Utilizarea manusilor in timpul activitatilor in stupina ... NTSM in stupina

Creat de bio, Octombrie 29, 2015, 07:48:06 PM

« precedentul - următorul »

bio

Multa lume ma intreaba daca port manusi cind lucrez in stupi....
Parerea mea este :
Utilizarea manusilor o consider o masura inclusa in cadrul N.T.S.M. si nu trebnuie considerata o slabiciune a apicultorului .
De aceea eu folosesc manusile atit in timpul lucrului in stupi cit si cind desfasor alte activitati in stupina activitati in timpul carora ma pot ranii la miini .

Daca scrie in carte ca trebuiesc purtate...-  le port atit manusile cit si masca . Cind este prea cald,... chit ca umblu in tricou, dar manusile si masca nu prea le dau jos .


Ar insemna ca sunt fricos sau doar prevazator ca port manusi.>??.. ce spune-ti  voi cum procedati,..?>. cum ar fi mai bine..?

MirceaCalin

Şi eu lucrez la fel (mască şi mănuşi) dar sincer, sunt impresionat de cei care nu folosesc nici un echipament de protecţie (cum ar fi APISYUSTIN pe Youtube)
În plus, la culesurile principale îmi iau combinezon întreg...


bucovineanu

Nu folosesc si nu am folosit niciodata manusi atunci cand lucrez la albine.

NYK74

Fără mască, uneori, dar foarte rar.
Mănușile nu le port, probabil e si modul în care te înveți la început, am încercat să lucrez cu mănuși dar mă enervează, pentru mine e ca si cum ai merge împiedicat.

roi_ag

Citat din: NYK74 din Octombrie 29, 2015, 08:42:57 PM
pentru mine e ca si cum ai merge împiedicat.
Si in plus cred ca le agit mai tare .Prin manevrarea ramei strivesti multe albine .

bio

Eu sunt invatat sa port manusi cam la orice activitate care o desfasor nu numai cind lucrez in stupina.

Lacatuserie, sudura, mecanica munca necalicata prin curte cam toate activitatile le fac cu manusi in miini....

Cind lucrez in stupi...si lucrez citeva ore aproape  zilnic, in anotimpul cald,  sunt numai cu manusile in miini .
Ani in urma lucram de multe ori fara manusi si in podul palmelor mai ales la scuturat la rame ma mai raneam cind mai loveam ramele ..asa cu manusi nu mai am probleme.


mape 48-petru manea

Folosesc rar masca ---avand vederea slaba ,prin masca vad si mai greu---manusile le folosesc si mai rar---de obicei primavara la primele controale cand albinele sunt mai irascibile

oroles

Manusile sunt indispensabile cand ai probleme din cauza intepaturilor. In anii trecuti mi se umflau mainile de la intepaturi. Deh... Albinele nu folosesc ace sterile si de aceea faceam dermatita infectioasa. Anul acesta am avut o imunitatea mai buna si nu am mai facut infectii din cauza acelor de albina. Am inceput usor, usor sa umblu fara manusi. La inceput cu cate un nucleu, apoi cu familii la controale de rutina. Folosesc manusile doar la extras si cand sunt mai agresive, asa cum spune un coleg. Masca e indispensabila, nu atat din motive ca ma umflu/ma doare cat din motive estetice. De fapt, la ultimele intepaturi in cap nu m-am mai umflat deloc si luasem destul de multe. La inceput mi-am luat manusi de piele, numarul meu (45 RON) care au tinut mai putin de un sezon. Datorita spalarilor succesive cu apa s-au rupt. Era pielea scoapta si au intrat la apa. Vazand ca ma costa destul de mult cheltuielile cu manusile am cumparat o pereche de manusi de santier (9 RON) la care am rugat pe cineva sa puna manecare din piele sintetica. Au deja doi ani si le mai pot folosi mult timp de acum inainte. Le-am spalat si nu sunt probleme. Nici de zdrobit albina nu o zdrobesc, chiar daca sunt un pic mai largi. M-am obisnuit cu ele. O faza comica a fost ca vara aceasta la salcam, avand mana dreapta in gips, am fost nevoit sa imi pun manusa peste gips de frica sa nu ma intepe vreuna si sa se umfle, complicandu-mi situatia.

Acum cateva saptamani am ajutat un incepator la control. Mi-a dat niste manusi din acelea sintetice care au pe palma cauciuc (4 RON la basarabeni). Am folosit la inceput acest gen de manusi de vreo trei ori si mi-am dat seama ca fac albina mai agresiva si nici nu ofera protectie buna, albina putand intepa prin partea necauciucata. I-am spus baiatului ca mai bine lucrez cu mana goala decat cu acele manusi, insa am zis sa mi le pun totusi deoarece nu stiam ce albine are. Dupa primii stupi mi-am luat deja vreo 5-6 intepturi. Le-am dat jos si pana la final, desi am facut multi stupi inclusiv o unificare nu mi-am mai luat decat o intepatura. Acesta e modelul:

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

cipik

Vorbesc strict de acest an. Am folosit costumul/masca/ manusile doar la extractie (cand scuturam albina). In rest m-am mirat si eu cat de cuminti sunt de ma lasa sa lucrez doar in pantaloni scurti. Costumul si manusile le aveam la indemana si pe care gaseam mai nervos eraam obligat sa ma echipez.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

bmdna

Eu am incercat sa lucrez cu manusi la inceput. Si nu mi-a placut. Nu simt daca am prins o albina. Faptul ca am fost sanctionat de fiecare data cand am gresit m-a facut sa devin mult mai atent si mai abil. Sint zile cand iau intepaturi multe, sint zile cand nu am inteapa niciuna. Nu am multe familii dar in perioada aprilie - iulie umblu saptamanal la ele. Ce nu pot sa fac este sa lucrez in pantaloni scurti. Am ceva la genunchi pentru ca de fiecare data cand am incercat m-au intepat la genunchi. Si nu una... . Masca este indispensabila. Nu neaparat din motive estetice, pentru ca nu ma mai umflu deloc ci din motive de siguranta. Eu sint ghinionist si stiu ca o intepatura direct in globul ocular poate aduce mari neplaceri, iar albinele cam incearca sa intepe acolo cand sint suparate.

Anul asta a trebuit sa intervin la un cuib de viespi care era sub un stup. M-am dus echipat ca pentru albine dar nu a tinut. Au intrat pe sub masca tip hanorac, sub care aveam camasa cu maneca scurta si la un moment dat erau peste tot, inclusiv in masca. Am identificat cel putin 13 intepaturi din care vreo trei in cap. Si nici macar nu m-am umflat. E o mare schimbare pentru ca inainte, cand nu aveam albine am urcat intr-un par sa culeg o para frumoasa. cand am pus mana pe ea s-a rupt si mi-au cazut cateva viespi pe fata. M-a intepat numai una si cand am coborat din copac deja un ochi era asa de umflat ca nu mai vedeam.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

relutu

Folosesc manusi doar primavara la rapita,dar le tin intodeauna la indemana pentru orice eventualitate.Masca intodeauna,nu ma umflu absolut de loc ,dar ma doare rau de tot.

G. Iulian

Manusi port mai tot timpul, anul acesta am cumparat niste matci din care au iesit failii foarte calme la care am umblat fara manusi. In legatura cu manusile: eu folosesc de la Dedeman din piele de bovina cu partea lucioasa in exterior, cca 24 lei. Daca e piele intoarsa albinele inteapa. De obicei le iau cat mai fixe si nu mai am probleme cu omorâtul albinelor.

stefan1

Citat din: bmdna din Octombrie 30, 2015, 09:49:35 AM
...
Am ceva la genunchi pentru ca de fiecare data cand am incercat m-au intepat la genunchi. Si nu una... .
Anul asta a trebuit sa intervin la un cuib de viespi care era sub un stup. M-am dus echipat ca pentru albine dar nu a tinut. Au intrat pe sub masca tip hanorac, sub care aveam camasa cu maneca scurta si la un moment dat erau peste tot, inclusiv in masca. Am identificat cel putin 13 intepaturi din care vreo trei in cap. Si nici macar nu m-am umflat. E o mare schimbare pentru ca inainte, cand nu aveam albine am urcat intr-un par sa culeg o para frumoasa. cand am pus mana pe ea s-a rupt si mi-au cazut cateva viespi pe fata. M-a intepat numai una si cand am coborat din copac deja un ochi era asa de umflat ca nu mai vedeam.

  Se stie ca la genunchi, in spate,  e o glanda a fricii. Si cainii simt cand unui om ii e frica si asta ii atzatza.
  Viespile au posibilitatea sa dozeze cantitatea de venin (ca il folosesc si pentru paralizarea prazii si il administreaza dupa marimea acesteia); de asmenea aceeasi viespe poate intepa de mai multe ori. Mi s-a intamplat intr-un an sa vad ca sunt atacat si intepat (dar usor) de mai multe viespi, cand umblam la un stup. Am vazut apoi ca era un cuib de viespi in capacul stupului si le-am deranjat cand am luat capacul.
  Viespile au alt fel de venin, eu deosebesc clar o intepatura de viespe de una de albina. In toamna asta am omorat cateva viespi care veneau la o picatura de miere cazuta la un control. La un moment dat am facut 'curatenie la locul de munca' si am indepartat viespile omorate. Una din ele m-a intepat. Trei zile am simtit locul intepaturii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Chestia e ca mie nu mi-e frica si intepaturile le iau in fata, in zona rotulei. A fost o vreme, in primul an cand imi era frica. Dar acum nu imi este iar intepaturile de albine la simt in felul urmator:
- o durere estul de mare la momentul intepaturii
- durerea din momentul intepaturii, ca scot acul ca nu-l scot, creste pentru cateva secunde pana ajunge la un maxim, dupa care scade rapid si dispare complet.

Se mai intampla uneori cazuri cand lucrez si simt o intepatura intr-un moment cand nici nu simt contactul cu vreo albino. Ce se intampla? Pentru ca nu folosesc manusi la nicio munca, am pielea destul de groasa. Uneori cate o albina inteapa, isi lasa acul cumva superficial si eu nu simt intepatura. Abia dupa un timp, deodata incepe sa ma doara. De ce se intampla asta. Eu stiu ca acul albinei este format din trei parti (care compun acul pe lungimea lui). Doua dintre parti contin celebrii dinti de fierastrau. Dupa ce albina inteapa si acul se detaseaza, muschii ramasi actioneaza cele doua parti zimtate alternative. Astfel, sprijinindu-se una pe alta acul intra tot mai adanc (daca nu este scos). Daca acul nu este scos, nu numai ca se pompeaza mai mult venin, dar el continua sa intre mai adanc in tesuturile celui intepat. Poate ati observant ca acele uitate le gasiti foarte bine infipte. Asta este explicatia. Cand el este infipt numai superficial si pielea este groasa, nu simti. Dar acul inainteaza incet si la un moment data ajunge in zona cu nervi si vei simti brusc durerea, posibil chiar cand esti cu mainile afara din stup.

Testul cu frica l-am facut singur. In primul mai trecut ca stupar, mi-a roit una din cele doua familii (si aici am o poveste - majoritatea roiurilor din stupina se aseaza in acelasi copac, desi in jur sint zeci de copaci, dar majoritatea, nu toate). S=a asezat roiul ala in acel copac (un nuc) pe o creanga foarte groasa, la inaltimea de vreo 4-5 m. Era imposibil de scuturat. Eram inceator si am zis sa-l "rad" de pe creanga cu o aripa de gasca. Dar imi era frica de ce se poate intampla. Am reusit sa culeg roiul intr-o cutie si la final mainile erau pline de ace. Era si la inceput si mi s-au umflat ca doua paini, doua zile au stat asa. Dar am avut roiul. In anul urmator, aceeasi poveste. Dar de data asta citisem destul de mult, nu-mi mai era frica. M-am urcat dupa el si l=am luat cu o singura mana (cu una ma tineam si tineam si cutia). Pur si simplu luam albinele cu palma si le asezam usor in cutie. A durat vreo ora... . La inceput, ce puneam isi lua zborul si se intorcea inapoi, pana ce s-au adunat ceva abine in cutie si la un moment dat cand mai luam o palma de albine, le apropiam de roiul formai in cutie si ele coborau singure din mana mea si se lipeau de cele din cutie. Va rog sa ma credeti ca eram cu mainile goale si nu m-a intepat niciuna. Pentru ca nu mi-a mai fost frica si pentru ca m-am miscat foarte incet, fara nicio miscare brusca.

Da, veninul de viespe este mult diferit (cel putin in efectele vizibile si "simtibile" - n-am gasit alt cuvant). Desi nu ma mai umflu nici de la viespi, durerea persista mai mult de 24 de ore. Si este insotita de o inrosire in jurul locului intepaturii. Eu am fost nevoit sa intervin la cuib pentru ca era o colonie de viespi foarte puternica. Era facuta in pamant, chiar sub un stup si traficul de la gaura rivaliza cu traficul de la urdinisul stupului. Cred ca am mai scris despre asta. Cuibul era cat o minge de fotbal, cu sectiuni de faguri inauntru. Ce am remarcat e ca viespile m-au atacat cumva silentios, adica nu am auzit un zgomot amenintator, cum se intampla la o familie de albine care ataca. De intepat m-au intepat in unele locuri asa de tare ca se prelingea sange din intepatura.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MirceaCalin

Citat din: bmdna din Octombrie 31, 2015, 07:36:11 AM
...Pur si simplu luam albinele cu palma si le asezam usor in cutie. A durat vreo ora... . La inceput, ce puneam isi lua zborul si se intorcea inapoi, pana ce s-au adunat ceva abine in cutie si la un moment dat cand mai luam o palma de albine, le apropiam de roiul formai in cutie si ele coborau singure din mana mea si se lipeau de cele din cutie. Va rog sa ma credeti ca eram cu mainile goale si nu m-a intepat niciuna. Pentru ca nu mi-a mai fost frica si pentru ca m-am miscat foarte incet, fara nicio miscare brusca...

Grozavă imagine, trebuie să recunosc !
Operaţiunea s-a desfăşurat fără o udare prealabilă ?