Roi natural - roi artificial

Creat de PricopArthur, Ianuarie 15, 2009, 07:41:12 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Intr-o postare la alt topic, colegul nostru Dan spunea: "da intradevar cand albinenele sunt in frigurile roitului nu cred ca ne putem ghida dupa anumite reguli.Eu practic stuparitul stationar pot sa va spun ca roii ai obtin numai pe cale naturala e o parere proprie dar cred ca roii naturali lucreaza si se dezvolta mult mai repede decat cei artificiali de acea am avut prilejul sa observ nu o data o familie de albine care a intrat in frigurile roitului iesind din stup o data cu  un alt roi asezandu se peste acesta.Si inca ceva am aflat scris in multe locuri spunanduse ca odata roind o familie de albine nu mai intra inapoi in acel stup.Nu sunt intru totul de acord cu asta .am observat de mai multe ori roind o familie de albine care banuiesc nu sunt ff sigur erau fara matca se inaltau in aer dar erau foarte dezorientate si reveneau ianapoi si se faceau ghem sub stupul din care au iesit ca apoi seara sa intre inapoi in stup.In concluzie cred ca mai avem cu toti cate ceva de invatat de la harnicutele noastre "
Dupa ce am citit ceeace a scris, mi-am pus fireasca intrebare: care e diferenta intre un roi natural si unul artificial?
La prima vedere ar fi rezervele din gusa albinei si diversitatea lor in cazul unui roi natural.
Astept cu interes parerile voastre.
Miere multă şi inimă curată!

andrei_salaj

intru si eu in discutie si atrag atentia asupra unui aspect...roi artificial cu matca sau cu botca?daca va fi mutat roiul artif..in alta lada...cu matca vor ramane si albinele batrane...dar cu botca...doar cele ce nu au facut zbor de orientare pana la acea data.
In legatura cu diferenta...
Roiul natural are o putere de cladit faguri artificiali pe care stuparul o poate exploata...avand in componenta sa albine de diferite varste,inca din prima sapt. de la instalare se va apuca de lucru(carat apa,cules nectar,cladit casa noua,adus polen etc....iar matca se va pune pe ouat ca "sparta" trezindu-se fara puiet de nici un fel in cuib........pe cand cel artificial se va porni mai greu..va avea o stagnare in dezvoltare.
Pt.incepatori eu recomand roirea naturala..pana la un anumit nr. de stupi...apoi inlocuirea liniei genetice cu matci selectionate!!!!!!cred ca e cea mai buna varianta..pe care am adoptat-o si eu. :hi:sad:din lipsa de faguri claditi)

Simi

Cazul prezentat de tine Andrei este intocmai cu cele descrise doar in cazul in care este un roi primar cu matca fecundata, in cazul in care este un roi cu matca(matci) ne fecundate lucrurile stau putin altfel. In prima faza roiul va avea o dezvoltare buna iar mai apoi va intra intr-un regres din cauza timpului necesar fecundarii matcii, pe urma inceperea ouatului (cu suprafete mici in mod crescator), perioada de eclozionare, si stagiile albinei lucratoare, astfel stupul are nevoie de timp pentru intrarea intr-un echilibru.
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

CRISTI M

Diferenta :
- pe cel natural de multe ori nu poti sa-l prinzi =fuge
-cel natural nu suporta aglomerarea de albine = mai putina miere (intra repede in friguri )
-roiul natural se dezvolta mai repede in functie de marime si varsta reginei
-cand este cules mare , matca oua mai mult = dezavantaj
-de multe ori se slabeste  in iarna
-slabeste fam. de baza
-+ alte dezavantaje
artificial
-il fac prin selectie , de la famili care merita sa stea in stupina
-il fac cat de mare vreau 5-10 rame
-matca tanara
-la cules bun matca oua mai putin=miere mai multa(nu intra in friguri )
-in primul an da miere marfa, in functie de marime
-il fac din fam. f puternice , impiedicand roitul (2 rame de la fiecare stup  puternic), deci nu depopulez
-facand un roi artificial nu pot spune ca am un " PUI "
-+alte avantaje

CRISTI M

Citat din: SimiCazul prezentat de tine Andrei este intocmai cu cele descrise doar in cazul in care este un roi primar cu matca fecundata, in cazul in care este un roi cu matca(matci) ne fecundate lucrurile stau putin altfel. In prima faza roiul va avea o dezvoltare buna iar mai apoi va intra intr-un regres din cauza timpului necesar fecundarii matcii, pe urma inceperea ouatului (cu suprafete mici in mod crescator), perioada de eclozionare, si stagiile albinei lucratoare, astfel stupul are nevoie de timp pentru intrarea intr-un echilibru.
Cu stupul din care pleaca  cum ramane  ?
Nu dureaza pana se imperechiaza matca ?
La cel artificial ii dau matca imparecheata sau botca matura dar il fac cat vreau de mare + il ajut cand consider ca trebuie fara a slabi un alt stup .

Simi

Sa mai vorbim si de o eventuala pierdere la zborul de imperechere..... :roll:
Deci totusi mai bine sa nu umblam prin pomi sau sa ii pazim ca pe iepuri
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

stefan1

Albina unui roi natural a avut o perioada de 'clocire' sau inactivitate, in care albinele care sunt hotarate sa faca roiul consuma mult polen , se ingrasa si acumuleaza energie. Ele devin un fel de albine de iernare in plina vara. O sa aiba viata mai lunga decat albinele obisnuite si o rezistenta deosebita la boli si chiar la agentii chimici care afecteaza obisnuit culegatoarele. Ele vor cladi faguri de albine foarte frumosi, chiar in culesuri f slabe, cand ceilalti nu se ating de fagurii artificiali. Sunt singurii stupi care cresc faguri artificiali si cata vreme nu au matca fecundata (vorbesc de roii cu matci nefecundate). Matcile de roire sunt cele mai viguroase si cu cea mai lunga viata. Roii naturali sunt perfect organizati de la inceput, lucreaza mai intens din prima zi de la formare, pe cand la un roui artificial dureaza saptamani pana intra in ritmul normal de lucru. Culesurile mari scurteaza acest timp de organizare. Atat stupul-mama cat si roii naturali permit un tratament eficient de paduchi in lipsa puietului capacit.
Acestea sunt unele din avantajele roilor naturali, alaturi de un numar de dezavantaje. Nu roiesc totdeauna familiile cele mai harnice deci risti sa raspandesti un soi comun si cu tendinte de roire. Stupii-mama si-au compromis anul apicol. Eventual se foloseste doar culesul de salcam, daca roirea este dupa acesta. Roii tarzii insa au mai putin timp de dezvoltare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

"Albina unui roi natural a avut o perioada de 'clocire' sau inactivitate, in care albinele care sunt hotarate sa faca roiul consuma mult polen , se ingrasa si acumuleaza energie. Ele devin un fel de albine de iernare in plina vara. O sa aiba viata mai lunga decat albinele obisnuite si o rezistenta deosebita la boli si chiar la agentii chimici care afecteaza obisnuit culegatoarele."
Ai dreptate. Imi scapa acest aspect. Probabil cea mai importanta diferenta, care nu poate fi suplinita de apicultor.
Miere multă şi inimă curată!

andrei_salaj

imi place ca discutia este constructiva..
eu anul trecut am avut 2 artificiali si unul natural...unul artif.a mers cam prost(4 rame la inceput)...dar si-a revenit pe parcurs...eu in viitor vreau sa trec pe roit artificial..dar la mn e o prob.(matcile)...pana o sa ajung sa-mi cresc matcile singur mai dureaza. :uimit:

PricopArthur

Citat din: andrei_salajimi place ca discutia este constructiva..
eu anul trecut am avut 2 artificiali si unul natural...unul artif.a mers cam prost(4 rame la inceput)...dar si-a revenit pe parcurs...eu in viitor vreau sa trec pe roit artificial..dar la mn e o prob.(matcile)...pana o sa ajung sa-mi cresc matcile singur mai dureaza. :uimit:
E simplu. Iei cartea lui Rutnner de crestere a matcilor, o stapanesti, in primavara o rama cu oua de la un stupar cu familii selectionate si iti faci singur matci. E cel mai ieftin si inveti facand practica.
In afara de argumentul lui Stefan, pe care il consider hotarator, nu stiu ce poate sa fie.
Chiar si stimularea albinelor sa ia miere in gusa inainte de a face roiul artificial, mutarea lui de pe vatra, miere in hranitor,matca fecundata, nu poate apropia cele 2 situatii.
Totusi, ceeace a spus CRISTI M e corect. In general pe mine un roi natural ma ia pe nepregatite.
Miere multă şi inimă curată!

andrei_salaj

care e titlul cartii?eu am citit de metoda Miller..e buna?(pt. incepatori)

filip

Roiul natural merge mai bine datorita organizarii.
In roiul natural gasesti ALBINA CULEGATOARE,ALBINA TANARA,etc
La roiul ARTIFICIAL facut pe acceiasi vatra
Culegatoarele lipsesc,iar formarea lor cere timp.
Ideal ar fi ca roii artificiali sa fie mutati pe o alta vatra la peste 3 km departare.Asa vor ramane culegatoarelor.
Matca imperechiata sau botca capacita sunt bune.
Diferenta e ca;O matca imperechiata oua imediat si asigura puiet pentru generatia viitoare.
Din botca pana la MATCA IMPERECHIATA mai dureaza timp.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Citat din: andrei_salajcare e titlul cartii?eu am citit de metoda Miller..e buna?(pt. incepatori)
Cresterea matcilor.
Orice metoda e buna daca o aplici corect si daca iti vine la indemana.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Daca vrem sa marim efectivul si nu dispunem de rame cladite, este de preferat roiul natural deoarece acesta are o mare capacitate de munca si va cladi rame foarte frumoase, cu putine celule de trantori. Acest lucru se poate realiza si in lipsa unui cules abundent daca vom hrani roiul cu sirop.Stiu ca aceste lucruri sunt bine cunoscute de avansati si nu se adreseaza lor.

dan

incerc sa citesc parerile tuturor celor de aici in putinul timp pe care l  am intradevar sunt interesante .nu sunt un mare apicultor am inca multe de invatat sunt sigur de asta .eu am inceput sa fiu apicultor din prea multa dragoste pt albine mai concret de la un roi prins de mama mea care si  cladea imperiul intr un cos. M au fascinat de cum le am vazut. Mi am cumparat o lada in care le a mutat un apicultor batran de la care nu am putut smulge nimic in cea ce ar trebuii sa fac cu ele in viitor.Mi am luat carti reviste si cu toata stiinta culeasa de acolo si grija mea  n au supravietuit ierni. in primavara mi am luat alte doua familii de la care am ajuns acum sa am  saizeci .intradevar am postat pe acest forum ca roi ai obtin numai pe cale naturala practic stuparitul stationar si asta pt ca stupii mei sunt intr o zona ff buna .sigur parerile sunt impartite in privinta roilor unele avantaje le au cei artificiali altele cei naturali dar nu e greu sa faci deosebirea intre un roi natural si altul artificial ambii din aceasi zi si sai urmaresti la progresele pe care le fac cei naturali vor fii mult superiori si e lesne de stiut de ce.binenteles aceasta variata cu roii naturali cred eu ca ar fii o solutie pt cei care vor sa obtina familii puternice in timp scurt.