialist in cultura salcamului, am zis ca e mai bine ca discutia sa se poarte la acel topic, deci la "Salcamul', nu cum am scris. Scuze!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

 :hi: :hi: Stefane noi doi am fost, sintem, si vom ramine prieteni!!!!  :thanks: Pe   Dl. ing. doctorand Ruben Budau il rog sa dea imformatii si surse de documentatie accesibila pe web despre slacim , stejar, scorus , alun otetar, paulovia  .... etc.....etc. Inmultire,ingriijire ....tratarea semintelor in vederea incoltirii. .... MULTUMIM ANTICIPAT

ruben_budau

...daca mi se spune ruben...sunt perfect multumit :thanks:, va rog sa imi comunicati care e cea mai urgenta specie care va intereseaza in mod direct si pregatim o documentatie asa cum trebuie :)
Cu prietenie,
ing. Ruben Budau
0756 300 797     [email protected]

Bătrânul

OK Ruben ^:)^ Stejar, Otetar, salcim.  :thanks:

hulpustinel

Ruben daca se poate si ai da-ne si documentatie despre alun

ruben_budau

Bun, sa le luam pe rand:) :

1. Stejari (Quercus sp.) fac parte din familia Fagaceae ca sa sune mai stiintific pentru inceput :).
Acestia pot sa fie :
1.1. Quercus robur - stejar sau tufanul
1.2. Quercus pedunculiflora - stejarul brumariu
1.3. Quercus pubescens - stejarul pufos
1.4. Quercus rubra - stejarul rosu

Arborii de stejar au inaltimi de pana la 50 metri, iar longevitatea acestora in mod obisnuit este de 500 - 600 ani, iar in mod exceptional poate ajunge chiar si la 2000 de ani (spun cercetatorii nu eu :D).

trec direct la subiect si spun:

FLORILE - sunt galben verzui in general apar pe arbori in aprilie-mai.
Florile mascule sunt grupate in amenti lungi, pendenti, apar pe ramurile anului precedent
Florile femele sunt grupate in inflorescente erecte pe lujerii anuali.

De la stejari se poate valorifica: fructe, coaja, frunze, iar polenul si mana prezinta interes apicol deosebit :)

Cirnu spunea in 1980 : "Polenul furnizat in cantitati insemnate si cules pentru intretinerea familiilor de albine primavara, prezinta un continut de substante proteice de 19%, avand o eficienta biologica mijlocie. Productia de miere de mana se cifreaza la 20 kg/ha, fiind obtinuta in lunile iunie-iulie si septembrie. Stejarii sunt apreciati ca avand o pondere economico-apicola mijlocie."

La general vorbind, cine intentioneaza sa planteze stejari, inseamna ca doreste sa lase un semn de aducere aminte pentru nepoti stranepoti si asa mai departe, nu este imposibil insa sunt destul de pretentiosi fata de sol in primul rand, altitudine, expozitie.  :smile:
Cu prietenie,
ing. Ruben Budau
0756 300 797     [email protected]

clucian

Stejarul intradevar e un arbore impunator, si cine il planteaza cred ca sigur se gandeste la nepoti. Ar mai fi important de stiut pentru fiecare arbore in parte cam in al catelea an infloreste de cand a fost sadit.

Pe mine din punct de vedere melifer si economic ma intereseaza salcamul, artarul tatarasc, gladita, evodia, cornul si cam atat deocamdat. Acum in toamna am stans deja seminte de gladita, salcam, artar tatarasc si evodia. Cu semintele de salcam e mai greu.

marius_vfp

 :sad: de ce sa fie mai greu cu salcamul , paote mai greu cu evodia da salcam se gaseste mai la tot pasul , daca nu trimitemi tu la primavara evodia ca eu iti trimit de salcam alb .
spor la treaba .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Bătrânul

Hai Ruben divulga secretele cum inmultim toate aceste plante (pe scara mica) ????? Cum tratam semintele la fiecare pentru o mai buna  germinare ???????? :thanks: :thanks: :thanks: