miere selectionata din stupi orizontali

Creat de Gavroche1968, Ianuarie 27, 2022, 06:37:34 PM

« precedentul - următorul »

Gavroche1968

Vă salut! Se spune că din stupii orizontali , extragerea selecționată a mierii după culesuri este imposibilă dar eu nu cred. Am orizontali pe 17 rame în camion pt că am probleme cu spatele(asta ca să nu mi se mai spună că verticalii sunt cei mai buni. Știu, am avut și verticali). Totuși trebuie să existe procedee, tehnici care permit extragerea pe sortimente. Am rugămintea la cei care sunt în măsură să mă ajute. Vă mulțumesc!

dan sebastian

Ai cumva cat la stupii tai orizontali ? Daca da, cu ajutorul catului rezolvi problema. Un coleg din Valcea avea orizontali de 15 rame cu doua caturi de jumatate de cate 7 rame.
Daca nu ai, folosesti metoda cat in cuib, adica tragi cuibul de 7-9 rame cu puiet in spate si pui ramele de recolta in partea din fata a stupului.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Gavroche1968

CitatAi cumva cat la stupii tai orizontali ? Daca da, cu ajutorul catului rezolvi problema. Un coleg din Valcea avea orizontali de 15 rame cu doua caturi de jumatate de cate 7 rame.
Daca nu ai, folosesti metoda cat in cuib, adica tragi cuibul de 7-9 rame cu puiet in spate si pui ramele de recolta in partea din fata a stupului.

Nu am cat la stupi, sunt pe 17 rame in pat cald. M-ar interesa in mod deosebit ordinea in care se aseaza ramele de la spatele cutiei inspre urdinis. Nu gasesc pe nimeni care sa foloseasca asa ceva si pe care sa-l pot contacta.

dan sebastian

Daca esti pe pavilion sau pe stationar, difera in functie de cate urdinisuri ai. Ar fi in bibliografia de pe apiardeal carti cu lucrul la albine pe stupii orizontali. Eu nu am si nu m-a interesat metoda de lucru pe acest model de stup. Discuta cu Romikele (Mihai Roman) sa-ti dea acces la pagina cu cartile. Sunt cateva sute de carti care ti-ar fi utile.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Obombo

Ca sa obtii miere pe sortimente din stup orizontal fara cat, trebuie sa te comporti ca si cum ai pune catul... per orizontal. Daca ii ai in pat cald, cuibul este primul la urdinis iar magazia de recolta in spate. Trebuie sa ai rame goale pe care sa le pui inainte de cules si sa le extragi cand s-a terminat culesul. Si sunt capacite, bineinteles, sau, in orice caz, cand mierea e matura. Pentru a obtine miere de calitate ar fi ideal sa folosesti faguri care nu au continut puiet si o gratie verticala, ca sa n-ai surprize.

romikele

Pe pavilion la orizontali pe 16 rame in pat cald, am folosit 2 caturi de 1/2 reduse, cu rezultate foarte bune. La inceputul culesului am adaugat primul cat in fata, spre urdinis. Dupa ce a fost bine populat, am adaugat al doilea cat.
In lada, cuibul spre urdinis, rame de stransura in spate, mierea folosita la hranirile ulterioare sau la roi, dar si la autoconsum.
A se vedea schita: schita