cel mai bun stup

Creat de dragos2006, Noiembrie 11, 2007, 06:43:58 PM

« precedentul - următorul »

D006

Misiune dificila sa-ti sustii parerile diferite fata de ale lui Cristi x-unul din "greii"
forumurilor apicole,de la care poti invata ceva oricind...Totusi,ramin un vajnic aparator al orizontalilor si consider ca nu trebuie desfiintati si aruncati la foc. Nu prea sint de acord ca orizontalul este stupul amatorului si incepatorului.
Putem,eventual,sune ca e un stup usor depasit si ca marii apicultori se indreapta spre vertical.In 1952 M. Agriculturii recomanda ptr.Romania3 tipuri de stupi pentru standardizare:orizontal (tipul Bistrita),vertical si multietajat.
Multe generatii de profesionisti cu carte de munca la G.A.S.au lucrat decenii
pe orizontali(am si eu un unchi).Unele avantaje le-au enumerat mai sus alti forumisti (Frantescu,Bio)Eu zic doar atit:inspectarea la cuib a unui orizontal,cu capac prins in balamale,cu deplasarea laterala lesnicioasa a ramelor se face mult mai usor decit pe vertical.Ideea e:nu-i descurajati atit de tare pe cei ce ar vrea sa lucreze pe orizontali...

D006

bee-lover ce pacat ca te-am ajutat sa pui forumul pe picioare  Eu zic ca si posturile dumneavoastra au fost citite de multi si multi le-au gasit interesante.

crombra

Stimati colegi,
Din start va spun ca eu sunt hobist si fac stationar. Nu am timp decat sambata sau duminica sa merg la stupi.
Nu am intentia sa combat sau sa sustin nici stupul vertical nici cel orizontal. Personal am lucrat si lucrez cu amandoua tipurile de stupi si de aceea imi permit sa fac comentarii din experienta mea. Fara a jigni pe nimeni parerea mea este urmatoarea:
Din vremuri ancestrale albina si-a dezvoltat familia pe verticala(in scorburi de copaci, in crapaturi de stanci, in hornuri,etc. Asa ca oricat ne-am stradui sa le schimbam comportamentul nu vom reusi niciodata pentru ca ce este genetic greu se poate schimba.
Stupul orizontal se adreseaza hobistilor (apicultori de weekend) cu pana la 10 stupi.
Argumente: Timp suficient de inspectare int-o zi, inspectie 'dintr-o privire' asupra familiei, Timp acceptabil ca sa cauti matca la extractia mierii.
Peste 10 stupi deja se pune problema eficientei.
Daca esti producator apicol stupul vertical sau ME sunt singurele tipuri care aduc productie ridicata.
Pentru cei care fac pastoral si unde locul de amplasare trebuie chibzuit cu grija stupul cu dezvoltare verticala este cel care ofera minim de spatiu pentru maxim de stupi.
Invatand si din experienta vecinilor de la apus(Germania, Danemarca, Suedia)
se pare ca la ora actuala stupul ME ofera maxim de flexibilitate.
Eu am trecut de catva ani pe stupi vericali 1/1 cuib si 1/1 magazin dar de anul trecut cand am cumparat primii stupi din poliuretan m-am orientat catre magazin 1/2 . Anul acesta am cumparat si corpuri 3/4 si vreau sa fac o comparatie intre dezvoltarea familiilor.
Inca odata spun ca este o parere pur personala.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

la fel de personala si parerea mea:am inceput cu 1orizontal,urmatorul an 3stupi verticali 1\1 si cat1\2 cu rama de 40mm[nu mi-a placut,la nivelul de experienta pe care il aveam] si din anul 3 merg cu 10x1\1 in cuib si 10x3\4 in cat.mi s-a parut cel mai bun desi sporadic am incercat si ME dar probabil am gresit ceva ca nu a mers[pierdere de matci in 70% din cazuri].la orizontal cel mai mult ma omora capacul, pe care nu l-am suportat niciodata.

bucovineanu

Referitor la aceasta problema parerile sunt impartite.Nici un stup nu este ideal.De aceea si exista atatea tipuri de stupi.Fiecare cu calitatile si neajunsurile sale.Dar pornind de la tipul de adapost in care albinele au trait mii de ani in sabaticie, orice stup vertical este mai aproape de acest tip de adapost.Referitor la productia ce se poate obtine in diferite tipuri de stupi chestiunea este iarasi relativa. Sunt ani cand se obtin productii mai bune in stupii verticali si ani cand situatia se inverseaza.Dar in conditiile  practicarii apiculturii intensive stupul vertical a castigat tot mai mult teren in dauna celui  orizontal.Folosind stupul vertical si in special ME avem mai multe parghii la indemana atat ce priveste dezvoltarea familiei, prevenirea roitului cat si obtinerea mierii pe sortimente.
Eu am inceput acum 30 de ani cu stupi orizontali, din care mai folosec si acum cativa, insa majoritatea familiilor le am in stupi verticali. Am corpuri de stup vertical pe 13 rame cat si cu 10 rame.Daca ar fi sa aleg intre acestea 2 nu stiu pe care l-as alege. Productia de miere nu depinde numai de tipul de stup, ci de multi alti factori: puterea familiei,regina,etc. De aceea de multe ori suntem subiectivi atunci cand comparam diferite tipuri de stupi.Totusi intre vertical si orizontal eu prefer verticalul.

D006

fiind la inceput,le mai pot administra sirop de zahar si in aceasta perioada?
:sad:

balasbebe

Poti sa dai dar cate foarte putin, si numai daca mai au puiet. Daca te apuci sa dai sirop, s-ar putea sa se apuce din nou, de puiet, si nu etse bine.

PricopArthur

Citat din: tudy_80fiind la inceput,le mai pot administra sirop de zahar si in aceasta perioada?
:sad:
Daca nu ai miere suficienta, mai bine le pui o turta. Daca ai miere, lasa-i in pace.
Miere multă şi inimă curată!

dumi44

Citat din: bucovineanuReferitor la aceasta problema parerile sunt impartite.Nici un stup nu este ideal.De aceea si exista atatea tipuri de stupi.Fiecare cu calitatile si neajunsurile sale.Dar pornind de la tipul de adapost in care albinele au trait mii de ani in sabaticie, orice stup vertical este mai aproape de acest tip de adapost.Referitor la productia ce se poate obtine in diferite tipuri de stupi chestiunea este iarasi relativa. Sunt ani cand se obtin productii mai bune in stupii verticali si ani cand situatia se inverseaza.Dar in conditiile  practicarii apiculturii intensive stupul vertical a castigat tot mai mult teren in dauna celui  orizontal.Folosind stupul vertical si in special ME avem mai multe parghii la indemana atat ce priveste dezvoltarea familiei, prevenirea roitului cat si obtinerea mierii pe sortimente.
Eu am inceput acum 30 de ani cu stupi orizontali, din care mai folosec si acum cativa, insa majoritatea familiilor le am in stupi verticali. Am corpuri de stup vertical pe 13 rame cat si cu 10 rame.Daca ar fi sa aleg intre acestea 2 nu stiu pe care l-as alege. Productia de miere nu depinde numai de tipul de stup, ci de multi alti factori: puterea familiei,regina,etc. De aceea de multe ori suntem subiectivi atunci cand comparam diferite tipuri de stupi.Totusi intre vertical si orizontal eu prefer verticalul.
D-le Bucovineanu,de curiozitate ,cum ati ajuns la stupii verticali cu 13 rame si ce avantaje prezinta in stationar ?

bucovineanu

Am pornit de la stupul Dadant pe 12 rame. Am pus o rama in plus pentru ca folosesc rama cu inaltimea de 26 cm si astfel suprafata totala a ramelor este aprox. aceeasi ca la stupul Dadant. Un singur corp este suficient pentru cuib oricat de prolifica ar fi regina. Folosesc gratii Hanemann atat la acesti stupi cat si la cei cu 10 rame. La ultimii uneori sunt prea putine ramele dintr-un corp pentru cuib si gratia o pun dupa ce regina a pus o tura de puiet si in corpul doi avand grija ca ea sa ramana in corpul intai. In schimb la cei pe 10 rame sunt mai usor de manipulat corpurile si mai au si alte avantaje.

bismark

Au dreptate unii dintre dv.cel mai bun stup este cel cu care te-ai invatat.Dar eu am lucrat cu toate felurile de stupi si am ajuns la concluzia ca cel mai bun este cel de 12 rame cu un corp sau doua si caturi de 1/2  care se dezvolta si bine si da si productie avind in vedere dezvoltarea pr verticala la productie si una sau cele doua baze pentru puterea familiei.La stationar merge cel cu doua corpuri si 3 caturi.La pastoral merge cel cu un corp si 3 caturi 1/2. Cel cu 10 rame este prea mic poentru familie iar cel orizontal este prea mare pentru productie de multe ori ai albina multa si cuibul blocat tot timpul.Poate daca ii pui un cat de 1/2,merge.Dar este greu de lucrat la transport.Cu respect bismark :nod:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

dan

eu am inceput pe orizontali pt ca asta am avut la indemana atunci asa am invatat si asa m am obisnuit si am putin timp pe langa servici sambata si duminica sa ma ocup de ei .Din anul acesta vreau sa continui cu cei verticali dar mai am de furat cate ceva despre ei si mi ar prinde bine o discutie cu oricare din dv cei care i folosesc .Cu respect dan

bucovineanu

Citat din: daneu am inceput pe orizontali pt ca asta am avut la indemana atunci asa am invatat si asa m am obisnuit si am putin timp pe langa servici sambata si duminica sa ma ocup de ei .Din anul acesta vreau sa continui cu cei verticali dar mai am de furat cate ceva despre ei si mi ar prinde bine o discutie cu oricare din dv cei care i folosesc .Cu respect dan
Asteptam intrebari.

dan

stupi mei se gasesc intr o zona deluroasa (la un pas de balc jud.bihor) unde din primele zile de primavara este un cules intens famiile dezvoltanduse repede la stupi orizontali introduc rame necladite pe masura ce familia se dezvolta.La fel va trebuii sa fac si daca va trebuii sa trec si pe stupii verticali numai ca banuiesc cuibul va trebuii format din doua corpuri altfel daca as folosii numai un corp pt cuib as bloca matca aceasta nemaiavand unde sa si de puna ouale ar duce la roit .daca as folosi doua corpuri pt cuib parerea mea mai multa munca decat la orizontali dar nu m ar deranja cu nimic daca dv. sustineti ca pe verticali productia e mai mare.Astept sugestii de la dv merita sa trec pe verticali eu practicand stuparitul stationar intr o zona ff buna unde tendinta albinelor de a roii e mare.Stupul vertical ar fi si un pas in plus impotriva roiri pe langa productia mai buna pe care o are? cu respect

bucovineanu

Nimeni nu poate garanta ca productia de miere va fi mai mare odata cu trecerea de la stupul orizontal la cel vertical. Daca se foloseste rama 1/1, 10 rame sunt suficiente pentru cuib.Dar se poate folosi si stupul cu 12 rame, mai ales daca nu suntem tot timpul la stupi. Cat despre roire, nici aici nu poate spune nimeni ca problema e rezolvata daca se trece la stupul vertical. De fapt cele doua sunt legate una de cealalta. Daca nu vor roi vor aduna mai multa miere, si invers. Pentru prevenirea roirii trebuie sa asiguram tot timpul de lucru albinelor, insa un rol foarte important il are selectia. Spun acest lucru chiar daca ma repet inca odata.