Urzicuta

Creat de stefan1, Aprilie 23, 2010, 04:07:38 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

URZICUTA
  Denumirea stiintifica - Lamium purpureum
Popular se mai numeste sugel (ca toate urzicile moarte, a caror flori se pot suge, avand un nectar dulce), urzica moarta, sugel puturos sau p..da tigancii.
In engleza se numeste: Red Deadnettle, Purple Deadnettle sau Purple Archangel
In germana: Acker-Taubnessel, Purpurrote Taubnessel / Rote Taubnessel
In franceza: Lamier rouge, Lamier pourpre / Ortie rouge
In spaniola: Lamio purpúreo
In italiana: Falsa-ortica purpurea, Lamium purpureum / Ortica falsa
In magyara: Bíbor árvacsalán / Piros árvacsalán
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Planta este anuala. Are o inaltime de 5-20 cm, rar 30. Frunzele tinere au o culoare rosiatica, dar dupa ce imbatranesc devin verde inchis. Infloreste din martie in octombrie.
Este repede crescatoare, de la incoltire la maturarea semintelor durand numai cateva saptamani. Astfel intr-un an pot apare 3-4 generatii. Partial pot inflori chiar pe iarna.
  Florile contin nectar luat cu placere de insecte. Accesul la nectar este protejat de un inel de perisori. Perisorii au rolul de a impiedica insectele mici , care nu pot face polenizarea, la nectar. Configuratia florii permite insectelor mari sa patrunda. De fapt denumirea de Lamium ar putea sa provina de la grecescul ,,lamos", care inseamna cavitate larga. Totusi daca bondarii nu pot patrunde la nectar, rod potirasul florii la baza si consuma astfel, ei sau alte insecte, nectarul, dar planta poate ramane sterila, nemaifacandu-se polenizarea.   Insectele fac o polenizare incrucisata, dar exista destul de multe flori care nu se deschid niciodata si care se autopolenizeaza. Acest comportament se numeste Cleistogamie sau autopolenizare automata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Cleistogamia se intalneste la unele graminee (de ex la grau) sau la leguminoase (ex mazare), dar si la alte familii de plante. Am scris si de Macrisul Iepurelui la care unele flori nu se deschid niciodata, fiind cleistogame.
  Semintele de urzicuta au elaiosome. Elaiosomele sunt o excrescenta de diferite forme atasata de semintele unor plante. Acestea au continut mare de lipide si proteine (olaios = ulei in greaca) si sunt atragatoare pentru furnici, care duc semintele la musuroaie pentru a hranii puii. Dupa ce elaiosomul este consumat, samanta este carata de furnici in locurile unde depoziteaza reziduurile, alaturi de alte resturi, de dejectii si furnici moarte. Acesta este un loc fertil, ideal pentru cresterea noilor plante. Fenomenul de raspandire a semintelor prin furnici se numeste myrmekochorie.
Am pus gresit poza, dar si aici se vad acele flori nedeschise, care nu se deschid.
De fapt exista mai multe feluri de cleistogamie, de la cazurile cand morfologic florile nu se pot deschide pana la o cleistogamie conjuncturala, cand planta actioneaza astfel la stres. In general florile cleistogame sunt mai economice, petalele, pistilul si mai cu seama staminele sunt mai reduse si produc mult mai putin polen, care este foarte aproape de pistil si fecundarea are usor loc.
  S-a descoperit ca exista o singura gena care determina flori cleistogame si cercetatorii incearca sa o transfere la anumite linii de plante fiind cea mai economica metoda de a crea linii pure, fara hibridare la plante. S-a incercat la orez, la rapita si s-ar vrea sa se foloseasca la plantele modificate genetic, pentru ca polenul lor sa nu se raspandeasca la alte culturi. Rezultatele sunt inca nemultumitoare, caci anumite flori totusi se deschid si o polenizare incrucisata tot poate avea loc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Urzicuta este o planta de clima temperata, prefera solurile fertile, bogate in azot. Se intalneste des alaturi de alte buruieni in araturi, gradini, vii, pe marginea gropilor de gunoi sau a drumurilor.
   Utilizari
Ca ceai in boli femeiesti, in probleme urinare, tuse, probleme digestive. Se poate suge continutul dulce al florilor.
  Frunzele, florile si lastarii tineri pot fi consumate ca salate, alaturi de alte plante, totusi alte soiuri de urzici moarte se folosesc mai des in salate.
  Florile au un miros neplacut de unde si denumirea populara. :rotfl:
  Fructul este o nucula care contine 4 seminte care se pot separa. Ele se pastreaza mai mult in caliciu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Ca toate speciile din genul Lamium, si urzicuta are o mare variabilitate si sunt multe subspecii.
   Sunt mai multe varietati de Lamium Purpureum:
•     Lamium purpureum L. subsp. caucasicum (Grossh.) Yu.L.Menitskiĭ (1987)
•    Lamium purpureum L. subsp. hybridum (Vill.) Nyman (1881)
•    Lamium purpureum L. subsp. incisum (Willd.) Pers.
•    Lamium purpureum L. subsp. purpureum
•    Lamium purpureum L. var. decipiens Sond. ex W.D.J. Koch (1857)
•    Lamium purpureum L. var. ehrenbergii (Boiss. & Reut. ex Boiss.) J.Mennema (1989)
•    Lamium purpureum L. var. exannulatum Loret & Barrandon (1876)
•    Lamium purpureum L. var. hybridum (Vill.) Vill. (1787)
•    Lamium purpureum L. var. incisum (Willd.) Pers. (1806)
•    Lamium purpureum L. var. moluccellifolium Schumach. (1801)
•    Lamium purpureum L. var. purpureum
  Se adauga si un numar mare de hibrizi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Ca arie de raspandire este aproape toata Europa si Asia de Vest. Se gaseste si in America de Nord. In sudul extrem al Europei este ceva mai rara decat in zonele putin mai nordice (de ex in treimea superioara a Italiei). Urca si pana la inaltimi destul de mari. Se considera ca ajunge la 1500 m altitudine, dar s-a intalnit si la peste 2400m in Alpi. In Italia de ex este o sursa importanta de polen si nectar in februarie-martie, si infloreste pana prin noiembrie.
   Ca soluri prefera pe cele cu pH neutru sau putin bazice. Solurile calcaroase sau nisipoase ii convin. Se considera o planta infestanta si pentru ca poate vegeta mai multe generatii intr-un an. Se gaseste de ex pe brazdele dintre loturile agricole, in livezi, vii, ogoare. Totusi nu aduce mari daune culturilor si pentru ca are talie mica, doar un consum de azot din sol, fiind nitrofila.
  Ca toate speciile de urzici, este o planta indicator a locurilor bogate in azot.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Pentru albine urzicuta ofera nectar si polen. Productia la hectar este apreciata la 50-200 kg, adica este o planta destul de valoroasa, daca tinem cont ca rapita da 35-100 kg miere/ha. Polenul este de culoare rosie-inchis.Dintre toate speciile de urzica moarta se pare ca urzicuta este cea mai valoroasa pentru albine, asta poate pentru talia ei mai mica si florile cu tubul mai scurt (10-15 mm, fata de 15-30 mm la alte specii de urzica moarta), astfel incat albinele au mai usor acces la nectarul din flori.
  Ca utilizari medicale: medicina populara a folosit această plantă la vindecarea rănilor, antispastica (reduce spasme musculare, şi relaxează sistemul nervos), purificatoare (facilitează eliminarea toxinelor), expectorante (promovează expulzarea secretiilor bronhice ), ca tonic (întăreşte organismul) şi astringent.
  In bucatarie, florile pot fi supte pentru nectarul continut iar frunzele si lastarii tineri se zice ca se pot consuma ca salate, totusi cu prudenta, ca unele substante continute pot dauna peste anumite limite.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Acum si un banc:
  Stiti de scandalul lui Base cu acea ziarista, careia i-a spus "tiganca imputita".
Ca sa se stinga scandalul, consilierii l-au sfatuit sa isi ceara scuze si sa se impace cu ziarista. Un buchet de flori bine ales poate ajuta mult. Asa ca Base, a doua zi s-a dus pe camp sa caute flori. Apoi s-a prezentat la ziarista cu un buchet mare de ...  p... tigancii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Dau mai jos o parte dintr-un articol despre urzicuta (Lamium purpureum):

  https://artavietiisanatoase.wordpress.com/2018/02/14/urzica-moarta-rosie-lamium-purpureum-purpurrote-taubnessel/

Florile sunt mov deschis și au formă asimetrică, tubulară, cu un fel de glugă deasupra și două petale inferioare. Infloresc tot timpul anului, de primăvara devreme până la sfârșitul toamnei. De aceea, sunt printre cele mai căutate flori de către albine, în special datorită catității mari de polen pe care o produc în perioada aprilie-mai.
a planta medicinala este folosita predominant la bolile de femei. In plus este o planta gustoasa și este folosita în bucătărie.

Se recolteaza din martie-octombrie, toata planta plus radacina. Nu este toxica!

Contine: aucubin, taninuri, germaniu, potasiu, silice, mucilagii, vitamina B, vitamina C, zinc, zircon.

Are efect: decongestionant, antibacterian, antiseptic, expectorant, purificator de sânge, hemostatic, dezinfectant, antiinflamator, diuretic, iritant, protector al mucoaselor, de vindecare a rănilor, astringent.

Aplicatii: astm, bronșită, infecții ale tractului urinar, dermatită, tuse, pișcături de insecte, pneumonie, insuficiență pulmonară, gastrită, intestin iritabil, arsuri, răni.

Este o leguma gustoasa și sănătoasa, poate fi găsita în cantități mari în multe locuri și, prin urmare, poate fi consumata mai des.
Lăstarii proaspeți sunt utilizați în salate, supe, piureuri și garnituri de legume. O delicatesă specială sunt tulpinele în aluatul prăjit de clatite, este de asemenea populară si pentru copii. In plus, lăstarii înfloriti sunt un ingredient gustos in amestecurile de ceai. Din florile roșii-violete, dulci, se poate prepara un sirop delicios, precum și curativ.

Florile sunt frumoase si ca decor in salata si deserturi. După înflorire puteți recolta rădăcina cruda în salată sau fiarta ca pe legume.

Reteta de sirop: se pot amesteca florile si de la urzica moarta alba sau galbena: 3 maini pline de flori de urzica moarta, 1 l de apă, zahar gelifiant in functie de cat scrie pe ambalaj, zeama de la o lamaie  Apa se incalzeste la 40 ° C și se toarnă peste flori. Se lasa 24 de ore sa traga apoi se strecoara. Se adauga zeama de lamaie si zaharul si se fierbe un singur minut, apoi se pune fierbinte in borcane sterile.

In scop medicinal, sunt folosite doar florile de urzica moarta. La bolile tractului urinar, fluxul alb, ovidita și incontinența poate ajuta o tinctură alcoolică.
Ceaiul ajuta la: tulburări ginecologice in special la probleme menstruale, mâncărimi vaginale, secretii vaginale albe, ca agent de stimulare a somnului la persoanele în vârstă și la paralizia vezicii urinare, in plus, ameliorează disconfortul gastro-intestinal, balonarea, tusea și susține inima și circulația. In caz de tuse, dar și în cazul cavităților nazale și bronhiilor congestionate, inhalarea ceaiului are un efect de curățare.

Extern, infuzia de ceai ajută la inflamația patului unghiilor, la arsuri și la inflamația ușoară a gurii. Ceaiul este preparat din două lingurițe de flori la 250 ml de apă fierbinte, care nu mai fierbe, se lasa timp de 5-10 minute sa traga.

Florile au un efect degresant asupra pielii și părului. Prin urmare, ele sunt potrivite ca un ingredient pentru tonicul de casă și de asemenea în sampon auto-făcut pentru părul gras.

 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)