Scurtarea timp de introducere a matcilor direct in roiuri formate prin stalonare

Creat de marian sima, Iulie 08, 2012, 03:28:49 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Stimabile domn am spus cei care vind matci neimperecheate,va gasiti numele aici?De unde deduceti ca am facut referire la dv?Nu m-am gindit nici o secunda ca vindeti matci. :nod:
Logica babeasca spune ca matcile neimperecheate sint primite foarte greu,cautati in manuale de apicultura si alte surse.
Parerea o auzisem de la dv asteptam in schimb explicatia pastei temporizatoare,eu unul nu am mai auzit ca aceasta pasta sa fie asociata cu denumirea de temporizator,stiti semnificatia acestui cuvint?
Cititi mai sus si vedeti ca am scris despre matci neimperecheate si despre botci.
Ca nu puteti dialoga treba dv chiar nu ma deranjeaza cineva care face o anumita afirmatie dar acea afirmatie e numai secrete ,si eu pot spune ca de 3 ani imperechez matcile sub apa fara sa detaliez si sa-i fac si pe alti sa inteleaga lucrul acesta,pe deasupra va suparati si fara motiv aducind jigniri .







Dl Stefan daca metoda este buna se va pune in aplicatie si timpul va spune daca am gresit sau nu.
Dl stefan durata buna de imperechere a matci este pe undeva pe la 8 zile ca sint si exceptii e altceva matca in cutia mea poate circula libera si pe o parte si pe alta a ramei, are albine care pot circula si pot veni cu nectar si polen de afara,ia insasi iese afara pentru zborul de imperechere oare se simte libera sau ingradita cum e matca din alte custi?


Dl Bucovineanu  eu anul acesta am avut citiva stupi care schimbau matca linistit ,cu ajutorul lor am facut lotul de matci de anul acesta ,stupi trageau botci iar eu le culegeam cind erau coapte ,am ajutat acei stupi si am introdus si rame cu oua de la stupi mei buni ,rezultatul matci de calitate buna daca ma gindeam la cutie mai de mult i-mi era de un real ajutor.

Eu nu zic ca aceasta cutie va fi folosita de toti apicultori, dar de unii sigur fa fi folosita.


stefan1

  Observatiile D-lui prof Roman cred ca sunt apreciate de toti forumistii si si aici au fost pertinente. Sunt metode mai simple de introducerea matcilor, care rezolva cu un grad de risc asumat aceasta operatiune. Metoda expusa de Marian poate rezolva cazuri mai speciale si cred ca merita a fi cunoscuta. Nu pot sa cred ca o clipa s-a gandit la D-l Roman cand s-a referit la matci nefecundate, ci doar spunea ca metodele de introducere clasice au uneori riscul ca matca sa fie stransa de albine si sa nu mai poata niciodata oua chiar daca nu a fost omorata, sau sa oua de trantori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Dl Stefan noi fara sa vrem influentam lumea din jurul nostru in bine sau in rau sa presupunem ca aici s-a uitat 100 de persoane din aia 100 de apicultori 96 sint profesionisti care cunosc problema matcilor neimperecheate si 4 sint incepatori care i-si spun ce simplu se introduc matcile neimperecheate pui putin maclavais temporizator si gata,ce se intimpla cu acesti incepatori care datorita insuficientei informatii a dl Adrian v-or fi martori esecului lor?
In alta parte un apicultor spunea despre introducerea matcilor neimperecheate''A  PROCEDAT CA LA CARTE SI TOTUSI INTRODUCEREA MATCILOR A FOST UN ESEC"
Nu m-am gindit la dinsul cind am vorbit despe CEI CARE VIND MATCI NEIMPERECHEATE,dar e deranjator sa recomanzi un procedeu dupa urma caruia alti au de pierdut.
Introdu acum o matca neimperecheata cind sa terminat floarea soarelui  cimpul e pirjolit si albina nu mai are cules .

marian sima

Salutari.Procedeul de a trage botci de schimbare linistita nu a dat rezultate din prima,a fost si greseala mea in intentia mea de a nu suferi puietul am asezat acele rame luate din cuib aproape de diafragma (lucru gresit) cu alta ocazie am introdus alta rama cu oua de o zi  si surpriza albina a luat din oua de pe acea rama si le-a mutat pe o amarita de rama care avea celule de trintore ,a tras botci pe acea rama si celulele de trintore sint pline cu larve specific ca la alti stupi nu mai este urma de puiet de trintore.
Dilema e de unde a luat albina oua nefecundate ?
Din experimentele mele am ajuns la concluzia ca albina controleaza ponta oualelor nefecundate.
Am gasit cinci botci incepute cea ce inseamna ca sint botci de schimbare linistita.
Astazi am introdus acest procedeu la stupi buni pentru a merge cu doua matci in paralel pe stup pentru a mari ponta ,pentru intinerirea matcilor .Incerc si eu sa vad ce iese.
Cind capaceste am sa probez si cusca introducind direct matca neimperecheata,problema este ca trebuie sa incep stimularea.

marian sima


marian sima


mccalin

Concluzia dupa 4 ani de experimente? Merita continuat de altii? Aveti imbunatatiri?

marian sima

Am renuntat la procedeu,acum formez roiul seara doar pe rame cu miere,il anesteziez cu azotat de amoniu si dupa un sfert de ora il aerisesc,tot atunci bag si matca ,daca nu sunt oua si larve in rame matca e primita chiar si neimerecheata,dupa imperechere ajut roiul cu puietul necesar.


serban

Detaliați puțin despre anestezierea albinelor.Am citit despre procedeu,teoria e teorie,practica e practică. Folosiți des procedeul? V-ați confruntat cu probleme? Ceva secrete?

marian sima

Panglica de varachet o indoi in forma literei V ,asez azotul in canalul format si pe urma mototolesc panglica in asa fel incat azotul sa nu cada,bag in varojet si ii dau foc la fel ca la varachet,tin urdinisul astupat 15 minute si dupa aceia aerisesc,cuibul trebuie sa fie etans,eu ii pun si folie deasupra,daca se foloseste panglici de la sarbi se foloseste doua panglici deoarece sunt subtiri si puterea calorica e mai mica.

Procedeul il aplic seara deoarece albina are timp sa se dezmeticeasca pana dimineata,aplicat ziua nu are acelasi randament ca si seara albina iese afara din stup se aeriseste si o parte din ea se intoarce la vechea locatie .

Folosesc procedeul deoarece nu fac pastoral si nu mut roiurile pe alta locatie,in vara am luat de la nea Bucovineanu 4 matci ,roiurile au fost formate in ziua cand au venit matcile,seara le-am bagat la roi,a doua zi dupa amiaza am rupt dopuletul de la cusca (unde e serbetul),a treia zi matcile pontase pe rama.

Uitasem ,la roiurile la care introduc matca imperecheata le bag si puiet din prima ,e adevarat puiet capacit ,a doua zi cand umblu la cusca matci verific si de botci,asa pentru linistea mea ca nu am gasit sa traga.