un amanunt IMPORTANT in cresterea de matci !!!

Creat de ciprichitu, Februarie 13, 2014, 05:10:38 PM

« precedentul - următorul »

ciprichitu

oameni de buna credinta si cu exerienta in domeniu explicati mi si mie cum este mai bine   cand pui rama port botci in stupul crescator   trebuie sa aiba sau nu puiet   pentru ca ideile sunt impartite   uni spun ca tre sa aiba puiet larvar ..alti  doar capacit , alti si una si alta .Dar o mare parte spun ca nu trebui sa aiba deloc puiet nici capacit nici larvar dar sa fie scuturat albine doici pt ca albinele ca sa  ia imediat in crestere botcole cu viitoare  regine ..,,tin sa mentionez ca stupul crescator e orfan deja  de aproximativ 24 ore  si in el se va gasi o mare parte de albine doici .iar acesta fiind plin de albine aproximativ 5-6  rame full
deci cum este cel mai bine  mai bine pt a avea o cantitate cat mai mare de botci ce vor fi luate la crescut  .?
va multumesc ..

petru.atudorei

daca e orfan de 24 de ore si are puiet larvar si oua.. deja are trase botci pe rame.

Cat despre cum este mai bine..nu stiu ce sa zic. Bagat botci la crescut intr-un stup din care am scos matca, le-am lasat o ora sa se orfanizeze dupa care am bagat rama portbotci.
le-au luat in crestere.

ciprichitu

eu tint sa cred ca sunt mai multe sanse sa ia botcile  la crescut de pe  rama port botci  dak nu are deloc puiet decat dak are puiet pt ca eu gandesc ca in momentul in catre ia observa ca are si puiet si in rame, altele afara de puietul care il bagam noi pe rama ,  poate sa isi mai traga si ele si botci pe rame aparte iar cele dupa rama pusa de noi sa le cam neglijeze sa zic asa sa sa ia in crestre  45-50% .deci sa nu fie procentajul cat mai mare asa cum isi doreste fiecare apicultor .. o medie de +90%
intelegeti?

marius_vfp

cipri ce o sa zic eu sigur nu prea o sa-ti placa , dar sper sa-ti prinda bine pe viitor , da ce a patit stupul de e orfan s-au l-ai orfanizat tu , ma frate da ce naiba ti-o venii sa cresti acu matcili , o fi ea vremea la tine mai calda ca la mine dar nici chiar asa , vrei sa fii primu pe anu asta la scos matcili .

ma acu trebe sa stai dupa soba sa bati zarurilii , eu te intreb asa , oare cine naiba fecundeaza matcili tale . tata? sa nu0mi zici ca ai si trantori viabili ca nu te cred , bosorogii aia care ii mai vezi tu prin stupi daca or fi de anu trecut scula lor se uita la bocanci nu la bec.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ciprichitu

damnu marius eu nu vorbesc de acu...binenteles ca nu ma ocup de asta acu  ..e vorba pt perioada specifica    doar ma documentez pt ca vreau sa ajung la o productie de matci de pana la 100% ..ani anteriori nu am reusit sa fac asa cum mi am dorit pt spune ca de 60-65% nu prea am putut depasii si nu inteleg unde gresesc , deaceea pun in discutie aceste subiecte pt a vedea cum e cea mai buna modalitatate si sa corectez amanuntele care le am gresit in procesul meu de crestere de matci..pt ca banuiesc ca si acest site si pentru asa ceva este infiintat . Deaceea intreb unul ca dumneata sau altii care au o experienta mai mare in domeniu si la care randamentul deasemenea a fost mai bun ca al meu.   dar din pacate nu toti sunt de buna credita si VREA sa lamureasca sau sa corecteze  unii ca mine in niste amanunte in care gresesc. 
si sincer am intalniti apicultori de genul asta ..de parca dak te ajuta cu un amanunt sau ceva  in care tu poate gresesti , au impresia ca le iei "painea de la gura"
sa nu credeti ca am facut aluzie dar observ ca si pe acest site sunt destui care decat sa te ajute cu o chestie mai bine o tine pt el!

istodorescu vasile

in cresterea matcilor nu trebuie mers pe numar, ci pe calitatea matcilor. ceea ce incercati dumneavoastra sa aflati, este problema de startare a botcilor. un starter se poate forma prin mai multe metode, depinzind si de modelul de stup cu care se lucreaza. startarea cea mai reusita se face in lipsa puietului larvar,cu albine tinere din abundenta, iar dupa 24 de ore  botcile startate , se muta in familiii cu matca pentru a fi continuata cresterea in prezenta matcii, numarul de botci fiind de maxim 20 / famila finisor, pentru ca matcile sa fie hranite corespunzator, si astfel calitatea sa fie cea  dorita. depinde si prin ce metoda vreti sa cresteti, daca faceti transvazare sau alta metoda, important este ca strategia sa fie pusa la punct, astfel incit rezultatele sa fie cele asteptate.

BODOKI

Anul trecut am crescut matci dupa metoda  lui Dan Margarit .Sant multumit de rezultate v- Nu vreau sa spun cu asta ca altfel nu e bine s au nu se poate dar aceasta metoda la mine a dat rezultate  :hi:

istodorescu vasile

Citat din: BODOKI din Februarie 13, 2014, 11:36:56 PM
Anul trecut am crescut matci dupa metoda  lui Dan Margarit .Sant multumit de rezultate v- Nu vreau sa spun cu asta ca altfel nu e bine s au nu se poate dar aceasta metoda la mine a dat rezultate  :hi:
nu cunosc metoda dan margarit, insa sint multe alte metode. important este ca matcile rezultate din cresterea respectiva sa fie de calitate.

Kiwi Bee

Cipri nu stiu daca ai citit vreo carte despre cresterea matcilor sau nu. Ce scri tu in prima postare aici pe topic imi da impresia ca nu ai citit sau tia scapat un lucru important.

Asa cum spune Istodoescu Vasile trebuie sa ai albine din abundentza deoarece la un numar mai mic de albine si numarul de doici va fi mai mic. Iar acest numar mai mic de doici nu va avea puterea de crestere/finisare de botci.
Nimeni nu sta sa numere albinele tinere sau sa le aleraga una cite una ca sa fie sigur ca are multe doici. Faptul ca tu scri de 5-6 rame full de albina intrun stup normal nu il consider stup pt crestere de matci.
In unele carti iti este chiar recomandat sa unesti stupi in primavara ca sa aiba o populatie peste masura..... sa crape stupul de albine si acolo vei avea doici girla cit iti iese pe saxofon.

Daca ai vreo 3 stupi din astia cu 5-6 rame full de albina incearca sa le unesti si sa ai tot stupul full de albina ba chiar sa mai stea si pe afara.

Faptul ca unii spun ca trebuie sa ai puiet larvar in stup si altii spun ca nu sau mixt(capacit/necapacit) se datoreaza diferentzei dintre metodele de lucru. Iarasi recurg la cartzi caci in cartzile de specialitate de obicei sint prezentate mai multe metode si deci si modul de lucru(inclusiv organizarea stupului) difera de la o metoda la alta.
De exemplu:
- nu toti folosesc 2 stupi(un starter si un finisor) ci un singur stup face toata treaba.
- nu toti orfanizeaza stupul starter

Eu nu sint un crescator de matci si nu am o experintza vasta in domeniu, am atitea matci de cite am nevoie(eh, 2-3 in plus pt sigurantza). Totodata ceea ce am scris mai sus nu este noutate. Si la cresterea de macti se merge pe ceea ce sa descoperit si publicat inainte ca noi sa ne fi nascut.

ciprichitu

am inteles multumesc mult de raspuns ..intradevar nu am studiat f mult cartile de specialitate  . totusi imi place mai mult sa aud de la un apicultor cu experienta care se ocupa de stupi in aceeeasi perioada cu mine si sa pot invata unele amanunte importante decat sa citesc din carti ..probabil k  ca UNELE (deci am specificat doar UNELE ) metode din carti nici macar nu mai se folosesc  sau nu mai pot da randament in vremea de acum .deacea prefer mai mult asa  ..
problema la mine a fost consider acum ,insuficiente albine si mai ales importanta doicilor
ma m gandit anul acesta sa folosessc metoda stupul triplu(casone) dupa cat am citit ar fi destul de bune  ..
anul acesta ma gandesc sa umplu ful cimpartimentul de mijloc cu albina doica doar scuturate de pe rame cu puiet crud  si sa pun rame cu hrana si doar puiet capacit fara nici un pic de larve sau oua . iar in margini sa am cele 2 familii lafel de puternice .iar toate compartimentele .stimulate ..in lipsa cules .
ce nu sunt eu f lamurit este timpul cat  las orfan compartimentul din mijloc ..ma gandeam la 12 ore sau de seara pana dimineata apoi sa introduc rama port botci .
iar la 14-16 ore dupa ce am introdus rama port botci  sa eliberez gratiile  haneman  pt a patrunde albina din cele doua famili marginase .
ce parere aveti
multumesc de raspunsuri si nu mas supara dak mi ati rezolva si  dilema in legatura cu timpul acesta de orfanizare si de eliberarea gratiilor haneman

ciprichitu

am uitat sa spun am folosit si vreau sa folosescin continuare  tranzvazare  cu cutia nicot sau jenter ..nu stiu care ii e denumirea exacta . bineiteles cu rama port botci aferenta pe care o voi introduce in stupul triplu in compartimentul din mijloc  unde am albinele orfane de 12 ore am gandit eu
multumesc de raspunsuri
.

ciprichitu

si as mai vrea parerea domnului istodorescu vasile dak in acest mod cu stupul triplu sa zic ca o sa imi ia 40 regine in crestere in condiitiile enumerate mai sus unde am ful de albina doica si rama fara puiet larvar vor fi regine de calitate chiar dak a trecut peste numarul 20 care spuneti ca ar fi de calitate .
oare dak vor creste un nr mai mare pot fi mai proaste
va multumesc !

bucovineanu

Faptul ca nu toate larvele sunt luate in crestere nu se datoreaza numai albinelor doici in numar insuficient, ci si modului si conditiilor in care a fost facuta transvazarea

marius_vfp

domnule bucovineanu , am o intrebare pentru dumneavoastra ce considerati dumneavoastra a fi mai bun pentru cresterea matcilor , cutia jenter sau cupulele din ceara naturala , ma refer in general la cupule , port cupule si bigudiuri nu, deci strict ce ia contact cu larva.
eu ma gandesc ca nu prea as putea sa dorm intr-un pat din plastic , desi la unii jenterul e rapid si fara bataie prea multa de cap mie sincer nu prea imi place.

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Nu am crescut regine decat prin transvazare in botci artificiale din ceara, facute de mine. Nu stiu ce diferente ar fi daca s-ar  folosi cutia Jenter si botci din plastic. As zice ca e destul ca transvazam larvele cu lanteta, macar botcile sa fie cat mai apropiate de cele naturale.