Septembrie

Creat de dragos2006, Septembrie 01, 2010, 04:00:49 PM

« precedentul - următorul »

bismark

     Interesanta impregnarea cu parafina.Cred ca vor fi mult timp protejati de stratul de parafina.Este adevarat ca, condensul nu mai ataca materialul sa putrezeasca,dar cit timp si de unde atita parafina.Cit despre condens am observat de-alungul timpului ca albinele mai bine ierneaza in stupii mai vechi care mai au cite o gaura cite o crapatura pe care o astupa ele cit au nevoie.Anul acesta am gaurit toti stupii pe fund cu un burghiu de 15 mm si am pus sita chiar la mijlocul fundului.Fundul antivarooa mi se pare prea mare decuparea.Creste mult consumul de hrana.Din experienta mea am observat ca la stupii cu   gauri nici ramele neacoperite nu mucegaiau din cauza condensului.Vom vedea in iarna asta care se anunta cea mai grea dupa 1000 de ani.Cu  respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

ioanardelean55


Multi avem problema cu mucegaiu dar de vina sintem noi nu lazile . Eu am observat doua cauze care produc in mod fregvent condensul iarna .
  1 . Cind las in lada mai multe rame decit e nevoie .( pe cite se formeaza ghemu )
  2 . Cind foloseseam la impachetare folia.
  Cu rmele se mai intimpla ,din neatentie sa ramina mai multe in stup ,iar folia o pun numai cind pun turta o gaura in podisor de 30 mm e suficient  cind aceste doua conditii sint indplinite condensul in stup e zero toata iarna.

Kiwi Bee

Citat din: ASANACHE VALERIU din Septembrie 23, 2010, 09:25:08 AM
       Imi aduc aminte ca pe vechiul forum era cineva care a pus niste poze cu ,,un alt fel de iernare"
  Era vorba de iernarea in adaposturi. Am cautat da nu am mai gasit acea postare. Sunt interesat de acest lucru si
daca acel ,,cineva" ma citeste , as vrea sa ma contacteze sa-i cer cateva informatii.  Sau poate stie careva dintre voi
cum se face acest lucru.
  Va multumesc !

Nu stiu exact la ce te gindesti dar miam adus aminte ca Dragos a facut un video la un stupar batrin din jud. Brasov, la nea Lazar Strugaru.Vezi jurnalul apicol undeva pe la pagina 89.Acolo ai video sau pe You Tube si cauta cuvintele Lazar Strugaru ... sint vreo 5 videouri.Batrinul tine multi stupi intro incapere(cladire in toata regula).
Tata avea stupi asemanatori ca si acest stupar batrin si ii avea in pavilion pe stationar.

Poate o solutie ar mai fi un pavilion cu acoperis de sticla, iar vara se acopera sa nu fie prea cald inauntru in pavilion si se fac aerisitoare cu sita.Oricum banul decide.

Kiwi Bee

Apropo de metoda cu parafina.

Apicultorii comerciali din NZ cind au loca la vreo familie pot cere permisuinea sasi pastreze materialul lemnos(si permisiunea se da de obicei) iar tratarea se face in baie de parafina care se topeste la 160 de grade celsius.
Paremise ca si Andrei Calinescu descrie un astfel de procedeu aplicat de el in Franta... nu mai stiu exact pe care topic.

Ceea ce priveste prezervarea lemnului si aici in NZ se recomanda procedeul descris de Andrei din California.Aici se recomanda sa tii materialul lemnos in baie 15 minute si sal asamblezi numai dupa 3 zile.... daca ai posibilitatea.Si apoi sa vopsesti cutia.
Eu zic ca depinde de buzunar.
La noi parafina o cumperi de la magazinul apicol.Am cumparat 1kg(acesta se topeste la 60 de grade) cu vreo 3 euro pt. un proiect dar inca nu lam folosit.


Kiwi Bee

Ceea ce priveste luna septembrie as dori sa vin cu noutati dar nu prea pot.

Saptamina trecuta martzia mam trezit ca am o zi innorata.

Cam asa ceva:

...sanatate, voie buna
deam inceput ziua cu furtuna
pe la 8 sa mai oprit
chiar si soarele a rasarit

A fost frumos chiar placut
dar vintul tot a mai batut
Na tinut mai mult deo ora
Caci iar am intrat in hora

Vint si ploaie cita vrei
trambulina copiilor de pe acoperis so iei
Shura de trambulina surpata
iar antena de pe casa, tot de ea darimata

Nu mam putut astimpara
si mai tirziu am pornit cu masina

Am pornit la albinutze
sa le vad pe fetitze
nici un stup nu sa clintit
caci greutatzile leau intzepenit

apoi am pornit la lucru atza
de ma prins pe drum o ploaie cu gheatza
Ce sa mai?????
iniman dintzi cu suta la ora
caci asa se joaca la hora

Spre seara ploaia sa mai incetinit
dar vintul tot nu sa domolit
A batut si a suflat
c-a doua zi totul sa uscat

Deabia ieri dupa 5 zile sa mai oprit
Si in sfirsit soarele a rasarit

Si azi?soare, caldurica, voie buna
Apropo! ce inseamna "furtuna"?



stefan1

  Cu vanturile pe care le ai pe acolo, poate nu ar struca un adapost pentru albine, dar probabil sa fie solid construit sa nu il ia cu totul vantul. Mai cu seama daca este o directie preferentiala din care bate vantul, si poti sa pui stupii cu spatele la vant.
  Cum iernile sunt acolo mai calde, cred ca stupii trebuie sa aiba urdinisele spre exterior si posibilitate de a zbura oricand este vreme favorabila. Vanturile insa vor mari numarul de albine ratacite si vei avea cu timpul stupi care se populeaza si altii care se depopuleaza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Sint intro vale(o sa fac o poza de curind cu toata valea) si oricum stau cu spatele catre vest.Miar conveni sa fiu mai sus pe deal sa am soare dis-de-dimineata.Dar nu sint nemultumit.Avantaje si dezavantaje.
La inceput si eu mam gindit la pavilion cum avea tata mai apoi doar la un acoperis sa pot lucra cu albinele si pe timp de ploaie.Cind au auzit pe aici ce vreau au spus alti stupari ca sint bolnav/idiot.Nimeni nu investeste atitia bani aiurea in apicultura cu toate ca fac stationar.Zgircitii astia no sa dea cu banii pe fereastra.

In plus se pare ca trebuie sa ma mut si de aici in curind.Locul nu este sigur dar ar fi bun pt. 50-60 de stupi.

Azi deja bate soarele frumos, vintul adie.... e o placere sa stai afara.

pharaonu75

Detinerea unui pavilion iti usureaza munca foarte mult, sa zicem, la mutatul stupilor. Sau pe timp de ploaie! In plus protejeaza si stupii!
La fel si acoperisul!
Lor li se pare ceva ciudat pentru ca, probabil, la ei nu a facut nimeni asa ceva, nu au vazut asa ceva pana acum, nu le-au vazut avantajele practice!
Sau poate nu au nici acele culturi de floare, rapita sau paduri de salcam, tei, care sa le impuna sa mute stupii, pentru ca atunci ar vedea avantajul!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Adevarat ca e practic dar pavilionul sau shopronul apicol nu este ceva natural si multi privesc asa ceva ca un atac asupra mediului ce apartine statului.

Kiwi Bee

Aveti dreptate amindoi.
Neozeelandezul nu a ajuns sa cunoasca avantajele unui pavilion sau sopron din mai multe motive.
Unul ar fi exact ceea ce spune Andrei si anume daca pui stupi pe un teritoriu(privat sau de stat) arata ...."natural" dar daca instalezi un sopron sau parchezi un pavilion mobil nu mai este acelasi lucru.
Nu prea sint apicultori care sa extraga mierea la fatza locului, deci nu face mai nimeni activitate industriala in mijlocul naturii.Cutiile cu miere sint adunate si transportate la firma apicultorului.Asa se privesc aici lucrurile.

Mai este si un alt pct. important poate chiar cel mai important.
Sa presupunem ca un apicultor isi pune un pavilion mobil cu 40-60 de stupi la un loc bun(unde ai cules bun) si cind vine sasi vada stupii nu mai gaseste nici stupi si nici pavilion.......... caci intre timp au venit baietii descurcareti si au agatzat pavilionul de camionul lor si lau tras.Politzia iti face un ceai dar nu mai mult.Daca dai posibilitatea pt. furt nu te mira ca ti sa furat acel lucru.

Sa nu uitam ca atit pavilionul cit sopronul sau doar un acoperis costa bani.... deci un neozeelandez nu va arunca banul pe fereastra.

Exista teritorii cum ar fi parcuri nationale, rezervatii naturale sau teritoriile departamentului conservarii naturii dar in rest absolut totul este PRIVAT.
Nu conteaza ca ai 0.5-1 hectar de teritoriu sau 500 de hectare.In toate cazurile iti vei inconjura teritoriul cu gard de sirma, fiind cel mai ieftin.Nu am vazut in toata viata mea atita gard de sirma cit am vazut doar in zona in care locuiesc acum.
Cel care detine un teritoriu este un Dumnezeu iar tu nu ai ce face acolo fara permisiunea lui.

Eu in viitor nu mai doresc sa colaborez cu persoane fizice.Mam invatzat ce fel de oameni sint neozeelandezii.Voi incerca sa colaborez mai degraba cu statul.Au si ei locuri bune si nu au in zona vaci sau oi si asa mai departe.E adevarat pt. stat trebuie sa platesti in dollari nu merge sa platesti cu miere.
De exemplu departamentul conservarii al naturii are un regulament prin care colaboreaza cu apicultorii interesati si anume poti inchiria de la ei locatii pe peroade fixe de 5 ani.Sa fiu sincer nu stiu de unde au invatzat treaba asta cu cincinalul, hehehe.

filip

Acum e timpul pentru ridicarea magaziilor,restrangerea si formarea cuiburilor,redistribuirea hranei.Descapacire rame cu miere putina dupa diafragma.
Toate aceste operatii se fac cand albina nu zboara afara decat foarte rar.
Astfel se evita furtisagul.
Urmeaza apoi ultimele tratamante si impachetarea definitiva
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Cristel

#41
Iata ca a venit si timpul mai rece. Facem restrangerea cuibului in continuare si dam fagurii cu miere putina dupa diafragma, sa fie carata mierea in cuib. Preventiv, asa cum am vazut in filmele lui "nea Marin" din Serbia, fac o gaura de trecere prin fagure la aproximativ 10 cm sub leatul superior, ca albina/regina sa poate trece in timpul iernii de pe o rama pe alta fara a fi nevoita sa mearga fie pe sus, fie pe sub rame. Eventual mai facem o hranire proteica si cu usturoi.
Aplicam tratamentul cu Varachet pe masura ce puietul capacit este tot mai putin.
Distantez putin ramele, astfel incat sa intre mai multe albine in intervalul dintre doua rame - ghemul de iernare sa fie mai compact.
Florile din familia Heliantus si Aster sunt vizitate de albine (multumiri lui Happy :thanks:)
Ne pregatim de iarna...
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

balasbebe

Eu le-am desfintat. Erau vizitate doar de ceva muste, asemanatoare cu albinele.

Eugen B

Domnu Cristinel nu gauri rame cu miere cand e caldut afara ca poate faci furtisag. Eu gaurile le fac in octombrie

Cristel

Citat din: Eugen B din Septembrie 23, 2015, 08:27:46 AM
Domnu Cristinel nu gauri rame cu miere cand e caldut afara ca poate faci furtisag. Eu gaurile le fac in octombrie
Exista si acest risc, dar am mizat pe faptul ca urma sa vina ploaia, asa ca nu aveau de ce sa se apuce de furat. Le-am pus si papica proteica, sa fie ocupate in interior, nu in exterior :D.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)