Nu se mai elibereaza atestatate de producator?

Creat de Stuparita, Ianuarie 08, 2024, 08:52:09 PM

« precedentul - următorul »

Stuparita

Buna,

Sunt la inceput de drum, din Oradea, si doresc sa finalizez inregistrarea actelor necesare stupinei.

Am vorbit azi la primarie si la DSV si au spus ca nu se mai elibereaza certificatul de producator pentru produse apicole, respectiv miere. La DSV mi s-a înmânat o declarație pe proprie răspundere că nu comercializez și nu intenționez să comercializez produse apicole și mi s-a explicat că în urma înregistrării la ei, voi primi un certificat pentru albinuțe (exact așa s-a exprimat), după care a clarificat că este un certificat pentru exploatație apicolă familială pentru consum propriu sau vanzare catre procesator.
La primarie mi s-a spus ca nu se mai emit atestate de producator si ca trebuie sa imi fac pfa.

Eu, cu legea in mana, stiu ca pot sa imi scot atestat de producator cu care pot vinde cu amanuntul.
Mentionez ca am Nr de stupina, inregistrarea la primarie si veterinar.

Poate va rog cineva sa clarifice?
Multumesc.


romikele

#1
Ăștia de la primărie mănâncă borș. Eu am scos atestat în decembrie, deoarece am radiat PFA-ul și am schimbat toate înregistrările pe PF. Nu se eliberează doar dacă așa cum au zis, pe baza declarației pe proprie răspundere nu dorești comercializare.
Conform Legii 145/2014, capitolul III, art. 9, aliniat 2) "Refuzul privind eliberarea atestatului de producător şi/sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol se motivează în scris şi poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ."

Stuparita

Mulțumesc frumos pentru răspuns. Da, așa știam și eu. Am găsit și eu acest articol din lege, voi continua procedura. Instituțiile au devenit foarte convingătoare în a exprima că ei fac legea și noi oricum greșim

Mai am totuși, niște întrebări, dacă se poate.

La OJZ mi s-a spus că dacă nu am modificări în nr. de stupi nu mai trebuie să fac alte declarații.
La primărie mi s-a spus că trebuie să depun declarația de stupi în fiecare început de an (chiar dacă am același nr. de stupi) plus 10 lei taxa.
La veterinar mi s-a comunicat că nu am respectat planul de ameliorare, și că trebuia să duc probe în fiecare toamnă și primăvară, prin urmare nu poate să îmi dea adeverința (care îmi este necesară la primărie) decât după ce duc probele, după 1 martie.

 - Trebuie făcută declarație cu nr. de stupi în fiecare an la primărie?
 - Trebuie făcute probe de albine de 2 ori pe an, respectiv să scot în fiecare an adeverința?

MOTANUL

Autoritățile din România parcă vor să pună la pământ orice cetățean care vrea să muncească ceva.
In Franța dacă ai o suspiciune de boală vine medicul veterina in stupina sa ia probe pentru analize si să-ți dea tratament.
Eu am dat 100 de lei doar sa-mi dea hârtia cu care să-mi recoltez singur albine, in recipiente proprii si sa le duc la institutul de sănătate animală- unde fac un set de analize gratis. (Am întrebat si nu pot face altceva că nu au cu ce).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Am albine de 10 ani. De 2 ori pe an am făcut analize maxim de 2 ori. In rest odata sau niciodată.
Dacă as avea vreo suspiciune as face. Dar acum recunosc usor: varroa, nosemoza, puiet varos, etc. Medicul veterinar de la institut a fost cel mai bine pregătit. Cel arondat sau privat ii dictam eu ce tratament sa scrie pentru tratament si tot eu calculam cantitățile.
Ca si concluzie in primul an e bine sa faci niște analize să ai siguranța ca pleci cu albine sanatoase la drum.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Stuparita

Multumesc.

Mie mi se pare absurd câte drumuri mă pun să fac aiurea, și instituțiile nu vor să ofere informațiile necesare.
După achiziție la câteva luni am dus analize dar nu mi-au comunicat nici rezultatele, nici analizele, deși erau bine infectate cu varrroa. Da, era frumos să plec la drum cu o stupină mândră și frumoasă, dar nu a fost cazul. Partea bună este că am învățat într-un an cât poate nu aș fi reușit în ani...
Inițial nu au vrut să îmi facă analizele, deoarece nu am vrut să dau fagure cu puiet la analize. Nu am de dat. Și știu că va fi la fel.
Așa este, o confirmare cu analizele ar fi bine, dacă aș ști că îmi dă tratament, răspunsuri, să mă ajute, da, poate că ar fi ok, dar nu este cazul.