un amanunt IMPORTANT in cresterea de matci !!!

Creat de ciprichitu, Februarie 13, 2014, 05:10:38 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

d-le bucovineanu, in stupul cu trei compartimente, dv folositi trei matci si orfanizati comp din mijloc, sau numai doua si cresteti matci fara orfanizare. eu cred ca  cele mai de calitate ar iesii fara orfanizare, dar cum depistez momentul optim petru introducerea ramelor portbotci insamantate.
multumesc,
marius

bucovineanu

Am trei familii si inainte de a incepe cresterea orfanizez familia din mijloc. Cresterea se face de la inceput si pana la sfarsit in prezenta reginelor.

istodorescu vasile

Citat din: marius_vfp din Februarie 14, 2014, 01:09:27 PM
domnule bucovineanu , am o intrebare pentru dumneavoastra ce considerati dumneavoastra a fi mai bun pentru cresterea matcilor , cutia jenter sau cupulele din ceara naturala , ma refer in general la cupule , port cupule si bigudiuri nu, deci strict ce ia contact cu larva.
eu ma gandesc ca nu prea as putea sa dorm intr-un pat din plastic , desi la unii jenterul e rapid si fara bataie prea multa de cap mie sincer nu prea imi place.

spor.
eu cresc matci prin tansvazare, si folosesc atit cupule din ceara cit si din plastic. nu am observat diferente la numarul de botci luate in crestere pe ceara sau plastic. referitor la numarul de botci care pot fi crescute in  lada cu 2 familii de o parte si de alta, iar in mijloc compartimentul de crestere, numarul la care faceti referire, 40 de botci / serie este prea mare pentru acel spatiu destinat cresterii. eu va recomand sa cresteti intr-o serie 2 leaturi cu botci, asta insemnind maxim 30 de botci.

ciprichitu

Domnule istodorescu vasile deci stuoul triplu are o familie de 10 rame intro parte,  alta de 10 rame in partea cealalta ,iar in compartimoentul din mijloc for fi 5 rame ful musca+ rama port botci. in momentul cand se vor elibera geratiile haneman albinele vor circula de colo pana colo nu? decu va fi ca un mare stup de 25 rame cu albine  ..eu zic cai populatie destula si consider ca ar putea sa ajunga sa creasca poate si 40
eu am itrebat ar fi calitative? sau e bine sa faca cat mai putine?
si nimeni nu a avut bunavointa sa imi raspunda la intrebarile puse mai sus
dar nui nimic postez din nou aici   cineva tot poate imi va raspunde din experienta lui vasta....

ciprichitu


ma m gandit anul acesta sa folosessc metoda stupul triplu(casone) dupa cat am citit ar fi destul de bune  ..
anul acesta ma gandesc sa umplu ful cimpartimentul de mijloc cu albina doica doar scuturate de pe rame cu puiet crud  si sa pun rame cu hrana si doar puiet capacit fara nici un pic de larve sau oua . iar in margini sa am cele 2 familii lafel de puternice .iar toate compartimentele .stimulate ..in lipsa cules .
ce nu sunt eu f lamurit este timpul cat  las orfan compartimentul din mijloc ..ma gandeam la 12 ore sau de seara pana dimineata apoi sa introduc rama port botci .
iar la 14-16 ore dupa ce am introdus rama port botci  sa eliberez gratiile  haneman  pt a patrunde albina din cele doua famili marginase .
ce parere aveti

istodorescu vasile

eu am mai raspuns referitor la numarul de botci, si va recomand maxim 30 botci/ crestere. cit priveste strategia de crestere mai trebuie sa va documentati, si anume.
chiar daca aveti albine tinere in cele doua familii vecine cu compartimentul de crestere, trebuie sa creati conditii ca albinele tinere sa se adune in compartimentul de crestere. daca dupa startare[16-24 de ore], cresterea botcilor se face in aceleasi conditii cu startarea, vor iesi matci de proasta calitate, deoarece albinele tinere se vor retrage pe puietul larvar, iar botcile vor avea de suferit.
perioada de orfanizare este suficienta 12 ore, insa dupa startare, trebuie adus puiet larvar in compartimentul de crestere, pentru a atrage albinele tinere, astfel rama cu botci sa fie marginita de puiet larvar, botcile beneficiaza de atentie maxima din partea doicilor, si asta se vede in calitate.repet, nu lacomiti la numarul mare de botci, fiindca cu cit creste numarul, scade calitatea.

ciprichitu

am inteles
deci cand pui rama port botci in comportamentul din mijloc unde sunt deja orfane de 12 ore  si fara puiet larval si nici oua  , trebuie tinut   minim 16 ore maxim 24 ore, banuiesc ca sa le ia cat mai repede si mai multein crestere  ,apoi abia  eliberezi gratia haneman  si tot atunci pui si puiet larvar langa rama port botci . sau intre  ramele port botci  asa cum mi ati explicat dumneavoastra  sa pun 2 rame port botci cu un maximul  de 30 . 15 pe una 15 pe una . nu?
sa inteleg ca asta e  modul in care faci regine cat mai calitative ?
va multumesc dak ati fost sincer cu mine si asta e explicatia pt aface regine cat mai de calitate.
nu inteleg de ce unii apicultori mai experimentati le e "greu" sa ajute altii cu mai putina experienta

istodorescu vasile

#22
eu botcile le montez pe leaturi , 12 bucati pe fiecare leat. pe fiecare rama porbotci, pun cite 3 leaturi, la startare[36 de botci] din care vor fi luate in crestere, intre 25 si 35 botci. am observat de-a lungul timpului ca pe primul leat din partea de sus, luarea in crestere este mai mica decit pe cele din partea inferioara a ramei. dupa startare, impart botcile la mai multe familii finisor, 2 leaturi cu botci startate, la fiecare finisor. operatiunea o repet la fiecare 6 zile de la transvazare, cind botcile sint capacite, dau rama cu cele capacite inspre margine,iar in locul ei aduc o alta rama cu botci startate din starteri.un aspect important in cresterea matcilor, este selectia.atit familia din care provin larvele, cit si cea in care cresc botcile , trebuie sa fie selectionate,deoarece viitoarele matci  isi vor insusi calitatile acestor familii. nu toate familiile isi pastreaza calitatile deosebite si catre fiice, de aceea selectia trebuie sa se faca pe perioade de minim3 ani..eu explic cum fac eu in proportie de 80-90 la suta, restul urmeaza ca fiecare sa descopere in practica,insa atrag atentia ca cresterea matcilor implica maxima seriozitate, indifernt daca cresti 20-50 sau 1000 de matci trebuie sa se urmareasca calitatesi abia dupa aceea cantitatea.

ciprichitu

am inteles scopul e sa selectezi o familie care ai urmarit o si ai observat la ea  calitati mai deosebite decat la celelalte in toate aspentele.
am sa fac in felul asta cu stup triplu tinand cont  de amanuntele pe care dumneavoastra mi le ati corectat sau adaugat.
multumesc si numai bine    :thanks:
.

petru.atudorei


NYK74

Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU  VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.

marius_vfp

nyc , o scanare sau un link de pe undeva daca ai .
multumim.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

NYK74

Nici nu stiu daca e permis,însa o sa încerc sa postez o fotografie cu manualul.

Bistriteanul

Citat din: NYK74 din Februarie 16, 2014, 11:07:53 PM
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU  VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.

Numele autorului este: Virgil Dobrota.
Cartea are atasat si un DVD explicativ.
In aceasta carte autorul mentioneaza despre convietuirea pe o perioada mai lunga a 2 matci in aceasi familie, ouand pe aceasi rama.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

petru.atudorei

e ceva de cartea asta..ca vad ca pe ocazii sunt foarte multe la vanzare. cu 15 lei.