depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

« precedentul - următorul »

Cipi

Prin sublimare, se poate face tratament cu oxalic, iar in vest se fac tratamente cu oxalic prin picurare si in timpul anului.

oroles

Citat din: Cipi din Februarie 28, 2017, 10:38:58 AM
Prin sublimare, se poate face tratament cu oxalic, iar in vest se fac tratamente cu oxalic prin picurare si in timpul anului.
Poti sa faci cand vrei dar eficienta scade daca faci vara.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Daca e valabil ce se tot spune la aceste tratamente (s-a mai discutat odata pe forum) si se atragea atentia ca "a face de doua ori tratamentul inseamna o data prea mult!" Adica sa nu se faca de doua ori tratament cu oxalic la o generatie de albine, ca probabil se acumuleaza toxicitatea in corpul lor. Ori in prezenta puietului capacit un tratament eficient s-ar face prin repetare la 6-7 zile (cel putin la tratamentul cu Varachet, dar se stie ca nici oxalicul nu ataca paduchii din celule).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Buna seara dragi colegi!

In urma cu ceva timp, in toamna, incepeam acest topic. Motivul care m-a facut sa-l incep a fost o depopulare masiva si rapida a unei familii care a ajuns sa aiba vreo 20 de albine si matca. Atunci eu ma intrebam ce sa fac cu matca respectiva, daca mrita sa o salvez sau nu. Imi parea rau dupa ea, era din 2016 si a dat o productie frumoasa. La vremea respectiva aveam cateva roiuri care aveau deja matca in izolator. Milos fiind am pus si acea matca intr-un izolator si am pus-o la marginea unui roi. Am zis ca daca are zile o sa supravietuiasca. Daca o vor omora albinele... atata i-a fost dat sa traiasca.

la cateva zile cand am verificat, era vie si arata bine, semn ca nu a fost incaierata. Am lasat-o tot acolo. Peste alte cateva zile a venit o perioada friguroasa. Mi-a adus aminte de matca dupa ce au trecut vreo doua zile reci. Cand m-am uitat, izolatorul a ramas in marginea roiului respectiv, dar albinele l=au parasit, s-au strans in partea unde era matca lor. Am ridicat izolatorul si matca nu mai misca. Era cu picioarele stranse, parea moarta. Totusi, am luat izolatorul cu tot cu matca in casa si am si suflat asupra ei. Si-a revenit, la inceput a miscat din picioare apoi se observa ca respira. Am dus-o inapoi la roi si am introdus izolatorul la o rama de cel in care se gasea matca roiului.

La inceput de noiembrie am procedat la unirea roiului care acum continea doua matci cu un alt roi. Cand am pus matca respectiva am observat ca inca traia. Cele doua roiuri unite au avut 8 rame de miere si 3 izolatoare, cu cate o matca fiecare. Iernarea a decurs bine, ghemul nu s-a deplasat intr-o parte, a fost centrat toata iarna si a acoperit bine cele 3 izolatoare.

Astazi am procedat la eliberarea matcilor si am ajuns si la acest roi cu 3 matci. Oarecum surprinzator am constatat ca au supravietuit toate cele trei matci. Deci a supravietuit si matca a carei familie se depopulase. Am facut si un film dar a iesit cam mare si nu stiu daca voi reusi sa-l pun pe youtube. Incerc.

Am facut si bilantul la roiurile iernate cu matci in izolator (cate doua). Din 9 matci au trecut iarna 7. Cele doua care au murit, una dintre ele a fost din 2015 si stiam ca are sanse foarte mici sa supravietuiasca (albinele o prefera pe cea tanara si pe cea batrana nu o mai hranesc - ceva similar cu schimbul linistit cand matca batrana este tolerata un timp impreuna cu cea tanara) iar cealalta era din 2016 dar nu stiu cauza pentru care a murit. Am gasit-o pe fundul izolatorului. Partea buna e ca cele doua matci au murit in stupi diferiti, deci nu am avut roiuri fra matca.

Am facut si totalul dupa o iarna destul de grea (cu o perioada extrem de lunga fara zbor de curatire). Din 40 de familii intrate la iernat, au murit 4. Doua din cauza mea (moarte de foame) iar doua au avut probleme. Au avut diaree. Una era mia mica si am gasit si matca moarta iar cealalta a fost o familie pe 7 rame, bine populata, care m-a surprins ca a murit. Nu am reusit sa gasesc matca. E posibil ca ea sa fi murit mai demult, sau poate nu am vazut-o pentru ca era foarte multa albina. Am si roiuri pe 4 rame dar am si familii care arata binisor, ca cea din poza de mai jos.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Stupii care au trecut foarte bine si arata foarte bine ar trebui marcati pentru rezistivate. Dupa si pentru alte caracteristici si uite asa face selectie.
La 3 nuclee care le-am gasit moarte, matca de la fiecare am salvat-o . Am incalzit-o bine cu suflatul si am dat-o unde trebuia.

stefan1

@bmdna, eu as pastra regina aia.
Tata tinea cont de asemenea intamplari si eu m-am invatat de la el.
O sa spun o poveste, de fapt doua:
Eram mic. Ca orice taran, cresteam si porci. O scroafa a fatat 13 purcei, dar putin deosebit. A fatat 12 si credea ca a terminat, urmand sa elimine si 'casa' (placenta). Insa eliminarea intarzia si pana la urma a mai facut un purcel, dar mult mai mic decat ceilalti si in plus era alb cu cateva pete negre, pe cand toti ceilalti erau complet albi. In plus scroafa nu avea decat 12 tate iar acesta ca ultim venit nu mai avea de unde sa suga si nici nu avea putere sa se bata cu ceilalti pentru un loc la 'masa'. Tata a hotarat sa il omoare, stiind ca foarte greu va putea supravietui. L-a prins in mana si l-a ridicat sa il izbeasca de pamant. Dar el s-a zbatut puternic. Atunci tata a spus:"Asta vrea sa traiasca!" si nu l-a mai omorat. Cand ceilalti sugeau, el se vaita foarte sonor dar numai dupa ce toti ceilalti erau satuli si adormeau, putea sa fure si el putin lapte. La doua saptamani deja se arunca in troaca de unde manca scroafa, s-a invatat sa manance si nu mai era amenintat sa moara. Cam la 5 saptamani purceii ii vindeam. Noi am tinut di cei mai frumosi dar si pe asta mic, pe care nici nu l-ar fi cumparat nimeni. Au crecut impreuna toti trei. Pe el mereu il scoteau de la trocuta cu mancare, dar el venea inapoi. Incet-incet a inceput sa recupereze din diferenta de talie si spre toamna era la fel de mare ca si ceilalti. Dar nu s-a oprit aici. A inceput sa-i depaseasca in greutate pe ceilalti iar pana la Craciun era cu peste 50 Kg mai greu decat ceilalti doi!
  Am patit si eu cu o regina cu multi ani in urma. Era un nucleu care a trecut iarna dar era tare depopulat. Am hotarat sa il scutur jos si sa inchid nucleul sa nu fie furata mierea de hoate. Am mai umblat la 1-2 familii si am venit in casa ca era o zi friguroasa. Am ramas cu halatul si citeam o carte cand observ ca iese de sub halat o matca faina, matca nucleului scuturat, care nu stiu cum a putut sa ajunga pe hainele mele si cum nu a cazut intre timp. Am spus ca nu trebuie sa pierd aceasta regina care a vrut miraculos sa se salveze. Am ales o familie la cere regina mu-mi prea placea si i-am dat aceasta regina. M-a rasplatit facand o familie foarte buna.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Domule Stefan am pus regina cu o rama cu albine si inca o rama cu mancare intr-o cutie impartita in doua. In cealalta jumatate este inca o regina la fel. Sa vedem ce va iesi mai departe...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Apropo de purcei. Intr-o iarna si-au luat bunicii niste purcei mici. Intr-o dimineața s-a trezit cu toti 3 ca nu mai miscau. Erau plini de viermi si rapan. Fostul proprietar nu le facuse niciun tratament.  I-a luat morți din cotet si i-a aruncat pe un morman de gunoi cu scopul sa ii îngroape mai tarziu. Cand l-a aruncat pe ultimul a tusit si a inceput sa respire. Era caldut. A cazut ca respira, l-a luat si l-a dus la caldura. L-a îngrijit, i-a facut tratament.  Si-a mai luat doi porci de dimensiunea lui si a încercat sa ii tina împreună. Cei doi il mancau deoarece rămăsese cam bleg. Asa ca l-au bagat separat. La Craciun era atat de gras asta de isi taraia grasimea pe jos. S-a făcut foarte mare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Nu stiu daca stii, dar limbricii au un stadiu de dezvoltare in plamani (inclusiv la om). Ca sa ajunga in tubul digestiv trebuie sa urce pe trahee si apoi sa coboare prin esofag. Si la copii se poate intampla o sufocare cu un ghem de mici limbrici daca are o infestare masiva.
  Faptul ca si-a revenit si s-a facut asa mare este inca un exemplu ca uneori viata bate filmul.   :)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Dl. stefan1 nu stiam de limbrici ca au o faza de dezvoltare in plamani. De galbeaza stiam ca au o faza de dezvoltare în ochi. Provin dintr-o familie de oieri si ai mei se confruntau des cu problema asta la oi.

Ieri am scos si diafragmele de polistiren din stupi si am vazut ca cei care au ramas pe 2 rame aveau oua multe. Ramane de văzut daca vor capaci ceva. Daca capacesc si scot macar o generație de albina le mai ajut cu puiet. Am avut experiență acum cativa ani cu un nucleu pe 2 rame ramas dupa iernare cu un pumn de albina. L-am hrănit cu turtă si sirop. Nu l-am ajutat deloc cu puiet. La salcam isi revenise dar nu a dat nimic. La poliflora am scos cat si de la ceilalți. 

Ieri am vazut intr-unul puiet capacit de trantori. Initial am crezut ca matca e de vina dar cand m-am uitat nai atent am vazut ca puietul de albina arata bine. Mancare avea multa.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

CUm adica ai scos diafragmele de polistiren. acuma?

oroles

Da. Era prea mult condens. Oricum au folie deasupra de la turte. Paturicile le-am lasat peste podisor. Am lasat doar diafragma de lemn. Impresia mea e ca mai rau fac decat ajuta la vremea asta.

Ca sa nu mai spun ca majoritatea stupilor au grosimi de 45 mm.  Nu stiu daca am facut bine.  In fiecare primavara fac la fel. Am 6 de 22 mm, 5 de 35 mm si restul de 45.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

La cei de 22 le-am pus folie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Condensul era provocat de folie, nu de catre diafragme.

bmdna

Dupa parerea mea folia si fundul plin NU se potrivesc. Mai ales atunci cand afara sint temperaturi cu minus si deasupra foliei izolatia termica este minimala.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!